Spiegel: Πάνω από 20 δισεκ. το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

Spiegel: Πάνω από 20 δισεκ. το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας Facebook Twitter
22

Στα 20-30 δισεκατομμύρια υπολογίζεται το χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα το περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο πληροφορίες που διαθέτει, σημειώνοντας ότι η Τρόικα εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθεί ούτε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

 «H προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ εφέτος, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απομείνει τίποτα από αυτό» είπαν πηγές των δανειστών στο γερμανικό περιοδικό προσθέτοντας ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί από τον Ιανουάριο, λόγω της απουσίας μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση Τσίπρα.

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
@ΔιογενηΑυτές οι 5 θέσεις εργασίας τις οποίες αναφερεστε και προτεινατε στους απέναντι σας ανέργους, ήταν μήπως με "μισθό" της τάξεως των 450 Ευρώ; Εξασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση στους ανθρώπους στους οποίους τις προτεινατε; Μήπως ηταν του τύπου: Θα ερχεστε οπότε σας χρειαζόμαστε και μόνο τότε θα πληρωνεστε; Ή θα σας πληρωνουμε όταν μας πληρώνουν κι εμάς; Αν όχι τότε φαντάζομαι οι άνθρωποι αυτοι ανήκουν στη μειοψηφία που δεν τους αρέσει να δουλεύουν.
Αγαπητή Παρασκευή, δεν επρόκειτο για τέτοιες θέσεις στις οποίες αναφέρεσαι, επρόκειτο για εργασίες στις οποίες τα χρήματα είναι πολλά υπό τις παρούσες συνθήκες, απλά επειδή είναι ολίγον κοπιώδεις εργασίες κάποιοι προτιμούν να τρώνε τις συντάξεις δύο γιαγιάδων φωνάζοντας ''κάτω τα χέρια από τις συντάξεις'' και βρίζοντας το κράτος που δεν μπορούν να βρούνε μία αξιοπρεπή εργασία διευθυντού...
Το άρθρο ισχυρίζεται πηγές της τρόικας λένε ότι το Σύριζα που δεν θέλει να φέρει σε πέρας τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις θα προκαλέσει ένα κενό χρηματοδότησης που κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 δισ. Σε νέο άρθρο του στο νέο τεύχος του ισχυρίζεται ότι θα προκύψει ένα κενό που ίσως φτάσει τα 30 δισ, το οποίο θα καλυπτόταν με μία νέα συμφωνία/μνημόνιο. Δεν κατανομάζει όμως ποιες μεταρρυθμίσεις είναι αυτές!
Σε αυτή την κατάσταση φτάσαμε και λόγω του σακ- σεξ στορι του Σαμάρα το οποίο αποδείχθηκε επώδυνο για την πλειοψηφία των πολιτών και σε καποιους από εμάς άλλαξε την αφήγηση της ζωής μας. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, αποδείχθηκαν -εκ του αποτελεσματος- καταστροφικές. Κάποιοι πρέπει να κάνουν τελικά την αυτοκριτική τους.
Ο κ. Σαμαράς φταίει καταρχήν για έναν βασικό λόγο: ήταν ο πρωτεργάτης του ''αντιμνημονίου'' το οποίο υπήρξε η μεγαλύτερη πολιτική απάτη από τη μεταπολίτευση και μετά. Και το χορό μετά τον πήρε ο κ. Τσίπρας με τα σημερινά επακόλουθα.
Τα σημερινά είναι επακόλουθα της προηγούμενης λανθασμένης πολιτικής που εφαρμόστηκε για μας, χωρίς να ωφελεί εμάς. Τώρα ο ασθενής είναι σε κώμα και η ανάνηψη -όσες προσπάθειες κι αν καταβληθούν- είναι αμφίβολη.
Δε συμφωνώ μαζί σου για έναν απλό λόγο: ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε λύση για όλα και μηδένιζε ο,τιδήποτε ελάχιστα έστω θετικό προσπαθούσαν να κάνουν οι προηγούμενοι. Επομένως, απέτυχαν μεν οι προηγούμενοι, η αποτυχία όμως του ΣΥΡΙΖΑ (εάν τελικώς αποτύχει) θα είναι ΟΛΟΔΙΚΗ του.
Bασικά ο Σαμαράς φταίει για τρία πράγματα:1. Για το "ουδείς αναμάρτητος"2. Διότι ως μεγαλοαστός ο ίδιος , ποτέ δεν κατάλαβε ότι υπάρχει και κόσμος που τα βγάζει δύσκολα πέρα.3. Διότι στο θέμα της εκλογής του ΠτΔ φέρθηκε κουτοπόνηρα και αλαζονικά θεωρώντας εαυτόν αναντικατάστατο.Και τα τρία λάθη του τα πλήρωσε/ πληρώνει ένα ένα και όλα μαζί και καλά παθαίνει.Τώρα αν μετά από πέντε χρόνια μνημονίων υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πως τα μνημόνια πέτυχαν, τότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συγκαταλέγονται σε αυτούς που λένε ότι "η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε"
Αγαπητέ Διογένη, διαφωνω και γω με το σχόλιό σας, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Δεν ξέρω τι έλεγε ο Σύριζα πριν κάποια χρόνια όταν ηταν αντιπολίτευση. Δεν παρακολουθουσα. Αυτο που γνωριζω ομως ειναι, πως το κόμμα που καθόριζε την πολιτική και την πορεία της χώρας ηταν το κόμμα του κ. Σαμάρα. Χρονικά περιθώρια υπήρχαν τότε, ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις, δεν υπήρχε όμως η πολιτική βούληση. Ματαίως περιμέναμε κάποια θετικά βηματα προς τα μπρος. Τα χρονικά περιθώρια όμως δεν υπάρχουν τώρα -εξαντλήθηκαν. Αναρριχήθηκαμε σε απότομη πλαγιά χωρίς σχοινί ασφαλείας, πιστεύοντας σε απατηλες υποσχέσεις ότι πλησιάζουμε στην κορυφή και τελειώνουν τα μαρτύρια. Η κορυφή αυτή όμως είναι το χείλος του γκρεμού και επιστροφή δεν έχει. Για ποια αποτυχία ή επιτυχία του Σύριζα μιλάτε. Ο όρος "επιτυχία" στις παρούσες συνθήκες είναι ατυχής για μένα. Δεν εχουμε να κανουμε με έναν διαγωνισμο, μιλαμε για την συνέχεια μας πλέον. Πιστεύω πως βλέπετε κάπως αποστασιοποιημενα την πραγματικότητα, σαν να μη σας αφορά.
15 χρονια περασαν κ δεν ειδαμε αναπτυξη με το ευρω,ενα ισχυρο νομισμα σε μια παμφτωχη χωρα που δεν εξαγει τιποτα,.. μερα με την μερα κ χρονο με τον χρονο φτασαμε στην φτωχια κ τελικα πριν 5 χρονια στην ανεργια ...δηλ τι διαφορετικο περιμενει κανεις κ απο ποιον?εχει ψαξει κανεις απο αυτους που κατηγορουν τον συριζα (αν κ δεν τον ψηφισα)για δουλεια?απο το 2008 δουλευω εκ περιτροπης κ διαθεσιμοτητες,στο εργοστασιο που δουλευαμε ασταματητα ολα τα προηγουμενα χρονια.....ψαχνω παντου εδωσα βιογραφικα παντου μαλιστα σε ενα εργοστασιο μου ειπαν πως πριν απο μενα εχουν περασει αλλοι 30... για πια ευρωπη κ ποιο ευρω ρε μου μιλατε κομματοσκυλα παρτακιδες.θελουν να πληρωνουμε φορους ενφια μνημονια χωρις να υπαρχουν δουλειες.μποροι καποιοι να μιλουν εκ του ασφαλους που εχουν δουλεια κ ας παιρνουν τρεις κ εξηντα αλλα υπαρχουν κ αλλοι σε αυτην την χωρα που δουλευουν σε φαμπρικες...ειτε μας αρεσει ειτε οχι....ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΚΡΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
7 διαφωνούν μαζί σου γιατί με το ευρώ νιώθουν Ευρωπαίοι και νομίζουν ότι ζουν στο Manhattan ενώ όποτε θέλουν βρίσκουν δουλειά και σε θεωρούν τεμπέλη εσένα που δε δουλεύεις.
Δε ζω στο Μανχάταν, ζούνε όμως απέναντί μου 5 άνεργοι στους οποίους έχουν βρεθεί περίπου 5 εργασίες μέχρι τώρα (3 τους βρήκα εγώ) και δεν δέχθηκαν να πάνε σε ΚΑΜΙΑ με διαφορετικές προφάσεις κάθε φορά. Δεν υπονοώ κάτι για τον mad.max (δεν τον γνωρίζω εξάλλου), πλην όμως υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις γύρω μας...
Αδιάβαστε αυτόχειρα φυσικά και προέβλεπε μισθό η εργασία που αναφέρομαι. Απλά κάποιοι θεωρούν αξιοπρέπεια να επαιτούν ένα πιάτο φαγητό από το να κάνουν ορισμένες εργασίες που απαιτούν και λίγη κούραση...
"έχει επιδεινωθεί από τον Ιανουάριο, λόγω της απουσίας μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση Τσίπρα"Ας σταματήσει αυτή η προπαγάνδα ακόμα και από το Spiegel διότι το χρηματοδοτικό κενό για το 2015-2017 είχε υπολογιστεί και επί Σαμαρά και το αρνούνταν. Κανένα μέτρο δε θα έφερνε στα ταμεία 20 δις οπότε μας οδηγούσαν σε νέο δάνειο και νέο μνημόνιο. Μην τα ξεχνάμε όλα σε αυτή τη χώρα πια.
Το χρηματοδοτικό κενό του Σαμαρά (ο οποίος πλέον δεν κυβερνά, άλλος έχει την ευθύνη για ό,τι θα συμβεί τώρα) δεν το γνώριζε η Κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση και απλά δυναμίτιζε τα πάντα εκ του ασφαλούς; Πριν αναλάβουν να κυβερνήσουν και αρχίσουν τα νταούλια και τους χορούς, δεν τα γνώριζαν τα δημοσιονομικά χάλια μας; τώρα τα ανακάλυψαν;
Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό. Διάβασα το άρθρο εχθές - τυχαίνει να ζω στη Γερμανία. Πουθενά δεν αναφέρεται για ποιες μεταρρυθμίσεις πρόκειται, οι οποίες δεν θα εφαρμοστούν από την καινούρια κυβέρνηση και που θα προξενήσουν αυτή την τρύπα. Απλά το άρθρο αναφέρεται σε φήμες, οι οποίες δεν μπορούν να καταδειχθούν με στοιχεία. Τα μέσα ενημέρωσης εδώ ασχολούνται με το αεροπορικό δυστύχημα και κάποιες πρέπει να "τρέφει" το θέμα "ο φτωχός μας ευρωπαικός συγγενής" για να μην ξεχνιόμαστε. Η Γερμανία θέλει πάσα θυσία να συνεχίσει τη πολιτική της λιτότητας στην ΕΕ. Παίζονται πολλά, ας μην ξεχνάμε ότι τα ωφέλη αυτής της πολιτικής φέρνουν μερικά εκατομμυριάκια στα έσοδά της και από την άλλη θα εμποδίσουν άλλα κράτη της ΕΕ, που αν εκλέξουν στους προσεχείς μήνες κάποιες άλλες κυβερνήσεις να μην έρθουν με παρόμοια αιτήματα.Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το Spiegel αρχές αυτής της εβδομάδας είχε σαν εξώφυλλο ναζί με την Μέρκελ με φόντο την Ακρόπολη.Η Γερμανία απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα. Ίσως προτιμήσει ένα Grexit που καθυστερωντας το να επιφέρει ακόμα πιο επώδυνα αποτέλεσματα στην Ελλάδα, απ΄ότι αν γινόταν εδώ και τώρα. Παίζει το χαρτί ή όλα ή τίποτα μόνο για να υπάρξει ένα παράδειγμα προς μη μίμηση υποτιμώντας για το τι θα συνεπάγει αυτό για την ΕΕ, πιστεύοντας ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι θωρακισμένες για αυτό το σενάριο...
Μα φυσικά και το ήξεραν ότι υπήρχε μεγάλο χρηματοδοτικό κενό απλά στοιχημάτιζαν σε μια μερική διαγραφή χρέους που αν γίνει λογιστικός έλεγχος δικαιολογείται ακόμα και μονομερώς. Το λένε νομπελίστες διακεκριμένοι οικονομολόγοι μάλιστα. Το επιχείρημά σου λοιπόν είναι ότι φταίει η νέα κυβέρνηση για όσα έκαναν οι προηγούμενες; Εσείς δεν λέγατε ότι αυτά δεν αλλάζουν ως δια μαγείας; Οπότε τώρα πως περιμένετε να αλλάξουν εν μια νυκτί; Ο Σαμαράς είχε ήδη συμφωνήσει για νέο μνημόνιο όσο κι αν δεν το παραδέχεται (που θα έβρισκε αλλού τα 20 δις να καλύψει το κενό;) οπότε είναι το λιγότερο γελοίο να κατηγορεί τώρα για νέο μνημόνιο τη νέα κυβέρνηση και πιο γελοίο να κατηγορεί ένα περιοδικό -υποτίθεται έγκυρο- μια κυβέρνηση 2 μηνών για έλλειψη νέων μέτρων τη στιγμή που κανένα μέτρο δε θα το κάλυπτε αυτό το κενό.Θα συμφωνήσω απολύτως με τον paradiser jr, να δούμε οι Γερμανοί τι θα χορέψουν όταν δε θα τους βγει όπως θέλουν ένα Grexit το οποίο εξαναγκάζουν με τις φασιστικές πρακτικές τους. Ακόμα και οι Γερμανοί τους έχουν πάρει χαμπάρι πλέον. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της Ε.Ε. που όλα τα κράτη πασχίζουν να μπουν;
@ trolollo''στοιχημάτιζαν σε μια μερική διαγραφή χρέους ''Είναι σα να μου λες ότι πρόκειται όχι για υπεύθυνους πολιτικούς αλλά για τρόφιμους μπαρμπουτιέρας που παίζουν την τύχη της χώρας στα ζάρια.'' αν γίνει λογιστικός έλεγχος δικαιολογείται ακόμα και μονομερώς'' Μην παρασύρεσαι από τις κορώνες της κ. Κωνσταντοπούλου, στο λέω εντελώς φιλικά, η Επιτροπή την οποία έχει κάνει είναι μη σύννομη, εάν θέλει κάποιος με επιχειρήματα νομικά να με αντικρούσει είμαι εδώ, δεν μπορώ να σου κάνω νομική ανάλυση στον παρόντα χώρο. Τέλος, εγώ δεν διαφωνώ ότι χρειάζεται (και θα χρειαζόταν) και με τον Σαμαρά 3ο Μνημόνιο, είμαι μαζί σου σε αυτό. Ο κ. Σαμαράς είναι ο πρωτεργάτης του μεγαλύτερου θεάτρου σκιών στην μεταπολιτευτική Ελλάδα που λέγεται ''αντιμνημόνιο'' και εξέθρεψε τις ακραίες (και επικίνδυνες) θέσεις των παρόντων κυβερνώντων οι οποίοι έχουν αυτοεγκλωβισθεί στην ατελέσφορη και ανέξοδη ρητορική τους....
Οποιος προσέχει προσεκτικά αυτά που γράφονται αντιλαμβάνεται ότι:1. Αλλο το χρηματοδοτικό κενό, άλλο το πρωτογενές πλεόνασμα. Το χρηματοδοτικό κενό θα μπορούσε να μετριαστεί από μια απλή επιμήκυνση της αποπληρωμής τμήματος του χρέους.2. Οι ευρωπαίοι έλεγαν ότι αν υπήρχε πρωτογενές πλεόνασμα θα "φρόντιζαν" το χρέος. Αυτός ήταν και ο κρυφός πόθος του Σαμαρά. Εκεί ίσως και να αισθάνεται (ο Σαμαράς) προδομένος από τους "φίλους" του ευρωπαίους. Αμα έχεις τέτοιους φίλους .... σώθηκες!3. Η χρονικό διάστημα - κλειδί είναι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου 2015 όπου θα πρέπει να πληρωθούν κάποιες μεγάλες δόσεις. Μετά από αυτό οι πληρωμές προς τους ξένους είναι για ένα μακρύ διάστημα σχετικά μικρές.Γι' αυτό και ο Σαμαράς μίλαγε για εκλογές το Νοέμβριο αν του κάνανε το χατήρι και τον στήριζαν για τον ΠτΔ.4. Ο Σαμαράς καλώς έπεσε. Το περίφημο mail Χαρδούβελη ούτως ή άλλως (και ειδικά μετά από πέντε χρόνια μνημονίου) δεν ήταν δυνατό να καθόριζε την περαιτέρω εσωτερική πολιτική της Ελλάδας.5. Καλώς η κακώς το δίδυμο Τσίπρα - Βαρουφάκη τάραξε τα νερά. Τώρα , βέβαια, θα δούμε που θα βγάλει και επί της ουσίας αυτό. Μία απλή αποκατάσταση ισορροπιών στην ελληνική κοινωνία θα ήταν μία τεράστια κατάκτηση ΑΥΤΗ τη στιγμή. 6. Το παιχνίδι παίζεται στις αποκρατικοποιήσεις. ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ εκεί έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους. Ένας έξυπνος χειρισμός από ελληνικής πλευράς θα μπορούσε να αποφέρει επαρκή κέρδη σε πολλά επίπεδα. Ίδωμεν...