Προς τη Νίκη

Προς τη Νίκη Facebook Twitter
Σήμερα, οι εκπαιδευτικοί είναι ανεξέλεγκτοι, ανεβαίνουν στην έδρα και λένε ό,τι θέλουν. Επίσης τότε υπήρχε σεβασμός από τον μαθητή στην ιεραρχία και το πρόσωπο του καθηγητή. Δεν λέμε να κάνουμε τα παιδιά να τρέμουν μπροστά στον καθηγητή, αλλά να έχουν έναν στοιχειώδη σεβασμό και ήθος. Επίσης, τα παιδιά σήμερα είναι ανιστόρητα. Γι’ αυτό και στο περιοδικό κάνουμε συχνά αφιερώματα.
1

Στο δικό μου σχολείο το μοίραζε ο κύριος Κάνιας, ο δάσκαλος θρησκευτικών ηλικίας άνω των 75, οικογενειάρχης με οκτώ παιδιά και διπλάσια εγγόνια. Το συνάντησα και σε άλλα σχολεία στα οποία μετακινήθηκα, κάποιες φορές μάλιστα το διάβασα. Ήταν cult, με άρθρα ποικίλης ύλης που αφορούσαν την ζωή των εφήβων και το δρόμο του Θεού, συνταγές, ποίηματα και σταυρόξελα. Ήταν ένα κατηχητικό τσέπης.

Το Προς τη Νίκη, το περιοδικό που εκδίδει εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια η αδελφότητα ‘ο Σωτήρ’, είναι ένα Χριστιανικό περιοδικό για εφήβους και παιδιά. Το ΓΚΡΕΚΑ συνάντησε τον διευθυντή του περιοδικού, Νικόλαο Βασιλείου, και μαζί συζήτησαν για την πορεία του περιοδικού μέσα στα χρόνια, τη σημερινή νεολαία και την Χριστιανική εκκλησία που μοιράζει αγάπη και αποδοχή, υπό προϋποθέσεις.

Προς τη Νίκη Facebook Twitter

Ο κύριος Βασιλείου μεγάλωσε στην Κύπρο. Είναι ψηλός, με κοκκάλινο γυαλί, μεγάλο μουστάκι και καρό πουκάμισο και θυμίζει συγκλονιστικά τον δάσκαλο θρησκευτικών μου στο γυμνάσιο. Για την συνέντευξη τον συνάντησα στο κτίριο της αδελφότητας στην οδό Ισαύρων στα Εξάρχεια, στο ισόγειο όπου βρίσκεται το λιτά διακοσμημένο γραφείο του. Εκείνος μου πρόσφερε χυμό και γλυκό βύσσινο.

Προς τη Νίκη Facebook Twitter

Ο ‘Σωτήρ’ είναι μοναστική αδελφότης που αποτελείται από κληρικούς και λαϊκούς που ζουν κοινοβιακά, χωρίς περιουσία. «Τώρα βρίσκεσθε σε ένα μοναστήρι», μου εξήγησε εμφατικά ο κ. Βασιλείου.  «Από τον όροφο αυτό και πάνω δεν ανεβαίνουν γυναίκες, είναι άβατο. Στην κορυφή του κτηρίου υπάρχει ένας ναός, παρακάτω είναι τα δωμάτιά μας, στο ισόγειο τα γραφεία και στο υπόγειο τα τυπογραφεία μας. Τα τυπογραφεία δεν τα λειτουργούμε εδώ και δύο χρόνια λόγω κόστους. Οι εκτυπώσεις γίνονται σε τυπογραφεία της περιοχής».

Προς τη Νίκη Facebook Twitter

Διάβασε την συνέχεια της συνέντευξης στο site του ΓΚΡΕΚΑ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια