Στο σημερινό ‘Α μπα’: ψάχνοντας απεγνωσμένα

Στο σημερινό ‘Α μπα’: ψάχνοντας απεγνωσμένα Facebook Twitter
11

__________________

1.

Αγαπητή Α, μπα,

Πριν κάποια χρόνια πέρασα σε μια σχολή που νόμιζα πως μ' άρεσε το αντικείμενο της, όμως μετά από 2 χρόνια συνειδητοποίησα ότι δεν με ενδιαφέρει. Το συζήτησα με τους γονείς μου κ δέχτηκα να κάνω μια προσπάθεια μήπως καταφέρω κάτι. Πιέστηκα αρκετά και άφησα τον καιρό να περνάει, τελευταία προσπάθεια ήταν πέρυσι όπου συνειδητοποίησα ότι θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό στην ζωή μου.

Έχω μιλήσει ήδη στην μαμά μου και με προτρέπει να κυνηγήσω αυτό που θέλω, αλλά το πρόβλημα μου είναι ο πατέρας μου. Φοβάμαι να του το πω.. Φοβάμαι μήπως τον απογοητεύσω. Πάντα ήθελα να είναι
υπερήφανοι οι δικοί μου για εμένα και το γεγονός ότι αφήνω την σχολή απογοητεύει κυρίως εμένα πόσο μάλλον αυτούς. Οι γονείς μου έχουν χωρίσει και ο πατέρας μου μένει εκτός Αθηνών, γι' αυτόν τον
λόγο δεν έχουμε μια δεμένη σχέση, δεν του μιλάω για τα προσωπικά μου όμως με επηρεάζει πολύ η άποψη του.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να του το πω; Κ πώς μπορώ να βρω την δύναμη να το κάνω όταν νιώθω αδύναμη μπροστά του και δεν μπορώ να του μιλήσω για οτιδήποτε αρνητικό;

Σ' ευχαριστώ πολύ! Σοφία

Για μένα το πιο σημαντικό στοιχείο όλων όσων έγραψες δεν είναι η αλλαγή κατεύθυνσης, αλλά το γεγονός ότι ενώ εκτιμάς ότι η σχέση σου με τον πατέρα σου δεν είναι στενή, σε επηρεάζει πολύ η άποψή του.


Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως νομίζεις ότι αν δεν τον απογοητεύσεις ποτέ, ίσως γίνει η σχέση σας πιο στενή; Αν ναι, αν υπάρχει έστω ένα ψήγμα τέτοιας σκέψης μέσα σου, πρέπει να επιστρατεύσεις τη λογική σου. Οι πατρικές/γονεϊκές σχέσεις δεν θα έπρεπε να λειτουργούν υπό προϋποθέσεις τέτοιου είδους. Η πατρική αγάπη δεν θα έπρεπε να αυξομειώνεται ανάλογα με τα νέα που ακούει από το παιδί του, ούτε να μειώνεται με την απόσταση. Αλλιώς χτίζονται οι στενές σχέσεις, με εμπιστοσύνη, κατανόηση, αγάπη – μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι συζητήσεις γίνονται πιο εύκολα.


Βεβαίως, αυτό που αισθάνεσαι ισχύει για όλους μας ως ένα σημείο. Κανείς δεν θέλει να στενοχωρεί τους γονείς του, και για όλους μας είναι σημαντικό να νιώθουμε ότι οι γονείς μας είναι περήφανοι για τις επιλογές μας. Σου έγραψα τα παραπάνω μόνο επειδή φαίνεται ότι με τη μητέρα σου έχεις άλλη σχέση και δε φοβάσαι να συζητάς δύσκολα θέματα που αφορούν και την ίδια, και επίσης φαίνεται ότι η μητέρα σου είναι απολύτως υποστηρικτική και θετική. Νομίζω ότι η μαμά σου αξίζει περισσότερα συγχαρητήρια γιατί η στάση της δεν είναι αυτονόητη, νομίζω επίσης ότι θα έπρεπε να σε επηρεάζει αν μη τι άλλο εξίσου η άποψη της, αφού είναι αυτή που σε παρακολουθεί στενά και σε ξέρει καλύτερα. Είναι άδικο να θεωρείς αυτονόητη και δεδομένη την αποδοχή και να την ψάχνεις εκεί που σου φαίνεται πιο απρόσιτη – δεν λέω ότι το κάνεις, το γράφω σαν συμβουλή, και σαν προειδοποίηση.


Και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό: η αλλαγή κατεύθυνσης δεν είναι κάτι ντροπιαστικό, η κάτι για το οποίο πρέπει να δικαιολογηθείς. Στο ελληνικό σύστημα οι 17χρονοι πρέπει να πάρουν μια απόφαση για όλη τους τη ζωή. Είναι πολύ πιθανό να κάνουν λάθος. Είναι πολύ πιθανό να κάνει λάθος και κάποιος μεγαλύτερος. Αν προσπαθήσει να διορθώσει το λάθος και να κάνει αυτό που τελικά ονειρευόταν, εφόσον βασίζεται σε θέληση για πολλή δουλειά, τότε αξίζει ενθάρρυνση και συγχαρητήρια, και όχι λοξές ματιές. Μια ζωή έχουμε, αλίμονο αν πιστεύουμε ότι είμαστε καταδικασμένοι για πάντα από όλα τα λάθη μας.

__________________
2.

Αγαπητή μου α,μπα,το πιο πιθανό είναι να πεις τι κάθομαι και διαβάζω μόλις δεις το μήνυμά μου και με το δίκιο σου αλλά με έχει πιάσει κρίση ηλικίας και είμαι 20.Φοβάμαι ότι όταν θα τελειώσουν οι σπουδές όλοι θα ΄΄σοβαρέψουν΄΄. Αγχώνομαι να ζήσω αυτό που λένε φοιτητική ζωή και αν δεν το κάνω θα χάσω διότι μετά δεν θα ΄΄μπορώ΄΄. Δεν θέλω να απομακρυνθώ με τους φίλους μου και να σταματήσουμε να κάνουμε πράγματα μαζί. Καταλαβαίνω ότι όσο μεγαλώνεις μεγαλώνουν και οι υποχρεώσεις αλλά τόσο δύσκολο είναι να διατηρήσεις τον ενθουσιασμό ,την διασκέδαση και να θέλεις να περνάς όμορφα ώρες με τους φίλους σου? Εσύ τι λες? Επίσης, όσο μεγαλώνεις και η πιθανή ερωτική σου σχέση σοβαρεύει σημαίνει ότι τους φίλους σου και τους ανθρώπους που είναι γύρω σου και αγαπάς τους ξεχνάς και τους παραμελείς? Στεναχωριέμαι όσο το σκέφτομαι γιατί δεν θα ήθελα να είναι έτσι η (ενήλικη) ζωή μου..

Η ενήλικη ζωή σου θα είναι όπως επιλέξεις εσύ να είναι. Μην πιστέψεις ποτέ ότι η ενήλικη ζωή σημαίνει βαρεμάρα, παντόφλες και γκρίνια (εκτός αν σου αρέσει η βαρεμάρα, οι παντόφλες και η γκρίνια, και τελικά φαίνεται ότι σε πολλούς αρέσουν). Μην πέσεις στην παγίδα και ακολουθήσεις το μοναδικό μονοπάτι που φαίνεται να υπάρχει. Οι υποχρεώσεις θα αυξηθούν, και οι σχέσεις θα αλλάξουν, αλλά πίστεψε με, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει η ζωή σου λιγότερο ενδιαφέρουσα, και αυτό που πρέπει να σε απασχολεί είναι να έχεις ενδιαφέρον στη ζωή σου, και όχι μόνο ανεμελιά. Το ενδιαφέρον θα συντηρήσει τον ενθουσιασμό και την διασκέδαση, που θα αποκτήσουν άλλη ποιότητα. Αν τα καταφέρεις, υπάρχει περίπτωση να σκέφτεσαι την δεκαετία των 20 με κάποια νοσταλγία αλλά και ελαφρά αποστροφή, του τύπου 'δεν ήξερα τι μου γινόταν'. Τα χρόνια και η εμπειρία δημιουργούν μια ποιότητα σκέψης που δεν θα ήθελες με τίποτα να ανταλλάξεις με τη νεότητα. Κάνε την προσπάθεια σου να γίνεις γεμάτος, ισορροπημένος άνθρωπος, και θα ανταμειφθείς πλουσιοπάροχα.

__________________
3.

Α μπα,
δεν έχω ακριβώς πρόβλημα, πιο πολύ μια γνώμη θέλω.
Έχω επιλέξει (και τελειώνω) μια σχολή με τρομερά δύσκολη επαγγελματική αποκατάσταση. Επέλεξα μόνο αυτή τη σχολή μετά τις Πανελλαδικές γιατί αφενός μου άρεσε και αφετέρου δεν με τραβούσε τίποτε άλλο. Είμαι πολύ καλή ως φοιτήτρια, αγαπώ τη διαδικασία των σπουδών και του διαβάσματος, ενώ έχω αγαπήσει πολύ και την επιστήμη που σπουδάζω αυτά τα χρόνια. Και έχω πολύ υψηλούς βαθμούς. Οι προοπτικές που δίνει αυτός ο επαγγελματικός προσανατολισμός (και στην Ελλάδα, ακόμη και στο εξωτερικό) είναι πολύ περιορισμένες (και με μεταπτυχιακό). Οι ελάχιστες, λοιπόν, προοπτικές που έχει δεν με τραβάνε τόσο, όσο με τραβάει η ακαδημαϊκή καριέρα. Βλέπω πως μου αρέσει η διαδικασία των σπουδών, μου αρέσει να γράφω εργασίες και να διαβάζω πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Μου αρέσει και η ιδέα να διδάσκω σε ενήλικες στο Πανεπιστήμιο, βρίσκω τη δουλειά αυτή πολύ δημιουργική και ενδιαφέρουσα. Αρκεί όμως αυτό; Πολλές φορές αναρωτιέμαι εάν επιλέγω αυτό τον δρόμο επειδή δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να δουλεύει πάνω σε άλλο αντικείμενο ή να κάνει κάποια άλλη δουλειά που απαιτεί και κάποιες κοινωνικές δεξιότητες τις οποίες δεν έχω. Φαντάζομαι τη δουλειά του ακαδημαϊκού πιο απομονωμένη πέρα φυσικά από το κομμάτι της επικοινωνίας όσο αφορά τη διδασκαλία που νομίζω πως θα το κατακτήσω. Μπορεί όμως κανείς να ξεκινά στα 22 (όσο αποφασισμένος κι αν είναι) λέγοντας πως θέλει ακαδημαϊκή καριέρα; Χρειάζεται όντως άραγε γνωριμίες; Και όντως όσοι βρίσκονται σε αυτές τις δουλειές είναι τοποθετημένοι; Δεν είναι μονόδρομος αυτή η επιλογή, όσο και αβέβαιη (πόσο σίγουρος είναι κάποιος, ακόμη και εάν φτάσουμε στο σημείο ότι υποστηρίζει μια διατριβή, πως θα έχει δουλειά μετά;) ;(η τελευταία ερώτηση δεν είναι ρητορική). – απελπισία

Στην ακαδημαϊκή καριέρα δεν φτάνει κανείς κατά τύχη, όσοι την έχουν ακολουθήσει το έχουν πάρει απόφαση πολύ νωρίς, για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς μπορεί να είναι οι περιορισμένες επιλογές που δίνει ένας τομέας σπουδών, και αν αυτό συνδυάζεται με έναν χαρακτήρα που του αρέσει να ανακαλύπτει και να μαθαίνει πράγματα μόνος του, δεν είναι καθόλου κακός λόγος. Ένας όμως ακόμα λόγος που ξεκινάει μια ακαδημαϊκή καριέρα πολύ πριν ξεκινήσει είναι ότι πρόκειται για ένα διαφορετικό μονοπάτι που έχει τις δικές του προϋποθέσεις. Αν έχεις σκεφτεί και δεχτεί ότι μια τέτοια ζωή θα σε πάει οπουδήποτε στον κόσμο και είσαι εντάξει με αυτό, τα 22 δεν είναι νωρίς για να το αποφασίσεις.


Γνωριμίες χρειάζεσαι για να κάνεις το οτιδήποτε, αυτή η περίπτωση δεν είναι διαφορετική. Όλα από τις ανθρώπινες σχέσεις ξεκινούν και εκεί καταλήγουν. Τις γνωριμίες θα τις κάνεις στην πορεία, όπως συμβαίνει σε κάθε καριέρα. Για την ρητορική ερώτηση: δεν είναι ρητορική απάντηση, αλλά εγγυήσεις δεν υπάρχουν στη ζωή. Για τίποτα δεν μπορείς να είσαι σίγουρη, για αυτό που πρέπει να προσπαθήσεις να είσαι σίγουρη είναι ότι ό,τι και να γίνει, θα το αντιμετωπίσεις.

__________________
4.


Αγαπητή Α μπα βοήθεια. Το ερώτημά μου είναι το εξής : τι ακριβώς είναι η ψυχοθεραπεία και τι η ψυχανάλυση; Είναι το ίδιο ή διαφορετικά πράγματα; Ένας ψυχολόγος κάνει διαφορετική δουλειά από έναν ψυχαναλυτή π.χ.; Το πρόβλημά μου είναι – ή ξεκίνησε- με κρίση πανικού, που ευτυχώς κατάλαβα τι ήταν και το αντιμετώπισα με μια τεχνική που διάβασα σε μια σελίδα, σκεπτόμενη κάθε φορά που με πιάνει, ότι οκ, τι θα πάθω; θα πεθάνω; Ας πέσω κάτω, ας χάσω τις αισθήσεις μου, ας πεθάνω στην τελική, και κάπως έτσι το ελέγχω. Και αναπτύσσω λίγο παραπάνω το πρώτο ερώτημα... αν για παράδειγμα ξέρω ότι μεγάλωσα σε ένα προβληματικό περιβάλλον και προφανώς μένοντας ακόμα στο ίδιο σπίτι ταράζομαι και με επηρεάζει με κάποιον τρόπο. Αν ξέρω ότι μεγάλωσα ακούγοντας φωνές και καυγάδες σε καθημερινή και 18ωρη βάση (τις υπόλοιπες οι γονείς μου θα κοιμόντουσαν) και προφανώς ταράχτηκε το νευρικό μου σύστημα, τι δουλειά θα κάνω με έναν ψυχολόγο; Θα μου πείτε πρώτον άλλαξε περιβάλλον. Το έχω δρομολογήσει, τον Σεπτέμβρη μετακομίζω. Θα βοηθήσει σίγουρα, αλλά θα εκμηδενιστούν δια παντός όλες μου οι φοβίες, η νευρικότητα κλπ.; Αφού τώρα πια ζουν μέσα μου, δεν θα με ακολουθήσουν όπου και αν πάω; Θα μου πείτε δεύτερον πήγαινε σε ψυχολόγο. Ναι να πάω και ναι πήγα. Αλλά δεν είχα τι να πω. Πραγματικά. Τι να πω; Ο πατέρας μου έδερνε την μητέρα μου και την έβλεπα πεσμένη στο πάτωμα να την πνίγει κλπ κλπ; Ωραία έγιναν, δεν έχει νόημα να συζητάμε περσινά ξινά σταφύλια. Αν και της τα είπα γιατί έκρινα ότι έπρεπε να της τα πω, όχι γιατί ένιωθα να τα πω. Δεν βοήθησε κάπου. Το μόνο που με βοήθησε είναι η ιδέα ότι επισκέπτομαι ψυχολόγο και βοηθάω τον εαυτό μου. Ως προς την ψυχανάλυση ξέρω το κλασικό μοτίβο, σε μια πράσινη κουζίνα σε χτυπούσε η μητέρα σου, ήσουν πολύ μικρός για να το θυμάσαι και το απώθησες ως τραυματική εμπειρία, μεγάλωσες με μια ανεξήγητη φοβία για το χρώμα πράσινο, με ψυχανάλυση θυμήθηκες το συμβάν, σου έφυγε η φοβία, λάθος ερμηνεία του εγκεφάλου για το χρώμα πράσινο (Sibyl, 1976, Sally Field, highly recommended). Πρέπει αναγκαστικά να έχει γίνει κάτι που να μην θυμάσαι; Προφανώς όχι. Περπατάω από το καθιστικό στην κουζίνα και νομίζω ότι ζαλίζομαι, ότι χάνω τις αισθήσεις μου κλπ κλπ. Ξέρω γιατί! Το μισώ αυτό το σπίτι! Αλλά το παθαίνω και σε άλλα μέρη, όπως η σχολή, μια καφετέρια κλπ. Πώς θα το διώξω αυτό το λάθος συναίσθημα; Τι ακριβώς δουλειά πρέπει να κάνω με τον ψυχολόγο; Τα λέω κάπως μπερδεμένα, δεν μπορώ να το ξαναδιαβάσω τώρα, δεν μου αρέσει να ζητάω και να επεμβαίνω στην δουλειά των άλλων, αλλά είναι πολύ σημαντικό για εμένα γι΄ αυτό θα σε παρακαλέσω να μου απαντήσεις όσο πιο σύντομα σε βολεύει. Ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ μπερδεύτηκα στο τέλος, και δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η ερώτηση, γι' αυτό θα απαντήσω σε διάφορες.


Η διαφορά μεταξύ ψυχολόγου και ψυχαναλυτή δεν είναι διακριτή όπως ένα σύνορο που διαχωρίζει σαφώς μεταξύ του ενός και του άλλου, κι αυτό γιατί και οι δύο μοιράζονται τους ίδιους όρους και επειδή υπάρχουν πάρα πολλές σχολές ψυχοθεραπείας και ψυχανάλυσης. Ένας ψυχίατρος το εξηγεί ως εξής: οι ψυχοθεραπευτές τείνουν να επικεντρώνονται στην 'φροντίδα' των θεραπευμένων, προτείνοντας τρόπους και μηχανισμούς αντιμετώπισης, ενώ οι ψυχαναλυτές επικεντρώνονται περισσότερο στο πώς και στο γιατί των προβλημάτων.


Ίσως να σε βοηθούσε να διαβάσεις λίγο για τις σχολές που υπάρχουν, για να δεις αν ενστικτωδώς κάποια σε τραβάει περισσότερο, ώστε να αναζητήσεις τον κατάλληλο θεραπευτή. Όποια και αν διαλέξεις όμως, αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να ταιριάζετε σαν άνθρωποι ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης, αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό από τα θεωρητικά. Αν γίνει αυτό, δεν χρειάζεται να σε απασχολεί τίποτα άλλο, η πορεία είναι η δουλειά του θεραπευτή, και γι' αυτό θα τον πληρώνεις.


Κατά τα άλλα, συγχαρητήρια για την δυναμική και ενεργητική στάση που έχεις απέναντι στα πράγματα. Περίγράφεις δύσκολες στιγμές, αλλά καταφέρνεις να το κάνεις χωρίς να εκβιάζεις συναίσθημα και χωρίς να λυπάσαι τον εαυτό σου. Πολύ καλώς θα μετακομίσεις, πολύ καλώς σκοπεύεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου, και είμαι σίγουρη ότι με τον κατάλληλο θεραπευτή θα κάνεις σπουδαία άλματα.

__________________
5.


Αγαπητή Α, μπα, καλησπέρα!
Θα με μισήσει πολύς κόσμος μέσα από αυτό το μήνυμα, και θα έχει και δίκιο.
Είμαι σε σχέση, και την αγαπώ πολύ, έχουμε και τον ίδιο κύκλο φίλων.
Όμως πάντα σκεφτόμουν τον εαυτό μου στα φοιτητικά χρόνια να έχω μία ελεύθερη ζωή στο συγκεκριμένο τομέα. Και όσο χαρούμενο και να με κάνει εκείνη, πολλές φορές σκέφτομαι πως ίσως θα ήταν καλύτερο αν δεν ήμουν δεμένος σε μία σχέση σε τέτοια ηλικία, γιατί αυτά τα χρόνια δε γυρίζουν πίσω.
Αυτό είναι εγωιστικό όμως. Την αγαπώ, δε θέλω να την πληγώσω.
Το έχω ήδη κάνει όμως αφού μία νύχτα παίχτηκε φάση με άλλο πρόσωπο. Δε το ξέρει.
Αν χωρίσω θα χάσω όλους μου τους φίλους, την κοπέλα μου, την εμπιστοσύνη όλων, αλλά θα κερδίσω τον εαυτό μου, και το αντίθετο, αν μείνω στην σχέση.
Είναι εγωιστικό να το σκέφτομαι, αλλά το σκέφτομαι.
Ποια είναι η άποψη σου;

Αν χωρίσεις θα χάσεις την κοπέλα, αλλά δεν καταλαβαίνω με τίποτα γιατί θα χάσεις την εμπιστοσύνη όλων και όλους σου τους φίλους. Αν χωρίσεις στα ίσια, με αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια, γιατί να χάσεις φίλους και εμπιστοσύνη; Ο κόσμος χωρίζει όλη την ώρα γύρω σου, δεν το έχεις παρατηρήσει; Όλοι αυτοί χάνουν την εμπιστοσύνη των άλλων και όλους τους κοινούς φίλους; Το τι θα γίνει αφού χωρίσεις εξαρτάται από το πώς θα χειριστείς τον χωρισμό και το διάστημα μετά από αυτό. Δεν θα είναι εύκολο, και θα χρειαστεί προσπάθεια, αλλά η ελευθερία έχει το τίμημά της. Τι να κάνουμε.


Εγώ νομίζω ότι αυτό που δεν θέλεις να χάσεις είναι η βολή σου, και αυτό που θέλεις να κερδίσεις είναι η ψευδαίσθηση των άπειρων πιθανοτήτων. Και τα δύο λογικά είναι, αλλά είναι σημαντικό να ξέρεις που είσαι και τι πας να κάνεις. Για σένα και για την κοπέλα είναι καλύτερο να μην σου μείνει απωθημένο σχετικά με τα φοιτητικά σου χρόνια. Αν έχεις την ατυχία να χωρίσεις αυτή που σου ταιριάζει εξαιτίας μιας φαντασίωσης, να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος. Αν σε παρηγορεί αυτό.

__________________
6.


Αν έγραφες ένα άρθρο τύπου "τα Χ βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν πεθάνεις", ποια θα απαριθμούσες και γιατί;
Γενικά, έχεις κάνει έναν υπολογισμό αναφορικά με τον αριθμό των βιβλίων που έχεις διαβάσει μέχρι τώρα; Και ποια έχεις στη wishlist σου;- ID

Έγραψα μια τέτοια λίστα το 2013 και είναι εδώ.

Αν την έγραφα σήμερα θα ήταν σίγουρα διαφορετική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν συμφωνώ τώρα μαζί της. Ακούγεται αντιφατικό αλλά πραγματικά, δεν είναι.


Έχω γράψει και μια άλλη λίστα, αυτήν εδώ.

Δεν έχω ιδέα πόσα έχω διαβάσει, κατά μέσο όρο ίσως να διαβάζω τρία βιβλία το μήνα, ή λίγο παραπάνω, ανάλογα με το μήνα, και αυτός ο ρυθμός είναι σταθερός από το 2005 μέχρι σήμερα. Παλιότερα ήταν πολύ λιγότερα. Στη wishlist μου βρίσκονται ορισμένα δείγματα βιβλίων, μέσα στο kindle, αλλά δεν ξέρω ακόμα αν είναι καλά για να τα προτείνω.

__________________
7.

αγαπητη α μπα,
σου γραφω για να σου πω ενα προβλημα που με κυνηγαει εδω και καιρο! ειμαι γκει και δεν ειχα ποτε σχεση και ψαχνω απεγνωσμενα να βρω ενα καλο παιδι! αισθανομαι οτι εχω προσπαθησει τα παντα εχω μιλησει σε γκει chats εχω γνωρισει ατομα αλλα τιποτα! εχω βρεθει σε απογνωση γιατι οι περισσοτεροι ψαχνουν το εφημερο σεξ και οχι μια σχεση! τι συμβαινει? φταιω εγω? κανω εγω καπου λαθος η απλα δεν με 'θελει'?- Μαριος

Αυτό που κάνεις λάθος είναι ότι ψάχνεις. Αυτό που το κάνει ακόμη χειρότερο, είναι ότι ψάχνεις απεγνωσμένα. Είναι άλλο πράγμα να ξέρεις τι θέλεις, και άλλο να το ψάχνεις απεγνωσμένα. Δεν χρειάζεται, αλλά και δεν πρέπει να ψάχνεις. Δεν θέλεις να αγοράσεις διαμέρισμα, θέλεις να δημιουργήσεις μια ανθρώπινη σχέση, και γι' αυτό χρειάζεσαι τη συμμετοχή του κατάλληλου συντρόφου. Μια λέξη κλειδί είναι η 'συμμετοχή' και η ακόμη πιο σημαντική είναι το 'κατάλληλος'.


Το ποιος είναι κατάλληλος για να κάνεις σχέση και ποιος από τους κατάλληλους είναι και πρόθυμος, δεν είναι κάτι που θα προκύψει εύκολα και γρήγορα. Οι σχέσεις χτίζονται με τον χρόνο, με προσπάθεια και αμοιβαίες υποχωρήσεις, αφού λήξει το στάδιο του ενθουσιασμού. Όταν βιάζεσαι, κάνεις τον άλλον να νιώθει υποψήφιος για δουλειά, και όχι το ατίθασο γκομενάκι που ονειρεύεται να είναι. Οι σχέσεις θέλουν όμως το ίδιο πάθος και την ίδια φαντασία με μια περιστασιακή συνεύρεση, για να μην πω ακόμη περισσότερο.


Αν πρέπει να προσπαθήσεις οπωσδήποτε κάτι, είναι να γνωρίζεις κόσμο χωρίς να τον κατατάσσεις αυτόματα σε κατηγορίες 'κάνει για σπίτι' και 'δεν κάνει για σπίτι', αλλά σε 'κάνει για μένα' και 'δεν κάνει για μένα', χωρίς να σκέφτεσαι αν είναι πρόθυμος να παραγγείλετε πίτσα και να δείτε ταινία μέσα στην εβδομάδα. Δεν θέλεις τον ρόλο, την ουσία θέλεις. Άσε τον εαυτό σου να ζει και να γνωρίζει ανθρώπους χωρίς να του ζητάει συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό, και θα σε οδηγήσει γρηγορότερα εκεί που θέλεις.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
1η μέρα επιστροφής και η μισή τάξη λείπει, ενώ η άλλη μισή είναι μισοδιαβασμένη και με εμφανή σημάδεια κόπωσης, τς τς τς..να μην επαναλειφθεί. Επίσης αύριο θα πάρω παρουσίες, οι ομαδικές κοπάνες παραπέμπονται κατευθείαν στο διευθυντή, αφού πρώτα ενημερωθούν οι κηδεμόνες.Υπεύθυνη τμήματος
#4 Λυπάμαι πραγματικά για το περιβάλλον που σε ανάγκασαν να μεγαλώσεις και χαίρομαι που αναρωτιέσαι και ψάχνεσαι για τι είδους βοήθεια χρειάζεσαι. Όπως είπαν και οι σχολιαστές και η Λένα φυσικά, το σημαντικότερο απο όλα σε μια θεραπεία είναι η σχέση που θα κάνεις με το θεραπευτή εφόσον βέβαια είναι επαρκής θεωρητικά και κλινικά και κυρίως απόφοιτος κάποιας ψυχοθεραπευτικής σχολής (αυτός λέγεται μόνο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής αλλιώς είναι σκέτο ψυχολόγος)...Θα ήθελα να σταθώ όμως σε αυτό που έγραψες ..ότι ήδη γνωρίζεις τι σου συμβαίνει και γιατί και ίσως υποννοείς ότι η δουλεία με ένα ψυχοθεραπευτή δεν έχει να προσθέσει στην υπάρχουσα γνώση σου. Σε ενα/μια ψυχοθεραπεύτρια πάμε κυριώς για να δουλέψουμε τα κομμάτια της ζωής μας/των σχέσεων μας που δυσλειτουργούν εξαιτίας όλων μας των βιωμάτων όπως και τις νέες προκλήσεις που δεχόμαστε καθώς αλλάζουμε/εξελισσόμαστε. Ένα πράγμα είναι βέβαιο :με την ψυχοθεραπεία ΔΕΝ αισθάνεσαι ανακούφιση / ούτε βραχυπρόθεσμα σου περνάνε τα όποια συμπτώματα. Η ψυχοθεραπεία είναι ΑΓΧΟΕΚΛΥΤΙΚΗ καο ΟΧΙ αγχολυτική..πρέπει να ζοριστείς πολύ και για μεγάλο διάστημα για να δρέψεις τους κάρπους της προσπάθειας..οποιωσδήποτε σου τάξει κάτι άλλο ή υποσχεθεί ίαση γρήγορη ..τρέξε μακριά.Και μιας και είμαι του χώρου της ψυχικής υγείας κ έχω βαρεθεί να βλέπω ανθρώπους να ταλαιπωρούνται μάταια , εγώ θα πρότεινα ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία (ψυχανάλυση μεν αλλά όχι ντιβάνι και παρέμβαση/συζήτηση του ανάλυτη) . Εάν ψάξεις την αντίστοιχη ελληνική εταιρία στο ιντερνετ, θα την βρεις εύκολα, έχουν πολλά μέλη σε όλη την χώρα...Ελπίζω να βοήθησα..
@3 Εμένα αυτά που λες μου φαίνονται πολύ καλοί λόγοι για να ξεκινήσεις ένα διδακτορικό. Η αδερφή μου έχει τελειώσει πέρσι το διδακτορικό της σε αγγλικό πανεπιστήμιο και αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι κάτι τέτοιο απαιτεί τεράστια αφοσίωση, αγάπη για το αντικείμενο σου, αγάπη για το διάβασμα και την έρευνα, συγκέντρωση και τρομερή αυτοπειθαρχία. Είναι πολύ μοναχική διαδικασία και απαιτεί άπειρες ώρες διαβάσματος. Αν πιστεύεις ότι μπορείς να αντεπεξέλθεις δε βλέπω το λόγο να μην το προσπαθήσεις.Τώρα όσο για την επαγγελματική αποκατάσταση, είναι όντως δύσκολη και τα πλείστα πανεπιστήμια στον κόσμο (δεν γνωρίζω για την Ελλάδα) κάνουν συμβόλαια 2-3 χρόνων. Όμως αν δε σε πειράζει να πας όπου βρεις δουλειά, δε θα έχεις πρόβλημα. Ποια δουλειά στις μέρες μας σου προσφέρει σιγουριά επ' άπειρον έτσι κι αλλιώς; Για παράδειγμα η αδερφή μου δούλευε από πριν τελειώσει και μέχρι πρόσφατα στην Αγγλία και από το Σεπτέμβρη έχει μια πρόταση από ένα πανεπιστήμιο στην Αυστραλία. Το ψάχνει και για πιο κοντά αλλά αν δε βρεθεί κάτι άλλο θα πάει εκεί για δύο χρόνια. Εκείνη δεν την πειράζει πλέον, της αρέσει κιόλας, ενώ αν τη ρωτούσες όταν ξεκινούσε θα σου έλεγε ότι δε θα έφευγε με τίποτα από την Ευρώπη για να είναι κοντά στην οικογένεια της. Οπότε τώρα επικεντρώσου στο να βρεις το θέμα του διδακτορικού σου, να είναι κάτι που σου αρέσει πραγματικά και στο οποίο η έρευνά σου θα έχει κάτι να προσφέρει, να μην είναι κάτι χιλιοειπωμένο, και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Από μένα καλή επιτυχία!
Α μπα, με 3 βιβλία το μήνα σημαίνει ότι διαβάζεις καθημερινά και για κάποια εύλογη ωρα, ας πούμε 1 ώρα τη μέρα. Πως καταφερνεις να μην παρασύρεσαι ολοκληρωτικά απο το ρημαδοΐντερνετ; Πώς κάνεις συνήθεια το συστηματικο διάβασμα;
Α, μπα καλώς μας ήρθες :)#4 Θα προσθέσω στα λεγόμενα των προηγούμενων σχολιαστών και της Λένας, που τα βρίσκω πολύ σωστά, τα παρακάτω:Επειδή αυτή τη στιγμή έχεις στα χέρια σου ένα πρακτικό πρόβλημα, τις κρίσεις πανικού, καλό θα είναι να αναζητήσεις ανακούφιση πριν (ή και ταυτοχρόνως) προχωρήσεις στη βαθύτερη ανάλυση των αιτίων του ψυχισμού σου. Αυτό που περιγράφεις φαίνεται ότι (και λογικό είναι) να έχει επιβαρύνει πράγματι πολύ το νευρικό σου σύστημα.Από την προσωπική μου εμπειρία σε τέτοιες περιπτώσεις, έχω δει ότι οι ενεργειακές θεραπείες βοηθούν πολύ σημαντικά και αποτελεσματικά. Γνωρίζω καλά την αντίθετη άποψη: πως δηλαδή λειτουργούν ως υποκατάστατο (placebo) και πως είναι κομπογιαννιτισμοί χωρίς βάση, όμως είχα αρκετούς θεραπευόμενους στους οποίους είδα θαύματα κατόπιν αυτών, πράγμα που τους βοήθησε (εκείνους που φυσικά το επιθυμούσαν) να μπουν βαθύτερα και ουσιαστικότερα στη θεραπευτική διαδικασία, καθώς απαλύνθηκε ο άμεσος πόνος του προβλήματος.Επειδή ο χώρος των ενεργειακών θεραπειών είναι πολυποίκιλλος και πολλές φορές είναι δύσκολο να διακρίνεις την επίφαση/κομπογιαννιστισμό από την πραγματική δουλειά, θα σου προτείνω τρεις σχολές που φαίνεται πως λειτουργούν συχνότερα, ή πιο σωστά είναι περισσότερο δημοφιλείς, (ανάμεσα στους δικούς μου θεραπευόμενους, πάντα). Αυτές είναι η ρεφλεξολογία, το ρέικι και η εσωτέρα θεραπευτική (θα αποφύγω να δώσω πιό συγκεκριμένες πληροφορίες, αφού προτιμώ να μη διαφημίσω κάποιον, αλλά μπορείς να βρεις πολλά σχετικά στο γοογλε.)Τέλος, μερικά αυτονόητα, που όμως δε μπορούν ποτέ να ειπωθούν αρκετά: Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να φύγεις από το τοξικό περιβάλλον, ακόμα και αν αυτό φαίνεται στην αρχή μάταιο, καθώς το πρόβλημα είναι πλέον μέσα σου. Όσο είσαι εκεί, η πραγματική ίαση δε μπορεί να ξεκινήσει, αφού (για να χρησιμοποιήσουμε μία ιατρική αναλογία) είναι σα να περιποιήσαι ένα τραύμα, και να χτυπάς ξανά στο ίδιο σημείο. Γι'αυτό το λόγο, σε περιπτώσεις κακοποίησης το πρώτο που γίνεται είναι η απομάκρυνση του πληγέντα από το κακοποιητικό περιβάλλον. Το δεύτερο είναι πως οι ενεργειακές θεραπείες δεν υποκαθιστούν την ψυχοθεραπεία, ούτε το αντίστροφο, και και τα δύο αυτά δεν υποκαθιστούν την εργασία που χρειάζεται να κάνουμε με τον εαυτό μας. Το τρίτο, αν σε απασχολεί το οικονομικό, και θεωρείς ότι χρειάζεται να διαλέξεις, να ξέρεις ότι μπορείς να βρεις αρκετούς στο χώρο της ψυχοθεραπείας που συνδυάζουν ενεργειακές και ψυχοθεραπευτικές μεθόδους.Μη διστάσεις να δοκιμάσεις αρκετούς πριν επιλέξεις, έτσι ώστε να νιώθεις εμπιστοσύνη, και να εξηγηθούν όλες τυχόν οι απορίες σου σε σχέση με αυτά τα θέματα, τα οποία προφανώς εγώ δε μπορώ να εξαντλήσω σε αυτό το χώρο.
#4. Δεν είμαι ειδικός αλλά από τα γραφόμενά σου, είναι φανερό ότι ό,τι αισθάνεσαι προκαλείται από τις δύσκολες ενδοοικογενειακές καταστάσεις που έχουν εντυπωθεί μέσα σου. Κάποιες ίσως να τις έχεις απωθήσει και κάποιες άλλες μπορεί να τις θυμάσαι αλλά πιθανόν να μην είσαι σε θέση να τις αντιμετωπίσεις (ίσως γιατί τις προβάλλεις διαστρεβλωμένες μέσα από τη δική σου πραγματικότητα). Θα πρέπει να επιλέξεις τον ειδικό που θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις όλα όσα έχεις βιώσει στο σπίτι σου (και σε επηρρεάζουν) στην πραγματική τους διάσταση αλλά και θα σε βοηθήσει να καταφέρεις να βάλεις μία τάξη στο είναι σου, ανακαλύπτοντας/δημιουργώντας έναν αλγόριθμο εσωτερικής ισορροπίας, που θα δίνει τις σωστές απαντήσεις στα ενδότερά σου διλήμματα και θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο την (δυνατή απ' ότι φαίνεται) προσωπικότητά σου. Έτσι, νομίζω ότι θα καταφέρεις να ξεπεράσεις τις φοβίες, την αβεβαιότητα και την αίσθηση αδυναμίας αντιμετώπισης της κατάστασης (που δεν περιορίζονται μόνο όταν είσαι στο σπίτι σου). Φυσικά όπως προείπα, δεν είμαι ειδικός και αυτά που λέω είναι απλώς η άποψη μου.
@4Με μεγάλη επιφύλαξη γιατί δεν είναι ο τομέας μου, αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι ο όρος ψυχοθεραπεία καλύπτει όλο το εύρος της θεραπείας "ψυχικών" (δεν ξέρω αν είναι δόκιμος όρος) προβλημάτων. Η ψυχανάλυση είναι μία από τις πολλές μεθόδους ψυχοθεραπείας. Ψυχολόγος είναι γενικά ένας επαγγελματίας που χρησιμοποιεί το λόγο (==όχι φάρμακα) για να ασχοληθεί με τα σχετικά θέματα (τα οποία σε γενικές γραμμές είναι πολύ ευρύτερα από αυτό που ονομάζουμε ψυχοθεραπεία). Με βάση τα παραπάνω ψυχοθεραπευτής είναι ένας ψυχολόγος που κάνει ψυχοθεραπεία (δεν κάνουν όλοι) και ψυχαναλυτής ένας ψυχοθεραπευτής που χρησιμοποιεί την ψυχαναλυτική μέθοδο.Δεν είναι για όλους η ψυχανάλυση η κατάλληλη μέθοδος θεραπείας (αν και είναι μάλλον η πιο κοινή). Πάντως χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του πράσινου που αναφέρεις, η ουσία είναι ότι γνωρίζοντας ή μη την αιτία, έχεις ένα φόβο. Τον φόβο πας να ξεπεράσεις, όχι την αιτία του. Η ψυχανάλυση δεν σταματά μόλις βρεις το γιατί, όπως πολύ σωστά λες κάποιες φορές ένα απλό γιατί δεν είναι αρκετό. Ή μπορεί ένα γιατί που δεν είναι αρκετό να μην είναι το σωστό. Σε κάθε περίπτωση, μόνο αν ψάξεις θα βρεις.
Εξαιρετικά ακριβής απάντηση, πράγματι η ψυχανάλυση ουσιαστικά είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας που βασίζεται στην αντίστοιχη θεωρία (αν κ δεν πιστεύω ότι είναι η πιο κοινή). Η βασική διαφορά της με τις υπόλοιπες είναι ότι πάει πιο βαθιά κ αποσκοπεί σε δομικές αλλαγές της προσωπικότητας σε σχέση με άλλες που χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους ή έχουν άλλους στόχους - αυτό σημαίνει ακριβώς ότι δεν είναι για όλους κ ο καθένας πρέπει να βρει ποια "σχολή" είναι αυτή που του ταιριάζει περισσότερο. Θα συμπληρώσω μόνο ότι το να γνωρίζεις γνωστικά τις αιτίες των προβλημάτων σου (ακόμα κ αν είναι σωστές, που συνήθως δεν είναι - σωστές, ακριβείς ή πλήρεις) είναι διαφορετικό από την αναβίωση που συντελείται συναισθηματικά κ την επεξεργασία που γίνεται στη θεραπεία - κ αυτή είναι που έχει θεραπευτική αξία. Μπορείς να συζητάς όσο θες για δύσκολες καταστάσεις που βίωσες συναισθηματικά αποστασιοποιημένα, αν δεν μπεις να νιώσεις τον πόνο, τη φρίκη, το θυμό, τις ενοχές ή ό,τι άλλο βρίσκεται απωθημένο μέσα σου, πραγματική ίαση δεν μπορεί να επέλθει.Επίσης η θεραπεία (όλες οι θεραπείες) δουλεύουν με τη σχέση. Ειδικά στη ψυχανάλυση, η επεξεργασία (κ κατόπιν αλλαγή) γίνεται με τρόπους που μοιάζουν υπόγειοι κ μαγικοί, επειδή δεν έχουν να κάνουν μόνο με το τι λέγεται στη συνεδρία αλλά (κυρίως) με το τι συντελείται σε ασυνείδητο επίπεδο μεταξύ του θεραπευτή κ του θεραπευομένου. Ο ψυχαναλυτής αυτό που προσφέρει πάνω απ' όλα είναι μια διορθωτική εμπειρία, μια σωστή πρωταρχική σχέση πάνω στην οποία θα χτίσεις κ όλες τις υπόλοιπες σχέσεις σου.Αυτά, ελπίζω να βοήθησα λίγο. Καλή τύχη κ πολλή προσοχή στην επιλογή κατάλληλου επαγγελματία!
#2 Eγώ λέω ότι οι φίλοι και οι παρέες αλλάζουν, ανασχηματίζονται, διαγράφονται, επανέρχονται, δημιουργούνται καινούργιες εκ νέου. Όπως αλλάζει και η ζωή, όπως αλλάζεις και εσύ. Το ίδιο και οι ανάγκες σου. Θα έρθουν ανακατατάξεις απρόβλεπτες - είναι προδιαγεγραμμένο. Μπορεί η πρώτη που με την στάση της θα ανατρέψει στην πράξη την τωρινή σου δήλωση να είσαι εσύ η ίδια. Το έχεις σκεφτεί; [Ίσως το βρεις άσχετο, ίσως και να είναι, αλλά θα το πω : Εγώ στα είκοσι έφτυνα κατάμουτρα και συνειδητά πολλά από αυτά που αργότερα με διαμόρφωσαν και μου προσέδωσαν περιεχόμενο. Στα είκοσι μόνο οι γκόμενοι και οι διασκεδάσεις με γέμιζαν - και είχα και σχέση που έμοιαζε με γάμο (τουλάχιστον δεν ήταν)! Ούτε καν οι διάφορες ελκυστικές καινούργιες εμπειρίες ακόμα.]Θα περνάς καλά με εκείνους που θα περνάς καλά. Θα έχεις τα εμπόδια που θα εμφανιστούν και θα τα αντιμετωπίσεις στην ώρα τους. Θα σε ενδιαφέρουν εκείνοι που θα σε ενδιαφέρουν και θα βρίσκεις χαρά και νόημα εκεί που θα βρίσκεις. Τί κάθεσαι και απασχολείς από τώρα το μυαλό σου με το ποιοί θα είναι αυτοί στο μέλλον και τί θα είναι αυτά, αν και όταν γεννηθούν υποχρεώσεις, πιέσεις, αναγκαιότητες, συνθήκες, εσωτερικές αλλαγές, και εν γένει νέα δεδομένα, που τώρα δεν σε αφορούν και ούτε μπορείς να προδικάσεις; Όπως ακριβώς τώρα περνάς όμορφες στιγμές με τους αντίστοιχους ανθρώπους, χωρίς να το είχες προβλέψει από πριν υποθέτω... 1) Ζήσε το τώρα. 2) Ζήσε και το μετά - αλλά μετά. Άρχισε με το πρώτο για να μην σου μείνει κενό όταν φτάσεις στο δεύτερο. Όποιος σκέφτεται πολύ, γερνάει γρήγορα... (lol) Mε τις δυνάμεις, τις ποιότητες και τα εργαλεία που διαθέτεις τώρα κάνε τις καλύτερες επιλογές στο παρόν (αν βλέπεις και προοπτική σ' αυτές, ακόμα καλύτερα) και MΗΝ-ΣΕ-ΝΟΙΑΖΕΙ για ένα ομιχλώδες, άγνωστο για όλους, μέλλον.
#5 "Αν χωρίσω θα χάσω όλους μου τους φίλους, την κοπέλα μου, την εμπιστοσύνη όλων, αλλά θα κερδίσω τον εαυτό μου, και το αντίθετο, αν μείνω στην σχέση." Και, αν πράγματι ισχύει αυτό, τίθεται καν ως δίλημμα; Δεν είναι προφανής η επιλογή που θα κάνεις; Η γνώση του κόστους δεν καθιστά τις επιλογές μας πιο δύσκολες, αλλά πιο εύκολες. Και μας προετοιμάζει για το επερχόμενο, ενώ σε άλλη περίπτωση θα πέφταμε από σύννεφα. Mας ορίζει την κατάσταση και κατ' αυτόν τον τρόπο βρισκόμαστε σε ευμενέστερη θέση για να τη διαχειριστούμε και να φτιάξουμε το δικό μας πλαίσιο κίνησης, όπως μας αρμόζει περισσότερο. Μας δίνει τη δυνατότητα ακόμα και να αντιστρέψουμε τα μελλοντικά - φαινομενικά "δεδομένα" - αποτελέσματα ίσως, προλειαίνοντας το έδαφος. Ενώ, αν δεν πιθανολογούσαμε με σοβαρότητα, εμπειρία και γνώση πού φαίνεται να οδηγεί η επιλογή μας, θα κυνηγούσαμε ψευδαισθήσεις ή θα ψηλαφίζαμε στα τυφλά. Τί είναι προτιμότερο; Θέλεις να ζεις σαν εργένης και να δημιουργείς σχέσεις ή επαφές που σε εκφράζουν αυτή την χρονική περίοδο. Γιατί είναι εγωιστικό; Επειδή στο μεταξύ έκανες μια σχεσούλα; Αγγούρια, κολοκύθια, λάχανα και πράσα, αγαπητέ φίλε. Εκτός κι αν σκόπευες να ζήσεις μια ζωή με την συγκεκριμένη κοπέλα και δεσμεύτηκες μαζί της, όντας ακόμα δεκαοχτάρης ή δεκαεννιάρης φοιτητής - και γνωρίζοντας παράλληλα ότι παρόλα αυτά αργά ή γρήγορα η κοπέλα σου δεν θα καλύπτει τις ανάγκες σου και θα βρεθείτε στη θέση αυτή. Τότε ναι, να καταλάβω έως ενός βαθμού την συνειδησιακή σύγκρουση που νιώθεις μέσα σου (παρότι δικαιολογείται πάραυτα το λάθος από το νεαρό και άγουρο της ηλικίας σου). Αλλά, αν όχι, τότε ούτως ή αλλως σκόπευες κάποτε να χωρίσεις, το ξέρεις βαθιά μέσα σου και το ξέρουμε κι εμείς (γιατί εκεί που ήσουν ήμασταν κλπ.). Τότε, δεν πείθεις κανέναν με αυτό το συναισθηματικό αγκαθάκι που παρουσιάζεις ως πρόβλημα ΕΓΩΙΣΜΟΥ(!). Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Σημασία έχει : τον εαυτό σου τον πείθεις; Στ' αλήθεια; [Mου άρεσε πολύ το σχόλιο της Maggie. Kαι 'μένα για drama queen μου μοιάζεις.] Και, στην τελική, αν δεν κάνεις τα δικά σου λάθη, πώς θα αποκτήσεις τη δυνατότητα να επανεξετάζεις τις επιλογές σου, να τα διορθώνεις και να προχωράς παραπέρα; Λάθη θα κάνεις που να χτυπιέσαι χάμω, απώλειες θα έχεις το δίχως άλλο. Τί θα κάμεις με αυτά από εκεί και έπειτα είναι το ζουμί. Αν είχα παιδί, αυτό θα του έλεγα. Να μην τα φοβάται. Να τα κοιτάει κατάματα και να μάθει να τα βλέπει καθαρά και νηφάλια αντί να σφυρίζει αδιάφορα όταν χτυπάει καμπανάκι, έτσι ώστε να βοηθηθεί από αυτά. Τα λάθη σου είναι αναπόσπαστο τμήμα της σκάλας σου στη ζωή. Κάποιο σκαλοπάτι θα είναι και σπασμένο, δεν θα προλάβεις να κρατηθείς και θα γκρεμοτσακιστείς. Αλλά, αν ξανασηκωθείς, μετά θα ανιχνεύεις καλύτερα πώς θα πατήσεις και πού, θα κρίνεις ποιούς ελιγμούς χρειάζεται να κάνεις, θα ξέρεις πιο σίγουρα ποιά σάπια σκαλιά μπορείς και θέλεις να υπερπηδήσεις, καθώς ανεβαίνεις. Και ποιά στηρίγματα δεν θα αφήνεις από τα χέρια σου ο κόσμος να χαλάσει.
5Τα έχεις όλα, από ότι φαίνεται, στο μυαλό σου στα άκρα: θα σε μισήσει πολύς κόσμος εδώ μέσα αν πεις ότι θέλεις να ζήσεις κι άλλα πράγματα πέρα από 1 σχέση, θα χάσεις την εμπιστοσύνη όλων των φίλων σου αν χωρίσεις... Είναι πολύ λίγο αυτό για να σε μισήσει οποιοσδήποτε εδώ μέσα, ή να σε παρατήσουν οι φίλοι σου αν χωρίσεις. Τα μεγαλοποιείς και πρόσεξε μην μεγαλοποιείς και τη ζωή που φανταζεσαι ότι σε περιμένει αν χωρίσεις.