Πώς είναι να πηγαίνεις σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα;

Πώς είναι να πηγαίνεις σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα; Facebook Twitter
5

Πώς είναι να πηγαίνεις σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα; Facebook Twitter

"Στις 5 να είστε στο τάδε σημείο, θα περάσει το ταξί από την παραγωγή'' με ενημέρωσε η βοηθός σκηνοθέτη της ψυχαγωγικής εκπομπής ''Όλοι οι καλοί χωράνε''. Στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα, λοιπόν, το αντίπαλον δέος του ''Στην υγειά μας ρε παιδιά'' του Σπύρου Παπαδόπουλου που επί σειρά ετών μονοπωλούσε το τηλεοπτικό λαϊκο-τραγουδιστικό ξεφάντωμα.

Δεν ανήκω σ'αυτούς που σνομπάρουν τις εν λόγω εκπομπές, όπως δε σνόμπαρα και τη φωσκολική ''Λάμψη'' μια φορά κι ένα καιρό. Σεβόμουν, βλέπεις, τις γιαγιάδες και τους παππούδες σε νοσοκομεία και γηροκομεία που σαν έφτανε τ'απόγευμα καρφώνονταν στις τηλεοράσεις και ξεχνούσαν για λίγο τα προβλήματα τους. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και σήμερα που τηλεφωνώ στη μάνα μου και μου ανακοινώνει με ύφος πως δε θα με επισκεφτεί το πουσουκού διότι εγώ δεν έχω τηλεόραση κι εκείνη δε θέλει να χάσει τον Χαρδαβέλλα και τον Σπύρο! Τι να πεις σ'αυτή τη γυναίκα και γιατί να της πεις κιόλας;

Σε κάποιο σημείο, απευθυνόμενος στη Γιώτα Γιάννα, είπε το εξής ο Χαρδαβέλλας: ''Είσαι ένα αστέρι από ένα μακρινό σύμπαν''! Οπότε πετάγεται ένας από τους ομοτράπεζους και λέει σιγανά: ''Νάτονα πάλι...Οι Πύλες του Ανεξήγητου''. Κόντεψε να μου βγει το κρασί από τα ρουθούνια!

Ο Πειραιώτης Χαρδαβέλλας, άλλωστε, έχει πάψει προ πολλού να παριστάνει τον Τανάγρα και τον Έριχ φον Ντένικεν. Θυμάμαι μάλιστα και τα λόγια ενός ψυχιάτρου τότε που ο δημοσιογράφος - παρουσιαστής κυνηγούσε τα UFO: ''Ο Χαρδαβέλλας κάνει καλό'' μου είχε πει. ''Ξέρεις πόσοι σχιζοφρενείς πιστεύουν ότι τους κυνηγάνε τα UFO και βλέποντας την εκπομπή ηρεμούν, αφού σκέφτονται ό,τι δεν είναι μόνοι;'' Ομολογώ πως δεν θα μου πέρναγε ποτέ απ' το μυαλό η γνώμη ενός ψυχιάτρου επί του θέματος!

Πώς είναι να πηγαίνεις σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα; Facebook Twitter
Μέλος του τηλεοπτικού συνεργείου εξηγεί στη Μαίρη Μαράντη τη σειρά των τραγουδιών της (φαντάζομαι δηλαδή)

Τέλος πάντων, ο Χαρδαβέλλας πρέπει να είναι οριακή προσωπικότητα! Από τους εξωγήινους και τα πιο σκοτεινά μυστήρια του σύμπαντος πέρασε με τρομερή ευκολία στα μπουζούκια, τα τραπεζώματα, τα αφιερώματα και γενικά σε ό,τι πιο εξωστρεφές και ''επίγειο'' μπορεί να υπάρξει στις μέρες μας.

Στις 6, το ταξί πράγματι μας άφησε έξω από τα στούντιο που γινόταν το γύρισμα. Εξυπακούεται πως για να πας σε μια τέτοια εκπομπή, ξέρεις εκ των προτέρων πως θα φας τη μισή μέρα σου. Κομμάτια να γίνει! Σάμπως στα σπίτια μας καλύτερα περνάμε;

Οι κυρίες, οι σκηνοθέτιδες Μέμη Σπυράτου και Μάρσα Μακρή, η δημοσιογράφος Χρύσα Παπαϊωάννου, κόρη του αείμνηστου Γιάννη, του λαϊκού συνθέτη, αλλά και οι τραγουδίστριες - θα τις δούμε παρακάτω - μπαίνουν κατ'ευθείαν στο μακιγιάζ. Εμείς πάλι, οι κύριοι, αρκούμαστε σε μια πούδρα και λίγη μάσκαρα πάνω σε γένια γκριζαρισμένα.

Πώς είναι να πηγαίνεις σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα; Facebook Twitter

Πώς είναι να πηγαίνεις σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα; Facebook Twitter
 

Τι σόι πάνελ είναι αυτό και τι δουλειά έχουμε όλοι εκεί; Αφιέρωμα στη Γιώτα Γιάννα, την ερμηνεύτρια που έβγαλε τον πρώτο της δίσκο ύστερα από 50 χρόνια προϋπηρεσίας σε μπουάτ και σε υπόγεια επενδυμένα με βελούδο. Τη μοναδική δεξιοτέχνιδα της φυσαρμόνικας, επίσης, που ροκάρει ασύστολα ακόμη κι αν τραγουδάει Τόλη Βοσκόπουλο ή Βαγγέλη Κορακάκη!

Εισέρχομαι στο στούντιο, λίγο πριν μας τοποθετήσουν στο στημένο τραπέζι, όπου παθαίνω πολιτισμικό σοκ: Μπροστά μου έχω να προβάρει τα τραγούδια του ο Γιώργος Καμπουρίδης, ένας cult μύθος του τραγουδιού της πίστας. ''Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...'' μονολογώ και ο, εξπέρ στο λαϊκό τραγούδι, Μανιάτης με ξαφνιάζει με το χιούμορ του: ''Τον Κένι Ρότζερς''!

Πώς είναι να πηγαίνεις σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα; Facebook Twitter
Ο Γιώργος Καμπουρίδης

 

Ακόμη μεγαλύτερο ξάφνιασμα δέχομαι όταν ο Καμπουρίδης αυτοπροσώπως με ενημερώνει πως η Κατερίνα Γώγου του είχε τηλεφωνήσει το 1979 για να εμφανιστεί στην ''Παραγγελιά'' του Παύλου Τάσιου, μια και ο συνάδελφος του, ο Κώστας Καρουσάκης, δεν επιθυμούσε αναβίωση του εφιάλτη μέσω της ταινίας!

Πώς είναι να πηγαίνεις σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα; Facebook Twitter
Η Μαίρη Μαράντη

 

Λίγο μετά σκάει η άλλη μεγάλη εμφάνιση: Η Μαίρη Μαράντη, η παρτενέρ του Γιάννη Καραμπεσίνη στα 70s, αυτή που ηχογράφησε το περιβόητο ''Θα πάρω φόρα'' και που πολλά χρόνια μετά θα εμφανιζόταν στο τρίτο σκετς του σπονδυλωτού φιλμ ''Όλα είναι δρόμος'' του Παντελή Βούλγαρη στο πλάι του Γιώργου Αρμένη.

Πώς είναι να πηγαίνεις σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα; Facebook Twitter
Η Εύα Κανέλλη

 

Κοντά στον Καμπουρίδη και στη Μαράντη, η νεότερη Εύα Κανέλλη. Δεν τη γνωρίζω, μολονότι η φιγούρα της μού είναι οικεία. ''Άκουσε την, έχει δικό της ηχόχρωμα'' με ενημερώνει και πάλι ο Μανιάτης. Όταν αρχίζει να προβάρει τα δικά της τραγούδια, εντυπωσιάζομαι πράγματι απ' το γρέζι της φωνής και την ''ολόισια'' ερμηνεία της!

Η Γιώτα Γιάννα γυρνάει ανάμεσα μας εμφανώς χαρούμενη. Λάμπει από πάνω ίσαμε κάτω για το τηλεοπτικό αφιέρωμα που της γίνεται. Ίσως είναι η μόνη λαϊκή πρώην obscured τραγουδίστρια που κατάφερε να συγκεντρώσει δίπλα της ποιητές, σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου, δημοσιογράφους και ηθοποιούς.

Πώς είναι να πηγαίνεις σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα; Facebook Twitter

''Στις θέσεις σας γρήγορα'' ακούγεται η φωνή από το κοντρόλ! Όλοι τρέχουμε σχεδόν! Ξαναπαίρνω μια γεύση από τους αγχωτικούς ρυθμούς της τηλεόρασης που είχα ξεχάσει.

Το σκηνικό μου φαίνεται επιτυχημένο. Κάτι μεταξύ δημοτικής αγοράς της Κυψέλης και σήριαλ του Δαλιανίδη στα 80s! Φυσικά, πρωταγωνιστούν ως ντεκόρ οι άγιοι χορηγοί της εκπομπής: Ο Βασιλόπουλος και του πουλιού το γάλα, το παντοπωλείον ''Γειτονιά'' με τα ζηλευτά του μήλα και τους κράσους, αλλά και το Collagono 18338! Σκέτος σουρεαλισμός το τελευταίο! ''Να δεις'' γυρνάω και κάνω του Μανιάτη ''που ο Χαρδαβέλλας θα μας κάνει δώρο στο τέλος κάνα πιεσόμετρο ή καμιά θερμοφόρα''!

Η βοηθός σκηνοθέτη σπεύδει να ενημερώσει πριν οι κάμερες αρχίσουν να γράφουν: ''Τα φαγητά και τα κρασιά δεν είναι ντεκόρ, τρώμε και πίνουμε''. Επί τη ευκαιρία, το κέτερινγκ της εκπομπής είναι υποδειγματικό με το μενού να περιλαμβάνει ψητά κοψίδια, ποικιλίες τυριών, κρέπες μεξικάνικες και νοστιμότατους κεφτέδες! Τα πιρούνια από κάποιους πιο τολμηρούς, όσοι δηλαδή δεν πολυνοιάζονται για το αν θα τους πιάσει ο φακός να μασαμπουκιάζουν, παίρνουν φωτιά!

Στο πρώτο μέρος εγγραφής έχουμε τις πρόζες. Ο Χαρδαβέλλας στο κέντρο του τραπεζιού, περιστοιχισμένος από την τιμώμενη Γιώτα Γιάννα, τη Μαράντη και τον Καμπουρίδη, τον Χρονά και τη Σπυράτου. Εκεί καταλαβαίνεις πως μπορεί και να έχεις φάει τη μισή σου μέρα, όπως έγραψα πριν, έχοντας μιλήσει μόλις 1 ή 2 λεπτά όλα κι όλα! Το αποδέχεσαι, το ξεχνάς σχεδόν και καθώς οι ώρες περνούν γίνεσαι μέλος ενός φελλινικού θιάσου, εν προκειμένω όχι από ανθρώπους που χαχανίζουν ή παπαρολογούν, αλλά που διασκεδάζουν πραγματικά και που κυρίως έχουν να μοιραστούν μερικά λόγια ουσίας. Αναμφισβήτητα η Γιώτα Γιάννα το προξενεί αυτό! Αναφορές στον Μποντλέρ και τα ''Άνθη του Κακού'', στον Μάνο Χατζιδάκι, στον Μίκι Μανόλοβιτς του Κουστουρίτσα και της Μακρή, στα ''Δειλινά'' του Ζαμπέτα και σε μυσταγωγικές βραδιές καμπαρέ της πλατείας Βικτωρίας. Διάλειμμα για τσιγάρο ή μάλλον για πολλά τσιγάρα!

Πώς είναι να πηγαίνεις σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα; Facebook Twitter

Στο δεύτερο μέρος εγγραφής της εκπομπής κυριαρχεί - τι άλλο; - χορός και τραγούδι. Απίστευτο, έχουν περάσει ήδη 4 ώρες! Αβάντι μαέστρο, Γιώργο Παγιάτη! Πρώτη η Γιώτα στα τραγούδια του Κραουνάκη, του Μαυρουδή, του Μητσάκη, του Παπαϊωάννου και σε ένα αδέσποτο διαμάντι του Μίκη Θεοδωράκη από το μακρινό 1962, το ''Σε ποιο βουνό''. Ο Χαρδαβέλλας δεν κρατιέται με τίποτα! Χυμάει στην πίστα και ρίχνει τις ζεϊμπεκιές του σα νά'χει ξεχάσει κι αυτός ότι παρουσιάζει εκπομπή και απλά διασκεδάζει με τους τραγουδιάρηδες φίλους του. Ακολουθούν ο δωρικός Καμπουρίδης και μετά η Μαράντη. Με εντυπωσιάζει που η Μαράντη δεν κολλάει στο παρελθόν της, μα ερμηνεύει σύγχρονα λαϊκά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου. Η Κανέλλη κλείνει το πρόγραμμα και γίνεται στα αυτιά μου Καίτη Ντάλλη και Ελένη Δήμου μαζί! Ξανά διάλειμμα, ξανά τσιγάρα στον προθάλαμο. Μας λένε να συμπτυχθούμε για να μη φαίνεται άδειο το τραπέζι, μια και αρκετοί έπρεπε να αποχωρήσουν. Η Γιώτα ερμηνεύει συγκλονιστικά το ''Νυν και αεί'' του Ξαρχάκου και του Γκάτσου, ενώ με το επόμενο και τελευταίο κομμάτι, το ''Μινόρε της αυγής'' μας ζητείται να σιγοτραγουδήσουμε κι εμείς. Εκεί πάλι συνειδητοποιείς πως οι άνθρωποι που παρίστανται σε εκπομπές τέτοιου είδους δε σημαίνει ότι όποτε σιγοντάρουν τον τραγουδιστή, το θέλουν κι απαραιτήτως. Ευτυχώς εμάς δε μας χαλάει καθόλου η φάση. Αυτό κι αν οφείλεται και πάλι στη Γιώτα Γιάννα!

Πώς είναι να πηγαίνεις σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα; Facebook Twitter

Το γύρισμα ολοκληρώνεται λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Σύνολο: 6 ώρες κλεισμένοι μέσα σ' ένα στούντιο, όπου φάγαμε, ήπιαμε, τραγουδήσαμε, γελάσαμε, συναντήσαμε πρόσωπα αγαπημένα και τιμήσαμε την ''Πασιονάρια της Εθνικής Οδού'', κατά τον Μάνο Χατζιδάκι. Θα ήταν άδικο, επίσης, να μην αποδώσω τα εύσημα και στον Κώστα Χαρδαβέλλα που επέλεξε τη Γιώτα Γιάννα για να της κάνει αφιέρωμα. Καλό είναι βήμα να μη δίνεται μόνο στους καλλιτέχνες των υψηλών μεροκάματων, αλλά και σε ανθρώπους που είτε ακόμη αγωνίζονται, όπως η Γιώτα, είτε έχουν μοιραία περιθωριοποιηθεί. Δεν θα ξεχάσω το παράπονο ενός συγγενή του Σπύρου Ζαγοραίου στην κηδεία του: ''Έφυγε πικραμένος'' μου είπε ''που δεν του έκαναν μια φορά ένα αφιέρωμα στην τηλεόραση''...

Λέω να κλείσω με το χιουμοριστικό κλου της βραδιάς. Σε κάποιο σημείο, απευθυνόμενος στη Γιώτα Γιάννα, είπε το εξής ο Χαρδαβέλλας: ''Είσαι ένα αστέρι από ένα μακρινό σύμπαν''! Οπότε πετάγεται ένας από τους ομοτράπεζους και λέει σιγανά: ''Νάτονα πάλι...Οι Πύλες του Ανεξήγητου''. Κόντεψε να μου βγει το κρασί από τα ρουθούνια!

* Η εκπομπή ''Όλοι οι καλοί χωράνε - αφιέρωμα στη Γιώτα Γιάννα'' θα μεταδοθεί την Παρασκευή 29 Μαΐου στις 21.00 από το κανάλι ''E TV''

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Από τα ελάχιστα, για να μη πω το μοναδικό επεισόδιο αυτής της εκπομπής (κακέκτυπο αντίγραφο - μαντέψτε ποιάς...), που όμως άξιζε να την παρακολουθήσεις μόνο και μόνο για τα ονόματα των συγκεκριμένων τραγουδιστών-τραγουδοποιων που παρουσίασε. Κατα τ' αλλα... (επεισόδια) συνεχίζει στο στιλάκι (καλεσμένων: μαϊντανών, γλαστρών και τραγουδιάριδων), Παντελής Παντελίδης-eviva kanguria...
''Ξέρεις πόσοι σχιζοφρενείς πιστεύουν ότι τους κυνηγάνε τα UFO και βλέποντας την εκπομπή ηρεμούν, αφού σκέφτονται ό,τι δεν είναι μόνοι;''Ότι δηλαδή χρειαζόταν να σου το πει ψυχίατρος ότι την εκπομπή με τα UFO την παρακολουθούσαν κυρίως ψυχασθενείς;Βέβαια, μπορεί να απευθυνόταν και σε όσους αναγνωρίζουν και απολαμβάνουν το χιούμορ του greek black chaotic σουρεαλισμού. Poe's law : Όλες οι ακραίες ερμηνείες είναι ανοιχτές μπροστά στην έκφραση του περιθωριακά γκροτέσκου.