ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κεραυνοί Σόιμπλε: Η Ελλάδα θέλει ευρώ χωρίς πρόγραμμα. Αυτό δεν γίνεται

Κεραυνοί Σόιμπλε: Η Ελλάδα θέλει ευρώ χωρίς πρόγραμμα. Αυτό δεν γίνεται Facebook Twitter
Φωτο: SOOC/ Μενέλαος Μυρίλλας
11

Σκληρός και ανυποχώρητος εμφανίστηκε και πάλι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος σε συζήτηση με τον αμερικανό  οικονομολόγο Κένεθ Ρόγκοφ και με συντονιστή την εφημερίδα Die Zeit δηλώνει ότι δεν γίνεται η Ελλάδα να κρατήσει το ευρώ χωρίς το πρόγραμμα.

Παράλληλα θέτει θέμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και κάνει λόγο για έναν από τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς και για τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. «Η Ελλάδα απασχολεί, ανάλογα με τον πληθυσμό της, τον μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων - και θέλει να διορίσει και περισσότερους. Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς και απαιτεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια», λέει.

Όταν ο Αμερικανός οικονομολόγος σημειώνει ότι δεν μπορεί να λυθεί το ζήτημα χωρίς κούρεμα χρέους ο Γεμρανός υπουργος απαντά: «Ο Κένεθ Ρόγκοφ μπορεί ως οικονομολόγος να μιλάει ελεύθερα για τέτοια θέματα και είναι παρατηρητής. Εγώ είμαι πολιτικός και πρέπει να προσέχω ώστε τα λόγια μου να μην μπορούν να παρεξηγηθούν. Θέλω να υπενθυμίσω ότι για την Ελλάδα έγινε ήδη ένα κούρεμα χρέους, το 2012. Αγωνίστηκα πολύ καιρό για αυτό το κούρεμα - ενάντια στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, τότε και ενάντια στο Συμβούλιο του ΔΝΤ και πολλών οικονομολόγων. Εκείνοι είχαν εκτιμήσει την κατάσταση λάθος, όχι εμείς».

Τονίζει επίσης ότι ήδη οι πιστωτές έχουν ρίξει τα επιτόκια και έχουν επιμηκύνει το χρονο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. «Υπάρχουν όμως σοβαρότερα προβλήματα από το χρέος. Η Ελλάδα δεν είναι πια ανταγωνιστική», λέει και σημειώνει ότι «η νέα κυβέρνηση λέει: ‘Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα’». «Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί» διαμηνύει ο Γερμανός υπουργός.

Αναφέρει επίσης ότι η μεθοδος που προτέινουν γνωστοί αριστεροί οικονομολόγοι «ρίχνω χρήματα για να σώσω την οικονομία», κατέστρεψε την Ελλάδα.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για όλα», σημειώνει επίσης, ενώ στο σχόλιο ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τη λιτότητα γιατί η Ευρώπη δεν θα άντεχε το Grexit απαντά:  «Δεν θα το σχολιάσω. Αλλά δεν ξέρω εάν θα συμβουλευόμουν Aμερικανούς οικονομολόγους σε ένα τέτοιο ζήτημα».

11

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Ο Σόϊμπλε υποστηρίζει συγκεκριμένα συμφέροντα μέσα στην γερμανική κυβέρνηση. Σημασία δεν έχει αν αυτά που λέει έχουν λογική (που δεν έχουν) αλλά τι ελπίζουν να επιτύχουν για δικό τους κέρδος (που δεν είναι απαραίτητα και κέρδος της ε/ζ ή ακόμα και του γερμανικού λαού). Γενικά η πολιτική αυτούς τους καιρούς εχει γίνει υπαλληλίστικη υπόθεση. Ούτε όραμα, ούτε σοβαρότητα, ούτε ενδιαφέρον για τους λαούς.
Αν πάτε στην ιστοσελίδα της Eurostat, θα διαπιστώσετε ότι ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα είναι περίπου €700(!) ενώ, παραπάνω βρίσκεται κατά πολύ η Γερμανία με €1.480. Από τις 22 χώρες-μέλη με ενιαίο νόμισμα και με καθορισμένο κατώτατο μισθό, η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση.Τώρα πως βλέπει ο Σόιμπλε ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς, δεν μπορώ να ξέρω.
Απλά ο Σόιμπλε νομίζει ότι θα μπορεί να στέλνει και στην Ελλάδα τους μακροχρόνια άνεργους που είναι μεγάλοι σε ηλικία και ζουν από επίδομα απόρων για ένα ευρώ την ώρα. Στη γερμανική πρωτεύουσα ζει το ένα τρίτο των ανηλίκων κάτω από το όριο της φτώχειας.
Για τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς όμως που ανέφερε ούτε λόγος. Προφανώς εσύ δεν πληρώνεσαι 490 ευρώ(τόσα πολλά ναι!!!) και να πρέπει να βγάλεις νοίκι, λογαριασμούς, φόρους και όλα τα παρελκόμενα για να ειρωνεύεσαι...
Εάν το μνημόνιο είχε μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, η λέξη ισοδύναμα θα ήταν άγνωστη. Ισοδύναμα θα πει ταμείο. Δεν θες να κόψεις από δω, κόψε από κει, αρκεί να μας δώσεις τα λεφτά. Όσοι Έλληνες δεν το βλέπουν αυτό και ειρωνεύονται πάνω στο δράμα της χώρας μας είναι θλιβεροί.
@Βαγγέλης Το μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ αγαπητέ. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να κάνει μεταρρυθμίσεις πρότεινε τα ισοδύναμα που αναφέρεις, δηλαδή φόρους επί φόρων. Άνοιξε κάποιο κλειστό επάγγελμα; Καθιερώθηκε ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο; Αξιολόγηση μήπως; Τίποτα. Μόνο φόροι και ρίξιμο των ευθυνών στους Γερμανούς, το ΔΝΤ, τη CIA, οπουδήποτε αρκεί το πολιτικό μας προσωπικό να μην αναλάβει τις ευθύνες του.Το δράμα της χώρας μας είναι αυτό ακριβώς: Η μετάθεση των ευθυνών και το γεγονός ότι ΚΑΝΕΙΣ απλύτως δεν έχει να προτείνει κάτι για το μέλλον αυτού του τόπου. Κατά τα άλλα το μόνο που ζητάμε είναι λεφτά από τους άλλους χωρίς να κάνουμε τίποτα.Συγγνώμη αλλά αυτό το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να το ειρωνευτώ.
Ακόμα αυτό το παραμυθάκι με τους δημοσιους υπαλληλους??? Δεν βαρεθηκατε? Εχουμε απο τους λιγοτερους δημ. υπαλληλους στην Ευρωπη με μισθους κατω απο τον μεσο ορο (κατω απο 13% του εργατικου δυναμικου) και ακομα Πρετεντεριζετε με 1-2 εκατ. δημοσιους???? Αυτο ειναι το προβλημα????Ελεος!
Φοβάμαι ότι θα εκπλαγείς αλλά ναι ... μισθούς και συντάξεις πληρώνουμε απ' τη τσέπη μας και όχι από την τσέπη του Σόιμπλε. Κι αυτό ισχύει για όλα τα χρόνια της κρίσης. ΠΑΝΤΑ είχες να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις. Κατάλαβέ το. Επιτέλους, πριν γράψεις την παπαριά σου, μάθε που διάολο πάνε τα "δανεικά". Θα τα πληρώνουν που θα τα πληρώνουν μέχρι και τα δισέγγονά σου, μάθε τουλάχιστον τι διάολο τα έκανες.