Έγινα μάρτυρας ενός απαίσιου συμβάντος καθώς περίμενα το λεωφορείο****

Έγινα μάρτυρας ενός απαίσιου συμβάντος καθώς περίμενα το λεωφορείο**** Facebook Twitter
23

Μια κοπελα νορμαλ όπως οι περισσότερες των 20χρονων (και δεν εννοώ σκελετωμενη) εκατσε δίπλα σε μια παρέα "τρέντυ" επίσης 20αρηδων (ψευτομυς, μουσια, γυαλιά ηλίου υπο σκιάν και βροχή, κουμπωμενο πουκάμισο μέχρι το λαιμό, τα γνωστά πρότυπα κλπ κλπ.). Δεν ήθελα να πιστέψω αυτό το οποίο άκουσα και αργότερα έγινα δέκτης.

Όταν όλη η Ελλάδα, ή τουλάχιστον τα 3\4, φωνάζουν για αποδοχή της διαφορετικότητας και υποκρίνονται μια ευαισθησία για το σχολικό εκφοβισμό και λοιπά, δίπλα μου ακριβως μια κοπελα αποκαλείται φάλαινα γιατί θέλει να βάλει τζιν και δεν είναι νούμερο super duper skinny! Η απάντηση βέβαια της κοπέλας ήταν βουβή, με ενα πικραμένο γέλιο και τα μεγάλα μαύρα της γυαλιά να καλύπτουν τα μάτια της. Και καθότι η ψυχραιμία μου ξεχείλισε όταν συνέχισαν τα ίδια κοροϊδευτικά γέλια και τους χαρακτηρισμούς αυτούς, η αντίδραση μου ηταν η ίδια με τη συμπεριφορά τους. Γέλιο στο γέλιο και βλέμμα στο βλέμμα. Το αποτέλεσμα βέβαια γνωστό πριν καν τους ακούσω να το λένε. "Κανει συμπαράσταση η μια χοντρή στην άλλη".

Αγόρια ξυπνάτε δεν είναι τα μπράτσα που σας κανουν άντρες ουτε τα μούσια και οι σούπερ στημένες φωτογραφίες του fb. Είναι η ικανότητα σας να είστε αν μη τι άλλο ευγενικοί με όλες τις γυναίκες, ανεξαιρέτως βάρους, ηλικίας, θρησκείας.

Έχω βρεθεί στην ίδια θεση δυο-τρεις φορές. Δεν πρόκειται για εκφοβισμό μονάχα για ενα άσχημο συναίσθημα που ακόμα και οι πολύ αδύνατοι έχουν νιώσει στο πετσί τους. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι που φτιάχνουν όλα αυτά τα "φαινόμενα". Εκφοβισμοί, σχολικοί και μη, ρατσισμός, στερεότυπα, προκαταλήψεις. Αυτές οι ταμπέλες σε όλους μας τρώνε εσωτερικά. Ο,τι βλακεία βλέπουμε μην και δεν την αντιγράψουμε θα παθουμε τίποτα.Και τους βάζω ολους μέσα, μικρούς και μεγάλους. Κυρίως όμως τους νέους. Ναι,εμάς. Όλα αυτά τα βουτυρόπαιδα που ο εγκέφαλος έχει ξεφουσκώσει πάνω στα μπράτσα και τους κοιλιακούς. Όλους τους κλωνοποιημένους ανεγκέφαλους ογκόλιθους του καθρέφτη και της φωτογραφικής μηχανής που ανάπηροι, παχύσαρκοι, μη κινητά μοντέλα, ανορεξικοί, άβαφτοι,διαφορετικά ντυμένοι, μεγάλοι σε ηλικία είναι το μίασμα της εποχής. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό! Ειλικρινά, στο λόγο μου, όσο πάμε χειροτερεύουμε. Σαν κοινωνία κυρίως και σαν άνθρωποι. Πείτε μου όμως, συνηθισμένο και πολυγραμμένο θέμα, βεβαίως δεν είναι τυχαίο!

Στη στήλη του yousendit τα κυριότερα θέματα είναι για φιλία που δεν είναι αληθινή, κοινωνικά φαινόμενα που είναι στην επικαιρότητα, σχέσεις που έληξαν άδοξα χάρη σε εναν εγωισμό, φλερτ που είναι ισοδύναμο του σεξ και βέβαια μοναχικότητα. Η διαφορά με τη μοναξιά είναι οτι την επιλέγουμε, δεν είναι έτσι τυχαίο που είμαστε μόνοι. Αγόρια ξυπνάτε δεν είναι τα μπράτσα που σας κανουν άντρες ουτε τα μούσια και οι σούπερ στημένες φωτογραφίες του fb. Είναι η ικανότητα σας να είστε αν μη τι άλλο ευγενικοί με όλες τις γυναίκες, ανεξαιρέτως βάρους, ηλικίας, θρησκείας. Και κορίτσια, η θηλυκότητα σας δεν μετριέται με το υψος της φούστας σας και το τετραπατο τακούνι. Όπως ντύνεσαι έτσι θα σου φέρονται, αυτό ξέρω. Και η κοπέλα που είδα σε εκείνη τη στάση του λεωφορείου μονο προκλητική δεν ήταν!

Ξυπνάτε, συμμορφωθείτε και γίνετε άνθρωποι. Τακτ λέγεται, ηθική, αυτοσεβασμός και αξιοπρέπεια. Δεν ήταν όλα σάπια παλιά. Υπηρχαν όλα, και το bullying και ο ρατσισμός και όλα. Υπήρχε όμως και αυτό το φιλότιμο που το εξαφανίσαμε. Υπήρχε και ενα όριο-φραγμός στην προσωπικότητα του καθενός. Χάθηκε και η λεγόμενη τιμή πια. Είναι κρίμα που είναι όλα -ή κατα 99% - θέμα σεξ και εικονικής καλοπέρασης. Χάνουμε τον πολιτισμο μας, εισάγουμε άλλον. Ακόμα κι εκεί, εισαγωγή! Ελλάς, το χάος σου φαίνεται πια ξεκάθαρα.

Καλημέρα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος θα αλλάξει ποτε;

23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
Σαφώς κατακριτέο το περιστατικό που περιγράφεις, ωστόσο η αποτύπωσή του στο κείμενό σου προσωπικά μου φάνηκε να αντικρούει τα όποια επιχειρήματά σου. Ναι, δεν είναι σωστό να γελοιοποιούμε ό,τι δεν ανταποκρίνεται στην "κοινή" αισθητική (που κακώς κατ'εμέ έχει επικρατήσει), ούτε να τοποθετούμε ταμπέλες στα άτομα είτε αυτά είναι παχύσαρκα, είτε εκκεντρικά στο ντύσιμο, ομοφυλόφιλα, ανορεξικά... Στο κείμενό σου, παρ'όλα αυτά, περιγράφεις με άκρως στερεοτυπικό λεξιλόγιο την παρέα των αγοριών σχολιάζοντας πρωτίστως την εξωτερική τους εμφάνιση ("ψευτομυς, μούσια, γυαλιά ηλίου υπό σκιάν...τα γνωστά πρότυπα" "βουτυρόπαιδα") λες και τα ράσα κάνουν τον παπά. Γνωρίζω άτομα που δε συγκαταλέγονται στους "ωραίους" της κοινωνίας, κι όμως φέρονται και μιλούν ρατσιστικά για συνανθρώπους τους.Επομένως, το ζητούμενο είναι η παιδεία που φέρει κάθε άνθρωπος, η οποία του επιτρέπει να συμπεριφέρεται με σεβασμό απέναντι στην όποια διαφορετικότητα του άλλου. Υ.Γ. "Όπως ντύνεσαι έτσι θα σου φέρονται, αυτό ξέρω"...talk about stereotypes.
πολλές φορές έχω πέσει κι εγώ το ίδιο θύμα, περισσότερο με το βλέμμα όμως. αντίστοιχα έχει πάει και μένα το μάτι μου,το παραδέχομαι. έχουν πέσει και φίλες μου όμως που το μόνο μεγάλο πάνω τους ήταν πχ το στήθος τους. γενικά τα χαζά,ανόητα αγοράκια, μη δουν κάτι μεγάλο, αμέσως!δε ξέρουν όμως, ότι αυτό που κοροϊδεύουν (πχ μεγάλος πισινός), αυτό θα ψάχνουν στα 25 και 30. συμφωνώ στο ότι οι σημερινή κοινωνία έχει διαστρεβλώσει τα όρια του φυσιολογικού και του υγιές και τα 5 σου παραπάνω κιλά σε κάνουν φάλαινα.what ever,yolo.
Ο πατέρας μου όταν μου τραγουδούσε το "κοιμήσου αγγελούδι μου" έδινε μεγάλη βαρύτητα στο "να γίνεις άντρας στο κορμί και στο μυαλό". Αυτό μου θύμισε το συγκεκριμένο άρθρο.
Με δυο λογια υπεπεσες στο ιδιο ολισθημα για το οποιο κατηγορεις μια ολοκληρη γεννια....απλα αντι να κατηγορεις καποιον παχουλο κατηγορεις ακομα περισσοτερους....εισαι το ιδιο ρατσιστρια με αυτους που κατηγορεις στο αρθρο σου...απλα εσυ εισαι ρατσιστρια με καποιους αλλους.....
Το ανορεξικός και το υπέρβαρος είναι ιατρικοί όροι, και ναι όντως κάποιοι ειναι ανορεξικοί και παχουλοί και πρέπει να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθιες. Οι άνθρωποι καθημερινά μπορεί να διαστρεβλώνουν αυτούς τους όρους και να βάζουν ταμπέλες που επιστημονικά είναι λάθος, όμως αυτά τα λάθη δεν ακυρώνουν το πρώτο δεδομένο!
Δεν είχα σκοπό να προσβαλλω κανέναν παρα μονο να γράψω αυτό που είδα. Δεν είμαι ρατσιστρια. Το ανορεξικες/σκελετωμενες αναφερεται στα κορίτσια που λογω προτυπων έχουν γίνει έτσι. Δεν χρησιμοποιείται ρατσιστικά. Μια απορία όμως, εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου;
Βασιλική μήν πτοείσαι, έχεις γράψει ένα άρθρο που μερικοί ξινίζουν τα μούτρα τους επειδή τους αρέσει το δήθεν κούλ και το ψεύτικο και προσπαθούν κάτι να πιάσουν οι κατίνες τώρα μπας και καλύψουν τα ίδια που κάνουν όξω κι αυτές.Το μάθανε το κόλπο τώρα κι ότι γράψει η μια, γράφει κι η άλλη σε στύλ ηχούς μπας και το παίξουν τάχα μου ευαισθησία. Κορίτσια του τοπ μόντελ, πφφφφ.
Οι άσχημες γυναίκες θεωρούνται κατώτερα όντα. Οι άντρες δεν τις σέβονται γιατι δεν θέλουν να τις γαμησουν και οι γυναικες δεν τις σεβονται γιατι οι αντρες δεν τις σέβονται.
Πως μπορείς να μιλάς για ρατσισμό και για τα στερεότυπα, όταν εσύ η ίδια είσαι το ίδιο ρατσίστρια με αυτούς που κατακρίνεις απέναντι όμως στις πολύ αδύνατες κοπέλες? Στην προσπάθεια σου να υπερασπιστείς τις υπέρβαρες κοπέλες, είσαι το ίδιο ρατσίστρια και κακιά απέναντι στις κοπέλες, που με κάθε ευκαιρία θάβεις και αποκαλείς "σκελετωμένες", "σούπερ σκίννυ", "ανορεξικές". Κατηγοροποιείς τόσους ανθρώπους μόνο σε λίγες γραμμές, δικαιολογείς μία κοπέλα γράφοντας πως δεν ήτανε προκλητική, νομίζεις πως το να ασχολούνται οι άνθρωποι με το σεξ ή να λατρεύουν την τεχνολογία χάνουν τις αρχές τους ή δεν έχουν τιμή. Γιατί? Είσαι το ίδιο ρατσίστρια και ίσως χειρότερη, γιατί κρύβεσαι πίσω από τις υποτιθέμενες αρχές σου και ταυτόχρονα βγάζεις την ίδια χολή. ναι, πρέπει να αποδέχεσαι το διαφορετικό. ναι, πρέπει να σταματήσει το μπούλλινγκ και ο ρατσισμός σε κάθε μορφή του, αλλά πριν βγεις εκεί έξω να υπερασπιστείς τα παραπάνω θερμά, πρέπει να ξαναδιαβάσεις το κείμενο σου μπας και συνειδητοποιήσεις πως κρίνεις εσύ τον κόσμο γύρω σου.Η ανάγκη σου να παρουσιάσεις τον κόσμο ως "κακό" και "λάθος", ωστέ να φανείς ξύπνια και διαφορετική, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο κείμενο σου που μπάζει από παντού. Σταμάτα να κρίνεις τους πάντες (άντρες- γυναίκες) από τα ρούχα και την δραστηριότητα τους στα σόσιαλ μίντια. Σταμάτα να καταδικάζεις την σεξουαλικότητα των ανθρώπων. Σταμάτα να καταδικάζεις τη γενιά σου.όταν δεις τις αληθινές απόψεις και στάσεις σου, έλα και ξαναγράψε ένα κειμενάκι.
Γιατί τέτοια κακια; "Ελα και ξανάγραψε ενα κειμενακι;" Καταρχάς, όχι δεν είναι ανάγκη να παρουσιάσω στραβό τον κοσμο, αλλά να πω κάτι που είδα και δέχτηκα. Αν θες μην το διαβάσεις, επιλογή νο1. Το 70% αυτή τη στιγμη των κοριτσιών στην ηλικία μου είναι ανορεξικα. Ναι με ενοχλεί να αποκαλείται κάποιος χοντρός ενω είναι φυσιολογικός.Δεν είμαι υπέρμαχος της παχυσαρκιας, ούτε της ανορεξίας όμως. Είναι και τα δυο άκρα! Ζητώ συγνώμη αν σε προσεβαλλα κατα ενα τροπο που δεν γνωρίζω.Επίσης, εχεις παρατηρήσει τη γενική αποβλακωση που υπάρχει; γιατί τη βλέπω. Και ναι,με ενοχλεί. Εχεις παρατηρήσει τον κοσμο γύρω σου ή είμαι η μοναδική; Κάτσε μια μέρα στο σύνταγμα στην πλατεια και δες πόσοι βγάζουν ξανά και ξανά την ίδια φωτογραφία για να είναι τέλεια .μικροπραγματα θα μου πεις.χμ,πέρνα μια βόλτα απο τις καφετέριες. Είναι εξω και κοιτάνε τα κινητά τους. Όλοι μαζί και χωρια.Αυτό που δεν μπορείς να καταλάβεις είναι οτι δεν κατηγορώ καμια τεχνολογία ,καμια εξέλιξη, κανένα σοσιαλ μίντια, παρα τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν. Όχι δεν φταίει ο ιδρυτής του εκάστοτε chrome,Facebook,YouTube,twitter κλπ. Φταίνε τα ατομα που τα χρησιμοποιούν κατα τέτοιο τροπο.Δεν έχω καμια αναγκη να αποδείξω το κακό του κόσμου, παρα την παρακμή του. Διαφέρει. Να ρωτησω και κάτι άλλο, έχεις καταλάβει οτι κρινεσαι κάθε λεπτο της ζωής σου; απο την αρχή του σχολείου εχεις βαθμούς, μέτρο κριτικής συγκριτικά με τις παρεχόμενες γνώσεις. Για να πάρεις μια δουλεια, περνάς απο συνέντευξη. Σε ενα τέταρτο σε έχουν απορρίψει απο ενα χαρτί κριτηρίων το βιογραφικό σου. Και την εμφάνιση σου φυσικά.Δεν καταδικαζω τη σεξουαλικότητα. Αλλά πες μου ενα πράγμα, πόσες φορες αισθανθηκες ΕΣΥ άσχημα ή άβολα γιατί κάποιος στο δρόμο σου είπε κάτι, άγνωστος. Κι αν δεν σου έχει συμβεί τοτε είσαι τυχερή και σου εύχομαι να μη το νιωσεις.Η γενιά μου είναι εικονικά επαναστατική. Και δεν χαίρομαι καθόλου γιαυτό. Αν είναι και δεν μπορω να το καταλάβω απολογουμαι και αναιρω οτι έχει γραφεί απο μενα περί του θέματος. Βέβαια δεν καταλαβαίνω πως υποτίθεται οτι συμμετέχεις στα κοινα όταν αντί να κατεβεις στην πορεία, ή να λάβεις μέρος σε μια συνέλευση πας για καφέ...(με το β ενικό δεν απευθυνομαι σε σενα προσωπικά). Έχω απόψεις και στάσεις, μιας κι ενδιαφέρεσαι,αναθεωρουνται ναι,επαναδιατυπωνονται αλλά έχουν θεμέλιο και λεγεται αξίες...
(Σπύρο, σε εσένα δεν θα κάνω τον κόπο να απαντήσω. ξεπερνάς τα όρια της αγένειας.)Βασιλική, υποθετώ για να το εξέλαβες έτσι ότι "ακούστηκα" πολύ επιθετική και κακιά (?), αλλά ο σκοπός μου δεν ήταν να επιτεθώ, αλλά να εξηγησώ πως είδα εσένα μέσα από αυτές τις γραμμές. Διαβάζω τα πάντα, μ'αρέσουν δε μ'αρέσουν, και τα κρίνω και τα δύο.Πολλές κοπέλες, διεθνώς, έχουν διατροφικές διαταραχές, που τις ταλαιπωρούν και μάλιστα αρκετές τις οδηγούν και στον θάνατο ή σε πιο "λάιτ" βάθμο σε ψυχικές διαταραχές. Είναι πρόβλημα της εποχής, είναι πρόβλημα της πατριαρχικής καταπιλαστικής κοινωνίας μας και του αντίκτυπου της διαφήμισης. Δε μ'αρέσει αυτό που γίνεται και έχω γνωστές μου σε αυτήν την κατάσταση, που είτε έχουν παλέψει είτε παλεύουν συνεχώς για να το αντιμετωπίσουν. όμως δεν υπάρχει κοπέλα σε τέτοια κατάσταση που να μην απεχθάνεται να την αποκαλούν "σκελετό" ή "ανορεξική" ή να την "βρίζουν" που δεν τρώει. Είναι πολύ βαθύ και δε μπορούμε να το καταλάβουμε, όταν δεν το ζούμε, αλλά εκνευρίζομαι να ακούω τέτοιους χαρακτηρισμούς. Είναι το ίδιο κακοί με το να πω εγώ κάποιον υπέρβαρο "παλιόχοντρο" ή "βόδι" κλπ. άλλο λοιπόν να κρίνεις την εποχή και το πως επηρεάζει τα κορίτσια και άλλο να επιτίθεσαι στις ίδιες τις κοπέλες.για να συνεχίσω, ναι, παρατηρώ συνέχεια κάθε λεπτό τους γύρω μου, κρίνω τα πάντα και κρίνομαι. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά έχω βαρεθεί να ακούω την καραμέλα "με ένα κινητό συνέχεια στο χέρι" ή άλλα τέτοια παραδείγματα, για να μην τα γράφω τώρα.. όντως δεν φταίνε οι ιδρυτές, αλλά οι άνθρωποι, που δεν ξέρουμε πως να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν πιστεύω πως μάς στερεί την ευκαιρία για επικοινωνία ή ότι η τεχνολογία και η χρήση της μάς έχει απομακρύνει. Θεωρώ πως προσφέρει πολλά περισσότερα καλά παρά το αντίθετο, αλλά όπως όλα, θέλει μέτρο στην επιρροή της. πρέπει να μάθουμε να συμβαδίζουμε με την ανέλιξη της κοινωνίας και να προσαρμοζόμαστε σε κάποια πράγματα όπως αυτό. Ειδάλλως καταλήγουν πχ οι μεγαλύτεροι να θάβουν τις μικρότερες γενιές και να λένε πόσα χάνουν ή ότι δεν σκέφτονται. τα ίδια λέγανε όμως όλες οι γενιές για τις μικρότερες.. είναι θέμα προσαρμογής και να'σαι open-minded.όσον αφορά στην σεξουαλικότητα, δεν κατάλαβα καθόλου ότι αναφέρεσαι στον σεξισμό. Νόμιζα ότι καταδίκαζες το πόσο πιο ανοιχτοί είμαστε πλέον με την σεξουαλικότητα μας και ίσως βιάστηκα να καταλάβω αυτό ,επειδή έχω βαρεθεί να το ακούω/διαβάζω. βλέπω τον σεξισμό σε όλα τα κομμάτια της ζωή μου και των άλλων γυναικών ,με φτάνει στα άκρα, με εξοργίζει συνεχώς οπότε εννοείται πως συμφωνούμε σε αυτό το κομμάτι. Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην επηρεαστεί από σεξιστές ή να μην έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.και για να τελειώσω το κείμενο...δεν σκέφτηκα ποτέ πως δεν έχεις αξίες, σκέφτηκα όμως πως είσαι ρατσίστρια σε μέρη του κειμένου σου. Φταίει το κείμενο? Φταίει ότι δεν το διάβασα πολλές φορές? μπορεί να φταίει ότι ήσουν και θυμωμένη όταν το έγραφες (?). πάντως εγώ διαβάζοντας το καταλαβαίνω ό,τι ανέφερα πιο πάνω και για αυτό ήμουν ειρωνική στο τέλος λέγοντας σου να ξανασκεφτείς τις ιδέες-αρχές σου.το επιχείρημα με την εικονική επανάσταση κλπ δε με βρίσκει σύμφωνη, αλλά πιστεύω πως θα το υπεραναλύσω και δεν είναι ο κατάλληλος τόπος και ο χρόνος.
Έμιλυ, ήρθες να κάνεις κάνεις τάχα μου επισήμανση εσύ στα δήθεν λάθη του κειμένου? πρέπει κάπως να δώσει μια εικόνα των όσων είδε με ορολογία που να είναι κατανοητή, κι εσύ το παίζεις μπλάνκο εδώ? μου διάλεξες 2-3 λεξούλες για να την κατηγορήσεις και να υποστηρίξεις ποιούς ακριβώς? αυτούς που όντων είναι γεμάτοι ψευτιά και δήθεν βαρβατίλα και μου αναφέρεις το ρατσισμό που αυτή την καραμελίτσα την πετάνε ένα σωρό ανίδεοι έχουν χάσει τη σημασία της?Α....και δεν κρίνει τους πάντες όπως γράφεις για να κάνεις την τρίχα τριχιά (κλασσική κατίνα), κρίνει ένα σύνολο μπούληδων που είναι ανίκανοι για οποιοδήποτε καλό, ακόμα και για να σκεφτούν πάνω από μισό λεπτό.είρωνα, ε είρωνα.
@ Emily1 Συμβουλή μου αν θες κουλάρησε λίγο, μάλλον το κατάλαβες λάθος το κείμενο. Δεν είδα ρατσισμό και είσαι πολύ σκληρή και επιθετική. Δεν νομίζω οτι η Βασιλική είχε όλες αυτές τις προθέσεις που της καταλογίζεις. @ Βασιλική Όντως ατυχές το "Όπως ντύνεσαι έτσι θα σου φέρονται" αλλά το πήρα πιό μαλακά απο την emily1 σκεφτόμενος οτι μάλλον είχες στο μυαλό σου κάποιες χαζοχαρούμενες "λολίτες" που γουστάρουν να τους φέρονται ως λολίτες και απο την περιγραφή που έκανες μου ήρθαν στη σκέψη ήρωες του Λαζόπουλου απο τους 10 μικρούς Μήτσους. Οι παλαιότεροι θα θυμάστε την Μισέλ και τον Τζίμη, τα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα της σειράς, η "τρέντυ" παρέα. @ όλους τους υπόλοιπους συν-αναγνώστες του lifo και με αφορμή την παραπάνω παρεξήγηση (το λέω παρεξήγηση γιατί σε παρεξήγηση το αποδίδω και όχι σε κακές προθέσεις): Έχετε διανοηθεί πόσες φορές την ημέρα χωρίς ιδιαίτερο λόγο αποδίδεται σε άλλους ο χαρακτηρισμός "ρατσιστής" ή "φασίστας" ? Θέτω το ερώτημα επειδή πιστεύω οτι οι λέξεις αυτές έχουν τόσο δυνατή επιρροή προς εκείνον που εκτοξεύεται ως ταμπέλα που θα πρέπει κανείς να είναι πολύ σίγουρος για το πότε θα την χρησιμοποιήσει. Αλλιώς οι λέξεις χάνουν και τη βαρύτητα που πρέπει να έχουν. Και όμως, σε κάθε ψέλλισμα διαφωνίας πχ για την πολιτική προς τους μετανάστες, οι διαφωνούντες θα σε χαρακτηρίσουν ρατσιστή ή σε άλλη διαφωνία πχ για την πολιτική των καταλήψεων θα σε χαρακτηρίσουν φασίστα. Και ερωτώ: Αυτή η προσπάθεια φιμώματος του αντιλόγου δεν καταλήγει να είναι φασισμός ή ρατσισμός? Απλά προς προβληματισμό.
Το ξεκαθάρισα πιο πάνω. Δεν κατάλαβα ότι ακούστηκα όντως τόσο επιθετική, συνηθίζεται να μου το λένε όμως, οπότε ζητώ συγγνωμή για αυτό. Είναι εύκολο να καταλογίζεις λέξεις και έννοιες, που ίσως καμιά φορά ακούγονται υπερβολικές. Από την άλλη είναι πολύ συχνά εύστοχες, ιδίως όταν ζούμε σε μία εποχή οπού όντως η πλειοψηφία χαρακτηρίζεται από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Εδώ είναι η ΧΑ τρίτο κόμμα, για αυτό έχει γίνει μπαλάκι του τέννις και το πετάμε ο ένας στον άλλον. Η προσπάθεια φιμώματος του αντιλόγου είναι περισσότερο φυσιολογική άμυνα, όταν θες να περάσεις τη γνώμη σου και κανείς να μη διαφωνεί. Εγωιστική κίνηση, νορμαλ να έρχεται από άνθρωπο. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ και ναι, είναι λίγο φασιστικό αυτό.πάντως ο ρατσισμός συμπεριλαμβάνει τόσες ευπαθείς ομάδες στην έννοια του, που είναι λογικότατο να ακούγεται περισσότερο.
(Επειδή δεν ξέρω που απαντας στο σχόλιο του σχολίου)Έμιλυ σχετικα με την απάντηση σου,ναι εχεις δίκιο για τον χαρακτηρισμο των κοριτσιών απο μέρους μου,ηταν ατυχής απόλυτα ατυχής και εν μέρει δικαιολογημενος. Ναι ημκουν εξαιρετικά νευριασμενη απο τη γενική αδιαφορία που επικράτησε που υπήρξαν μάλιστα πολλοί που γέλασαν μαζί με τα αγόρια αυτά. Γιαυτό και ίσως να μην αποτυπώθηκε επακριβως αυτό το οποίο ήθελα να πω. Δεν έχω κάτι με κανέναν, δε μου φταις εσύ προσωπικά, δεν σε ξέρω καν,απλα ο ορισμός ρατσιστρια για μένα είναι εξαιρετικά βαρύς! Τα κορίτσια αυτά, ναι διεθνως,μαζί και η φιλη σου μέσα απο τα βάθη της καρδιάς μου να γίνουν καλά. Οι χαρακτηρισμοι ανορεξικες,σκελετωμενες, τις ακούω καθημερινά όπως και τα αντίθετα τους. Όταν είναι μια καραμέλα τέτοια πραγματα μπαινεις σε μια ωραιότατη πλύση εγκεφαλου ενω δεν το καταλαβαινεις.πχ.η συνεχής κοροϊδία πολιτικών προσώπων υπερβαρων για τη διατροφή τους κλπ.εχει δημιουργήσει το εξης°ειναι πολύ φυσιολογικό να γελάσει κάποιος με εναν που τρώει κι έχει παραπανω απο τα φυσιολογικα κιλά και κανένας να μην πει τίποτα. Έχει μετατραπεί σε αστείο.Βέβαια,οφειλα απο μερους μου να το δω καλύτερα και να σκεφτώ με πιο καθαρό μυαλό τη θέση και αυτών των κοριτσιών. Εσφαλα και το λεω.Όσο για το ρατσισμό ναι οι έννοιες έχουν εκφυλιστεί πολύ σήμερα. Συμφωνώ μαζί σου περί χα και καταδίκης του σχολικού εκφοβισμού από μέρους τους (τραγικό εε;) αλλά δεν είμαστε όλοι φασίστες και ρατσιστές.Ενα απο τα σχόλια που διάβασα βρισκόταν σε άλλο κείμενο, πλήρες σε ειρωνεία και σαρκασμό. Ενα οξύτατο κείμενο που κατέληγε ως εξής :" ελλαδα πεθαίνεις ενω γελάς πανω στο βούρκο της απολιτιστικοτητας σου"Ο εν λόγω σχολιαστης το θεώρησε εθνικιστικό παραλυριμμα. Η ειρωνεία έγινε εθνικισμος. Δυστυχώς λίγοι ξερουν τη διάφορα εθνισμου και εθνικισμού και να μπορουν να μην μπλέκουν τους φασιστες με τους πατριωτες ,τους εθνικιστές με τους ρατσιστές. Γενικά υπάρχει ενα γενικο ανακατωμα σε όλο αυτό που λέμε συγχρονη Ελλάδα και γλώσσα. Και δυστυχως η ανακατωσουρα αυτή μας υποβαθμίζει συνεχώς. :\
Δηλαδή οι τρόποι πάνε βάσει εμφάνισης ε? άρα στους γραβατωμένους θα παίζουμε θεατράκια καλών τρόπων και στους απλά ντυμένους θα είμαστε χυμαριό? ωραία λογική, να τη χαίρεσαι! πώς γίνεται να έχεις τέτοιο σκεπτικό (για πασαρέλες) και να θές να επιβάλεις και ερώτημα? άει τράβα στο τοπ μόντελ καλύτερα.
Εγώ το διάβασα αλλιώς. Σαν παραδοχή μιας δεδομένης κατάστασης. Πως στην κοινωνία που ζούμε -μας αρέσει, δεν μας αρέσει- έχεις άλλη αντιμετώπιση ανάλογα με την εμφάνισή σου. Το οποίο δεν είναι τελείως παράλογο αν το καλοσκεφτείς. Ασφαλώς, δεν μιλάω για φυσικά χαρακτηριστικά, αλλά για το ντύσιμο. Ζούμε σε μια εποχή που τα ρούχα δεν αποτελούν μόνο μέσο για την προστασία των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά εκφράζει την προσωπικότητα του καθενός. Μας ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, αλλά ταυτόχρονα μας εντάσσουν και σε ομάδες. Είσαι πανκιό, ντύνεσαι ανάλογα - Είσαι γιάπης, το ίδιο. Ο καθένας με το προσωπικό του στίγμα, αλλά μέσα στα γενικότερα πλαίσια αυτού που θέλει να εκφράσει. Αν δεν το πιστεύεις αυτό προσπάθησε να πας σε μια συνέντευξη για δουλειά γραφείου, με σκισμένο τζην, ξεθωριασμένη μπλούζα Nirvana και Allstar 'ξώφτερνο. Και αν σε πάρουν τηλέφωνο ποτέ, εμένα να μου τρυπήσεις την μύτη. Για να τελειώνω, άλλο η αποδοχή του διαφορετικού και άλλο η κατανόηση της πραγματικότητας με όσους περιορισμούς αυτή επιφέρει.
"ψευτομυς, μουσια, γυαλιά ηλίου υπο σκιάν και βροχή, κουμπωμενο πουκάμισο μέχρι το λαιμό, τα γνωστά πρότυπα κλπ κλπ." και αμέσως μετά και "τα μεγάλα μαύρα της γυαλιά να καλύπτουν τα μάτια της" Οι μεν φορούσαν γυαλιά υπό σκιάν και βροχή και ήταν δήθεν, αλλά τα γυαλιά της παχουλής κοπέλας ήταν απλώς η προστατευτική ασπίδα που έκρυβε την ευαισθησία και τον πόνο της. Μέχρι εκεί έφτασα στο κείμενο, γιατί από αυτό και μόνο αχνοφαίνεται η ΜΗ αποδοχή της διαφορετικότητας. Υ.Γ. Οι χοντρούληδες δεν είναι "διαφορετικοί". Σταματήστε με αυτήν την καραμέλα. Είναι άνθρωποι εθισμένοι στο φαγητό. Η παχυσαρκία είναι ασθένεια και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Κανένας εθισμός δεν πρέπει να είναι αντικείμενο κοροϊδίας, αλλά ούτε και θέμα που απαγορεύεται να συζητιέται. Είμαι σίγουρη ότι αν η συγκεκριμένη παρέα σχολίαζε έναν ναρκομανή, η κοπέλα που έγραψε το κείμενο δεν θα έδειχνε την ίδια ευαισθησία. Για τους καπνιστές, τους τζογαδόρους κ.λπ. δεν έχετε κανένα πρόβλημα να βρίζετε και να μιλάτε αγενέστατα. Για τους χοντρούς έχετε μόνο πρόβλημα. Βαρέθηκα!