Η (παράλογη) λογική του «Μα κι οι προηγούμενοι τα έκαναν για 40 χρόνια!»

Η (παράλογη) λογική του «Μα κι οι προηγούμενοι τα έκαναν για 40 χρόνια!» Facebook Twitter
16

Το να μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για οικογενειοκρατία είναι σαφώς οξύμωρο. Η οικογένειά του μετράει ήδη τέσσερις πολιτικούς - οι οποίοι βέβαια εκλέχθηκαν και δεν μπήκαν στη ζούλα σε κομβικές θέσεις με το που ανέλαβε την εξουσία το κόμμα τους. Επίσης, δεν κατηγόρησε πχ την Ζωή Κωνσταντοπούλου που είναι παιδί πρώην Προέδρου του κόμματος ώστε να μείνουμε στο ότι κι αυτός είναι παιδί πρώην προέδρου κλπ. 

Μερικές φορές παίζει ρόλο το ποιος κάνει την καταγγελία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως όχι. Το οξύμωρο το προσπερνάς, τις προσλήψεις ημετέρων όχι. 

Η λίστα που έφτιαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα μεγάλο φάουλ: Την Τασία Χριστοδουλοπούλου - λες και την έβαλαν Υπουργό εξαιτίας του συζύγου της. (Σε ένα παράλληλο σύμπαν θα μπορούσαν να έχουν στη λίστα τον Δρίτσα, καταγγέλοντας ότι έκαναν Υπουργό τον άντρα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου - και θα προτιμούσα να ζω σε εκείνο το παράλληλο σύμπαν, όπου μπορεί να μην υπήρχε καν Μητσοτάκης.) 

Η (παράλογη) λογική του «Μα κι οι προηγούμενοι τα έκαναν για 40 χρόνια!» Facebook Twitter

Όμως κατά τα άλλα, παρατηρώ μια προσπάθεια απαξίωσης κάθε κριτικής για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Αντί κι οι ίδιοι οι υποστηρικτές της να πούνε «Μισό λεπτό βρε ΣΥΡΙΖΑ, αυτά είπαμε ότι θα έκανες; Ακόμα και για τα μάτια του κόσμου, σταμάτα τους διορισμούς συγγενικών προσώπων των μεγαλοστελεχών σου», αντί δηλαδή να τη βοηθήσουν να γίνει καλύτερη, θέλουν να δικαιολογήσουν τα πάντα. 

Συνήθως με την πιο άκυρη δικαιολογία. 

«Μα καλά, οι άλλοι τα έκαναν αυτά 40 χρόνια, και σας πείραξαν οι 3 μήνες του ΣΥΡΙΖΑ;»

Εχμ, ξέρετε, επειδή φάγαμε οικογενειοκρατία στη μάπα για πολλές δεκαετίες, βγάλαμε εσάς για να ΜΗΝ κάνετε τα ίδια. Η σύγκριση με τους προηγούμενους και η δικαιολογία «μα και οι άλλοι τα έκαναν αυτά (κωλοτούμπες, διορισμούς συγγενών, ΠΝΠ, οτιδήποτε)» δεν κολακεύει τους τωρινούς. 

Όλοι ζητάμε το καινούργιο, το διαφορετικό, δεν θέλουμε να ξαναβλέπουμε λάθη του παρελθόντος. Όταν ακόμα και σε κάτι όχι τόσο σημαντικό -αν και συμβολικά χτυπητό- όπως είναι οι εν λόγω διορισμοί, αντί να μιλήσουμε για την ουσία λέμε «γιατί οι άλλοι καλύτεροι ήταν;» χάνουμε την ουσία, για την οποία τελικά κανείς δε μιλά. 

 

Όχι, οι άλλοι δεν ήταν καλύτεροι - αλλά δεν είναι και κάποιο φοβερό μέτρο σύγκρισης. Το θέμα είναι να γίνουν αυτοί καλύτεροι. Και με τα στραβά μάτια, την αγωνιώδη δικαιολόγηση των πάντων και την άκριτη επίθεση σε όποιον έχει ψηλότερες απαιτήσεις καμία κυβέρνηση δεν έγινε ποτέ καλύτερη. 

 

 

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

11 σχόλια
Για την κυρία Χριστοδουλοπούλου θα συμφωνήσω κι εγώ. 40 χρόνια και έχουμε φτάσει ως αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν - ούτε λιγο ούτε πολύ - ότι μέσο είναι μόνο όταν δεν έχεις τα προσόντα για κάτι, όταν τα έχεις δεν είναι κι ας έχεις το κονέ. Εμένα μου έχει τύχει πολλές φορές πάντως. ΥΓ: Προς στιγμήν διάβασα από δεξιά Αδερφός - σύντροφος Ρένας Δούρου χωρίς να δω τα δύο ονόματα στην αριστερή στήλη... και σκάλωσα.
Συμφωνώ με τον Άρη, αλλά και με την κριτική των σχολίων. Όμως πιστεύω πως το πρόβλημα που θέλει να θίξει ο Άρης Δημοκίδης δεν είναι το επιμέρους περιστατικό, αλλά η γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα που λαμβάνει κανείς από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους του: Αντί να ασκήσουν την δέουσα κριτική και να προσπαθήσουν να βελτιωθούν - μία συμπεριφορά που συνάδει με την ηθική που θέλει να ιδιοποιηθεί η αριστερά - αναλώνονται σε δικαιολογίες, προσπαθώντας "να βαφτίσουν το ψάρι κρέας" που είπε κι ο Γλέζος. Δεν είναι κακό να παραδέχεται κανείς τα λάθη του ή να κάνει μια αυτοκριτική, ίσα ίσα δείχνει πάνω από όλα εντιμότητα, κάτι το οποίο απουσιάζει από την ελληνική πολιτική σκηνή.
Το πρόβλημα με τους διορισμούς συγγενών θα μπορούσε να λυθεί άμεσα με ένα νόμο. Π.χ. όλοι ξέρουμε στους διαγωνισμούς διαφόρων προϊόντων που κερδίσεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό να λένε στα ψιλά γράμματα. Απαγορεύεται η συμμετοχή στο διαγωνισμό στους υπαλλήλους της εταιρίας του προϊόντος καθώς και στους συγγενείς τους μέχρι πρώτου βαθμού. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για τους πολιτικούς. Να απαγορεύεται ο διορισμός συγγενικού προσώπου στο δημόσιο εν ενεργεία πολιτικού εκτός κι αν ήταν ήδη διορισμένος.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής ο Σύριζα αποδεικνύεται λίγος,και όντως δεν έγινε κυβέρνηση για να κάνει ότι ακριβώς κάνανε και οι προηγούμενοι.Επίσης,άμα το είχε πεί κάποιος άλλος από τη ΝΔ,δεν νομίζω να είχε γίνει τόσος χαμόςΌταν όμως ακούω τον Κούλη να μιλάει για οικογενειοκρατία,μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι! Δούλεμα στα μούτρα! Σαν να σου λέει ο Τσοχατζόπουλος για Συριζαίους που παίρνουν μίζες!Επιπλέον,όπως σχολίασα και αλλού,δεν τον θυμάμαι να ήταν τόσο λάβρος κατά της οικογενειοκρατίας όταν ο Ισίδωρος Κούβελος,ο σύζυγος της Ντόρας έγινε αρχηγός της Ελληνικής αποστολής στους ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο,καθώς και σε διάφορες ολυμπιακές επιτροπές,με την αξία του φαντάζομαι πάντα!
Ναι, αλλα ο αρχηγος της αποστολης πληρωνεται, και μαλιστα αδρα, απ'τον Ελληνα φορολογουμενο. Δε γινεται απ τη μια να φωναζετε (γενικα κι αοριστα παντα) για τους διορισμους στο δημοσιο πχ αλλα να κανετε τα στραβα ματια σε αλλους διορισμους.
Εγραψες κατι πολυ σημαντικο: οι πολιτικοι της οικογενειας Μητσοτακη εχουν εκλεγει. Ωστοσο, κανεις δεν ξερει αν θα ειχαν ποτε εκλεγει αν δεν ηταν μελη της συγκεκριμενης οικογενειας, οπως και οι της οικογενειας Καραμανλη και αυτης των Παπανδρεου.Το να διοριζεις καποιον συγγενη φουνταριστο και φωτογραφικα ειναι τουλαχιστον ακομψο αν οχι σκανδαλωδες κυριως γιατι δε δοθηκε ΠΟΤΕ η ευκαιρια σε καποιους αλλους, ενδεχομενα και ικανοτερους, να διαγωνιστουν γι αυτες τις θεσεις.Σχετικα με το brand, δυστυχως, οπως πολλες εννοιες τελευταια, εχει ευτελιστει γιατι χρησιμοποιειται σε αναντιστοιχεια με το αντικειμενο που περιγραφει. Ο Συριζα ειναι κατ'επιφαση αριστερο κομμα. Στην ουσια ειναι ενα βαθια συντηρητικο και λαικιστικο μορφωμα κυριευμενο απο την κακομοιρια και τη μετριοτητα του Ελληναρα.
Ναι ok, είναι φάουλ. Από την άλλη τα πράγματα (και οι άνθρωποι) συνήθως δεν είναι άσπρο-μαύρο. Ο κόσμος θα κάνει την κριτική του (και καλά θα κάνει), αλλά θα 'συγχωρήσει' κάποιες κινήσεις - όπως ήδη περίμενε λιγότερα από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Σύριζα (η εποχή της αθωότητας έχει περάσει, νομίζω). Πιστεύω ότι ο Σύριζα ψηφίστηκε για το δάσος και όχι για τα δέντρα - το σημαντικό για τη χώρα, τώρα, είναι να έχουμε ένα δίκαιο διακανονισμό με την ΕΕ για να αρχίσουμε να βγαίνουμε από το τούνελ..Το να φωνάζει ο Κυριάκος όμως για νεποτισμό είναι τόσο θρασύ που καταλήγει γελοίο..
Μια μικρή παρατήρηση... Οι άνωθεν κύριοι και κυρίες είναι τοποθετημένοι σε θέσεις όπου αλλάζουν με κάθε κυβέρνηση.Λογικό είναι να βάζουν συμβούλους γνωστά τους πρόσωπα που τους έχουν εμπιστοσύνη...Δεν είναι διορισμοί πχ. στο δημόσιο...Θέμα θα υπήρχε αν αυτά τα πρόσωπα δε διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα!
Δεν έκαναν ακριβώς τα ίδια. Οι προηγούμενοι φρόντιζαν για μόνιμες θέσεις στο δημόσιο, όχι περιστασιακές όπως σύμβουλοι.Καμιά θεσούλα σε πανεπιστήμιο, στην Βουλή, σε καμιά ανεξάρτητη αρχή...
Μπορεί να έχεις δίκιο Άρη αλλά οι Συριζαίοι έχουν καλύτερο brand. Στην Ελλάδα αν δηλώσεις Αριστερός διορίζεις και 2 ξαδέρφια παραπάνω και κανείς δε σου λέει τίποτα. Πραγματικά απορώ ποια κορόιδα δηλώνουν δεξιοί πλέον στη χώρα μας...
Αυτο που ελπιζω να συμβει το επομενο διαστημα στην ελλαντα ειναι η αποκαθηλωση της Αριστερας απο θρησκεια...! Τοσα χρονια η αριστερα ηταν κουλτουρα,μοδα,αποψη ενω η δεξια φασισμος...οσο αριστερος και να ναι καποιος ξερει οτι εχω δικιο και η πραγματικη δημοκρατια δε τα χωραει αυτα. Ας ελπισουμε οτι στο μελλον θα ζουμε πανω απο ταμπελες...
Το ότι σηκώνει αυτήν την αντίδραση, συγκεκριμένα ο Κ.Μ., είναι προφανώς λόγο του ότι είναι οξύμωρο να καταλογίζει εκείνος κάτι τέτοιο.Όχι γιατί πολλοί της οικογένειας είναι Πολιτικοί, ούτε γιατί και ο ίδιος είχε διοριστεί στην Εθνική κάποτε (τα χει τα πτυχία δεν έπεσε από το πουθενά στην θέση...) αλλά γιατί μέσα στα χρόνια έχουν διορίσει άπειρους δικούς τους σε διάφορα πόστα.Τεράστιο αυτογκόλ. Τεράστιο και εντελώς χαζό, για άνθρωπο που θέλει να διεκδικήσει αρχηγία κόμματος, να ανακινεί μόνος του ένα θέμα που τον καίει.Δεν είναι εκεί το θέμα όμως. Αυτά τα έκανε η ΝΔ και για αυτό ακόμα και δίκιο να χει όταν λέει κάτι, ακόμα και να το ακούμε το δίκιο, να συμφωνούμε, δεν δίνουμε κανένα credit στους ίδιους.Διαχωρίζει κανείς το δίκαιο της καταγγελίας από το πρόσωπο που την κάνει.. και έχει κάθε δικαίωμα να ενοχλεί η υποκρισία.Το θέμα είναι, πως το λάθος του παρελθόντος δεν ήταν ότι διορίστικαν και κάποιοι "δικοί τους", είναι ότι δεν υπάρχει μέτρο.Κανείς δεν έκραζε την ΝΔ, όταν ένας Υπουργός πήρε δικό του άνθρωπο σαν σύμβουλο στο Υπουργείο.Τους έκραζε όμως, όταν αποκαλύφθηκε πως διόριζε ΠΑΝΤΟΥ, παρακάπτοντας κάθε διαδικασία, σε όλες τις υπηρεσίες δικά της παιδιά.Στην λίστα που παρουσιάζει ο Κ.Μ., υπάρχουν 10 άτομα (και η Τασία 11), εκ των οποίων οι 6 είναι σύμβουλοι και ειδικοί συνεργάτες, όταν σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε στην Βουλή ο κ. Μάρδας, οι σύμβουλοι και ειδικοί συνεργάτες μειώθηκαν ήδη πάρα πολύ από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.Είναι πραγματικά φάουλ να πάρεις έναν σύμβουλο που εμπιστεύεσαι στο υπουργείο σου, ενώ δεν σκορπίζεις συμβούλους παντού αλλά τους μειώνεις;Από τους άλλους 4 πάντως, για τον έναν έχει ήδη έρθει διάψευση από την κ. Δούρου."Σύμφωνα με τον υπουργό τα υπουργεία μειώθηκαν απο 45 σε 37 και ο συνολικός αριθμός των συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών μειώθηκε απο 1.173 σε 554.Ειδικότερα, οι μετακλητοί απο 726 έγιναν 360 και οι συνεργάτες - σύμβουλοι απο 447 σε 194."http://www.protothema.gr/politics/article/463347/apo-726-eginan-360-oi-metaklitoi-ton-upourgeion/Δεν είναι λοιπόν μόνο ποιος το λέει, αλλά και τι ακριβώς λέει...