Εμπλοκή στην διαπραγμάτευση - Oμαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις τα αγκάθια

Εμπλοκή στην διαπραγμάτευση - Oμαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις τα αγκάθια Facebook Twitter
8

Νέα διαφωνία προκαλεί εμπλοκή στις συζητήσεις στο Brussels Group προέκυψε σύμφωνα με τις αποψινές πληροφορίες στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως ζητά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ των ομαδικών απολύσεων και επιμένει να βάζει φρένο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνεται πως "Υπάρχει παράξενη επιμονή και η εμμονή από το ΔΝΤ που ζητά να εφαρμοστεί η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και να μην γίνει η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων".

Οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει με στοιχεία και πίνακες από χώρες της ευρωζώνης πως τα δύο θέματα λειτουργούν σε όφελος της ανάπτυξης και προσθέτουν πως "Οι ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αποτελούν παραπάνω από κόκκινη γραμμή".

Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν έως και την Κυριακή το βράδυ, οπότε και αναμένεται να υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα της προόδου στην διαπραγμάτευση.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ έγινε ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής

Οικονομία / Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ κατάφερε να γίνει ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Το Associated Press, έλαβε άδεια πρόσβασης στα κεντρικά γραφεία της αρχής και διαπιστώνει ότι σήμερα, η χώρα που πέρασε σχεδόν μια δεκαετία βουτηγμένη στο χρέος, έχει μετατραπεί σε έναν από τους καλύτερους δημοσιονομικούς «μαθητές»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οι πιο ευέλικτες μορφές εργασίας υπάρχουν προ πολλού στην Ελλάδα,πριν ακόμα αρχίσει η κρίση.Οικογενειακής μορφής οι περισσότερες επιχειρήσεις και με 5 εως 50 άτομα προσωπικό στην συντριπτική τους πλειόνοτητα,κατάφεραν να ρίξουν το κόστος χωρίς να προβούν σε αθρόες απολύσεις,στηριζόμενες ακόμα και στο φιλότιμο των εργαζομένων.Πολλοί επιχειρηματίες δεν έκαναν απολύσεις,αλλά μείωσαν τις ώρες ή τις ημέρες εργασίας με τη συναίνεση των εργαζομένων,και αυτό με εντελώς άτυπο τρόπο.Με δεδομένο ότι στο δημόσιο ή στις δημόσιες επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν ομαδικές απολύσεις,τότε ποιές επιχειρήσεις αφορά το μέτρο,αυτές που μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών;Ιδεοληπτικές εμμονές γραφειοκρατών, που δεν έχουν πάρει πρέφα πέντε χρόνια τώρα ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται εκεί.
Οι ομαδικές απολύσεις απευθύνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις που είναι πρίν το στάδιο της πτώχευσης. Και στις ΗΠΑ υπάρχει και η ανεργία είναι στο 6%. Ο κόσμος όταν ακούει ομαδικές απολύσεις πιστεύει ότι είναι για αυτόν για να απολύεται πιο εύκολα ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα εργαλείο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Προφανώς και δεν λύνεται μόνο με αυτό το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας αλλά είναι απο τα πολλά που πρέπει να γίνουν. Πάντως σε καμία περίπτωση το πρόβλημα δεν θα λυθεί με κομμουνιστικά ιδεολογήματα.
Ο κόσμος όταν ακούει ομαδικές απολύσεις πιστεύει ότι είναι για αυτόν για να απολύεται πιο εύκολα ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα εργαλείο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Πηγή: www.lifo.gr "εργαλειο" bad tool man
Και στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα https://web.stanford.edu/group/scspi/sotu/SOTU_2014_CPI.pdf http://www.newyorker.com/magazine/2011/01/17/state-of-the-unionsΟ κόσμος έχει δίκιο όταν πιστεύει ότι θα απολύεται πιο εύκολα με τον νόμο περί ομαδικών απολύσεως και όντως είναι μέτρο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με αμφίβολα κατά τη γνώμη μου οικονομετρικά αποτελέσματα.
ενώ με τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα? Τι σχέση έχει που γίνονται οι μαζικές απολύσεις? Οι μεγάλες αυτές επιχειρήσεις που λες, 1. δεν υπάρχουν εδώ και 2. έχουν κέρδη και επιζητούν περισσότερα. Μήπως και οι συλλογικές συμβάσεις είναι ''κομμουνιστικό ιδεολόγημα''?
Μοιάζει με την κλασική τακτική των Σαμαροβενιζέλων. Διαρρέουμε πως μας ζητούν κι εκείνο και τ' άλλο θα κάνουμε εκείνο (αύξηση ΦΠΑ, μείωση στις επικουρικές συντάξεις) και θα το παρουσιάσουμε ως επιτυχία της διαπραγμάτευσης!
Ακριβώς αυτό, μέχρι τώρα δεν ξέραμε τίποτα για τις εμμονές τους ή τι ακριβώς ζητούν, τώρα όμως θα μαθαίνουμε συχνά και εδω θα αντιστκόμαστε στους κακούς ξένους, που θέλουν με το ζόρι να μας δανείσουν.