Το Ισραήλ απαγορεύει σε Παλαιστίνιους να επιβαίνουν στα ίδια λεωφορεία με Ισραηλινούς

Το Ισραήλ απαγορεύει σε Παλαιστίνιους να επιβαίνουν στα ίδια λεωφορεία με Ισραηλινούς Facebook Twitter
4

Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης που πηγαίνουν στο Ισραήλ για να εργαστούν δεν θα έχουν από σήμερα το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα ίδια λεωφορεία με τους Ισραηλινούς για να επιστρέψουν στο σπίτι τους, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο.

«Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος τριών μηνών, οι Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ θα πρέπει από σήμερα, Τετάρτη, να επιστρέφουν στο σπίτι τους μέσω του ίδιου σημείου διέλευσης χωρίς να παίρνουν τα λεωφορεία που χρησιμοποιούν οι (Ισραηλινοί) κάτοικοι» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, είπε.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πηγαίνουν κάθε ημέρα στο Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, εργαζόμενοι κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο, χρησιμοποιώντας κάθε φορά άδειες μετακίνησης. Θα πρέπει στο εξής να περνούν από τέσσερα σημεία ελέγχου για να μεταβούν στον τόπο εργασίας τους και στη συνέχεια μέσω των ίδιων σημείων διέλευσης να επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα», που αντιτίθεται στην εποικιστική δραστηριότητα, τονίζει πως η επίσημη εφαρμογή του μέτρου του διαχωρισμού είναι «πρωτοφανής» από τότε που άρχισε η κατοχή της Δυτικής Όχθης και αποτελούσε επί χρόνια αίτημα του λόμπι των εβραίων εποίκων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Το μέτρο αυτό θα επιμηκύνει σημαντικά τον χρόνο μεταφοράς για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους.

Η Χάγκιτ Οφράν, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα», δήλωσε ότι «υπήρξαν κατά το παρελθόν απόπειρες επιβολής αυτού του είδους διαχωρισμού αλλά δεν είχαν υιοθετηθεί. Η απόφαση αυτή και η συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας αποδεικνύουν ότι οι έποικοι μάς οδηγούν κατευθείαν σε ένα καθεστώς απαρτχάιντ και σε ηθική πτώχευση».

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν ο οποίος και αποφάσισε το μέτρο, «θα αντλήσει τα διδάγματα της εμπειρίας αυτής στο τέλος της τρίμηνης αυτής δοκιμαστικής περιόδου». Κατά την εκτίμηση του υπουργού Άμυνας, το μέτρο θα επιτρέψει «τον καλύτερο έλεγχο των Παλαιστινίων και αυτών που βγαίνουν από το Ισραήλ καθώς και τη μείωση των κινδύνων ασφαλείας».

Βουλευτής του κόμματος «Εβραϊκή Εστία», του εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μορντεχάι Γιογκέβ, εξήγησε στο ραδιόφωνο ότι επί τρία χρόνια διεξήγαγε εκστρατεία μαζί με άλλους εκπροσώπους των εποίκων με στόχο την απαγόρευση της πρόσβασης των Παλαιστινίων στα ισραηλινά λεωφορεία.

«Επιστρέφοντας από τη δουλειά, οι Παλαιστίνιοι γεμίζουν τα λεωφορεία τόσο πολύ που δεν υπάρχει πια θέση για τους Ισραηλινούς. Επιπλέον, οι Ισραηλινές, κυρίως όσες υπηρετούν στον στρατό, πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής επίθεσης», δήλωσε ο Γιογκέβ, το κόμμα του οποίου ενθαρρύνει την εποικιστική δραστηριότητα στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για απαρτχάιντ. Η κατάσταση απλούστατα έγινε ανυπόφορη κι ας λένε όλοι οι υποκριτές στον κόσμο ό,τι θέλουν».

Ωστόσο, το ραδιόφωνο του στρατού μετέδωσε ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν συμφωνούν στο διαχωρισμό αυτόν, τον οποίο ζητούσαν οι εβραίοι έποικοι. Οι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι επιθέσεων ελαχιστοποιούνταν στο μέτρο που τα λεωφορεία τα οποία μπορεί να αποτελούσαν στόχο, μετέφεραν πολλούς Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας του Ισραήλ, 92.000 Παλαιστίνιοι εργάζονται νόμιμα ή παράνομα στο Ισραήλ.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο Χίτλερ τους διωγμούς των εβραίων στη Γερμανία, οι απόγονοι των οποίων φαίνεται ότι ακολουθούν παρόμοιες τακτικές.τι έχει προγραμματιστεί για μετά; Να υποχρεώσουν οι Ισραηλινοί τους Παλαιστίνιους να ράψουν στα ρούχα τους κάποιο σύμβολο ενδεικτικό της ταυτότητας τους;
οτι γινοταν και με τους μαυρους στην αμερικη το 50...στο 2015 ακι ακομα ο κοσμος ειναι 70 χρονια πισω...αυτο που ξερω ειναι πως αυτοι που τρωνε καταπιεση γινονται οι χειροτεροι καταπιεστες...ο πατερας τους κραζει στο παιδι, το παιδι σε καποιον αλλον και παει λεγοντας...