Handelsblatt: Σενάριο Geuro με παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα

Handelsblatt: Σενάριο Geuro με παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα Facebook Twitter
5

«Σενάριο Geuro», είναι ο βασικός τίτλος στο αυριανό πρωτοσέλιδο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία επισημαίνει ότι, «εάν η Ελλάδα και οι διασώστες της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β», στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.

Ο κ. Μάιερ δηλώνει στην «Handelsblatt» ότι σε συνάντησή του με τον τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 28 Απριλίου συζητήθηκε «η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα». Ακόμη και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί, προσθέτει και σημειώνει ότι και οι δύο «άκουσαν την πρότασή» του.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. «Όλοι έχουμε ασχοληθεί με αυτό», λέει ένας γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ το ίδιο ισχύει τόσο για την ΕΚΤ όσο και για το ΔΝΤ. «Ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα αποτελούσε ωραίο σενάριο, λένε, αλλά πιθανώς απαραίτητο», συνεχίζει ο συντάκτης.


«Αντί με ευρώ, η Αθήνα θα πλήρωνε συντάξεις και μισθούς με την μορφή χρεογράφων. Με αυτό το «geuro», οι πολίτες θα μπορούσαν να ψωνίσουν. Επειδή η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι χαμηλή, το νέο νόμισμα θα έχανε δραματικά την αξία του - οι ειδικοί υπολογίζουν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ. Οι συντάξεις και οι μισθοί θα είχαν, συνεπώς, πολύ μικρότερη αξία. Την ίδια ώρα όμως οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες εξαγωγές, διότι το κόστος τους θα πέσει, γεγονός που θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές. Εάν η οικονομία αναπτυχθεί πάλι και αυξηθεί η εμπιστοσύνη, το 'geuro' και το ευρώ θα πλησιάσουν και πάλι σε αξία. Το πείραμα θα έχει πετύχει», εξηγεί η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι το σχέδιο παραμένει ριψοκίνδυνο, καθώς το 'geuro' θα μπορούσε να πέσει στην άβυσσο και μαζί του η ελπίδα για το τέλος της κρίσης. «Τότε θα απέμενε μόνο το τελικό Grexit», τονίζεται.


Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι παρά την αισιοδοξία που σκορπίζουν η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι σημαντικά πιο επιφυλακτικοί, με πρώτο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», ενώ εκτιμάται ότι κατά την αυριανή συνάντηση του Eurogroup κανείς δεν περιμένει συμφωνία. «Μια αισιόδοξη δήλωση θεωρείται ως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι είναι σίγουρο: την πληρωμή των 750 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ που πρέπει να γίνει την Τρίτη, η Ελλάδα θα πρέπει να την κάνει χωρίς βοήθεια απ΄έξω. Οι ειδικοί των διεθνών δανειστών υπολογίζουν ότι η Αθήνα θα το καταφέρει, αλλά το αργότερο μέσα στον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση μάλλον θα μείνει οριστικά χωρίς χρήματα - αυτή είναι η ανησυχία», τονίζει ο συντάκτης.


Ο κ. Σόιμπλε και πολλοί συνάδελφοί του γίνονται όλο και πιο σκεπτικοί σε ό,τι αφορά το εάν η Αθήνα θα καταφέρει να εισπράξει εγκαίρως τα εναπομείναντα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής βοήθειας, συνεχίζει ο συντάκτης και περιγράφει τρία πιθανά σενάρια: την χρηματοδότηση-γέφυρα, την «μαλακή» - διαχειρίσιμη - χρεοκοπία, η οποία θα έφερνε προσωρινά το παράλληλο νόμισμα και την «σκληρή» χρεοκοπία, η οποία θα οδηγούσε σε Grexit.


Ο κ. Μάιερ είχε υποβάλει την πρόταση για παράλληλο νόμισμα ήδη το 2012, ενόψει των εκλογών και του ενδεχομένου επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η Handelsblatt και προσθέτει ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το σχέδιο έγινε πάλι επίκαιρο. «Ένα παράλληλο νόμισμα θα έπρεπε να συνδυαστεί με μια αναδιανομή από πάνω προς τα κάτω, αλλά αυτό ούτως ή άλλως περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει ο κ. Μάιερ και τονίζει ότι το παράλληλο νόμισμα θα έδινε στην Ελλάδα την δυνατότητα «να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή στο ευρώ», επαναγοράζοντας τα χρεόγραφά της. Παραπέμπει δε στο παράδειγμα της Καλιφόρνιας το 2009.


Από την πλευρά της η εφημερίδα σημειώνει ότι οι οικονομολόγοι αμφισβητούν το εάν, με ένα παράλληλο νόμισμα, θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες. Η Bundesbank είναι, σε αυτό πολύ επιφυλακτική, αναφέρεται.

πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Ειναι προφανες οτι το Geuro ειναι μια εξαιρετιικη ιδεα ! Ανοιγει,μαλιστα ,τον δρομο για την δημιουργια του Ιeuro στην Ιταλια ,του Seuro στην Ισπανια,και παει λεγοντας !Το για ποσο καιρο ακομη θα εξακολουθησει να υπαρχει το -σκετο- Euro σε αυτη την περιπτωση ειναι,βεβαια,αλλης ταξεως ζητημα !
Ότι νόμισμα και να εισαχθεί στην ελληνική αγορά για πληρωμή μισθών και συντάξεων θα είναι η ταφόπλακα των Ελλήνων. Φυσικά οι μεγαλέμποροι, τα μεγάλα ξενοδοχεία, οι βιομηχανίες κτλ θα πληρώνονται σε δολάρια και ευρώ (όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου: Πολωνία, Τουρκία, Αίγυπτο, κτλ) και οι ντόπιοι θα πληρώνονται σε Γκέουρο, Δραχμούλα, whatever. Βέβαια δεν υπάρχει καμία επιστροφή από αυτήν την κόλαση αλλά τι να κάνεις...; Η καταστροφή αυτού του τόπου δεν είναι ούτε ο Κωστόπουλος ούτε ο Τσώρτσιλ ούτε κανένας τους. Είναι ο λαός ο ίδιος.
Έτερη εναλλακτική λύσις: αντί για drahma, να ονομαστεί brahma, και να προσδεθεί στην ρουπία--καθότι η Ινδία αποτελεί σπουδαία αναδυομένη δύναμη. Δεν νομίζω ότι το έχει σκεφτεί κανείς αυτό. Θα μπορούσαμε να γίνουμε η πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη.