Ο Λαφαζάνης περνά στην αντεπίθεση: Η ξεπεσμένη Αριστερά που επιπλέει όντας «παντός καιρού»

Ο Λαφαζάνης περνά στην αντεπίθεση: Η ξεπεσμένη Αριστερά που επιπλέει όντας «παντός καιρού» Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
13

Λίγες ώρες μετά την απομάκρυνσή του από το Υπουργείο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχολιάζει με σκληρές εκφράσεις την κυβέρνηση και τον ανασχηματισμό γράφοντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Ο κος Λαφαζάνης κάνει λόγο για "ξεπεσμένη Αριστερά που με ασήμαντα «διαλείμματα», πάντα καταφέρνει να επιπλέει, όντας «παντός καιρού" και εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε ποτέ να συνομολογήσει ένα νέο μνημόνιο.

Αναλυτικά το άρθρο του Παναγιώτη Λαφαζάνη

Η ιστορία της αστικής πολιτικής ζωής κατακλύζεται από δυνάμεις και πρόσωπα τα οποία πράττουν τα αντίθετα ακριβώς απ' όσα προεκλογικά υπόσχονται. Η Αριστερά πάντα ξεχώριζε. Αν και η Αριστερά απολέσει την αξιοπιστία της, τότε κινδυνεύει να χάσει η ίδια την ψυχή της και η δημόσια ζωή το ύστατο καταφύγιό της. Και ειλικρινά δε θα μπορεί να υπάρξει χειρότερη τραγωδία απ' αυτή για το μέλλον της χώρας. Μπορεί ένας λαός να στερηθεί πολλά αλλά δε μπορεί να επιβιώσει με τη γενικευμένη κατάρρευση της πιο στοιχειώδους εμπιστοσύνης.

Το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα έπρεπε να συνομολογήσει ένα νέο μνημόνιο, το οποίο, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι», επιχειρεί τώρα να ψηφίσει στη Βουλή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια κάνει και το λάθος να εφαρμόσει και στην πράξη αυτό το μνημόνιο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κινδυνεύσει με μετάλλαξη και η χώρα με βέβαιη επιδείνωση της ήδη τραγικής θέσης της.

Προσωπικά, δε θα μπορούσα ποτέ, να ψηφίσω ένα μνημόνιο που προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας, σκληρές νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις και νέες ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών ακινήτων και επιχειρήσεων. Και αυτό όχι μόνο για λόγους ιδεολογικής και πολιτικής συνέπειας, αλλά και γιατί ένα τρίτο μνημόνιο θα έφερνε στην πατρίδα μας τις ίδιες καταστρεπτικές συνέπειες των δύο ανάλογων προηγούμενων.


Ο εκβιασμός όσο ωμός και κτηνώδης και αν είναι, σαν αυτόν που επέδειξαν οι κυρίαρχοι νεοαποικιοκράτες της ΕΕ, δεν είναι πάντα επαρκής δικαιολογία για υποχωρήσεις.

Δεν παραδίδω ποτέ μαθήματα πολιτικής ηθικής και πολιτικής ορθότητας σε κανένα. Απεχθάνομαι όσο τίποτα ένα τέτοιο ρόλο. Η πολιτική κυρίως κρίνεται από τις συνέπειες των επιλογών.

Δεν αποδέχομαι, όμως, και τους αναγκαστικούς μονόδρομους και τις ανόητες και ανιστόρητες κατηγορίες της «αποστασίας» για όσους τους αμφισβητούν. Πολύ περισσότερο δεν αποδέχομαι ότι η Δημοκρατία στην πατρίδα μου, στην Ελληνική Βουλή και στα κόμματα πρέπει να ενοχοποιείται, προκειμένου να θριαμβεύει, στο «προτεκτοράτο» της Αθήνας, η συναινετική σιωπή των αμνών, ή η ηχηρή αποδοχή ως «αναγκαίου κακού» του νέου μνημονίου.

 

Ασφαλώς στα σκληρά διλήμματα, πολύ περισσότερο σε εκείνα που η επίκλησή τους πάει να δικαιολογήσει την επιβολή μνημονιακών δεσμεύσεων, χρειάζονται εναλλακτικές απαντήσεις. Και αυτές οι εναλλακτικές απαντήσεις υπάρχουν. Δε θεωρείται, όμως, καν ότι πρέπει να τεθούν στη βάσανο των επιχειρημάτων, αν αμφισβητούν ενδεχομένως και το ευρώ, το οποίο έχει αναχθεί παραδόξως και ταυτοχρόνως, ως το «ιερόν και όσιον» της εγχώριας καπιταλιστικής ολιγαρχίας αλλά και ως ο μόνος δρόμος για τον «εκσυγχρονισμό» και το «δημοκρατικό σοσιαλισμό» για κάποια τμήματα μιας ξεπεσμένης Αριστεράς στη χώρα μας! Μιας «Αριστεράς», που με ασήμαντα «διαλείμματα», πάντα καταφέρνει να επιπλέει, όντας «παντός καιρού»!

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Πραγματικά, επειδή πέρα από τις απόψεις κάποιων πολιτικών, υπάρχει πολλή δυσαρέσκεια σε αρκετό κόσμο για τη συμφωνία, και επειδή, προσωπικά, έχω πειστεί πως η κατάσταση ήταν αδιέξοδη, θα ήθελα κάποιος από όσους υποστηρίζουν την εκδοχή της εξόδου από το ευρώ ως προτιμότερη, είτε είναι ο κύριος Λαφαζάνης, είτε ο κύριος Βαρουφάκης-αλλά όχι ο κύριος Λαπαβίτσας-να γίνουν πιο αναλυτικοί και να μας εξηγήσουν κάπου τις προοπτικές αυτής της λύσης.Δεν είμαι αρνητικός σε καμία άποψη, και πραγματικά, αν υπάρχουν κάποιες ιδέες,κάποιο σχέδιο, ας τα ακούσουμε.Αν δεν υπάρχουν, ας σταματήσουν να ξεσηκώνουν τον κόσμο.
Φιλε εκει που κατηχιθικες δεν σου ειπαν οτι πρεπει να ακολουθεις και να υποστηριζεις τις αποφασεις του αρχηγου σου ? Δεν ξερεις οτι σε ενα βαπορι η ανυπακοη ειναι ανταρσια και τιμωρειτε με θανατο ??? Κρεμασμα σας χρειαζεται και των 39 . Φυσικα εσυ εισαι στον κοσμο σου και νομιζεις οτι επραξες το σωστο .Δικαιωμα σου αλλα να ξερεις οτι θα γινει αυτο που εγραψα προχθες,.Μπορεις να εχεις οποια πιστευω θελεις αλλα δεν μπορεις καρθαρμα να παιζεις με τις ζωες ανθρωπων.Καταλαβες????
Ριζοσπαστική αριστερά (με μπόλικη ακροδεξιά) ψηφίσαμε, ριζοσπαστική αριστερά (με μπόλικη ακροδεξιά) θα λάβουμε. Οι εκλογές ΠΑΝΤΑ είχαν, έχουν και θα έχουν συνέπειες.
Και τι έκανες στο ΣΥΡΙΖΑ κυρ Λαφαζχάνη; Στο ΚΚΕ έπρεπε να μείνεις, αυτή είναι η Αριστερά των "οραμάτων" σου.Εκεί να μου πεις υπουργείο δεν θά 'βλεπες ούτε με κιάλια, σε καταλαβαίνω...
Γιατί μάλλον αγνοείς την ακριβή προϊστορία ΚΚΕ-Λαφαζάνη,για να προτείνεις πως εκεί έπρεπε να μείνει.Ειδικά αν το πιάσεις από την μεριά του ΚΚΕ,αυτόν και την συνομοταξία του,δεν θέλει ούτε ζωγραφιστούς να τους βλέπει.Δικαιολογημένα,τόσο από ιδεολογική όσο και ιστορική σκοπιά.
όπως λέει και ο Vernedead ,τί δουλειά έχει ο Λαφαζάνης και οι δικοί του στο ΚΚΕ? Τα έχετε μπερδέψει μερικοί.Αυτοί ήταν η αιτία που παραλίγο να εξαφανιστεί το ΚΚΕ το 1991.