Τσίπρας: Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής πολιτικών - τραπεζών - ΜΜΕ

Τσίπρας: Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής πολιτικών - τραπεζών - ΜΜΕ Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντάει σε επίκαιρες ρωτήσεις βουλευτών στη Βουλή κατά τη διάρκεια της "Ώρας του πρωθυπουργού", Παρασκευή 8 Μαΐου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
8

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει τον κύκλο της διαπλοκής μεταξύ τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ, τόνισε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή και προαναγγέλλοντας ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, απαντώντας κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού» σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, δήλωσε πως «Δεν θα μιλήσω με όρους πολιτικής, θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών, αυτό δεν θα συμβεί. Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε εκεί είναι που μπορεί να δημιουργηθεί μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής. Μία παρασκηνιακή συναλλαγή που θα εξασφαλίσει στήριξη σε μία κυβέρνηση με αντάλλαγμα οικονομικές διευκολύνσεις.

»Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες. Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες και συνέχιζαν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ. Εμείς έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ποιόν υποστηρίζει ο καθένας. Αν ένα κανάλι είναι υγιές, αν είναι νόμιμο, δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τις τράπεζες και με το κράτος, δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα πως «ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες έναντι κάποιων άλλων, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες. Από τότε έχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Όλες ανεξαιρέτως υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου που έπρεπε να ξεκινούν από το αυτονόητο από την προκήρυξη διαγωνισμού για την χρήση των συχνοτήτων αλλά καμία δεν το έπραξε. Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων είχαν αρκετή δύναμη να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις να μην γίνει τίποτε.

»Παράδειγμα ο βασικός μέτοχος, απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που μπορεί να είχαν την πρόθεση αλλά δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος. Όταν ανοίγεις μια κόντρα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι το τέλος, αλλιώς καλύτερα να μην την ανοίξεις καθόλου».

Όπως είπε, πρώτο βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι η διενέργεια ενός διαφανούς και αδιάβλητου διαγωνισμού για την χρήση των συχνοτήτων.

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM
Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Πολιτική / Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Για αυτό ανοίξατε δική σας ΕΡΤ με δικά σας κομματόσκυλα για να αντιμετωπίσετε τη διαπλοκή; Μάλλον εσείς οι ίδιοι είστε η διαπλοκή, αφού το παλιό σύστημα από το Πασόκ ήρθε σε εσάς. Μην μιλάτε λοιπόν για κάθαρση. Εσείς έχετε τροφοδοτήσει τη διαπλοκή.
Κομματόσκυλα ;; Είσαι τελείως άσχετος φίλε. Δες το κράξιμο που έριχνε ο Τσακνής στο Σύριζα. Δες τις απόψεις των απολυμένων της ΠΟΣΠΕΡΤ για το Σύριζα. ¨ΟΧι μόνο "κομματόσκυλα" δεν έβαλε ο Σύριζα, αλλά, τουναντίον, έβαλε ανθρώπους που τον κατηγορουν κιόλας. Η παραμύθα και η προπαγάνδα σας δεν έχει όρια. Μόνο τιμή για το Σύριζα ότι έβαλε άτομα που ΔΕΝ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ. Αλλά και η λέξη ΕΒΑΛΕ είναι τελείως αδόκιμη, γιατί πολύ απλά ΚΑΝΕΝΑΝ δεν "ΕΒΑΛΕ" ο Σύριζα , αφιονισμένοι νεοφιλελέδες. Τους άδικα απολυμένους συντελεστές και εργαζόμενους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ επαναπροσέλαβε. Τόσο απλά. Αλλά έχετε 15 κανάλια λυσσασμένα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και δεν σας πειράζει, ούτε σας πείραξε ποτέ. Μην τυχόν και υπάρξει ΕΝΑ (1) με τον κίνδυνο να προβάλει και τις κυβερνητικές απόψεις να πέσετε να το φάτε. Αυτό είναι το πρόβλημά σας. Αν ήσασταν ιθύνοντες και είχαμε χούντα, θα το κλείνατε.
Θα κλείσουμε το μνημονιακο κύκλο της διαπλοκής πολιτικών -τραπεζών - ΜΜΕ και θα ανοίξουμε τον αντιμνημονιακό κύκλο ΣΥΡΙΖΑ - κρατικοδίαιτοι - ΕΡΤ. Η ελπίδα για βόλεμα των ημετερων ήρθε αλλα το διαφορετικό ήθος γλίστρισε στην αριστερή στροφή.
Φυσικα σε οσους κακοπιστους μας κατηγορησουν, απανταμε οτι ο νεος κυκλος ΣΥΡΙΖΑ – κρατικοδιαιτοι – ΕΡΤ ειναι ενας κυκλος αλληλεγγυης και η αντιθεση τους φανερωνει το μεγεθος της αναλγησιας τους, ομοιας εννοειται με των δανειστων.