ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Ο συνιδρυτής του Pirate Bay, Peter Sunde, ξεσπαθώνει κατά της πειρατείας

Ο συνιδρυτής του Pirate Bay, Peter Sunde, ξεσπαθώνει κατά της πειρατείας Facebook Twitter
8
Ο συνιδρυτής του Pirate Bay, Peter Sunde, ξεσπαθώνει κατά της πειρατείας Facebook Twitter

Την απέχθειά του για το λεγόμενο "Πειρατικό Κίνημα", εξέφρασε ανοιχτά, ένας εκ των συνιδρυτών του εμβληματικού The Pirate Bay, σε πρόσφατο άρθρο του στο σάιτ-παρατηρητήριο TorrentFreak. 

Ο Peter Sunde, που στο παρελθόν έχει καταδικαστεί κι έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για την "πειρατική" του δραστηριότητα, αποκάλεσε το "πειρατικό κίνημα" νεκρό και ανούσιο προσθέτοντας πως ο χρόνος και η ενέργεια που απαιτούνται για την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων μέσω της παράνομης διανομής ταινιών, σειρών, μουσικής και βιβλίων είναι μια χαμένη υπόθεση.

"Για πρώτη φορά μπορώ να πω ότι δεν μου καίγεται καρφί αν ζήσει, αν επιβιώσει ή για οτιδήποτε συμβεί στο πειρατικό κίνημα. Σημασία έχουν μόνο οι σκοποί του. [...] Έχει ηττηθεί κατά κράτος [...] Και δυστυχώς δεν δίνει πια δεκάρα κανείς για ζητήματα που συνδέθηκαν με το ξεκίνημα του κινήματος, όπως η λογοκρισία και η ελευθερία του λόγου και της πρόσβασης στην πληροφορία", ανέφερε ο Sunde.

Και κατέληξε λέγοντας "Ξεχάστε την ιδέα ότι η πειρατεία είναι cool. Ούτε ο Johnny Depp δεν μπορεί να αποδείξει ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Γϊνετε κάτι άλλο. Αξιοθαύμαστο. Ένας πολίτης του κόσμου που ασχολείται ενεργά με αυτά τα ζητήματα. Μπείτε σε άλλα κόμματα και δώστε τους να καταλάβουν τη σοβαρότητά τους".

Τech & Science
8

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Στην Ισλανδία, το Πειρατικό είναι το πρώτο κόμμα. Ώρα να γίνει και εδώ... http://www.pirateparty.gr/Και ας λέει ότι θέλει ο φίλος ο Peter. Επίσης, όποιος προσπαθεί να πει ότι η πειρατεία είναι "παράνομη", να μας πει αν έχει ποτέ διαβάσει βιβλίο που δεν αγόρασε ή αν παρακολούθησε ποτέ ταινία σε σπίτι φίλου. Γιατί ΑΥΤΑ είναι η πειρατεία του αναλογικού κόσμου. Επειδή δεν μπορούν κάποιοι να καταλάβουν τον ψηφιακό, δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι είναι εγκληματίες. Τι είναι πραγματικά παράνομο; Να κερδίζεις από την δουλειά του άλλου. Όχι το να την δανείζεις.
Μπα όταν ζημίωνες εταιρίες ταινιών, δισκογραφικές και κανάλια τα έκανες για την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία; Τι υποκρισία!
Δεν πιστεύω οτι η πειρατεία ζημίωσε πραγματικά τις εταιρείες audiovisual. Μάλλον βελτίωσε τα πράγματα γι αυτους. Κ εξηγούμαι, η άμεση και δωρεάν πρόσβαση σε περιεχόμενο οπως σειρές, ταινίες, μουσική έκαναν τον κοσμο (τη μάζα, με την καλη έννοια της λέξης) να τα γνωρίσει, να τα αγαπήσει και να τα ακολουθήσει φανατικά. Αν ηταν τα πάντα 'αγοραστά' πολυ απλά ο κοσμος θα εκανε κατι αλλο στον ελευθερο χρονο του γιατι αποκλείεται να αγοραζε 1TB υλικο το μηνα. Αυτη η πολυδιάστατη εξοικείωση με τα multimedia οδηγησε σε δημιουργία δευτερογενούς εισοδήματος, πχ οι εταιρείες παραγωγής σειρών πουλάνε δικαιώματα σε φρι σταθμούς (mega, star κλπ) για να παίξουν τα προγράμματα, μουσικοί έγιναν γνωστοί και άρχισαν συναυλίες κλπ κλπ. Γενικά, στη πείνα βγήκαν μονο οι μουσικοί/ παραγωγοί/ ηθοποιοί που τα φαγαν σε ναρκωτικά και τζόγο, κανείς λογω του piratebay.Στα λογισμικα το ιδιο φαινομενο ισχυει, εις την δεκάτη μαλιστα. Τα λογισμικα της Microsoft εχουν σπασει κ μοιραστει σε εκατομμύρια (δισεκατομμύρια;!) pc. O Gates ειναι ενας απο τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κοσμου. Και ειναι βαθύπλουτος ακριβως επειδη το λογισμικό του έσπασε απειρες φορες, εγινε must και αγοράστηκε απο το ενα τοις εκατό αυτών που το χρησιμοποιούν (δηλαδή κ παλι αμέτρητες φορές). Το ανησυχητικό του αρθρου ειναι το κομματι που λεει:'εχει ηττηθεί κατά κράτος [...] Και δυστυχώς δεν δίνει πια δεκάρα κανείς για ζητήματα που συνδέθηκαν με το ξεκίνημα του κινήματος, όπως η λογοκρισία και η ελευθερία του λόγου και της πρόσβασης στην πληροφορία' Η ελευθερία του λογου και της προσβασης στην πληροφορια ειναι σημαντικότατα στις μερες μας.
Όχι μόνο δεν ζημιώνονται, αλλά κερδίζουν και από την Πειρατεία. Υποκρισία είναι να λες ότι θα πήγαινες να δεις όλες τις ταινίες, αν δεν τις έβρισκες online ή θα αγόραζες όλα τα CD αν δεν τα έβρισκες στο διαδίκτυο. Αγοράζεις αυτό που θέλεις. Απλά έχεις πρόσβαση σε ΠΟΛΥ περισσότερα από όσα θα αγόραζες ποτέ. Επίσης υποκρισία είναι να πουλάς iPod που χωράνε 100000 ευρώ αξίας μουσική και να λες ότι την "κλέβουν" αν το γεμίσουν! Μα θα αγόραζε κανείς ιδιώτης ποτέ 100000 ευρώ μουσική;