Για street food στην αθηναϊκή China Town

Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
10
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter

Την πρώτη φορά που είδα την Λεκ να σπρώχνει την φορητή κουζίνα της στο δρόμο την πλησίασα και προσπάθησα της μιλήσω, αλλά εκείνη επιτάχυνε το βήμα της και χώθηκε μέσα σε ένα απ’ τα κινέζικα μαγαζιά στην Πειραιώς. Ήταν μεσημέρι και κάτι είχε μαγειρέψει (που μύριζε πολύ ωραία), αλλά ήταν πολύ βιαστική ή πολύ φοβισμένη, πάντως με αγνόησε και συνέχισε να σπρώχνει το καρότσι με ορμή. Παρόλο που ζουν τόσα χρόνια εδώ οι Κινέζοι και συναναστρέφονται καθημερινά με Έλληνες, φαίνεται ότι δεν θέλουν μαζί τους και πολλά-πολλά. Ίσως επειδή η παλιά φουρνιά δεν έμαθε ποτέ καλά ελληνικά και, από την καινούργια, ελάχιστοι μιλούν τόσο καλά που μπορείς να συνεννοηθείς. Πάντως, όσο περνάει ο καιρός έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν.

Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter

Η Λεκ ξύπναγε κάθε πρωί τα χαράματα κι έφτιαχνε σούπα, μία διαφορετική σούπα κάθε μέρα [ή την ίδια σε μικρές παραλλαγές] και την μοίραζε στα κινέζικα μαγαζιά με τα ρούχα στον Κεραμεικό. Πολύ νόστιμη σούπα. Δεν πρόλαβα να μάθω τη συνταγή, κάποια μέρα έφυγε με τα παιδιά της για την Ιταλία και έμεινε εκεί για πάντα.

Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter

Στην αθηναϊκή China Town δεν έχω ξαναπετύχει σούπα στο δρόμο. Μπορεί και να υπάρχει και να μην την έχω δει, δεν κυκλοφορώ και τόσο συχνά πια εκεί, αλλά γενικά, στην Αγησιλάου μπορείς να πετύχεις πολλά φαγώσιμα, κυρίως εποχιακά. Τώρα π.χ. μπορείς να βρεις ζωντανές πάπιες και κότες, και κάθε είδους μαγειρεμένα μέρη τους, πίτες που μοιάζουν με κρέπες και είναι γεμισμένες με διάφορα πικάντικα και πολλά πράσινα λαχανικά. Το κινέζικο μαρούλι και αυτό που μοιάζει σαν χοντρό -και πολύ πιο τρυφερό- σέσκουλο αλλά δεν είναι, καλλιεργούνται στην Αττική, σε χωράφια που νοικιάζουν οι ίδιοι και δεν έρχονται πια από την Ιταλία. Το πρώτο είναι τέλειο κομμένο σε σαλάτα με σάλτσα τζίντζερ-γουασάμπι (υπάρχει στα σουπερμάρκετ μία αρκετά καλή, μάρκας aMust) και το δεύτερο [το αριστερά στην φωτο] μου το πρότειναν βρασμένο με ελάχιστο νερό και σκορδάτη σάλτσα σόγιας [τρίβεις μια σκελίδα σκόρδο, την ανακατεύεις με σόγια και μετά σουρώνεις το ζουμί πριν το χρησιμοποιήσεις] και σησαμέλαιο, αλλά είναι πιο ωραία με ελαιόλαδο.

Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter

Τις λιχουδιές που πουλάνε σε πλαστικά διαφανή μπολ δεν τις έχω δοκιμάσει. Δεν φτάνει μέχρι εκεί η περιέργειά μου. Μοιάζουν με κινέζικα ζυμαρικά, κάθε σχήματος χοντρά νουντλς, συκωτάκια πουλερικών, στομάχια κότας και πάπιας, και το πιο εξωφρενικό για τους ανυποψίαστους: πόδια κότας που είναι τρελό ντελίκασι. Αν πας το πρωί της Κυριακής; υπάρχει μεγάλη ποικιλία από κινέζικες σπεσιαλιτέ, τις οποίες -να σημειώσω- δεν τις βρίσκεις στα κινέζικα εστιατόρια. Μέχρι το μεσημέρι έχουν όλες εξαφανιστεί και, συνήθως, φεύγουν πρώτες αυτές που θεωρείς πιο αηδιαστικές.

Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter

Τα βρασμένα πόδια κότας είναι αυτό που φαίνεται πιο ακραίο, αλλά υπάρχουν και χειρότερα που τα κρύβει η εμφάνισή τους. Όλα τα ετοιμάζουν από την προηγούμενη μέρα και μετά σηκώνονται από τις τρεις το πρωί και ολοκληρώνουν το μαγείρεμα, ενώ μαγειρεύεται και δεύτερη και τρίτη παρτίδα μέχρι να κλείσει η αγορά.

Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter

Τα πόδια κότας τα λένε chizli feng zhao ή tau zi fung zao [εξαρτάται από το πού είναι η μαγείρισσα] και χρειάζονται ώρες προετοιμασίας για να φτάσουν στην κατάσταση που να μπορείς να τα μασήσεις. Βγάζουν τα νύχια τους, τα τηγανίζουν γρήγορα-γρήγορα, και μετά τα βράζουν για ώρες σε ένα ζωμό που είναι ελαφρά γλυκός. Μετά τα σοτάρουν με διάφορα αρωματικά. Και μετά τα βάζουν στην πλαστική διάφανη συσκευασία πάνω στον πάγκο και φρικάρουν τους φιλόζωους που θεωρούν ΟΚ να τρως στήθος κοτόπουλου αλλά φρικτό να τρως τα πόδια. Χθες που ανέβασα τη φωτο στο ίνσταγκραμ άφηναν σχόλια του τύπου «γιακ» και «ουγκ» και «ιιιιι» και εκφράσεις αηδίας, προφανώς επειδή δεν έχουν ζήσει ποτέ σε χωριό κι το κοτόπουλο το γνωρίζουν μόνο από το μπούτι και πάνω. Αυτή η συγκεκριμένη μου έφερε και τα πιο πολλά μαζεμένα unfollow στο ίνσταγκραμ από τότε που ξεκίνησα να ανεβάζω φωτο.

Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter
Για street food στην αθηναϊκή China Town Facebook Twitter

Η γιαγιάδες μου [και οι δύο] κάθε φορά που έσφαζαν κότα για να φτιάξουν κοκκινιστό, έβραζαν και τα πόδια της. Μερικές φορές και το κεφάλι με το λειρί. Και δεν ήταν καθόλου αηδιαστικά. Ήταν νοστιμότατα και μάθημα οικονομίας. Αν σκέφτεσαι το καημένο το ζώο, αηδιαστικό είναι να αγοράζεις σκέτο μπούτι και φιλέτο απ’ το στήθος.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Ρε παιδιά είμαστε σοβαροί να λέμε στον κόσμο να φάει φαγητό που παρασκευάζεται κάτω από ποιος ξέρει ποιες συνθήκες υγιεινής; Αυτά τα ζώα ξέρουμε που και πως σφάζονται; ποια είναι η προέλευση τους; Προσοχή μεγάλη. Αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση φυσικά, γιατί οι Κινέζοι μας είναι συμπαθέστετατοι και νομίζω πως μπορούμε να βρούμε αυθεντικά και ωραία εστιατόρια που διατηρούν οι ίδιοι και όχι κάποιος Καλαματιανός.
Ενώ ο γύρος ας πουμε ξέρεις ΑΚΡΙΒΩΣ κατω απο ποιες συνθήκες υγιεινής παρασκευαζεται? Ή τα ζουμερα μπιφτεκακια στα βρωμεϊκα της Θεσσαλονίκης? Ή το συσκευασμένο ζαμπονακι? εγω ειδα τις πιτουλες να ψηνονται ωραια ωραια και να τις γυρνανε και με λαβίδα. Μια χαρα, καλύτερα από τον ψητα που πιανει το γυρο με τα χερια και μετα παιρνει και τα λεφτα και δινει και ρεστα.
Σωστή. Από το στόμα μου το πήρες. Φαίνεται, η νεώτερη Ελλάδα ξέχασε κάποιο κύριο Μπαλόπουλο και τους θανάτους που προκάλεσε με τα σάπια κρέατα που πουλούσε, ελέω χούντας.
Πόδι δε θα τρωγα..οχι για λόγους χορτοφαγιας,αλλα επειδή φαίνεται τόσο "ζωντανο" μέσα στο πιατο που το κάνει σχεδόν αποκρουστικό η ιδέα να μασουλάω ένα πόδι.Τις πιτουλες όμως θα τις τσάκιζα!