Τι συνέβη και πήρε μπρος η δικαιοσύνη;

Τι συνέβη και πήρε μπρος η δικαιοσύνη; Facebook Twitter
17

Εικόνες: Leandro Erlich / Nantes, France, 2012

Έχει κανά χρόνο που η δικαιοσύνη έχει πάρει λίγο μπρος. Σα να της λύθηκαν τα χέρια. 

Δεν έχει κάνει αρκετά ακόμη - και ένας Τσοχατζόπουλος, απ' τους πολιτικούς, δεν φέρνει την άνοιξη. Αλλά παρ' όλα τα στραβά της η δικαιοσύνη μοιάζει να είναι η μόνη εξουσία που έχει καταλάβει τι συμβαίνει γύρω μας. 

Μπορεί να το κάνουν λόγω της λαϊκής οργής και απαίτησης, μπορεί να το κάνουν για δικούς τους λόγους - όμως το κάνουν. Όταν κυβερνήσεις και βουλευτές και πολιτικάντηδες είτε αδιαφορούν για την αδικία που νιώθει ο κόσμος είτε την καπελώνουν λαϊκίστικα είτε την εκμεταλλεύονται φτηνά και ψηφοθηρικά (χωρίς δηλαδή κάποια πρακτική λύση ή ουσιαστική εκτόνωση) η δικαιοσύνη μετουσιώνει και κάνει, επιτέλους, πράξη αυτά που όλοι νιώθουμε κι αυτά που όλοι θέλουμε. 

Μαθαίνω πως δικαστήριο πρόσφατα απέρριψε τις αιτήσεις αποφυλάκισης μιας σπείρας στη Θεσσαλονίκη - που παλιότερα μπορεί να μην είχε καν προφυλακιστεί. (Άλλοι δικαστές βέβαια άφησαν ελεύθερο τον Εφραίμ - που τουλάχιστον φυλακίστηκε για λίγο...)

Όσοι χρωστούν συλλαμβάνονται, μεγάλα ονόματα είναι στη φυλακή. Το ξέρετε και το ξέρω ότι πριν από μερικά χρόνια θα ήταν όλοι έξω με εγγύηση - ενώ αποκαλύψεις για υποθέσεις παλιές, όπως πχ. με τον εμπρησμό των Sprider που τελικά φέρονται να τον έκαναν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, δεν θα έφταναν ποτέ στα αυτιά μας.

Υποθέσεις ξεχασμένες κινούνται επιτέλους. Τυχαία; Δεν ξέρω. Πίσω απ' τη δίωξη Αναστασιάδη μπορεί να κρύβονται και αντίπαλα συμφέροντα - παρ' όλα αυτά έπρεπε να διωχθεί, αυτό είναι γεγονός.

Η υπόθεση με τα εκατομμύρια του Θέμου έσκασε σα βόμβα το 2007 και όλοι είχαν "εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη" πως θα την εξιχνιάσει. Διαβάζουμε τώρα: "Η εισαγγελία της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών ο κ. Αναστασιάδης δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τα 3,5 από τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, που είχε καταθέσει σε υποκατάστημα ελβετικής τράπεζας στην Ελλάδα." 

Το 2007 λοιπόν αποκαλύφθηκε το θέμα, σήμερα του ασκείται η δίωξη. Χρειαζόταν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να τον περιμένουν να τα δικαιολογήσει; Πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη; Δεν τον ρωτούν απλώς: "Μπορείς να τα δικαιολογήσεις όλα;" ώστε να πει αυτός "Ναι" ή "Όχι"; Πρέπει να αλλάξουν πέντε κυβερνήσεις (από Καραμανλή σε ΓΑΠ σε Παπαδήμο σε Πικραμμένο σε Σαμαρά) για να διαπιστώσει η δικαιοσύνη ότι τα εκατομμύρια δεν μπορούν να δικαιολογηθούν;

"Εγώ βλέπω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει λύσει τα χέρια δικαστών κι εισαγγελέων και η μεγαλοαστική τάξη ξεγυμνώνεται" σχολίασε κάποιος στο άρθρο μας για την Sprider, ενώ άλλος έδωσε συγχαρητήρια στον Υπουργό Δικαιοσύνης (που 'διορίστηκε' από την ΔΗΜΑΡ). Είναι υπερβολή το να πάρει η κυβέρνηση τα εύσημα - στην καλύτερη περίπτωση δεν βάζει μεγάλα εμπόδια πια. 

Πάντα θα υποψιαζόμαστε ότι πίσω από αποφάσεις της δικαιοσύνης (παίρνοντας υπόψη μας και το εκάστοτε τάιμινγκ) μπορεί να κρύβονται κρυφές εντολές ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Τουλάχιστον τώρα όμως κάτι κινείται.

Αρκεί η κίνηση να μην αποδειχτεί επιλεκτική.

17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

13 σχόλια
Πάντως επί Καραμανλή για την ίδια υπόθεση δεν είχαν βρεθεί επιβαρυντικά στοιχεία.Επί ΓΑΠ και μετά από ερώτηση της Μπακογιάννη στη Βουλή, ο Παπακωνσταντίνου ξαναπαρέπεμπσε την υπόθεση (μετά του έβγαλε πολλά "σκάνδαλα" το Πρώτο Θέμα) τα αποτελέσματα των οποίων είναι η σημερινή (μετά από 2 χρόνια!) κατηγορία.Κάλιο αργά παρά ποτέ.
Καλέ, ποια δύο χρόνια? Από τότε που ο Θέμος πήγε με σακούλες σκουπιδιών (!) τα χρήματα στην Τράπεζα, πέρασαν πέντε (5) ολόκληρα χρόνια!! Το 2007 έγινε.
Ας μην ξεχνάμε ότι επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-Κ.Κ.Ε. πήγε ο Κοσκωτάς φυλακή. Όσων το δικαστήριο εκκρεμούσε για το ίδιο σκάνδαλο τότε και δικάστηκαν επί μονοκομματικής Ν.Δ. μετά το 93 αθωώθηκαν (ψάξτε το που λέμε). Άσε για τους διάφορους αντίστοιχους ΛΛ σημερινούς που είναι έξω. Το συμπέρασμα μου; Και η δικαιοσύνη χρειάζεται τον αριστερό της...
Η μπαλα στα γηπεδα που ονομαζονται Αισθημα Δικαιοσυνης, Ισονομια & Ισοπολιτεια, Εμπιστοσυνη στους Θεσμους, Κρατος Δικαιου, εχει χαθει προ πολλου απο την στιγμη που στα ματια της κοινης γνωμης, ολα αυτα αποτελουν κινησεις εντυπωσιασμου, ξεκαθαρισματα λογαριασμων, προσπαθεια αποπροσανατολισμου της, στοχευμενες κινησεις κλπ...Κοινως, οι απλοι πολιτες σαν και μενα, νιωθουν ακομη και σε τετοιες περιπτωσεις διωξεων ατομων, που εχουν καταχωρηθει στην συνειδηση μας ως λαμογια, οτι ειναι απλα η κορυφη του παγοβουνου και οτι δεν γινεται για πραγματικη απονομη δικαιοσυνης, αναζητηση και τιμωρια ενοχων αλλα για ολα τα προαναφερθεντα.Αυτο ειναι και το χειροτερο διακυβευμα για την κοινωνια μας πλεον...Ολοι ενδομυχα γνωριζουμε οτι για να "πεσει" ο Θεμος (αν πεσει), μαλλον δεν ηταν αρκετα "δυνατος" και "καβατζωμενος". Τα μεγαλα κεφαλια, το μερος του παγοβουνου που κρυβεται κατω απο το νερο, δεν θα ξεσκεπαστουν και δεν θα κληθουν προ της Δικαιοσυνης ποτε. Επαναλαμβανω οτι μιλαω για το κοινο αισθημα που εχουμε ολοι σαν πολιτες.Κι εκει ειναι που εχει χαθει το παιχνιδι για τους Θεσμους, που καποιοι εδωσαν το αιμα τους, για να μας τους παραδωσουν ως κεκτημενα...(για να τους "διαστρεβλωσουμε" ενιοτε, κατα το δοκουν).
Δείτε τι γράφει το πρώτο θέμα για τον Σαμαρά και την κυβέρνηση. Τα καλύτερα λόγια κάθε φορά. Οπότε αυτοί που βλέπουν πάλι συνωμοσίες και συμφέροντα να πάνε να κάνουν κανένα κρύο ντουζ να συνέλθουν.
'Ισως επειδή απεργούν οι άχρηστοι και άφησαν χώρο στους χρήσιμους; Αστεία πράγματα. Ένα από τα δυό - τρία μεγαλύτερα προβλήματα του τόπου και σίγουρα το πιο εξοργιστικό είναι αριβώς ότι η δικαιοσύνη δεν δουλεύει. Δηλ. πρωτίστως ότι οι δικαστές δεν δουλεύουν. Τα υπόλοιπα, καλά είναι, αλλά υπηρετούν και σκοπιμότητες.
"Παρ' όλα τα στραβά της η δικαιοσύνη μοιάζει να είναι η μόνη εξουσία που έχει καταλάβει τι συμβαίνει γύρω μας."Σίγουρα υπάρχουν ευσυνείδητοι δικαστικοί που τώρα λόγω συγκυβέρνησης νοιώθουν κάπως πιο ελεύθεροι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αν όμως τους κρίνουμε από τη στάση τους στο θέμα των δίκαιων μισθολογικών περικοπών που τους αφορούν, θα δούμε ότι δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτα. Ζουν στον προ-2008 κόσμο.
Αγαπητή @Σάρα Μάρα και το Κακό Συναπάντημα είναι πράγματι "δίκαιες οι μισθολογικές περικοπές" των δικαστών??? Ας σημειωθεί ότι, με τις τελευταίες μειώσεις, η συνολική μείωση στις αποδοχές των δικαστών ξεπερνά το 50% (απ' ότι διαβάζω, έγινε το 2010 μείωση της τάξης του 38% και τώρα γύρω στο 25%). Σήμερα, ένας δικαστής παίρνει πολύ λιγότερα από μία καθαρίστρια της Βουλής. Συγγνώμη, αλλά εμένα αυτό με ενοχλεί. Δεν θέλω ο δικαστής που με δικάζει να αμείβεται τόσο μίζερα, όταν ξέρω ότι οι αποδοχές των βουλευτών βρίσκονται ακόμα σε τόσο υψηλά επίπεδα. Π.χ. παίρνει ο Κασιδιάρης 7.000-8.000€, ενώ ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου γύρω στις 3.000-3.500€, και ο Πρόεδρος Πρωτοδικών γύρω στις 1500€.
Για να είμαι ειλικρινής και η σύληψη Θέμου κατευθηνόμενη νομίζω πως είναι. Ίσως να έχουν πάρει τα πάνω τους, κάπως, τα πράγματα αλλά μιλάμε για την Ελλάδα - αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μερίδα βουλευτών του ελληνικού κράτους, που σπέρνουν τρόμο στους δρόμους, κρυβόμενοι πίσω από την βουλευτική τους ασυλία και ούτε μία αρχή δεν έχει παρέμβει ώστε να λυθεί το θέμα μαζικά, μια και καλή! Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου... Δυστηχώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμα!
Δύο διορθωσούλες μόνο-"δίωξη Αναστασιάδου" Αναστασιάδη -"με τον εμπρησμό των Sprider που τελικά τον έκαναν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες Πηγή" Ακόμα δεν ξέρουμε αν τον έκαναν...κατηγορούνται, δεν κρίθηκαν ένοχοι.
Πραγματικά είναι λίγο ύποπτο το ότι αποφάσισαν τώρα να κάτσουν να ψάξουν το ποιόν του Αναστασιάδη. Το μυαλό μου πάει στο ότι έγραψε κάτι στην φυλλάδα του που δεν άρεσε(δεν την διαβάζω,οπότε δεν ξέρω) ή ότι πήγε να εκβιάσει λάθος άτομο.Δεν εκπλήσσομαι με τίποτα από τον συγκεκριμένο. Όσο για το αν πήρε μπρός η δικαιοσύνη,εγώ βλέπω μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού μέχρι στιγμής, με τρανταχτά ονόματα που συλλαμβάνονται,αλλά μετά αφήνονται και κυκλοφορούν άνετοι χωρίς να γίνεται και κάτι ουσιαστικό.Ίσα ίσα,που αργούν ακόμα περισσότερο να εκδικαστούν οι υποθέσεις,από τις πιο απλές,μέχρι τις πιο τρανταχτές.