Τι μας έδειξαν οι βρετανικές εκλογές

Τι μας έδειξαν οι βρετανικές εκλογές Facebook Twitter
8

Κάποιες πρώτες σκέψεις για τις βρετανικές εκλογές:

 

  • Τίποτα δεν μετράει όσο η οικονομία. Όλα καλά και όλα ωραία με τα υπόλοιπα θέματα, αλλά σε ομαλές συνθήκες, κανένα επιμέρους ζήτημα δεν έχει την πολιτική βαρύτητα της οικονομίας. Η υπεροχή των Συντηρητικών στα ζητήματα οικονομίας ήταν το μεγάλο τους ατού, παρά την σκληρή περιοριστική πολιτική της περασμένης 5ετίας. Παράλληλα, η κρίση στην ευρωζώνη και η αμηχανία της ΕΕ γύρω από το ελληνικό ζήτημα, ενίσχυσε το αίτημα σταθερότητας και νομιμοποίησε την πολιτική αποστάσεων που κρατούν οι Συντηρητικοί από την ΕΕ.

 

  • Κέρδισε ο πιο ηγετικός, όχι ο πιο συμπαθής. Ο Κάμερον υπερείχε σε ηγετικότητα του Μίλιμπαντ, αν και δεν θεωρείται πιο συμπαθής. Ο «στιβαρός ηγέτης» προτιμήθηκε από τον «πιο κοντά στο μέσο πολίτη» διεκδικητή. Σημαντικό ως προς αυτό ήταν ότι ο Κάμερον υπερίσχυσε στα περισσότερα ντιμπέητ που διοργανώθηκαν. Ο Μίλιμπαντ δεν τα πήγε άσχημα προεκλογικά, στάθηκε αξιοπρεπώς και του πιστώνεται και ότι κατάφερε να διατηρήσει μια ισορροπία ανάμεσα στην πιο αριστερόστροφη – ακτιβιστική τάση των Εργατικών και τους πιο ρεαλιστές – μετριοπαθείς της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου του Κόμματος. Απλώς αυτό δεν ήταν αρκετό.

 

  • Όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Η συντριβή των Φιλελεύθερων-Δημοκρατών επιβεβαίωσε το πολιτικό δόγμα ότι σε περιπτώσεις συμμαχικών κυβερνήσεων την πληρώνει κατά κανόνα ο μικρός εταίρος, καθώς αυτός πληρώνει όλο το κόστος από τα αρνητικά και ο μεγάλος εταίρος εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος από τα οφέλη. Το ίδιο συνέβη στη Γερμανία που οι Φιλελεύθεροι καταποντίστηκαν, το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια αν δεν θες να είσαι απλώς ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς κυβερνητικές ευθύνες, αυτά πρέπει να τα περιμένεις. Και με βάση αυτό το δόγμα να πάρεις τις όποιες αποφάσεις του.

 

  • Οι Σκωτσέζοι εθνικιστές έχασαν το δημοψήφισμα, αλλά μονοπώλησαν την εκπροσώπηση της χώρας τους. Το 46% που ήθελε απόσχιση στο δημοψήφισμα συσπειρώθηκε γύρω από το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) και σάρωσε εκλογικά, κερδίζοντας τις 56 στις 59 έδρες της Σκωτίας. Αναμφίβολα εκπληκτική επίδοση που καθιστά το SNP κεντρικό παράγοντα πλέον στην βρετανική πολιτική σκηνή. Δεδομένων και των δημογραφικών χαρακτηριστικών της ψήφου στο δημοψήφισμα (οι νέοι ήταν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας), φαίνεται να είναι απλώς θέμα χρόνου το πότε θα ξανανοίξει το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας – εάν φυσικά δεν προχωρήσει το σχέδιο για μεγάλη αποκέντρωση που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον.

 

  • Η Ευρώπη ανησυχεί. Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2017 για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ. Μέχρι τώρα οι Φιλελεύθεροι αρνούνταν να συνηγορήσουν στην διεξαγωγή του. Η ενίσχυση των Συντηρητικών, η εξαΰλωση των Φιλελευθέρων και το διόλου ευκαταφρόνητο 13% του Κόμματος της Ανεξαρτησίας (UKIP-Φάρατζ) αυξάνουν τις πιθανότητες διεξαγωγής του. Μια πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. – όσο και αν δεν φαίνεται πιθανή – θα προκαλέσει τρομερές αναταράξεις σε όλη την Ε.Ε. και σε όλα τα επίπεδα και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πάντες πάρα πολύ.

 

  • Οι δημοσκοπήσεις τα έκαναν μπάχαλο. Έπεσαν έξω και στο ποσοστό ψήφου και στις εκτιμήσεις εδρών. Ακόμα και τα exit polls απέτυχαν. Οπότε μη βαράτε μόνο τις δικές μας εταιρείες, γίνονται και αλλού λάθη.
  • Η κάλυψη των εκλογών στη Βρετανία είναι υποδειγματική. Ωραίες συζητήσεις, πολλά ντιμπέητ, ωραία αφιερώματα, δημοσιογράφοι υψηλής κλάσεως. Η διάρθρωση επίσης του πολιτικού συστήματος σε μονοεδρικές περιφέρειες δημιουργεί πολλές μικρές ενδιαφέρουσες ιστορίες., παράλληλα με την κεντρική αναμέτρηση. Η περιήγηση στα μεγάλα σάιτ τους όλη αυτή την περίοδο, η παρακολούθηση των κεντρικών καναλιών και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις, ήταν αρκετά για να σε οδηγήσουν έναν Έλληνα επαγγελματία του χώρου, σε κατήφεια και περισυλλογή...
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Ούσα φοιτήτρια στην Αγγλία, η επανεκλογή των Συντηρητικών και ειδικά με αυτοδυναμία, δεν ενθουσιάζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Οι Συντηρητικοί μέσα σε 5 χρόνια, έχουν αυξήσει τα πανεπιστημιακά δίδακτρα απο 3,000 λίρες ετησίως στις 9,000 ετησίως, έχουν κάνει πάμπολες περικοπές επιδομάτων σε ανθρώπους που τα χρειάζονται, έχουν για υπουργό Εσωτερικών και Δικαιοσύνης δύο τρελούς που κάνουν δηλώσεις για απόρριψη νομικών κωδίκων που είσαι σε χρήση έδω και 15 χρόνια και χωρίς φυσικά να έχουν ελέγξει αν τα επιχειρήματα τους ευσταθούν, και έχουν καταστρέψει την μεσαία τάξη. Επιπλέον, οι άνθρωποι ηλικίας 30< δεν θα μπορέσουν ποτέ κατα πάσα πιθανότητα να αποκτήσουν τα δικά τους σπίτια λόγω τις υψηλής φορολογίας για τις κατοικίες και των βασικών μισθών που δεν επαρκούν για αγορα σπιτιου σε μεγάλες πόλεις, ενω παράλληλα συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός ανθρώπων που καταφεύγουν στις πολλές τράπεζες τροφίμων, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται!Οι μόνοι που δεν έχουν επηρεαστεί απο τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις είσαι αυτοι που έχουν υψηλά εισοδήματα!! Κάτι το οποιο δυστυχώς είναι συνηθισμένο σε έναν μέγαλο αριθμο χωρών παγκοσμίως!!Στις επόμενες μεταρρυθμίσεις που έχουν υποσχεθεί περιλλαμβάνονται το δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ και η ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας...Άντε και στα εννιάμερα τώρα...
Ναι αλλά μειώθηκε η ανεργία. Η Αγγλία είναι μια χώρα που έχει (ακόμη) ευκαιρίες. Δουλεύω Αγγλία, όλα αυτά που λες ισχύουν, ΑΛΛΑ τουλαχιστον εδώ υπάρχουν προοπτικές.
Το ζήτημα είναι πώς μειώθηκε η ανεργία. Πχ: http://www.euronews.com/2015/05/01/opportunity-or-exploitation-the-debate-in-the-uk-over-zero-hours-contractsΑυτό το ΑΛΛΑ είναι πιο κατανοητό για τους μετανάστες που κάνουν τη σύγκριση με τη χώρα προέλευσης, για τους Άγγλους, όμως, δεν το κατανοώ τόσο. Έπειτα, η ψήφος δεν μπορεί να αναλύεται μόνο στη βάση οικονομικών κριτηρίων (βλ. ασφάλεια, σταθερότητα, σχέση με Ε.Ε., μεταναστευτικό) και τέλος, η λογική του θα ψηφίσω αυτόν για να φύγει αυτός ή για να μη βγει ο άλλος δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Μπορεί ο Μίλιμπαντ να είναι τόσο σάπιος - εδώ φωτογραφήθηκε στο βοηθητικό κουζινάκι και όχι στην κανονική του κουζίνα για να μην ... σκανδαλιστεί η πλέμπα. Δεν ξέρω. :P
στον επίσημο ρυθμό ανεργίας δεν περιλαμβάνονται πολλές κατηγορίες όπως freelancers και άνθρωπου που δουλεύουν με zero-hour contracts.(http://www.theguardian.com/society/2014/oct/28/unwilling-freelancers-lie-unemployment-statistics)Σίγουρα δεν είναι Μεσόγειος αλλά ούτε οι Άγγλοι δεν είναι σίγουροι πια για το μέλλον της χώρας τους.
Το συντηρητικο κομμα κερδισε θριαμβευτικα, ειναι ανουσιο να λεμε οτι ενα σημαντικο μερος του πληθυσμου δεν ενθουσιαζεται, η μεσαια ταξη δεν εχει καταστραφει, υπερβαλεις και αποκαλεις τρελλους δυο υπουργους. Ζω 22 χρονια στο Λονδινο, δουλευω, πληρωνω φορους, μεγαλωνω παιδια και μ'ενοχλει η ελαφροτητα των αποψεων σου - δε μιλας εμπεριστατωμενα αλλα για χαρη εντυπωσιασμου. Πρεπει να καταλαβεις οτι ο Cameron εβγαλε τη χωρα απο τη κριση αλλα αυτο ειναι μεγαλη κουβεντα και απαιτει και οικονομικοπολιτικες γνωσεις και αναλυσεις. Εννιαμερα θα εχουμε εμεις στην Ελλαδα, μην ανυσηχεις για τους Εγγλεζους. Οσο για τις τραπεζες τροφιμων τα στοιχεια σου που τα βρισκεις???