Ένα εκατομμύριο δολάρια για ένα ζευγάρι ρουμπινί γοβάκια

Ένα εκατομμύριο δολάρια για ένα ζευγάρι ρουμπινί γοβάκια Facebook Twitter
1

Ένα εκατομμύρια δολάρια προσφέρει ως αμοιβή, άγνωστος συλλέκτης, για τα ρουμπινί γοβάκια της Τζούντι Γκάρλαντ στον Μάγο του Οζ.

Πρόκειται για έναν ανώνυμο συλλέκτη από την Αριζόνα, ο οποίος δίνει αυτά τα χρήματα σε όποιον δώσει πληροφορίες για το που μπορεί να βρίσκονται.

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την ημέρα που κλάπηκαν. Το 2005, στο μουσείο Τζούντι Γκάρλαντ στο Grand Rapids του Μίτσιγκαν, ένας άγνωστος μπήκε κατά τη διάρκεια της έκθεσής τους, σπάζοντας ένα παράθυρο του μουσείου και φεύγοντας έχοντας ως λεία μόνο τα γοβάκια. Τα γοβάκια ήταν προσωρινό δάνειο του ιδιώτη συλλέκτη Michael Shaw προς το μουσείο

Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες του συλλέκτη η κλοπή αυτή, καθώς τα παπούτσια είχαν χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρωθούν χρήματα για παιδιά ασθενή από AIDS, καθώς και για τα παιδιά με σύνδρομο Down.

Δέκα χρόνια μετά την κλοπή τα παπούτσια εξακολουθούν να αγνοούνται. Σήμερα, η αξία τους εκτιμάται ανάμεσα στα 2-3 εκατομμύρια.

Τα κόκκινα γοβάκια με παγιέτες της Τζούντι Γκάρλαντ είναι από τα πιο διάσημα και δημοφιλή παπούτσια στην ιστορία του κινηματογράφου.

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Πολιτισμός / Λίλιαν Μπάσμαν: Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Η έκθεση Lillian Bassman: Bazaar and Beyond, που παρουσιάζεται στο Met έως τις 26 Ιουλίου, φωτίζει μια δημιουργό που δεν αντιμετώπισε ποτέ τη μόδα ως απλό αντικείμενο προβολής. Τη μετέτρεψε σε ίχνος, χειρονομία και πείραμα, ενώ επέστρεψε σε αυτό το έργο δεκαετίες αργότερα, ξεκινώντας σχεδόν μια δεύτερη καριέρα στα 75 της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΠΟ - Λίνα Μενδώνη: «Σταθμός Καρυάς, τόπος μνήμης, ιστορικής αλήθειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: «Σταθμός Καρυάς, τόπος μνήμης, ιστορικής αλήθειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως η αποκατάσταση του αποτελεί ιστορικό χρέος του κράτους απέναντι στα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας, διασφαλίζοντας ότι το μνημείο και το ιστορικό τοπίο θα παραδοθούν στις επόμενες γενιές με τον προσήκοντα σεβασμό
THE LIFO TEAM
Πέθανε η Teresinha Soares, η Βραζιλιάνα καλλιτέχνις που έφερε το σώμα, το σεξ και την αντίσταση στην τέχνη

Πολιτισμός / Πέθανε η Teresinha Soares, η Βραζιλιάνα καλλιτέχνις που έφερε το σώμα, το σεξ και την αντίσταση στην τέχνη

Με ζωγραφική, εγκαταστάσεις και performances που έβαζαν το σώμα στο κέντρο, η Soares αμφισβήτησε τα σεξουαλικά ταμπού, την πατριαρχία και τον αυταρχισμό της εποχής της. Τα τελευταία χρόνια το έργο της επανεκτιμήθηκε διεθνώς μέσα από εκθέσεις στην Tate Modern και το MASP.
THE LIFO TEAM
Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Πολιτισμός / Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Το αρχείο του Scopin, που για χρόνια θεωρούνταν χαμένο, επιστρέφει τώρα ως βιβλίο και έκθεση, φωτίζοντας το Chelsea Hotel πριν γίνει πλήρως θρύλος και προτού αρκετά από τα πρόσωπα που κατέγραψε αποκτήσουν τη μεταγενέστερη μυθολογία τους.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια