ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κατασχέθηκε από την αστυνομία η πόρτα με το έργο του Banksy στη Γάζα

Κατασχέθηκε από την αστυνομία η πόρτα με το έργο του Banksy στη Γάζα Facebook Twitter
3
Κατασχέθηκε από την αστυνομία η πόρτα με το έργο του Banksy στη Γάζα Facebook Twitter

 

Η αστυνομία της Παλαιστίνης κατέσχεσε από έναν καλλιτέχνη στη Γάζα τη βομβαρδισμένη εξώπορτα ενός σπιτιού πάνω στην οποία ο Banksy είχε πρόσφατα φιλοτεχνήσει την εικόνα της μυθικής Νιόβης.

Η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε αφού ο αρχικός ιδιοκτήτης της πόρτας παραπονέθηκε ότι εξαπατήθηκε για να την πουλήσει εξαιρετικά φθηνά.


Ο καλλιτέχνης Μπελάλ Χάλεντ έδωσε 700 σέκελ (165 ευρώ) στον Ραμπέα Νταρντούνα για να αγοράσει την πόρτα του σπιτιού του που φέρει το έργο του μυστηριώδους Βρετανού street artist.


Ο Μπάνκσι επισκέφθηκε φέτος τη Λωρίδα της Γάζας, έξι μήνες μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, και φιλοτέχνησε πολλά έργα στους εξωτερικούς τοίχους κτιρίων, πολλά από τα οποία είναι κατεστραμμένα.
Τα έργα του Banksy πωλούνται συνήθως για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, με μέσο όρο αξίας τα 400.000 δολάρια. Μια τοιχογραφία που φιλοτέχνησε οBanksy στον τοίχο ενός καταστήματος στο Λονδίνο το 2013 δημοπρατήθηκε προς 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο Χάλεντ, 23 ετών, δήλωσε στο Reuters ότι η αστυνομία κατέσχεσε το έργο από το σπίτι του στο Χαν Γιούνες της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Οι αστυνομικοί συνοδεύονταν από τον ιδιοκτήτη της πόρτας που ισχυρίζεται ότι εξαπατήθηκε, Νταρντούνα.


«Οι αστυνομικοί πήραν την πόρτα και μου είπαν ότι την κατάσχουν βάσει μιας δικαστικής απόφασης καθώς έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον μου», πρόσθεσε ο Χάλεντ.

«Είμαι ο νόμιμος ιδιοκτήτης της πόρτας τώρα και θα επιδιώξω να το αποδείξω στο δικαστήριο».
Ο δικηγόρος του Νταρντούνα επιβεβαίωσε ότι δικαστήριο έχει αναλάβει να ορίσει τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου.


Αφού αγόρασε το έργο από τον Νταρντούνα, ο Χάλεντ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι επιθυμούσε να προστατεύσει την τοιχογραφία του Banksy και ότι πάντα ήθελε να έχει στην κατοχή του ένα έργο από τον καλλιτέχνη.

Ο Χάλεντ έχει επισημάνει επίσης ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει την πόρτα, «προς το παρόν».

3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
το ότι ο κόσμος καίγεται κυριολεκτικά στη Γάζα και ο Χάλεντ με το Νταρντούνα τρέχουν στα δικαστήρια για ένα γκράφιτι του Banksy πάνω σε μια πόρτα ξεπερνάει κάθε όριο σουρεαλισμού και φαντασίας...
Πράγματι εδώ δεν είναι τόσο εύκολο να διακρίνει κανείς αν έγινε απάτη ή όχι. Η απάτη μπορεί να συνίσταται είτε στην παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, είτε στην απόκρυψη ή αποσιώπηση εφόσον, όμως, στην τελευταία, περίπτωση, ο αποσιωπών ή αποκρύπτων την αλήθεια (στην προκειμένη περίπτωση ο αγοραστής) είχε υποχρέωση να την αποκαλύψει είτε από το νόμο, είτε από την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη. Και ιδού το ερώτημα: Είχε ο αγοραστής υποχρέωση να αποκαλύψει στον πωλητή της πόρτας την μεγάλη καλλιτεχνική αξία αυτής;; Από το νόμο δεν μπορεί να πει κανείς ότι είχε τέτοια υποχρέωση. Μήπως, όμως, είχε από την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη;;;