7 στάτους κι ένα κείμενο υπέρ του 'Μένουμε Ευρώπη'

7 στάτους κι ένα κείμενο υπέρ του 'Μένουμε Ευρώπη' Facebook Twitter
Νikos Libertas/ SOOC
53

Στο LIFO.gr θέλουμε να προβάλλουμε όλες τις (δημοκρατικές) απόψεις. Μετά το πολυσυζητημένο άρθρο του Θοδωρή Αντωνόπουλου «Μένουμε Βαλκάνια» που αποδόμησε τη συγκέντρωση, αλλά και μετά το απάνθισμα ειρωνικών τουίτς εναντίον του #MenoumeEvropi που δημοσιεύσαμε, και επειδή τα πράγματα δεν είναι μόνο μαύρα ή άσπρα, επέλεξα μερικά πράγματα που διάβασα στο Facebook τις τελευταίες ώρες, καθώς και ένα κείμενο του Δημήτρη Κοντοπίδη. 

Η τυφλή απόρριψη του στυλ «είμαι σίγουρος ότι πήγαν μόνο οι πάμπλουτες/οι άρα δεν με ενδιαφέρει τι είπαν» (που θυμίζει την τυφλή απόρριψη των αγανακτισμένων ως γραφικών αναρχικών και χρυσαυγιτών) σίγουρα ικανοποίησε όσους δεν συμφωνούσαν με τη μεγάλη συγκέντρωση -σαφώς πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που υποστήριξε την κυβέρνηση. Δεν τους έδωσε όμως καν την ευκαιρία να καταλάβουν ότι παρά την αναπόφευκτη κομματική καπήλευσή τους, η πλειοψηφία των 'Μένουμε Ευρώπη' ούτε ικετεύουν για σκληρά μέτρα ούτε ονειρεύονται την επιστροφή της ΝΔ (μπρρρ...).

Υπενθυμίζουν όμως στον Τσίπρα ότι εκλέχθηκε για να φέρει καλύτερες μέρες εντός της Ευρώπης και του Ευρώ. Αν τα καταφέρει όπως υποσχέθηκε, φέρνοντας και την πολυπόθητη ανάπτυξη -που δεν πολυπροβλέπεται με grexit- ακόμα καλύτερα. 

Να μερικά απ' τα status:

Όσοι πιστεύουμε στο "Μένουμε Ευρώπη" δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τις πολιτικές των τελευταίων ετών, ούτε ότι είμαστε ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠαΣοΚ. Δεν σημαίνει καν, ότι συμφωνούμε με το πως έχει διαμορφωθεί πολιτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε όσους κατέβηκαν βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που συμφωνούν με τα παραπάνω, όπως υπάρχουν και πολλοί ψηφοφόροι και στελέχη κομμάτων, που συμμετείχαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις και συνέδραμαν με τον δικό τους τρόπο σε πολιτικές, που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση, οι οποίοι πλέον υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του...

Όσοι πιστεύουμε στο "Μένουμε Ευρώπη" θεωρούμε πως η Ελλάδα *είναι* Ευρώπη και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί.

Η εύκολη ερώτηση, όσων είναι αντίθετοι με αυτό, είναι η "Μένουμε Ευρώπη πάση θυσία;"

Αυτή την ερώτηση όμως, την κάνουν οι ίδιοι που δεν μπορούν να απαντήσουν στο "Φεύγουμε από το ευρώ ή/και την Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε κόστος;" (Anestis Chatzidiakos)

Άργησα να πάω στο Σύνταγμα λόγω δουλειάς. Έφτασα κατα τις 9:45. Όμως μου έκανε πολύ εντύπωση οτι υπήρχε ακόμη πολύς κόσμος συγκεντρωμένος. Αλλά πιο μεγάλη εντύπωση μου έκανε το ποιοί ήταν εκεί! Είδα απλούς ανθρώπους όλων (μα όλων) των ηλικιών, ανθρώπους χωρίς κομματική ταυτότητα,ανθρώπους που παλέυουν για την καθημερινότητά τους. Είδα ανθρώπους που αγαπάνε πραγματικά την πατρίδα τους και όχι "πατριώτες"! Είδα ανθρώπους αξιοπρεπείς και όχι ανθρώπους να κραυγάζουν για "αξχιοπρέπεια"! Είδα αυτήν την σιωπηρή πλειοψηφία που όλοι μας ξέρουμε οτι πάντα υπήρχε αλλά δεν της αρέσει να κάνει θόρυβο! Πραγματικά χαίρομαι γι 'αυτό που έγινε!! Αυτή είναι η Ελλάδα που πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της!!! Και όχι η άλλη Ελλάδα,αυτή των κομματικών στρατών,των κομματικών βολεμένων,αυτών που χθες και σήμερα λοιδώρησαν και συκοφάντησαν με όποιο τρόπο μπόρεσαν (ακόμα και με άρθρα στο,κάποτε σύμβολο του προοδευτισμού και της ελευθερίας της έκφρασης,την Αυγή...Αυριανή πλεον) τους ανθρώπους που θέλησαν να πουν το απλό: "Μην μας υποτιμάτε! Είμαστε εδω! Μπορεί να μην κραυγάζουμε,να μην σπάμε,να μην χτίζουμε ανθρώπους στα γραφεία τους,αλλά είμαστε η πλειοψηφία. Είμαστε πολίτες του κόσμου,πολιτες της Ευρώπης,Έλληνες! Δεν θα αφήσουμε να μας γυρίσετε 50 χρόνια πίσω!" ‪#‎MenoumeEvropi‬ (Panos Pap)

7 στάτους κι ένα κείμενο υπέρ του 'Μένουμε Ευρώπη' Facebook Twitter
Νikos Libertas/ SOOC


Έκαναν χθες πολλοί καλοί φίλοι την έκκληση να αποφευχθεί "ένας νέος διχασμός".
Λυπάμαι αλλά τους βρίσκω λιγάκι ετεροχρονισμένους.
Ο πραγματικός "διχασμός" ξέσπασε τη στιγμή που το πρώτο σύνθημα για "κρεμάλες" ξε(β)ράστηκε στις πλατείες των αγανακτισμένων.
Έκτοτε, απλά ο διχαστικός λόγος διευρύνθηκε και πλατύνθηκε, ρηγμάτωσε τον πολιτικό κόσμο, τεμάχισε τις μέχρι τότε ιδεολογικές μονώσεις και κατέληξε στο σημείο να αναδείξει ως κυβέρνηση της χώρας έναν φρανκενστάιν όπου η αριστερά του Μαρξ και του Έγκελς συνυπάρχει με την ψεκασμένη ακροδεξιά.
Χτες απλά, εμφανίστηκε και συγκροτήθηκε ως πολιτικά ενεργό σώμα, η αντίθετη όψη που μέχρι τότε εκφραζόταν θεσμικά, σε εκλογές και κλειστές συγκεντρώσεις.
Αυτή η ποιοτική αναβάθμιση δε δίνει τον τόνο ενός νέου διχασμού. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον βαθμό που ο διχαστικός λόγος έχει διαβρώσει την πολιτική της χώρας. Βαθμός ικανός να προκαλέσει τη ρήξη και την έξωσή της από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Δεν διαδηλώνουμε για να διχάσουμε με άλλα λόγια.
Διαδηλώνουμε για να τερματιστεί ο διχασμός.
Ο μόνος πραγματικός διχασμός που καθορίζει την σημερινή πολιτική.
Ο διχασμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της.
Ένας διχασμός που τροφοδοτείται από μια ιδεολογικά αρρωστημένη μειοψηφία η οποία εκπροσωπείται δυσανάλογα στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Μετά από 3 χρόνια τοξικής προπαγάνδας από τα στίφη των αγανακτισμένων, ορισμένοι θεωρούν διχαστικό το σύνθημα "μένουμε Ευρώπη".
Παιδιά συγγνώμη αν σας ενοχλούμε,μπορούμε αφού σας πειράζει, να πάμε να κρυφτούμε σε κανά λαγούμι, no problem, υπεράνω ολων η εθνική ενότης. (Harry Peitsinis)

Αδιαπραγματευτο "ναι" στο ευρω και την ΕΕ. Κι αν η συμφωνια που θα ερθει ειναι (που θα ειναι) τρισχειροτερη και τρισεπωδυνη απ αυτην που θα μπορουσε να ειναι τον ιανουαριο χωρις εκλογες και φαντεζι "διαπραγματευση" αυτο ειναι αποκλειστικη ευθυνη της κυβερνησης και του Τσιπρα προσωπικα. Δυο εντελως διακριτα πραγματα.

Αυτο για οσους ρωτανε "μενουμε ευρωπη παση θυσια;". (Paris Zoub)



Για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ

Η πρωτοβουλία για τις συγκεντρώσεις ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ είναι μια αυθόρμητη πρωτοβουλία παρέμβασης στη δραματική συγκυρία, για την προάσπιση των κατακτήσεων των 35 ετών ευρωπαϊκής πορείας. Όσο είναι δυνατόν, το περιεχόμενο πρέπει να καθαρό, ενωτικό και να δίνει ισχυρό μήνυμα.

Από την πρώτη πρόσκληση είχαμε ζητήσει "όχι σημαίες, όχι πλακάτ". Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο που καθένας/καθεμιά επιλέγει να συμμετέχει - ούτε ενδεχόμενη επικοινωνιακή εκμετάλλευση από κάποιους.

Στις συγκεντρώσεις δεν θα υπάρχει ούτε ένα πλακάτ εγκεκριμένο από τους διοργανωτές. ΟΥΤΕ ΕΝΑ! Κάθε τι που μπορεί να εμφανισθεί αφορά μόνον αυτόν που το κρατάει. Θα θέλαμε να πλημμυρίσουν οι πλατείες από σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ένα μόνο σύνθημα:

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩΠΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Όσοι θέλουν, σφυρίχτρες! Να προσέχουν μόνο όταν προσέρχονται να παραλάβουν το πυρηνικό τους όπλο από το φορτηγό των δανειστών μη τους πάρει χαμπάρι κάνας ΣΥΡΙΖΑίος και εκτεθούμε.

Για την τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, tip για τους μικροπωλητές:
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σφυρίχτρες θα έχουν ζήτηση! (George J. Prokopakis)

*Διευκρίνιση

Κυκλοφορεί και μάλιστα σε υποτιθέμενο μπλογκ με όνομα menoumevropi δείγμα υπεύθυνης δήλωσης αποδοχής οποιουδήποτε μέτρου που αφορά ενδεχόμενη συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές. Αναπαράγεται από συριανελικά sites.

Επειδή οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό, υποθέτουμε πως είναι η υπεύθυνη δήλωση που συνοδεύει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις των Eurogroup του Φεβρουαρίου με τις οποίες βεβαιωνόταν η ανάληψη της υποχρέωσης από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών τήρησης όλων των υποχρεώσεων απέναντι στους δανειστές ad infinitum (που λέει κι ο Γιάνης).

7 στάτους κι ένα κείμενο υπέρ του 'Μένουμε Ευρώπη' Facebook Twitter

Σύντροφοι συνθήματα όπως το ‪#‎MenoumeEvropi‬ είναι διχαστικά, ενώ συνθήματα όπως το "να καεί να καεί το μπουρδέλο η βουλή", "Ή αυτοί, ή εμείς" και το "κρεμάλες" είναι βαθύτατα ενωτικά.

Εκ της ΚΕ του κόμματος

‪#‎γίδια‬ ‪#‎δραχμολάγνοι‬

(Spyros Blatsios)

Ο πανικός των τελευταίων ημερών που δείχνουν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και δημοσιογράφοι που στηρίζουν ή που "δε στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ" και που οφείλεται στις αυθόρμητες ενέργειες πολιτών που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και στην αστική δημοκρατία, την ώρα μάλιστα που η θεσμική αντιπολίτευση δείχνει αδύναμη να ανταπεξέλθει στον κριτικό της ρόλο, ολοένα και μεγαλώνει. Σαν αποτέλεσμα πυκνώνουν οι απειλές, αυξάνει το μίσος, πολλαπλασιάζονται οι "προειδοποιήσεις" προς "τους άλλους" που αντιπαραβάλλονται προς τους "δικούς μας" να "καθίσουν ήσυχα".

Όλα αυτά κάνουν δραματικά επιτακτική την παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης και του πυρήνα των ευρωπαϊκών πολιτικών και κοινωνικών αξιών.

Ο τρόπος που η κυβέρνηση προτίθεται να ασκήσει την εξουσία της, αν η χώρα τεθεί εκτός ΕΕ, σύμφωνα με τα δείγματα γραφής που δίνει, θα είναι κάτι παραπάνω από ολοκληρωτικός και αντιδημοκρατικός. Κι αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό κι από το νόμισμα κι από τη χρεωκοπία ακόμη. (Βαγγέλης Κούμπουλης)

-----

Στην πλατεία των συνειδητοποιημένων;

 

Από τον Δημήτρη Κοντοπίδη

 

Πήγα και εγώ προχθές στην πλατεία Συντάγματος με τον συν ασθενή και αδελφικό φίλο Γιάννη- 5 χρόνια καθημερινής πορείας τώρα. Βλέπεις ύστερα από κάποια ηλικία, τους φίλους τους διαλέγεις με βάση τις αξίες τους , τους θες συνοδοιπόρους – στήριγμα σε αυτό το περιπετειώδες και σύντομο συνάμα ‘’πέρασμα’’. Σκαστοί από το νοσοκομείο, με τους φλεβο καθετήρες στα χέρια πήγαμε εκεί που πρωτογνωριστήκαμε.

 

7 στάτους κι ένα κείμενο υπέρ του 'Μένουμε Ευρώπη' Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Κοντοπίδης (Υπεύθυνος Τομέα Αναπηρίας και χρονίων παθήσεων και μέλος της Συντονιστικής το Ποτάμι) σε φωτογραφία απ' τους Αγανακτισμένους, το 2011.

Ιούνιος 2011 τότε, στις πρώτες αυθόρμητες συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων,

πήγαμε και διαμαρτυρηθήκαμε για το άθλιο πολιτικό σύστημα, για την κατάντια του επιπέδου ζωής που είχαμε εξαιτίας των 300 (;). Αψηφώντας τα δακρυγόνα τότε, θυμάμαι με πήγε σχεδόν σηκωτό σε μια στοά να με προστατέψει – μιας και η χαμηλή μου αναπνευστική λειτουργία με είχε σχεδόν αφήσει λιπόθυμο. Όταν λίγο πιο μετά ‘’καπελώθηκαν’’ κομματικά, οι αυθόρμητες  αυτές πορείες αγανάκτησης - αναζητήσαμε την μάχη και την ‘’ρήξη’’ στο κοντινό  μας περιβάλλον - την μικρή κοινωνική ομάδα που ανήκαν οι συν ασθενείς μας.  Μέσα στα επόμενα δύσκολα χρόνια της κρίσης και της διάλυσης , οι αγώνες οι οποίοι επιδοθήκαμε, απόδειξαν ότι όταν κάποιοι προσπαθούν ειλικρινά , μπορούν να καταφέρουν σχεδόν τα πάντα. Σε μία επίμονη συμμετοχή στην χάραξη πολιτικής υγείας, ως ‘’ενεργοί’’ και ενημερωμένοι ασθενείς καταφέραμε να ικανοποιήσουμε αιτήματα ετών μέσα στα δύσκολα αυτά χρόνια. Να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, να εκπαιδεύσουμε επιστήμονες υγείας, να δημιουργήσουμε  υποδομές , να γίνου προσλήψεις, να εισαχθούν φάρμακα, να δώσουμε άμεσες λύσεις σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Συνειδητοποιήσαμε τότε ότι οι μεγαλύτεροι αγώνες δεν κατακτώνται με κατασκηνώσεις έξω από Υπουργεία, αλλά με  συνεργασίες, ρεαλιστικές προτάσεις, συμμαχίες , θαρραλέες συγκρούσεις με συμφέροντα αλλά και πολλές θυσίες. Από τότε εγκατέλειψα προσωπική ζωή, σπουδές, φίλους καθώς οι στόχοι θέλουν συγκέντρωση και ο χρόνος στην βελτίωση του συστήματος υγείας σε ένα χρόνιο νόσημα, πολύτιμος.

7 στάτους κι ένα κείμενο υπέρ του 'Μένουμε Ευρώπη' Facebook Twitter
«Ημουν στους αγανακτισμένους τότε που δεν υπήρχε άλλη επιλογή - πλέον πρέπει να γίνουμε συνειδητοποιημένοι – η δύσκολη επιλογή».

18 Ιουνίου χθές πάλι στο ίδιο μέρος υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Στην μικρή αυτή μας πορεία στην χάραξη πολιτικής υγείας, συνειδητοποιήσαμε πως όλα είναι αλληλένδετα. Τις επιπτώσεις που είχε η οικονομική κρίση - η μετάβαση από την σπατάλη του συστήματος υγείας στον στραγγαλισμό της, ο ενεργός ρόλος του ασθενούς στην διαμόρφωσή του συστήματος υγείας αλλά και ο ρόλος μας ως ‘’ενεργοί’’ πολίτες. Η κάθε μας ενέργεια  συνδέεται με την πολιτική και η πολιτική επηρεάζει την κάθε μας προσπάθεια. Όταν στην χώρα μας υπάρχουν 1 εκατομμύριο χρόνιοι πάσχοντες γνωρίζουμε τι σημαίνει μια πιθανή έξοδος από το ευρώ. Στα ευρωπαϊκά συνέδρια ασθενών που πηγαίνουμε, ακούμε εκπρόσωπους ασθενών από βαλκανικές χώρες που κάποια καινοτόμα φάρμακα που εμείς τα παίρνουμε με πλήρη αποζημίωση , τα βλέπουν μόνο ‘’ζωγραφιστά’’. Στην Κούβα που είχα πρόσφατα επισκεφθεί δεν υπάρχουν ασθενείς με την νόσο μου - εκτός από κάποια μωρά - όταν σε ευρωπαϊκές χώρες το προσδόκιμο ξεπερνά τα 40. Βλέπεις εκεί η φύση αναλαμβάνει να διατηρεί τους ‘’δυνατούς’’ οργανισμούς.   Μόνο στον τομέα υγείας να επικεντρωθεί κανείς θα καταλάβει ότι μια από τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις είναι η αύξηση προσδόκιμου ζωής, η αύξηση ποιότητας ζωής. Εξάλλου τα ρεύματα μεταναστών το αποδεικνύουν ψάχνοντας αυτή την υποτιθέμενη καλύτερη ποιότητα ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Υποτιθέμενη γιατί δεν είναι για όλους ίδια και εκεί βρίσκεται το μυστικό του αγώνα. Ο αγώνας οφείλει να επικεντρώνεται στην δίκαιη Ευρώπη για όλα τα μέλη κράτη και κυρίως για τις ευάλωτα κοινωνικά ομάδες και φυσικά οι μάχες δίνονται εντός και όχι εκτός. 

Το μένουμε Ευρώπη λοιπόν γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει

αλλά δεν είναι λόγος να ξανα πιάσουμε τις πλατείες.Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι χρόνος δεν υπάρχει για ‘’επαναστατικές γυμναστικές’’ και όταν θες να προσφέρεις και έχεις στόχους δουλεύεις καθημερινά. Στον δικό σου μικρό η μεγάλο κύκλο επιρροής προσθέτεις το δικό σου μικρό πετραδάκι. Εδώ όμως υπάρχει και μια παρεξήγηση. Όταν κάποιοι άνθρωποι - σιωπηλή μειοψηφία που επιλέγουν τον καθημερινό αγώνα, την σκληρή υπερωρία και εφημερία, την πάλη να μην κλείσει η μικρή τους επιχείρηση , την προσπάθεια να δώσουν ρεαλιστικές λύσεις στον συν άνθρωπο που υποφέρει, την επανάσταση ήθους σε μια κοινωνία που φθίνει από αξίες, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Ιδίως μάλιστα όταν χλευάζεται από τους ‘’επαγγελματίες’’ επαναστάτες που είτε καπηλεύονται όρους για να συνδικαλίζονται εις βάρος του συνόλου, είτε για να δίνουν πιστοποιητικά γνήσιου επαναστάτη. ‘Όταν μάλιστα ορίζεται η ‘’ορθή’’  μέρα συγκέντρωσης – δίκαιης επανάστασης σε μια πλατεία – έχουν αγγίξει τα ευαίσθητα σημεία των δημοκρατικών μου πιστεύω. Ένα διάλλειμα από μια συνεχή ξέφρενη πορεία υπέρ του συν ασθενή νομίζω ότι αξίζω- εξάλλου έχω να δώ φίλους μου για μήνες. Θα κατέβω Σύνταγμα γιατί δεν είναι δυνατόν να υποδεικνύεται ποια είναι η ορθή μέρα έκφρασης - ποια η πατριωτική λύση- εκτός και αν κάποιοι κατέχουν την αλήθεια. Είναι βέβαια καιρός που με τυραννάει αυτή η προπαγάνδα που έχουν επιβάλει ως λογική. Όποιος δηλαδή δεν έχει καταθέσεις στην τράπεζα δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Μα αυτός ακριβώς αυτός είναι που θα ταλαιπωρηθεί σε περίπτωση χρεωκοπίας - στα τρόφιμα, στα φάρμακα στην βενζίνη κλπ. Αυτοί που ‘’έχουν’’, θα πολλαπλασιάσουν την αγοραστική του δύναμη, ο πλούσιος θα γίνει πλουσιότερος και ο φτωχός – η πλειοψηφία δηλαδή θα υποφέρει. Οφείλω λοιπόν να υπερασπιστώ την δυνατότητα έκφρασης της γνώμης μου – όπως θα έκανα και για αυτούς που έχουν αντίθετη από την δική μου άποψη.

Η πλατεία λοιπόν αυτήν την φορά μας βρήκε πιο συνειδητοποιημένους;

Όχι ότι δεν είμαι  κατά της λιτότητας, κατά της φορο επιδρομής και δεν θεωρώ ότι η Ευρώπη καλός κινείται. Η Ευρώπη έχει μεγάλη κρίση και φαίνεται πως το έχει συνειδητοποιήσει. Έχει κάνει τα λάθη της και πρέπει να επισημανθούν. ΄Όταν όμως σε αδικούν, δεν κλείνεις την μύτη σου να σκάσεις. Παλεύεις, και  από θέση ισχύος διεκδικείς, που αυτήν την στιγμή η χώρα μας δεν την έχει. Για αυτήν λοιπόν την θέση μας, δεν φταίνε πάντα οι ξένοι. Έχουμε καλλιεργήσει πολύ αυτήν την νοοτροπία, δηλαδή ότι ό,τι και αν κάνω φταίει πάντα ο άλλος. Να ‘’χτίσουμε’’ εχθρούς μέσα και έξω από την χώρα. Κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική. Να κάνουμε ρήξη επιτέλους με αυτόν τον κακό μας εαυτό. Να διορθώσουμε αυτά που χρειάζεται ,ώστε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί λύσης- η συμφωνία φαίνεται αργός θάνατος - η πτώχευση αυτοκτονία.  Όλο αυτό θέλει όμως τον δύσκολο δρόμο της δουλειάς- την αναζήτηση  της αιτίας της σημερινής μας κατάστασης με ειλικρίνεια και η βελτίωση επικεντρωμένη στα πραγματικά  αιτία της κρίσης θα δώσει  την λύση.

  

H  προαίσθηση μου για την ‘’πλατεία’’ δεν είναι η καλύτερη.

Το παράπονό μας τότε το 2011 των αγανακτισμένων ήταν ότι όταν είχαμε μαζευτεί εκατοντάδες χιλιάδες ,τα κανάλια – τα ΜΜΕ απέκρυπταν την πραγματική εικόνα. Μιλάγαν για μερικούς χιλιάδες, όταν είχαμε ξεσηκωθεί αυθόρμητα νέοι – φοιτητές, γονείς –γιαγιάδες. Αργότερα τα κόμματα τις καπέλωσαν, οι πλατείες χωρίστηκαν σε πάνω και  κάτω και το παρακράτος έδωσε τις αφορμές για την διάλυση τους.

Το ανησυχητικό είναι ότι 4 χρόνια μετά με νέα κυβέρνηση τα παραπάνω δεν έχουν αλλάξει. Η στρέβλωση της εικόνας από τα κανάλια – ιδίως του κρατικού και των εφημερίδων  η ίδια. Τα social – τα πληρωμένα trol σε εκπληκτικό ρυθμό αντανακλαστικών ξεκίνησαν την προβοκάτσια, ταυτόχρονα καλέσματα 2 ταχυτήτων  αλλά το χειρότερο είναι ότι μπήκαμε σε ρυθμούς διχαστικού επικίνδυνου ‘’οπαδισμού’’. Ανεξαρτήτως αν θα γίνει συμφωνία η όχι (προσωπικά πιστεύω ότι θα γίνει) πρέπει να επικεντρωθούμε στις αιτίες υπερασπίζοντας πάντα την δημοκρατική έκφραση των διαφορετικών προσεγγίσεων.

Δεν πιστεύω λοιπόν ότι η κρίση μας θα λυθεί στις πλατείες και στους δρόμους. Η κρισιμότητα θέλει ψυχραιμία και αφορμή για αυτοκριτική .Αυτή θα είναι και η Σωτηρία μας – ρήξη με τον κακό μας εαυτό. Δεν υπάρχουν γνήσιοι πατριώτες , αγωνιστές και εθνοπροδότες που χωρίζονται σε στρατόπεδα. Οφείλουμε να σεβόμαστε την διαφορετική προσέγγιση λύσεων. Φοβάμαι ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι πολύ φτωχό να πάρει μόνο του τις αποφάσεις που χρειάζεται, χωρίς συνειδητοποιημένους πολίτες. Πάνω από όλα οφείλουμε να μην χάσουμε την δημοκρατική μας έκφραση, την ανθρωπιά που είχαμε πάντα και να πολεμήσουμε την κακή κληρονομιά της διχόνοιας. 

53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Το ζητούμενο δεν είναι αν θέλουμε να "μείνουμε Ευρώπη". Το ζητούμενο είναι ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ "μένουμε Ευρώπη". Κι γι' αυτό δεν μιλάει κανένας. Διάβαζα σε ένα πλακάτ το σύνθημα "ΟΧΙ ΣΕ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ". Αναρωτιέμαι ... καταλαβαίνει ο κάθε γελοίος που το κρατάει στα χέρια του, ότι αυτό σημαίνει παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας; Για την ακρίβεια ωμή παραχώρηση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας της χώρας. Διότι "μονομερής ενέργεια" είναι η δυνατοτητα κάθε χώρας να νομοθετεί και να εφαρμόζει την νομοθεσία που επιλέγει, ως ανεξάρτητη Δημοκρατία. Το "όχι σε μονομερείς ενέργειες" σημαίνει ότι θέλεις τη χώρα σου Προτεκτοράτο. Τόσο απλό.
Κύριε Δημοκίδη,Η συγκέντρωση αυτή διοργανώνεται απο άτομα που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ (πολιτευτές, μέλη, στελέχη). Πρόκειται για μια καθαρά κομματική εκδήλωση, όπως η χθεσινή του ΣΥΡΙΖΑ· άλλωστε την Πέμπτη παρέστησαν στο "μένουμε Ευρώπη" τουλάχιστον 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Είναι τα ίδια κόμματα που με τις πολιτικές πρακτικές τους (διορισμοί, διαφθορά κλπ) υπονόμευσαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τώρα βέβαια επειδή τους τελείωσαν τα λεφτά για να διορίζουν και να τα μοιράζουν σε ημετέρους και ωφελούμενους το παίζουν φίλοι του ιδιωτικού τομέα (που οι ίδιοι κατέστρεψαν), της επιχειρηματικότητας και της -δήθεν- διοικητικής μεταρρύθμισης -λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Είναι επίσης οι ίδιοι που λίγο πριν ζητούσαν νομοθετικό περιορισμό των διαδηλώσεων και έλεγαν ότι είναι ντροπή να κλείνει το κέντρο κάθε τόσο. Τέλος έψεγαν την Κωνσταντοπούλου οταν μπήκαν κάποιοι στο περιστύλιο και διαμαρτυρήθηκαν (διότι τάχα το κοινοβούλιο έγινε "ξέφραγο αμπέλι") ενώ τώρα θεώρησαν αναφαίρετο δικαίωμα τους να μπουν στην Βουλή.Κατάντια...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=982080405176007&set=a.129906990393357.33159.100001221705752&type=1&theaterτο παρακάτω κείμενο έχει κοινοποιηθεί στο Μένουμε Ευρώπη..παρατηρήστε τα σεξιστικά σχόλια χειρίστου είδους..δυστυχώς όλα τα posts είναι μέσα στο μίσος ακριβώς όπως και αυτό
Άρη με συγχωρείς, αλλά αυτό που γράφεις είναι πέρα για πέρα λάθος: "Δεν τους έδωσε όμως καν την ευκαιρία να καταλάβουν ότι παρά την αναπόφευκτη κομματική καπήλευσή τους, η πλειοψηφία των 'Μένουμε Ευρώπη' ούτε ικετεύουν για σκληρά μέτρα Πηγή"Το επίσημο μπλογκ του κινήματος "Μένουμε ευρώπη" έχει προς κατέβασμα/υπογραφή και παράδοση (αλήθεια; παράδοση που; και πόσοι θα το κάνουν; πόσο υποκριτικός χιπστερισμός πια, πόσος;) υπέυθυνη δήλωση που λέει ότι ο υπογράφων δέχεται οποιοδήποτε μέτρο που θα πλήξει το εισόδημά του, και ότι δεσμεύει και την περιουσία του, προκειμένου να μείνουμε στην Ευρώπη. Είναι πολύ συγκεκριμένο το πνεύμα του κινήματος. Και να δεχτώ (για να γίνει η κουβέντα, γιατί επί της ουσίας δεν το πιστεύω) ότι οι περισσότεροι είναι "απλός" κόσμος και όχι οι βολεμένοι ή ελάχιστα χτυπημένοι από την κρίση: οφείλει τουλάχιστον να ξέρει τις θέσεις αυτών που όπως είπες και εσύ τους καπηλεύονται (εγώ λέω: πατρονάρουν, αλλά τέλος πάντων).
Επειδή κάνεις το ίδιο λάθος με προηγούμενη σχολιάστρια σχετικά με το μπλογκ/προβοκάτσια, σου κάνω κόπι πέιστ την απάντησή μου :)ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΣ, είναι φαρσα.Με λυπεί που μπήκατε να σχολιάσετε χωρίς να έχετε διαβάσει ολόκληρο (ή προσεκτικά) το άρθρο στο οποίο σχολιάζετε. ΥΓ. Αν είχατε μπει στον κόπο θα διαβάζατε και το status του εμπνευστή του Μένουμε Ευρώπη:*ΔιευκρίνισηΚυκλοφορεί και μάλιστα σε υποτιθέμενο μπλογκ με όνομα menoumevropi δείγμα υπεύθυνης δήλωσης αποδοχής οποιουδήποτε μέτρου που αφορά ενδεχόμενη συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές. Αναπαράγεται από συριανελικά sites.Επειδή οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό, υποθέτουμε πως είναι η υπεύθυνη δήλωση που συνοδεύει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις των Eurogroup του Φεβρουαρίου με τις οποίες βεβαιωνόταν η ανάληψη της υποχρέωσης από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών τήρησης όλων των υποχρεώσεων απέναντι στους δανειστές ad infinitum (που λέει κι ο Γιάνης).
Έχω μια ειλικρινή απορία. Αυτοί που πήγαν στην διαδήλωση τι ακριβός ζητούσαν; Να μένουμε στην Ευρώπη του πολιτισμού, την Ευρώπη της προόδου, την αναπτύξεις κτλ. Βλέπει κάνεις μια τέτοια Ευρώπη; εγώ βλέπω μια Ευρώπη που μας λένε τεμπέληδες ενώ δουλεύουμε περισσότερο από τους γερμανούς. βλέπω μια Ευρώπη που μας λέει μη παραγωγικούς, ενώ την τελευταία δεκαετία επιδοτούσε αποκλειστικά καφετερίες και κωλομπαρα. Μια Ευρώπη που μας λέει διεφθαρμένους ενώ αρνείται να εκδώσει των Χριστοφορακο.Ευρώπη λοιπόν πάση θυσία! Ποια όμως είναι η θυσία; 30% ανεργία; 200 εύρο μισθός, τουρισμός τύπου ταϊλανδής; Ξεπούλημα φιλέτων για ψυχούλα; Η Δημοκρατία; θα σας στενοχωρήσω αλλά είμαστε πολλοί που προτιμούμε δελτίο στα τρόφιμα για ένα εξάμηνο παρά συνεχιστεί αυτή κατάσταση για τα 50 χρόνια!Και επειδή το άρθρο αναφέρετε σε ποστ, να κλείσω και εγώ με ένα που είδα κάπου!«Μισθοί Βουλγαρίας, τιμές Ελβετίας , φόροι Σουηδίας, παροχές Υεμένης , και όλα αυτά για να μην γίνουμε Αργεντινή»
Στην Ελλάδα μας διακατέχει η μανία της ισοπέδωσης των πάντων. Η Ευρώπη είναι και η Ευρώπη της διαφθοράς δυστυχώς αλλά ΚΑΙ η Ευρώπη της προόδου, του πλουραλισμού, της ανάπτυξης. Αν βλέπεις μόνο τη μία από τις δύο μεριές έχεις πρόβλημα. Επίσης η αναπαραγωγή μόνο μιας πλευράς, και συνήθως των στερεοτύπων είτε στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία δε βοηθάει καθόλου. Ναι, δυστυχώς υπάρχει κομμάτι του πληθυσμού που μας θεωρεί τεμπέληδες όλου ανεξαιρέτως, αν και το γεγονός ότι κανένας από μας δεν πληρώνει φόρους είναι αυτό που ακούς πιο συχνά. Και ναι όταν μου το λένε μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι! Αλλά θα σε απογοητεύσω... Ο μέσος Έλληνας σε καμιά περίπτωση δεν δουλεύει περισσότερο από τον μέσο Γερμανό. Ναι ξέρω τα διάφορα γραφήματα που έχω δει και εγώ και πάντα αναρωτιέμαι ποια ακριβώς στοιχεία έχουν συμπεριλάβει. Γενικά το ωράριο είναι 40 ώρες την εβδομάδα με ένα μισάωρο διάλειμμα για φαγητό το οποίο τηρείται ευλαβικά από όλους και φυσικά δεν προσμετρείται στις 8 ώρες. Ακόμα και στο μεσημεριανό θα μιλήσουν για θέματα δουλειάς. Διαλείμματα για καφέ, τσιγάρο, κους κους γενικά δεν υπάρχουν. Αν υπάρχει διάλειμμα για καφέ συνήθως είναι οργανωμένο για το δέσιμο της ομάδας και ουσιαστικά πρέπει να πας θες δε θες, και ναι και εκεί μάλλον για δουλειά πάλι θα μιλάνε. Γενικώς ζουν για να δουλεύουν και όχι δεν το λέω για καλό! Από άδειες έχουν γενικά περισσότερες από Ελλάδα, αλλά έχουν και γενικά λιγότερες αργίες (υπάρχουν διαφορές ανά κρατίδιο) και γενικά έρχεται η μία η άλλη περίπου με Ελλάδα. Βέβαια συνήθως έχουν δικαίωμα να πληρωθούν είτε να πάρουν σε άδεια τις υπερωρίες τους, που αυτό στην Ελλάδα είναι ανέκδοτο. Από την άλλη διάφορα που έχω ακούσει από οικογένεια και φίλους (τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο) περί άδειων από τη σημαία, πολλών διαλειμμάτων για καφέ και τσιγάρο, κους κους και βόλτα για ψώνια, δεν τα έχω ακούσει στη Γερμανία. Μπορεί και να υπάρχουν και απλά να μην το γνωρίζω. Υπάρχει εννοείται παντού μηχανοργάνωση και είναι τα πάντα σε υπολογιστές, οπότε εκ των πραγμάτων είναι και πιο παραγωγικός ο δημόσιός τους τομέας. Ο Χριστοφοράκος μας αρέσει δεν μας αρέσει είναι ΚΑΙ Γερμανός πολίτης. Και ως τέτοιος έχει δικασθεί και καταδικασθεί για τα συγκεκριμένα αδικήματα και δεν είναι δυνατόν να δικασθεί ξανά για τα ίδια. Τώρα γιατί τα διάφορα σκάνδαλα δεν έχουν διελευκανθεί ποτέ και όλοι κυκλοφορούν έξω κύριοι, μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε εδώ τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις και να μην το ρίχνουμε και αυτό στους Γερμανούς. Αυτοί έχουν αποδείξει ότι μια χαρά τα ερευνούν και βάζουν κόσμο στη φυλακή όσο ψηλά και να ναι (βλέπε πχ σκάνδαλο φοροδιαφυγής του πρώην προέδρου της Μπάγιερν). Και για το ίδιο το σκάνδαλο της Siemens από τη Γερμανία ξεκίνησε η διερεύνησή του. Δεν μας φταίνε οι ξένοι ούτε η Ευρώπη για τα χάλια μας, αλλά εμείς οι ίδιοι! και το πιο απογοητευτικό είναι ότι αρνούμαστε κατηγορηματικά να αλλάξουμε. Ποιος φταίει που προτιμούμε να δίνουμε σύνταξη σε μια 50αρα γιατί έχει ανήλικο παιδί 17 χρονών, από το να στηρίζουμε έμπρακτα την οικογένεια μέχρι το παιδί να πάει σχολείο; Ποιος μας φταίει που όλοι λέμε πόσο προβληματικός είναι ο δημόσιος τομέας, αλλά όταν ακούμε τις λέξεις αξιολόγηση και αναδιάρθρωση βγάζουμε φλύκταινες; Ποιος μας φταίει που συζητάμε αν θα πωλούνται τα ΜΗΦΥΣΑ εκτός φαρμακείων, αλλά ποτέ κανείς δεν ασχολείται με το ποια είναι τα ΜΗΦΥΣΑ και ποια πρέπει να είναι. Σε όσες χώρες τις Ευρώπης έχω πάει, πουθενά δεν πουλάνε τόσα πολλά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού. Ποιος μας φταίει που κλείνουμε πραξικοπηματικά τη δημόσια τηλεόραση που ήταν φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης, για να τη ξανά ανοίξουμε και να ναι πάλι φερέφωνο χωρίς σχεδιασμό, για να την ξανά κλείσουμε και ανοίξουμε και πάλι χωρίς σχεδιασμό και να είναι πάλι φερέφωνο; Ποιος μας φταίει που θεωρούμε δικαίωμά μας την κατάληψη στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια και γενικά στα δημόσια κτήρια, και όπου και να το πεις αυτό έξω απλά δεν κατανοούν πώς μπορεί να γίνεται. Ποιος μας φταίει που κάθε ελληνική κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό έχει πρώτο της μέλημα το πώς θα βολέψει τους δικούς της ανθρώπους σε διάφορες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα; Και οι προηγούμενοι και οι σημερινοί αρνούνται να κάνουν μεταρρυθμίσεις! Αλλά γι αυτό φταίμε εμείς ΚΑΙ ΜΟΝΟ!Μένουμε Ευρώπη γιατί εκεί ανήκουμε. Μένουμε Ευρώπη γιατί θέλουμε να σταματήσουμε να είμαστε μπανανία και χωρίς βοήθεια απ έξω δεν γίνεται. Μένουμε Ευρώπη γιατί δε θέλουμε να δούμε τι πραγματικά σημαίνει φτώχεια. Μένουμε Ευρώπη γιατί δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον πλανήτη και οι ισχυρές συμμαχίες είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες. Μένουμε Ευρώπη για πολλούς λόγους ακόμα... Μένουμε Ευρώπη, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν είναι τέλεια και χρειάζονται και εκεί αλλαγές...!Και όχι αγαπητέ, απέχουμε πολύ ακόμα και από τους μισθούς Βουλγαρίας, και από τις τιμές Ελβετίας, και από τους φόρους Σουηδίας! Και ευτυχώς δεν είμαστε Αργεντινή ακόμα....
Ειναι απόλυτα δημοκρατικό αυτο που γίνεται, αλλα μεταξυ κατεργαραίων ειλικρίνεια, το Μένουμε Ελλάδα αποτελείτε απο ανθρώπους "φιλελεύθερους" και εννοείτε καλά κανουν απλά μην ακούω φράσεις του τύπου "ηταν κόσμος απο όλες τις ηλικίες" ειναι λογικό κοσμος απο ολες τις ηλικίες να πιστεύει σε κατι "καπιταλιστικό" και για μια άλλη Ευρώπη διαφορετική.Επίσης το σύνθημα "Μένουμε Ελλάδα" ηταν πιο συριζέικο για αυτο και ειχε πιο πολυ κόσμο.Δεν ημουν σε καμια απο τις δεν ξερω τι εγινε. Απλά ας μην υπάρχουν ταμπου και ψέματα.Αν μιλάμε για μια ευρώπη σαν σύνολο πολιτειών που υπάρχει αλληλεγγύη ολοι συμφωνούν αν μιλάμε για μια ευρώπη που κοιτάει τις τράπεζες προφανώς δεν συμφωνούν ολοι.Ευχαριστώ για την υπομονή σας, καθε σχολιο θετικο και μιλάω καλοπροαίρετα
... ας μην ξεχνάμε (αν δεν το εχουμε κανει ηδη) οτι υπαρχει και η σιωπηρή μειοψηφία (για ποσο ακομα με τις πολιτικές της λιτότητας;) που βρίσκεται ηδη 50 χρονια πισω. Υπαρχει κόσμος που ζει στην ανέχεια και κοσμος που ακομα την παλεύει αυτο απο μονο του ειναι διχαστικό. Οι μεν φοβούνται οι δε πρεπει να επιβιώσουν. Ποιος δεν το καταλαβαίνει αυτο; Ποιος;
Το θέμα είναι ότι οι "μένουμε Ευρώπη" δεν ζητούν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να υπάρξει συμφωνία, αλλά μονομερή ελληνική υποχώρηση στη λογική των "θεσμών": το μπαλάκι είναι στο δικό μας γήπεδο, εμείς πρέπει να κάνουμε πίσω. Ουσιαστικά λοιπόν επιστροφή στα μνημόνια χωρίς να έχουμε αποκομίσει τίποτα - ζημιωμένοι, αντίθετα, από τους τόσους μήνες των διαπραγματεύσεων, ηττημένοι και απόλυτα πια υποταγμένοι (εννοείται ότι δεν θα ξαναβγάλουμε κιχ μετά από τέτοια "συμφωνία").
Μένουμε Ευρώπη, μένουμε και ΕΕ, μένουμε και ευρώ, ανεπιφύλακτα. Έχει προβλήματα ηΈνωση, αλλά αν θες να τα αλλάξεις, διεκδικείς, παλεύεις, προτείνεις, συμμετέχοντας. Στο κάτω κάτω, ο δυτικός κόσμος είναι η πιο ευημερούσα γειτονιά του πλανήτη. Το λέω για αρχή, για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Πάω τώρα στα της συγκέντρωσης: 1) Κάθε χώρος έχει σούργελα. Μέσα στους αντιμνημονιακούς υπάρχουν πολλά, χωρίς αμφιβολία, όπως υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι. Το ίδιο και το αυτό συμβαίνει και με τους μενουμε_ευρώπη. Υπάρχουν αρκετές σοβαρές φωνές, αλλά υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα ανερμάτιστων και γραφικών. Φυσικά, και στις δυο περιπτώσεις, οι άδειοι τενεκέδες κάνουν περισσότερη φασαρία. 2)Κρεμάλες μπορεί να μην ακούστηκαν, όμως μια ματιά στα social media των Μένουμε Ευρώπη, δεν πείθει για τον "αστικό πολιτισμό" τους. Λεχρίτες, απατεώνες, κουμούνια, ηλίθιοι, πανηλίθιοι, αγράμματοι είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που γράφτηκαν για τους "άλλους". Αφήνω τα πιο hardcore όπως ότι η δημοσιογράφος της Αυγής που έγραψε το περίφημο άρθρο είναι "πουτανάκι" που έιναι στην Αυγή επειδή "κάνει καλές πίπες" (ναι, μα το θεό, το διάβασα κι αυτό). 3)Θα μου πεις, οι ανερμάτιστοι που έλεγες τα λενε αυτά. Συμφωνώ. Γιατί τις κρεμάλες και τους ψόφους των "άλλων" ποιοι τα λένε; Οι διαννοούμενοι; Δε βρίσκω τι διαφορά έχει ο ψόφος με τον χυδαίο σεξισμό που περιγράφω.4)Χώρια που στον χώρο αυτό υπάρχει ένας έντονος ταξικός ρατσισμός. Δεν είναι αλήθεια φυσικά όσα γράφονται περί Λουί Βιτόν, αλλά πάλι, βασικό επιχείρημα πολλών μένουμε_ευρώπη είναι ότι οι "άλλοι" είναι "αμόρφωτοι", "αγράμματοι", "κάφροι" κλπ. Υπάρχει μια σαφέστατη, διάχυτη ατμόσφαιρα "Πιφ, πλέμπα". Δεν ισχύει για όλους, αλλά μια τέτοια αίσθηση υπάρχει. Μια ματιά πάλι στα social και ανακαλύπτεις διαμάντια όπως "τι περιμένεις από ανθρώπους που έχουν βγάλει δημόσια σχολεία", "τι περιμένεις από ανθρώπους που δεν φοράνε γραβάτες", "μιλάμε για το κόμμα που έστειλε καθαρίστρια στην Ευρώπη", μέχρι το απαράμιλλο "Μόνο αυτοί θα μπορούσαν να βρεθούν με τις καθαρίστριες, γιατί δεν τους βρωμάνε, έχουν συνηθίσει τις χλωρίνες από τις μάνες τους". 5) Το τι είναι Ευρώπη, είναι υπερβολικά γενικό. Για μένα, Ευρώπη σημαίνει ανεκτικότητα, δημοκρατία, πρόοδος, χωρισμός κράτους εκκλησίας, συνειδοτοποιημένοι πολίτες, σύμφωνο συμβίωσης για όλους, μια ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία του 21ου αιώνα. Τέτοια κοινωνία δε συμβαδίζει με τα οράματα του Πλεύρη, του Αδωνι, της Σιδέρη, του Σκαλούμπακα. Άρα, άλλο πράγμα έχει καθένας στο μυαλό του.6)Ακομμάτιστοι πολίτες -συμμετέχοντες σαφώς υπήρχαν. Η συγκέντρωση όμως, κάθε άλλο παρά ακομμάτιστη ήταν. Τα ονόματα των διοργανωτών είναι πασίγνωστα, οι ηχηρές παρουσίες το ίδιο, τα πλακάτ πανομοιότυπα. 7) Είναι τουλάχιστον αστείο, οι ίδιοι άνθρωποι που (ολόσωστα) κατακεραύνωναν την χρήση της λέξης "χούντα" για τους Σαμαροβενιζέλους, να ορύωνται σήμερα για την "χούντα" των Συριζανέλ. Θυμόμαστε πεντακάθαρα τι γινόταν επί συγκυβέρνησης σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις. Το γενικότερο μου συμπέρασμα είναι πικρό και απαισιόδοξο. Ό,τι και να γίνει, αυτή η χώρα μια ζωή θα έχει προβλήματα. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ πολιτική κίνηση που να μην έχει στις τάξεις της άτομα γραφικότερα και από την Καλντέρα;
Να μια ψύχραιμη ανάλυση. Να μην μιλήσω καν για την σελίδα στο fb που καλεί για το "μένουμε ευρώπη" που κόβει σχόλια στον χαμό. Δείγμα της "δημοκρατίας" που ονειρεύονται...
Ευχαριστώ! Η σελίδα τους στο FB προσφέρεται (όπως και κάθε άλλη σελίδα) για κοινωνιολογική ανάλυση. Θα μου μείνει αξέχαστο ένα σκηνικό : Μπαίνει ένας Πορτογάλος, και πολύ ευγενικά αναφέρει στα αγγλικά: "Καταλαβαίνω την αγωνία σας για την κοινή ευρωπαική οικογένεια, αλλά πρέπει και να σκεφτείτε το τι Ευρώπη θέλουμε. Δεν γίνεται να σας ταπεινώνουνε έτσι." Ανάμεσα στους ανθρώπους που αντάλλαξαν επιχειρήματα μαζί του (δεν ήταν λίγοι) υπήρχαν και πάμπολοι ελληναράδες. Συγκράτησα τρία σχόλια: - Τake your country of if you want. WE STAY EUROPE! - Μάθανε πως το δινουμε, πλακώσανε και οι... γύφτοι - Hey my friend do you remember Euro Final 2004 ? Αν αυτοί οι τρεις ειναι "ευρωπαϊστές", εγώ είμαι ο Πάπας.
παιδιά ωραία να μείνουμε στην Ευρώπη δεν λέω, αλλά έχετε υπόψη τη θέση των εμπνευστών αυτης της κίνησης έτσι? "Υπογράφουμε ατομικά την υπεύθυνη δήλωση ότι αποδεχόμαστε οποιαδήποτε έκτακτη ή μόνιμη εισφορά, μείωση μισθού ή συντάξεως και εγγυόμαστε με την προσωπική μας περιουσία ώστε να καλύψουμε κάθε απαίτηση των Θεσμών για την επίτευξη μίας ιστορικής ευρωπαϊκής συμφωνίας." https://menoumevropi.wordpress.com/ από τη σελίδα τους έτσι, μη λέτε ότι κάνω και προβοκάτσια για την σιωπηλή πλειοψηφία
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΣ, είναι φαρσα.Με λυπεί που μπήκατε να σχολιάσετε ΧΩΡΙΣ να έχετε διαβάσει το άρθρο στο οποίο σχολιάζετε. Κρίμα. ΥΓ. Αν είχατε μπει στον κόπο θα διαβάζατε και αυτό του εμπνευστή του Μένουμε Ευρώπη:*ΔιευκρίνισηΚυκλοφορεί και μάλιστα σε υποτιθέμενο μπλογκ με όνομα menoumevropi δείγμα υπεύθυνης δήλωσης αποδοχής οποιουδήποτε μέτρου που αφορά ενδεχόμενη συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές. Αναπαράγεται από συριανελικά sites.Επειδή οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό, υποθέτουμε πως είναι η υπεύθυνη δήλωση που συνοδεύει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις των Eurogroup του Φεβρουαρίου με τις οποίες βεβαιωνόταν η ανάληψη της υποχρέωσης από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών τήρησης όλων των υποχρεώσεων απέναντι στους δανειστές ad infinitum (που λέει κι ο Γιάνης).
Δεν πιστεύω στη δυναμική των συγκεντρώσεων.Ποτέ δε με ενδιέφερε πόσοι και ποιοι γεμίζουν ή δε γεμίζουν τις πλατείες. Ούτε και τι φωνάζουν. Με νοιάζει όμως τι ψηφίζουν. Και γι'αυτό το λόγο είμαι ευτυχής που ανακοίνωσε ότι κάνει κόμμα ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Και θα είμαι ακόμα πιο ευτυχής αν οι περισσότεροι που κατέβηκαν στο Σύνταγμα για να φωνάξουν ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ το ψηφίσουν. Είναι ένας καλός τρόπος γιια να ξεχωρίσουν οι πολίτες της Ευρώπης από τα βολεμένα ευρωλιγούρια. Τόσο απλά...
Απο αυτα τα status τα ωραια και τα ομορφα εγω βλεπω οτι οι περισσοτεροι ανεξαρτητα του τι ψηφιζουμε θελουμε το ιδιο πραγμα: να παμε μπροστα και να γινουμε μια καλλιτερη ελλαδα, για ολους και οχι για την παρτη του καθενος ξεχωριστα.Απλουστευτικο, αλλα τα διχαστικα οταν αγριευουν τα πραγματα οπως τωρα δεν τα μπορω καθολου.
Ωραια τα γενικολογα που δεν κοστιζουν τιποτα, " ολοι θελουμε να παμε μπροστα - τραλαλα τραλαρο", αλλα η πραγματικοτητα ειναι σκληρη: Ναι, ο διχασμος ειναι εδω και ειναι απολυτα δικαιολογημενος. Απο τη μια αυτοι που σαβουριαζαν χρημα μεσα απο ρουσφετια, μιζες και φοροδιαφυγη (και που σε μια ευρωπαικη χωρα με αρχες - μιας και κοπτονται για Ευρωπη - θα ηταν τωρα φυλακη οι περισσοτεροι) και που σκοτωνοντσι τωρα να βγαλουν εξω τα λεφτα τους, κι απο την αλλη αυτη που δεν εχουν ΜΙΑ, ζουν κατω απο το οριο της φτωχιας ή που τα φερνουν βολτα με ενα κουτσουρεμενο μισθο, τσιμα τσιμα που λεμε... Εαν ολα αυτα δεν ειναι πραγματικη αιτια διχασμου, ε, δεν ξερω ποια θα μπορουσε να ειναι...
Μαζι σου, δεν κλεινω τα ματια σε αυτα που υπαρχουν μπροστα μου και μου αρεσει που αναφερεις τα "ρουσφετια, μιζες, φοροδιαφυγη" στα οποια περικλειωνται και οι δυο ταξεις που εφαγαν με χρυσα κουταλια μεχρι τωρα αλλα πως θα γινει, οι μισοι θα φαμε τους αλλους μισους? Ζητηστε δικαιοσυνη, τιποτε αλλο.
Μένουμε Ευρώπη γιατί είναι ο φυσικός μας χώρος. Δεν ανήκουμε ούτε στη Ρωσία, ούτε στη Μ. Ανατολή, ούτε στη Λατινική Αμερική. Κανείς δεν είπε ότι η Ε.Ε. είναι τέλεια. Αλλά είναι προτιμότερο να μείνουμε στο σπίτι μας και να το βελτιώσουμε παρά να αναζητήσουμε στέγη αλλού, σε νοοτροπίες και πολιτεύματα που δεν μας ταιριάζουν. Η Ε.Ε. είναι το πιο αξιόλογο και ενδιαφέρον πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας: λαοί που στο παρελθόν πολέμησαν προσπαθούν να φτιαξουν ένα κοινό σπίτι βασισμένο στη κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μένουμε Ευρώπη γιατί θέλουμε η χώρα μας να παραμείνει μέρος αυτού του πειράματος.
Ε.Ε. είναι το πιο αξιόλογο και ενδιαφέρον πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας: λαοί που στο παρελθόν πολέμησαν προσπαθούν να φτιαξουν ένα κοινό σπίτι βασισμένο στη κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. --> πόσο ωραία τα λες, γενικά στα λόγια είμαστε πολύ καλοί αλλά ας είμαστε και ρεαλιστές... δεν εκπροσωπεί αυτές τις αξίες η ΕΕ αυτή τη στιγμή...
Βρε να μεινουμε Ευρωπη αλλα να μου 'πουλανε Ευρωπη' το πνευματικο παιδι του Καρατζαφυρερ, ο Αδωνις και το φασιστακι ο Πλευρης πουταν προχτες εκει μαζι με κατι κυρατσες που οι μονες ευρωπαικες 'αξιες' που νοιαζονται ειναι οι Dolce Gabbana, Luis Vitton, Porsche κτλ, ε παει πολυ...
Όταν το σπίτι σου, το δικό σου σπίτι θέλει επισκευή δεν το πουλάς. Το βάφεις, του αλλάζεις χρώματα, διαρρύθμιση. Αλλά δεν το πουλάς από εδώ κι απο εκεί.... Και το οικόπεδο "Ελλάδα" ήταν και είναι κομμάτι της ρυμοτομίας που λέγεται Ευρώπη... Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το πουλήσει το ρημάδι στο όνομα οποιασδήποτε "ανακαίνισης"... Κι αν σε κάποιους δεν αρέσει αυτό το ρημάδι, ας πάνε να μείνουν αλλού... Εκεί που κανένας δεν χρωστάει: Βόρεια Κορέα ας πούμε....
Δον Ιδιωτη σαφώς και τα γεγνότα σας διαψεύδουν, εκτός και αν πιστεύετε πως αξιολογο (πολτικο) πείραμα θεωρείται αυτό το οποιο είναι δομημένο από βαθύατα ριζομένη κεφαλαιοκρατία, η οποία δεν βοηθα στην ανάπτυξη χωρών που δεν έιναι ετοιμα να ενταχθούν σε αυτην ωστε να βοηθηθούν, και στο τέλος αποδικνύεται πως έχει προκαλέσει κοινωνικά, οικονομικά προβήματα σε χωρες που εγιναν πειραματοζωα ...οι χωρες του νότου και κυρίως η Ελλάδα που μαστίζεται εδώ και 5 χρόνια από την ΛΙΤΟΤΗΤΑ όπως θα εχετε καταλαβει αντιμετωπίζουν προβληματα ανθρωπιστικής φύσεως..επομένως θα ήταν πιο θεμιτό να χαρακτηρίσουμε αυτο το "καλοπροαίρετο" πείραμα σε μια καταστροφικη εθνική πολιτική για την ελλάδα...ας μην είμαστε ερυωλάγνοι...Σαφώς όμως και η κυβ.συριζα αν κανει το βήμα προς την δραχμη πρέπει να ειναι επανδρωμένη με ιδιοφυή ατομα στον τραπεζικο ηλεκτρονικο και γενικοτερα κοινωνικοοικονομικο τομεα και πολύ αμφιβάλλω και για αυτό ... η λιτότητα ειναι φαύλος κύκλος η δραχμή με τον τσακαλωτο και τους λοιπούς πολιτικούς συριζα δεν πιστευω να ειναι τίποτα αλλο απο αυτοκτονια ..ΑΛΛΑ πρεπει να γινει μια επανεκκίνηση τωρα!
Αναμφίβολα θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Το πείραμα της Ευρώπης ήταν μια τεράστια θεμελιώδη αποτυχία διότι δημιούργησε κακομαθημένα, αφράτα, ζουμπουρλούδικά, γκρινιάρικά, καλοζωϊσμένα παιδάκια που πλέον θέλουν να φύγουν από την αγκαλιά του μπαμπά γιατί κλείνει η κάνουλα. Βεβαίως φίλοι μου ας πετάξουμε τις Ευρωπαϊκές αξίες εις τον κάλαθον των αχρήστων, ας γίνουμε Αφρική, Ασία ή Λ.Αμερική. Κατάργηση ανθρωπίνων, οικονομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ομογενοποίηση, περιθωριοποίηση του κάθε τι διαφορετικού και κρατισμός παντού. Αρκεί να μην χάσουν τους παχουλούς μισθούς οι λεβέντες της ΔΕΗ.