Και κάπως έτσι, επανήλθαμε στις εθνικιστικές Ευρωπαϊκές διαμάχες του 19ου αι.

Και κάπως έτσι, επανήλθαμε στις εθνικιστικές Ευρωπαϊκές διαμάχες του 19ου αι. Facebook Twitter
5

Καταιγιστικό είναι το άρθρο του Martin Sandbu στους Financial Times για τα διδάγματα που εξάγονται από αυτό το Σαββατοκύριακο της ευρωπαϊκής κρίσης. Σύμφωνα με το άρθρο που τιτλοφορείται "Διδάγματα από την ελληνική συμφωνία", εκείνο που ανεφάνη με άσχημο και επιθετικό τρόπο είναι η ηγεμονία των δυνατών, αυστηρά για το δικό τους όφελος. Μεταφράζουμε ένα απόσπαμα:

 

Κάποια πράγματα που πολλοί από εμάς θεωρούσαμε δεδομένα και είχαμε πίστη σε αυτά, αναιρέθηκαν σε ένα Σαββατοκύριακο. Πιέζοντας τον Αλέξη Τσίπρα σε μια ταπεινωτική ήττα, οι πιστωτές έκαναν πολλά περισσότερα από το να επιβάλουν το καθεστώς τους στην Ελλάδα και να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Ευρωζώνη. Έχουν καταστρέψει την Ευρωζώνη όπως τουλάχιστον την γνωρίζαμε και κατεδάφισαν την ιδέα της νομισματικής ένωσης ως ένα βήμα προς τη δημοκρατία και την ένωση.

 

Με αυτό τον τρόπο επανήλθαν στις εθνικιστικές Ευρωπαϊκές διαμάχες για την εξουσία του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα . Υποβάθμισαν την ευρωζώνη σε ένα τοξικό σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, με ένα κοινό ενιαίο νόμισμα να λειτουργεί κυρίως προς το συμφέρον της Γερμανίας και να συντηρείται από κοινού υπό την απειλή της απόλυτης εξαθλίωσης για όσους αμφισβητούν την κυρίαρχη τάξη. Το σαφέστερο πράγμα που μπορεί να ειπωθεί για όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο είναι η ωμή ειλικρίνεια που επιδεικνύουν πια όσοι διαπράττουν αυτή την αλλαγή καθεστώτος .

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Μόνο που τότε οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοβομβαρδίζονταν, ενώ τώρα διαπραγματεύονται. Στο χέρι μας είναι να ανορθώσουμε την οικονομία μας και μια μέρα να τα θυμόμαστε όλα αυτά και να γελάμε :^)