15 πράγματα που άκουσα χτες βράδυ στη μεγάλη ουρά έξω από ΑΤΜ

15 πράγματα που άκουσα χτες βράδυ στη μεγάλη ουρά έξω από ΑΤΜ Facebook Twitter
57
15 πράγματα που άκουσα χτες βράδυ στη μεγάλη ουρά έξω από ΑΤΜ Facebook Twitter
Χάλια φωτογραφίες, αλλά καλύτερα. Μπορεί οι άνθρωποι να μην θέλουν να είναι αναγνωρίσιμοι. (Εδώ τους τράβηξα πίσω από ένα δέντρο, πριν βρω το θάρρος να μπω στην ουρά. Είμαι μεν ρεπόρτερ, αλλά ταυτόχρονα είμαι και αντικοινωνικός)

Δεν χρειαζόμουν να βγάλω λεφτά (και δεν έβγαλα) αλλά, κατά τις 11 το βράδυ έψαξα τράπεζες με κόσμο για να γίνω κι εγώ ένας απ' αυτούς. Ήξερα ότι στην Πλατεία Ύδρας στην Νέα Κρήνη έχει ένα σωρό τράπεζες και πάρκαρα κάπου εκεί κοντά. Η πρώτη έκπληξη ήταν πως οι περισσότερες ήταν άδειες. Ψυχή δεν υπήρχε στα ΑΤΜ τους. 

Θυμήθηκα αυτούς που στο ίντερνετ ανεβάζουν φωτογραφίες από ΑΤΜ χωρίς κόσμο και λένε «Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ» και «ΝΑ, ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ» - λίγο ακόμα και θα κανα το ίδιο. Σύντομα όμως κατάλαβα γιατί η Alpha, η Eurobank κι η Εθνική δεν είχαν κανέναν. Επειδή δεν είχαν λεφτά. Με δυο λόγια, αν δούμε ένα έρημο ΑΤΜ δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάπου αλλού ένα (γεμάτο χρήματα) με άπειρο κόσμο στην ουρά του. Και το μοναδικό ΑΤΜ της περιοχής που είχε ακόμα λεφτά ήταν αυτό της Πειραιώς. 

Ντράπηκα λίγο να μπω στην ουρά. Στα αυτιά μου αντηχούσαν οι ιντερνετικές κοροϊδίες προς αυτούς που έτρεξαν να βγάλουν χρήματα - κοροϊδίες που σε ένα βαθμό βασίζονται στο ότι κάποιοι έχουν ακόμα (έστω και λίγα) χρήματα. «ΜΠΕΕΕΕΕ, πρόβατο» φανταζόμουν να μου φωνάζουν οι αόρατοι twitterers κι ας μην πήγαινα να βγάλω πραγματικά λεφτά, αλλά να υποκλέψω τις συζητήσεις του κόσμου. Κάποτε ξεπέρασα την ντροπή μου και μπήκα στην ουρά...

15 πράγματα που άκουσα χτες βράδυ στη μεγάλη ουρά έξω από ΑΤΜ Facebook Twitter
Ο σκύλος μασκότ της ουράς

Να μερικά απ' αυτά που άκουσα (καθώς με το που έπαιρνε λεφτά ο ένας έρχονταν άλλοι πέντε στην ουρά)

   

«Μεροκάματο θα βγάλουν οι κλέφτες γερό απόψε, ελπίζω να μην ψάξουν κάτω απ' το μαξιλάρι μου» (Κύριος με αυτοσαρκαστική διάθεση)

«Κοίταξε, αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες από Δευτέρα ή τέλος πάντων αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, εγώ δεν θα είχα καθόλου μετρητά. Δεν έχω πολλά λεφτά στην τράπεζα, αλλά χρειάζομαι για την καθημερινότητά μου». (Κοπέλα, απαντώντας στην ερώτησή μου γιατί έτρεξε νυχτιάτικα στην τράπεζα)

  

«Δουλεύει το μηχάνημα;» (Ερώτηση σχεδόν κάθε νεοφερμένου, πριν κάτσει άδικα στην ουρά)

 

15 πράγματα που άκουσα χτες βράδυ στη μεγάλη ουρά έξω από ΑΤΜ Facebook Twitter

 

«Την άλλη βδομάδα πρέπει να πληρώσω το νοίκι μου. Και να ψωνίσω για να φάμε. Χέστηκα αν με κοροϊδέψει κάποιος που έτρεξα να βγάλω λεφτά. Τα χρειάζομαι πάνω μου αυτή τη στιγμή, για να μπορέσω να ζήσω. Αν εγκλωβιστούν στην τράπεζα τι να τα κάνω;» (Άντρας στο τηλέφωνο)

   

(Σε κάποια στιγμή που αργούσε μία και είχε ξεκινήσει η μουρμούρα απ' τους υπόλοιπους) «Δεν φταίω εγώ που αργώ. Γράφει ότι κάνει αναβάθμιση στο σύστημα του». (Κύριος που πετάγεται από πίσω) «Κοίτα μόνο μην αντί για αναβάθμιση κάνει υποβάθμιση και μετά βγάζει δραχμές»

  

«Ήρθα εδώ επειδή η εθνική δεν έχει λεφτά. Μπορώ να βγάλω με το ΔΙΑΣ λέτε;» («Ναι κυρία μου, ναι, πάλι ο Δίας θα μας σώσει!» πήρε την απάντηση από άλλη κυρία.)

  

«Ρε δεν παμε καλα!» (Ατάκα γυναίκας κρεμασμένης σχεδόν απ' το παράθυρο αμαξιού που περνούσε. Μας κοιτούσε έκπληκτη και το φώναξε καθώς το αμάξι απομακρυνόταν: «Ρε δεν παμε καλα!». Όλοι γέλασαν.)

15 πράγματα που άκουσα χτες βράδυ στη μεγάλη ουρά έξω από ΑΤΜ Facebook Twitter
Συμπαθάτε με, έβαλα τα χειρότερα δυνατά φίλτρα στις φωτογραφίες για να μην έχουμε καμια γκρίνια απ' τους εικονοζόμενους

«Μόνο 600; Δε γαμιέται. 600» (Νεαρός όταν έμαθε ότι με το ΔΙΑΣ μπορεί να βγάλει λιγότερα απ' όσα θα έβγαζε αν πήγαινε στο ΑΤΜ της τράπεζάς του».

  

«Είμαι στην Πλατεία Ύδρας! Βρήκα μια τράπεζα με λεφτά. Ναι πες και στους άλλους να έρθουν εδώ.» (Γυναίκα στο κινητό της)

  

«Αν υπάρχει κάτι που μου τη δίνει είναι αυτοί που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν καθόλου λεφτά στις τράπεζες και λένε "Δε με νοιάζει, ας χρεοκοπήσουμε, ας πάμε στη δραχμή, δεν έχω να χάσω τίποτα". Κάτσε ρε φίλε, εμάς που με χίλιες δυο δαπανηρές οικονομίες και με ώρες δουλειάς -καθαρίστρια σε σκάλες είμαι- βάλαμε κάτι στην άκρη, μας έχεις γραμμένους; Επειδή εσύ δεν έχεις να χάσεις κάτι κοροϊδεύεις εμάς που έχουμε και εύχεσαι να καταστραφούμε στη δραχμή; Εγώ κατεβαίνω σε διαδηλώσεις, και με τους Αγανακτισμένους ήμουν, και φωνάζω για όλους τους φτωχούς. Εσύ γιατί δε νοιάζεσαι για όλους τους υπόλοιπους που έχουν λίγα λεφτά στην άκρη για ένα θέμα υγείας, για μια ώρα ανάγκης; Γιατί μας γράφεις στ' αρχίδια σου;» (Νεαρή, με χίπικο λουκ. Μόνο που δεν την χειροκροτήσαμε οι υπόλοιποι.)

15 πράγματα που άκουσα χτες βράδυ στη μεγάλη ουρά έξω από ΑΤΜ Facebook Twitter
 

«Την απόδειξη! Ξέχασε την απόδειξη! Παρ´ την μπορεί να είναι συλλεκτική!» (Ο επόμενος, στον προηγούμενο που είχε φύγει βιαστικά μετά την παραλαβή των χαρτονομισμάτων του).

  

«Ζήσαμε να το ζήσουμε κι αυτό» (Ηλικιωμένος κύριος)

  

«Πολυ αργεί, μηπως κόπηκε το ρευστο; Πολυ αργεί» και «Τι; Δεν έβγαλε;; Δεν εβγαλε;;» (Κάθε φορά που κάποιος αργοπορούσε, όλοι οι άλλοι τρόμαζαν πως έπρεπε να βρουν άλλη ουρά, σε άλλη τράπεζα.)

15 πράγματα που άκουσα χτες βράδυ στη μεγάλη ουρά έξω από ΑΤΜ Facebook Twitter
Δύο γλυκύτατοι ηλικιωμένοι, που δεν νοιάζονταν τόσο για την Αξιοπρέπεια έναντι των ξένων, αλλά για να έχουν μερικά ευρώ για να φάνε την επόμενη εβδομάδα

«Καλο βράδυ σε όλους!» «Στο καλό να πας! Καλοφάγωτα!» (Είχαμε γίνει μια παρέα σχεδόν)

 

«Ποσά βγάζει; Γιατί μόνο 600; Δεν έχω Δίας αλλά Πειραιώς. Αφού η Εθνική βγάζει χίλια. Ή 600; Ή άμα τη βάλεις και τη βγάλεις την κάρτα πάει 1200, δεν ισχύει αυτό;» (Κυρία βομβαρδίζει άγνωστό της κύριο, που στο τέλος απηυδισμένος της απαντά: «Πού να ξέρω κυρία μου! Διδακτορικό στις τράπεζες έχω κάνει;»)

«Δεν βγαζει! Ο νεαρός δεν έβγαλε! Τέλειωσαν τα λεφτά!» (Ο νεαρός ήμουν εγώ, και δεν έβγαλα γιατί απλώς ψευτοέκανα μηχανικά τις κινήσεις όταν ήρθε η σειρά μου, κι έφυγα. Είχα ολοκληρώσει το κρυφό ρεπορτάζ μου. Τα νέα περί υποτιθέμενης έλλειψης μετρητών μεταδόθηκαν σα φωτιά σε ξερά χόρτα. «Άντε ρε παιδιά» άρχισαν να φωνάζουν οι πίσω. Μικροπαρεξήγηση ακολούθησε. Ένιωσα ενοχές που τους τάραξα -ούτε πάμπλουτοι καπιταληστές ήταν, ούτε γερμανοτσολιάδες: Απλοί άνθρωποι που τους είχαν μείνει κάποιες οικονομίες και δεν ήθελαν να μείνουν άφραγκοι αν έκλειναν οι τράπεζες ή έμπαιναν capital controls. Ευτυχώς μέχρι να απομακρυνθώ η επόμενη έβγαλε λεφτά, και όλοι ανακουφίστηκαν...) 

 

15 πράγματα που άκουσα χτες βράδυ στη μεγάλη ουρά έξω από ΑΤΜ Facebook Twitter
Ο σκύλος-μασκότ της ουράς, κουνάει την ουρα του.

57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
@Dimitris Kakogirou δεν ήξερα ότι όταν σπουδάζεις αγγλική φιλολογία είσαι αυτόματα υποψήφιος δημόσιος υπάλληλος!! πως το κάνεις αυτό πές μου και μένα!
Πώς κατάφερε η νεαρή κοπέλα που δουλεύει καθαρίστρια να βάλει και στην άκρη; Στην οικογένειά μου ο μισθός εξανεμίζεται πριν μπει ο επόμενος.
αν είναι δυνατόν ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση να τρέξουμε να σχολιάσουμε τι κάνει ο άλλος αντί να κοιτάξουμε λίγο την καμπούρα μας!!! Μπορεί η κοπέλα να δούλευε 12 ώρες της μέρα σε 10 διαφορές πολυκατοικίες. Αυτό είναι το θέμα; Ότι μετά από δουλειά κατάφερε να βάλει ένα ποσό στην άκρη; Που μπορεί να μην είναι και καμία περιουσία, λέω εγώ τωρα.
Έχεις δίκιο Βίρνα. Ήταν απρέπεια να ρωτήσω κάτι τέτοιο. Απλώς, επειδή ένας απλός μισθωτός δεν μπορεί να βάλει κάτι στην άκρη τα τελευταία χρόνια, σκέφτηκα, κακοπροαίρετα, ότι ίσως η νεαρή κοπέλα δεν πληρώνει τους φόρους που της αναλογούν. Ήταν άδικο να αναρωτηθώ και γι’ αυτό παίρνω πίσω την ερώτηση.Θα ρωτήσω, όμως, κάτι άλλο. Η κοπέλα κατέβαινε με τους αγανακτισμένους. Στις συγκεντρώσεις τι ζητούσε; Δεν ζητούσε κατάργηση των μνημονίων; Και μήπως μούντζωνε και τη Βουλή όπως έκαναν πολλοί; Ορίστε, έφτασε η στιγμή να δηλώσει χωρίς μεσολάβηση τι θέλει μ’ ένα δημοψήφισμα. Άμεση Δημοκρατία, αφού Η Βουλή είναι για μούντζες , και πολύ κοντά στην έξοδο μ’ ένα Όχι.
fedora άμεση δημοκρατία μεν, με αντισυνταγματικό δημοψηφισμα στην ουσία δε. Γιατί ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να καλείται ο λαός να αποφασίσει για δημοσιονομικό ζήτημα. Οι όροι των νέων μέτρων που καλούμαστε να ψηφίσουμε είναι λεπτομέρειες για τους τεχνοκράτες και τους εμπειρους οικονομολόγους. Τι ξέρει η κοπέλα, εγώ και εσύ; Διαβάσαμε το κείμενο που δόθηκε απο το Εurogroup? Αυτό που ξέρουμε εγώ κι εσύ είναι οτι δεν αντέχει άλλο η τσέπη μας. Δηλαδή είμαστε κατα των μνημονίων γιατί πεινάμε. Ποιος σου λέει όμως οτι με το όχι στο δημοψηφισμα τα πραγματα δεν θα είναι χειρότερα; Γιατί άντε και πτωχεύσαμε και κάναμε την θυσία, πως θα ορθοποδισει μια χώρα που δεν παράγει τίποτα αν σταματήσουν οι εισαγωγές;
Εγώ πάντως δάκρυσα διαβάζοντας τις αντιδράσεις του κόσμου, που δείχνουν ότι τουλάχιστον δεν έχουμε χάσει το χιούμορ μας. Επίσης διέκρινα μια αλληλεγγύη μεταξύ των παρόντων -που συνήθως ανθίζει περισσότερο στους δύσκολους καιρούς, δυστυχώς.
Η στέγη πάνω από το κεφάλι σου, η ΔΕΗ, τα κοινόχρηστα, το broadband, το ταμπλετ/pc με τα οποία περνάς την ωρα σου πως πληρώνονται?Απο τον Άγιο Βασίλη?Φαντάζομαι κάτι θα τρως κιόλας για να έχεις δύναμη να πατήσεις το πληκτρολόγιο, αυτό απο κανε θείο στην Αμερική προέρχεται που σου στέλνει τάπερ?Για πες μου πως θα αποκτήσεις και χρήμα για διακοπές αν καταρρεύσουν οι Τράπεζες και άρα η οικονομία?
εσύ ακριβώς που ξέρεις τι έχω και πως περνώ την ώρα μου?? Διαβασες πουθενά να γράφω ότι θέλω να καταρρευσει η οικονομία? Μια ερώτηση έκανα πως όλοι ξαφνικά βγάζουν χιλιάδες ευρώ από τις τράπεζες ενώ τόσο καιρό όλοι πάνε και παρακαλάνε για πατάτες 0.20 το κιλό! Έλεος πια με όλους τους φανατισμένους εδώ μέσα. Επίσης αν εσύ αγχώνεσαι για την οικονομία γιατί θα χάσεις το ταμπλετ και τις διακοπές στη Μύκονο δεν σου φταίω εγω...
τι να σου πω! πριν ένα μήνα έκανα πρακτική σε δημοτικό σχολείο της επαρχίας και οι δάσκαλοι αγόραζαν κουλούρια με δικά τους λεφτά γιατί είχαν μόνο σε εκείνο το σχολείο φέτος 5 περιστατικά λυποθυμίας...θεωρω ότι ζω σε μία χώρα που έχει πληγεί σοβαρά...τώρα αν ο από πάνω και άλλοι τόσοι έχουν λεφτά και αγχώνονται για τις διακοπές τους, τι να πώ κάποιοι έχουν αδικηθεί σοβαρά μάλλον...
Ε ενταξει απο χτες επιβεβαιωθηκε αυτο που ξεραμεοτι Χρυση Αυγη / ΑΝΕΛ / ΣΥΡΙΖΑ ειναι το ενα και το αυτο και τους χωριζουν απλα καποιες μικρες ενδυματολογικες και ιδεολογικες διαφορες.
Θα σταθώ στη "νεαρή με το χίπικο λουκ" που κατηγορεί όσους δεν νοιάζονται μη χάσει τα λεφτά της:Eσύ κοπελιά νοιάζεσαι γι' αυτούς που δεν έχουν καθόλου λεφτά; Νοιάζεσαι γι' αυτούς που είναι μακροχρόνιοι άνεργοι και που ότι είχαν το έχουν ξοδέψει; Νοιάζεσαι γι' αυτούς που δεν έτρεξαν στα ATM και αύριο μπορεί να μην έχουν λεφτά να τα βγάλουν πέρα;Και πιο πολύ, εσύ και όσοι τρέξατε να αδειάσετε τα ΑΤΜ, σκεφτήκατε ότι ίσως κάποιος συνάνθρωπος αυτές τις μέρες έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ανάγκη για λεφτά, γιατί μπορεί να του τύχει κάτι έκτακτο, γιατί μπορεί κάποιος ν΄αρρωστήσει, αλλά δεν θα μπορεί να βγάλει από πουθενά γιατί τρέξατε και τα μαζέψατε να τα κάνετε μασούρια;Εγώ έχω μόνο κάτι λίγα στην τράπεζα, πιο πολύ για να μπορώ να κινηθώ αν είμαι κάπου και χρειαστώ λεφτά... Αλλά δεν πήγα να τα πάρω... Αν πεινάσουμε, ας πεινάσουμε όλοι μαζί... Μόνο έτσι θα αντιδράσουμε όλοι μαζί!
Μια κοπέλα που καθαρίζει σκάλες είναι, όχι η Πρόνοια. Γι αυτό υποτίθεται υπάρχει κράτος, κυβέρνηση, δημόσια υγεία, η εκκλησία και ένα σωρό άλλοι μηχανισμοί. Τα λεφτά σου, που έχεις δουλέψει σκληρά για να τα βγάλεις, είναι δικά σου. Μπράβο σου αν τα άφησες μέσα, μπράβο σου και αν τα σήκωσες. Δικαίωμά σου.
Aγαπητέ,Alfazita.Είναι η κοπελιά υπεύθυνη για το ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει?Είναι υπόλογος των κακών που τους έχουν συμβεί?Είναι υποχρεωμένη να λογοδοτήσει για:"..γι' αυτούς που δεν έχουν καθόλου λεφτά..γι' αυτούς που είναι μακροχρόνιοι άνεργοι και που ό,τι είχαν το έχουν ξοδέψει..γι' αυτούς που δεν έτρεξαν στα ATM και αύριο μπορεί να μην έχουν λεφτά να τα βγάλουν πέρα;"Η απάντηση είναι όχι.Όχι.Kακά κι άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους.Δυστυχώς.Άλλα συμβαίνουν.Δεν φταίει κανείς,συνήθως,γι'αυτό.Άλλα υπάρχει τρομακτικά μεγάλη διαφορά απο το να αποδεχτείς το αναπόφευκτο(και να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι για το καλύτερο) και να επιθυμείς το κακό του συνανθρώπου σου.Αυτοί όμως που δεν έχουν τίποτε να χάσουν,γιατί η ζωή ή η μοίρα ή οι θεοί τους συμπεριφέρθηκαν άσχημα,μπορούν μέσω της ψήφου τους να καταδικάσουν εκείνους που έχουν μια καλύτερη τύχη.Είναι καθήκον και χρέος σου ως πολίτης σε μια δημοκρατική χώρα..να σκεφτείς κάποιον άλλο πέρα απο την πάρτη σου.Δεν νομίζεις?Εγώ ποτέ δεν θα ευχηθώ κακό στον συνάνθρωπό μου.Ποτέ.Άλλα εκείνοι που έχουν υποφέρει,συνήθως το κάνουν."Εγω δεν έχω τίποτε να χάσω,αρα σε τί θα αλλάξει η καθημερινότητά μου?Ας καταστραφεί λοιπόν το κράτος.Αν χρεοκοπήσει αύριο,τότε τα ίδια παντελάκη μου,τα ίδια παντελή μου".Η κοπελιά είχα απολυτα δίκιο.
Ναι, η ίδια διευκρίνισε ότι νοιάζεται. Αυτό ακριβώς ήταν το παράπονό της.... εγώ νοιάζομαι για εσάς ρε παιδιά, εσείς γιατί στ' αρ...α σας για μένα; Επειδή έκανα το σκατό μου παξιμάδι, καθαρίζοντας τις βρωμιές των άλλων και κατάφερα να βάλω στην άκρη μερικά ευρώ, ενώ εσείς ήσασταν πιο άτυχοι και δεν καταφέρατε να βάλετε στην άκρη τίποτε;
Αλφαζίτα αντιλαμβάνεσαι ότι σε περίπτωση χρεωκοπίας οι πρώτοι που θα υποστούν ζημιά θα είναι οι ευπαθείς ομάδες: άστεγοι, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες, με χρόνιες ασθένεις.΄Όλοι εσείς που "δεν έχετε λεφτά" είναι ωραία να λέτε ότι θα πεινάσουμε όλοι μαζί. Φαντάζομαι οι περισσότεροι εκ του ασφαλούς. Σκεφτείτε και λίγο τον διπλανό σας, καλό θα σας κάνει.
Τα κομμουνιστικα καθεστωτα ηταν αριστα στο μοιρασμα και στ6ην ισοτητα της μιζεριας. Αυτο που προτεινεις και εσυ.Και οχι ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΣΑΝ ΠΟΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, το πολιτμπιρο ειχε παντα το χαβιαρι και τις γκομενες του.ΟΠως τωρα και η Βουλη 200εκ αποθεματικο πχ.
Ειμαι χθες στην ουρα κι εγω, αλλα σε αντιθεση με τα παραπανω, δεν ακουγεται αχνα. Μονο σιγανα μουρμουριτα, σαν να ξενυχταμε πεθαμενο. Ξαφνικα ερψεται αμαξι με μεγαλη ταχυτητα, φρεναρει με θορυβο, μας λαχταριζει ολους, κι οδηγος φωναζει "οσοι ψηφισατε ΣΥΡΙΖΑ καλα να παθετε", κι απομακρυνεται γρηγορα. Κοιταζομαστε λιγο και μετα αρχιζουμε να χτυπιομαστε ολοι απο τα γελια, λες και ακουσαμε το πιο αστειο ανεκδοτο του κοσμου, και η ενταση φευγει. Αυτα.
Ακριβώς το ίδιο κλίμα συνάντησα και 'γω σε ΑΤΜ. Εύχομαι αυτό το κλίμα να συνεχιστεί, να ξεπεράσουμε λίγο τους εαυτούς μας και με αξιοπρέπεια να πάμε και να ψηφίσουμε. Η δε κυβέρνηση όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, να το αποδεχτεί και να το στηρίξει, σε καμμία περίπτωση να μην παραιτηθεί. Σε καμμία περίπτωση να μην πάει σε εκλογές. Από δω και πέρα θα γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η έλλειψη δημοκρατικού φρονήματος του καθενός μας.
"Αν υπάρχει κάτι που μου τη δίνει είναι αυτοί που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν καθόλου λεφτά στις τράπεζες και λένε "Δε με νοιάζει, ας χρεοκοπήσουμε, ας πάμε στη δραχμή, δεν έχω να χάσω τίποτα..."Αυτοί είναι οι πραγματικοί ας-ψοφήσει-η-κατσίκα-του-γείτονα.
Αυτοί που δεν έχουν τίποτα και λένε δε με νοιάζει, αυτοί είναι που θα καταστραφούν απ τη δραχμή. Τώρα καπου τρώνε, καπως τη βγαζουν....δεν εχουν καταλάβει τι τους περιμένει μετά...
..«Τώρα κάπου τρώνε, κάπως τη βγάζουν»...Κάπως; ΚΑΠΩΣ;;;...Μπράβο σου! Πανέξυπνος συλλογισμός, πανέξυπνος!...Σκύψε κι άλλο. Αν θέλεις πες τους (ως τελευταία επιθυμία), να σου δώσουν να τραβήξεις εσύ το σχοινί της γκιλοτίνας σου...!http://www.lifo.gr/icache/520/850/1/778758_Robespierre_ex%C3%A9cutant_le_bourreau.jpg
Εσύ σε ποιά κατηγορία ανήκεις; Σε εκείνους που... κάπως την βγάζουν, κάπου τρώνε (αλήθεια, τι εννοείς, κάπου τρώνε;) ή σε εκείνους που μέσα στην αντάρα έχουν βολευτεί και δεν θέλουν να χάσουν την μίζερη βολεψιά τους; Αν και στην φρικτή περίπτωση που όσοι δίστιχοι -όπως υποστηρίζεις- κάπως την βγάζουν, υποβαθμιστούν, για την ακρίβεια κατακερματιστούν ολοκληρωτικά, τότε εσύ θα βρεθείς στην προηγούμενη θέση τους, θα χάσεις την μίζερη ανεσούλα σου καταλήγοντας και εσύ κάπως να την βγάζεις, κάπου να τρως και ούτω καθεξής. Μήπως αυτό είναι που φοβάσαι περισσότερο, το ξεβολεμά σου;;;...
Η φράση δεν έχει ας, έχει να. Ξέρεις τι διαφορά μπορεί να προκαλέσει ένα μόριο ; Μέχρι και να κάνει τη φράση πασπαρτού. Και συν τοις άλλοις αυτοί που δεν έχουν απολύτως τίποτα θα πουν ακριβώς τις ίδιες φράσεις με αυτές που έλεγε η κοπέλα όλα αυτά τα χρόνια. Σκοπός εξ αρχής είναι να μην τις λες για να μην τις ακούσεις κάποτε.
Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θεωρείτε ορισμένοι πως υπέρ του όχι είναι μόνο όσοι δεν έχουν κάτι να χάσουν. Δηλαδή με τους νέους όρους που έβαλαν στο τραπέζι θα είναι καλύτερα? Δεν είναι προτιμότερο να πεινάσουμε επειδή εμείς το επιλέξαμε και με μία ελπίδα πως μακροπρόθεσμα θα ορθοποδίσουμε? Δηλαδή το ευρώ θα μας σώσει? Με τις μειώσεις που θέλουν να μας επιβάλουν τι μέλλον θα έχουμε? Πάντως να ξεχρεώσουμε αποκλείεται. Παίρνουμε δάνειο για να αποπληρώσουμε το δάνειο.
Ακριβώς! Διότι φιλο-τομαριστές δεν είναι μόνο οι "έχοντες" αλλά και οι μη "έχοντες" (ασχέτως αν είναι αναξιοπαθούντες και αδικήθηκαν ή αν σπατάλησαν χωρίς σύνεση τα χρηματά τους σε καιρούς των παχιών αγελάδων)
Πόσο δίκιο έχεις!"Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στο λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας…", δήλωση Τσίπρα για δημοψήφισμα Παπανδρέου.
Δεν ξέρεις ότι τα λεφτά μπορεί και να χαθούν είτε πρόσκαιρα με την έννοια ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν εν όλω ή εν μέρει τα δικά τους χρήματα για ορισμένο χρόνο λόγω capital controls ή και κλειστών τραπεζών είτε οριστικά με την έννοια ότι η ισοτιμία που θα κλειδώσει σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος θα οδηγεί στην απώλεια του μισού και πάνω της αξίας των καταθέσεων ;
Αγαπητή/ε τι σχέση έχει αυτό που μου απαντας; Για την μαζική εκροή καταθέσεων μιλάω που φέρνει αρνητικά αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση, όχι για το δημοψήφισμα και τις συνέπειες. Για το δημοψήφισμα καθώς είναι κάτι πρωτοφανές πιστεύω δεν μπορεί να απαντήσει κανείς, γιατί κάτι ανάλογο δεν έχει επαναληφθεί. Μπρος γκρεμός και πίσω ρεμα είμαστε αν με ρωτας.Το ένα είναι φτωχεια και το άλλο το άλλο φτώχεια με αμπαλαζ.
Συμεών αυτό που τονιζω είναι το μαζικά. Προφανώς και αυτά που λες μπορούν να συμβούν, με την μαζική εκροή όμως μπορεί να προκληθεί ατύχημα πολύ πριν και αν φτάσουμε εκεί που λες. Μη ξεχνάμε ότι τα περισσότερα λεφτά έχουν φύγει ήδη από τον Ιανουάριο.
Να ρωτήσω , αν επιτρέπεις : εάν είχες ( αρκετά ) λεφτά στην τράπεζα, θα τα έβγαζες προκειμένου να μην εκτεθείς στον πιθανό πλέον κίνδυνο να τα στερηθείς ; Ή δεν θα τα έβγαζες , αναλογιζόμενος-η τις επιπτώσεις της μαζικής εκροής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και στην πορεία της χώρας ;
Κατανοούμε από τη μία τον κίνδυνο εκροής καταθέσεων, από την άλλη όμως όταν έχεις τρέχουσες υποχρεώσεις και ανάγκες και υπάρχει άμεσα ο κίνδυνος τις επόμενες ημέρες ναμην μπορείς να πάρεις το ποσό που χρειάζεται τι θα κάνεις;
Η ουρά στα βενζινάδικα έχει να κάνει με την υπερβολή που μας διακατέχει σαν λαό και τη βρίσκω άσκοπη όντως. Βέβαια νομίζω ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά τα οποία τα βλέπεις κυρίως στα κανάλια τα οποία ζουν για κάτι τέτοια...
"Δεν τα χάνετε τα λεφτά σας." Αφού το γράφει κάποιος άγνωστος στο Ίντερνετ, δε μπορεί παρά να είναι σωστό. Η κυβέρνηση καλώς ή κακώς δε θα το κρίνω μας οδήγησε εδώ, τα 200 ευρώ που μπορεί εμένα να με βγάλουν ένα μήνα ή και περισσότερο, φαντάζομαι μπορεί να τα βρει από αλλού.
Καφρε και εσύ το ίδιο άγνωστος είσαι οπότε ισχύει ακριβώς το ίδιο. Το "δεν τα χάνετε τα λεφτά σας" πήγαινε στις άπειρες ιστορίες που έχουν ακουστεί του τύπου θα πάω αύριο να σηκωσω λεφτα απο τον λογαριασμό και θα είναι άδειος.
La vie en rose Με τη διαφορά ότι εγώ δεν προέτρεψα κανένα να σηκώσει ή όχι ούτε είπα αν θα τα χάσει ή όχι. Λέω εγώ τι κάνω. Αν ισχύει αυτό που λέει ο Στουρνάρας, ότι η παροχή ρευστού είναι πλέον σχεδόν καθημερινή μέσω ELA, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν ρευστότητα; Υποθετικά δε θα αφήσουν τις τράπεζες χωρίς λεφτά, δεν τους συμφέρει να καταρρεύσουμε κλπ. Τι σε κάνει να πιστεύεις όμως ότι το κάθε μέρος της Τρόικας δεν έχει plan b και έχουμε εμείς, που μας πήρε 5 μήνες αφού βγήκε η κυβέρνηση για να κατατέθει 1 ολοκληρωμένη πρόταση;
Δυστυχία μου που με το capital control δεν θα μπορω πλέον να μεταφέρω 100.000 στο εξωτερικό... Μμμμ αν γινει ομως της πουτανας εξω και εχω 600 ευρώ πανω μου θα ειμαι μια χαρά... Η ιδια λογική ακομα, καίγεται το σύμπαν γυρω μου αλλα εγω θα την σκαπουλαρω... Ρε και 10.000 να σηκώσεις απο το ΑΤΜ δεν θα εχεις τι να τα κανεις αν χρεοκοπήσουμε. Σηκώσετε κεφάλι επιτέλους μακρια απο κόμματα και κριαρια! Φωνάξτε ενα τερμα ως λαός ως άνθρωποι!
Αγαπητή La vie en rose αν δεν ξέρεις καλά θα κάνεις να μην μιλάς με τόση σιγουριά.Για ρώτα κάνα Κύπριο να σου πει πως έχασε σε ενα βράδυ το 50% των καταθέσεων του και το υπόλοιπο δεν μπορούσε να το σηκώσει παρα μόνο περιορισμένα ποσά κάθε μήνα για τα επόμενα 3 χρόνια!Για ρώτα τους υπουργούς και βουλευτές της συγκυβέρνησης γιατί δεν επέστρεψαν τα λεφτά τους απο το εξωτερικό στην Ελλάδα οταν έγιναν κυβέρνηση? Γιατι πάνε και σηκώνουν οσα μπορούν απο τα ΑΤΜ της Βουλής?Φωτογραφίες τους δεν είδες?Για ρώτα το Γιώργο Βαρεμένο για ποιοι λόγο μια βδομάδα πριν τις εκλογές ειχε σηκώσει δέκα χιλιάδες Ευρώ απο τη Τράπεζα και τα έκρυψε στον απορροφητήρα του (οι κλέφτες πάντως τα βρήκαν).Κάποιοι απο εμάς μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μείνει να κρατάμε τη σακούλα που μυρίζει. Όποιος προλάβει πρόλαβε ειναι η κατάσταση, παραδείγματα πάμπολλα παγκοσμίως.Αφήστε λοιπόν το επικριτικό κούνημα του δαχτύλου και φροντίστε να έχετε λεφτά επάνω σας για τις άμεσες τουλάχιστον ανάγκες.
Αγαπητέ ανηθικε έχω σπουδάσει διεθνείς σχέσεις, διπλωματία και οικονομικά οπότε πίστεψε με κάτι ξέρω όσο και αν επιμείνετε για το αντίθετο. Μπορεί τόσα χρόνια να μην έμαθα τίποτα και τα ξέρετε όλα εσείς,ενδέχεται.Το παράδειγμα με τους Κυπρίους λίγο άκυρο γιατί δεν είναι συγκρίσιμες περιπτώσεις. Στα υπόλοιπα έχω να πω ότι υπάρχουν πλεον παρα πολλοι συνανθρωποι που κοιμούνται στα παγκάκια η' δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, οπότε την αγωνία με τα 60 ή 100€ τη μέρα δεν την ζήσουν.Δεν είναι λαϊκισμός αλλά ή πραγματικότητα. Το κούνημα δαχτυλου είναι δικη σου υπόθεση, όπως και η προτροπή να μη σηκωσει λεφτά οποίος θελει (!), όπως βλέπω από έναν άλλο από πάνω.
Παρολα αυτα παραμενουμε πολυ ψυχραιμοι για αυτο που μας συμβαινει. Σκεφτομαι οτι μεχρι πριν λιγους μηνες ολα αυτα θα ηταν αδιανοητα! Κι'ομως συμβαινουν και παραμενουμε σχετικα ψυχραιμοι. Σε δυο μερες, ισως και αυριο ακομα το πιο πιθανον ειναι να βρουμε τις τραπεζες κλειστες. Πως θα αντιδρασουμε τοτε? Ζομε σε μια χωρα που δε γνωριζουμε τι θα μας ξημερωσει! Ποτε θα ισιωσουμε επιτελους?
γι αυτές τις ουρές και την προηγούμενη τρομολαγνεία από μμε κ λοιπούς έγινε εν μέρει το κάπιταλ κοντρόλ.Εγώ δεν τα βγαλα τα λεφτα αλλά δεν πέθανα τελικά.