3 πράγματα που θα πρέπει να μας διδάξει ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη

3 πράγματα που θα πρέπει να μας διδάξει ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη Facebook Twitter
66

Δεν το περίμενα. Κατά βάθος ήμουν σίγουρος πως ο Βαγγέλης θα ήταν κάπου κρυμμένος - τρομαγμένος μεν, αλλά ζωντανός. Θα περίμενε να καταλαγιάσει ο θόρυβος και θα επέστρεφε. Και γυρνώντας, θα είχε αποκτήσει 10 εκατομμύρια φίλους, όλους εμάς που ποτέ δεν θα του φερόμασταν όπως οι «φίλοι» συντοπίτες του. 

Πρόσφατα, για το αφιέρωμα του LIFO.gr στο bullying μίλησα με ψυχολόγους, συγγραφείς και ανθρώπους που βίωσαν ή δέχτηκαν bullying. 

Συνοψίζοντας αυτά που μου είπαν, να 3 συμβουλές που θα ήθελα πραγματικά να λάβουν υπόψη τους όλοι οι άνθρωποι. 

Δεν αφορούν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, εκεί δυστυχώς ό,τι έγινε έγινε, και θα μιλήσει η δικαιοσύνη. Οι συμβουλές αφορούν όλους μας, για να προλάβουμε και άλλες τέτοιες τραγωδίες. 

1) Για τους γονείς. 

 

Αποδεχτείτε τα παιδιά σας. Μπορεί να μη σας μοιάζουν, μπορεί να έχουν τις δικές τους επιθυμίες, όμως η αγάπη και η αποδοχή είναι η μόνη λύση. Αν το παιδί σας είναι γκέι (ή οτιδήποτε διαφορετικό απ' αυτό που εσείς σχεδιάζατε), αγκαλιάστε το - μην το σπρώχνετε μακριά σας. Ακούστε το και αγκαλιάστε το.

Αγνοήστε το «τι θα πει ο κόσμος», νοιαστείτε για το τι θα πει η καρδιά σας και η καρδιά του παιδιού σας.   

2) Για τους bullies. 

 

Συνειδητοποιείστε τι κάνετε. Σχεδόν κανένας bully δεν καταλαβαίνει τη σοβαρότητα των πράξεών του. Θεωρεί ότι είναι πλάκες, ότι το θύμα δεν ενοχλείται και τόσο, ότι το αντέχει - επειδή οι ίδιοι θα το άντεχαν. 

Κι όμως, δεν είναι πλάκα όταν δεν μπορεί κι ο άλλος να κάνει το ίδιο σε σας. Όταν δε γελάει. Όταν το κάνετε παρά τη θέλησή του. Ξεχωρίστε την καλόκαρδη πλάκα που κάνετε και σας κάνουν από το μονόπλευρο ψυχικό βασανισμό που κάνετε σε ένα άτομο.

Εσείς μπορεί να θεωρείτε πως θα το αντέχατε, γιατί είστε σκληροί και με υπομονή και δεν παίρνετε τα πράγματα στα σοβαρά. Μάθετε ότι δεν είναι όλοι έτσι: Ο περισσότερος κόσμος δεν είναι αναίσθητος, κάποιων μάλιστα η ζωή μπορεί να γίνεται κόλαση και να μη θέλουν να τη συνεχίσουν άλλο. Αν νιώσεις ότι κάνεις κακό σε κάποιον αλλά δεν μπορείς να το σταματήσεις, ζήτα ψυχολογική υποστήριξη: δεν θα κάνεις καλό μόνο στους άλλους αλλά κυρίως στον εαυτό σου. 

3) Για τους Βαγγέληδες αυτού του κόσμου. 

Ζήτα βοήθεια τώρα. Μπορεί να νομίζεις ότι όλοι θα είναι εναντίον σου, ότι δεν μπορείς να μιλήσεις στην οικογένειά σου, ότι κανείς δε θα σε καταλάβει, όμως κάνεις λάθος. Διάβασες τι έλεγε ο κόσμος όσο διαρκούσε η αναζήτηση του Βαγγέλη Γιακουμάκη; Όλοι τον κατάλαβαν, όλοι τον ένιωσαν, όλοι θέλησαν να τον βοηθήσουν - ψάχνοντας γι' αυτόν, στέλνοντάς του χρήματα, γράφοντας γι' αυτόν.

Αν περνάς δύσκολα τώρα, ξέρε ότι δεν θα κρατήσει αυτό για πάντα. Τα πράγματα θα καλυτερεύσουν.

Μπορεί να νομίζεις ότι είσαι μόνος, αλλά δεν είσαι. Με το που θα μιλήσεις οι νταήδες μαζεύονται στη γωνίτσα τους, και η υποστήριξη έρχεται. 

 

Με το που θα μιλήσεις, το ξόρκι σπάει.

 

 

66

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Δεν ενθουσιάζομαι από τη λογική της καμπάνιας που μοιραία γίνεται και λίγο σόου ή των οδηγών αυτοβοήθειας τύπου αγάπησε τον εαυτό σου. Οι ΗΠΑ που είναι πρώτες σε αυτά δεν έχουν δει αποτελέσματα.Για μένα η λύση βρίσκεται στους περισσότερους από μας που δεν είμαστε ούτε θύτες ούτε θύματα (βέβαια όλοι νοιώθουν πως είναι θύματα, άλλο αυτό) και σε μικρή κλίμακα. Όταν βλέπεις πως κάτι δεν πάει καλά δίπλα σου, πάρε θέση. Τόσο απλά.
Μην ξεχάσεις να το διαβάσεις και στους συναδέλφους σου. Από τη δικιά μου εμπειρία, σε κάθε σχολείο υπάρχει *το λιγότερο* ένας καθηγητής-δάσκαλος που έχει συμπεριφορά bully και τροφοδοτεί, είτε ως παράδειγμα, είτε ως "έλα μωρέ δεν τρέχει τίποτα", είτε ως κατά πρόσωπον bullying μαθητών, τις συμπεριφορές αυτές στους μαθητές, οι οποίοι είτε πελαγώνουν και γίνονται Βαγγέληδες ΚΑΙ λόγω αυτών των καθηγητών, είτε μαθαίνουν πως "σιγά, δεν τρέχει και τίποτα" και ενισχύουν/γίνονται με τη σειρά τους bullies.Υπόψιν πως έρευνες δείχνουν ότι οι bullies σε μικρή ηλικία είναι συνήθως άτομα με πλείστα ψυχολογικά τραύματα, είτε από το σπίτι είτε από το σχολείο-κοινωνικό περίγυρο, και χρειάζονται ΚΑΙ αυτά βοήθεια, αλλιώς δεν θα αλλάξει τίποτα και θα μεγαλώσουν να γίνουν αμετανόητοι νταήδες που θα μεγαλώσουν ανάλογα παιδιά.
Εχω υπαρξει θυμα bullying για πολλα χρονια,ναι αμετρητα ψυχικα τραυματα εχουν μεινει ακομη...οχι οτι εχουν χρονια που εχουν συμβει ουτε οτι ειμαι μεγαλος σε ηλικια.Το "αστειο" της ημερας οταν ενας απο τους "βασικους" bullies του σχολειου μου δημοσιευσε ειδηση για τον τραγικο θανατο του Βαγγελη με τη λεζαντα: "Οταν βλεπουμε γυρω μας ψευτονταηδες να παρενοχλουν καποιον και δεν κανουμε κατι ειμαστε συνεργοι στο εγκλημα τους.STOP BULLYING!SAVE PEOPLE'S LIVES!"Πολυ περισσοτερο απο ειρωνεια...Ποιος ξερει;Ισως τελικα οι ανθρωποι αλλαζουν ή ισως απλα επιδιωκουν να παρουν κι αυτοι θεση σε ενα ζητημα...μονο και μονο για να φανει οτι πηραν,γιατι αυτο μετραει εξαλλου...το "φαινεσθαι" και τα likes.
Το σχόλιο θα μπορούσε να ήταν δικό μου. Μάλλον η απάντηση βρίσκεται στο δεύτερο σημείο. Κομβικό σημείο η κατανόηση και η αποδοχή του όποιου διαφορετικού...
Γνωρίζω από πρώτο χέρι αυτά που γράφεις,γιατί υπήρξα κι εγώ θύμα bullying. Ακόμη και τώρα που έχουν περάσει αρκετά χρόνια,αν σκάψεις λίγο μέσα μου θα ξεπεταχτούν εκείνοι οι φόβοι που είχα στο σχολείο,εκείνος ο τρόμος που ένιωθα όταν ξεκινούσαν να γελάνε οι συμμαθητές μου και φοβόμουν μήπως αρχίσουν την καζούρα σε μένα. Δεν πρόκειται εύκολα να αλλάξει αυτή η κατάσταση , μη γελιόμαστε. Όσες χιλιάδες αναφορές και να γίνουν,όσα άρθρα και να γραφτούν,όσα και να ειπωθούν,η κατάσταση θα αλλάξει μόνο όταν αλλάξει η "γραφή" στις άγραφες ψυχούλες των παιδιών. Κι αυτό θα γίνει μόνο όταν εκπολιτιστούμε,θα γίνει μόνον όταν θα σταματήσουμε να έχουμε καρφωμένα στο μυαλό μας διάφορα στερεότυπα και θα παλεύουμε να τα υπακούμε και να γινόμαστε δούλοι τους,χωρίς κι εμείς να καταλαβαίνουμε το γιατί. Θα πάρει αρκετές γενιές για να αλλάξουν οι νοοτροπίες , για να βάλουμε κάτω τον εγωισμό μας και να καταλάβουμε ότι έχει σημασία η ουσία του πράγματος κι όχι η εντύπωση που αφήνει γύρω του. Θα μπορέσουμε ποτέ να καταλάβουμε ότι είμαστε θύματα του bullying που εξασκούν επάνω μας οι αντιλήψεις και τα στερεότυπα που κάθε κοινωνία θεωρεί ως "σωστά" ?
Με τη διαφορά ότι η δύση έχει αναλάβει ήδη δρασεις, ενώ εδώ τρέμουμε πχ μην καταδειχθεί ότι ο Βαγγελης μπορει να ηταν γκέι. Ή να μην ήταν. Ο Υπουργός Πανούσης έβγαλε ολόκληρο λόγο χωρίς να αναφερει στη διαφορετικότητα πχ και την ομοφυλοφιλία. Όταν οι κυβερνώντεδ φοβούνται ακόμα και τις λέξεις... Και όχι δεν πρεπει να περιμενουμε μερικες γενιές ακόμα..
4. Για αυτούς που γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικώνΑυτό για μένα είναι το πιο τρομαχτικό στην όλη ιστορία του Βαγγέλη (αιωνία η μνήμη του). Αυτή η απάθεια και η αδιαφορία όλων αυτών που ήξεραν τι συνέβαινε και δεν έκαναν ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα! Και αν με διαβάζει κανείς από αυτούς, να ξέρετε ότι και εσείς βάψατε τα χέρια σας με αίμα όπως και οι φονιάδες του!
Πρόσφατα είχα αυτήν την κουβέντα με τον φίλο μου και αναρωτιόμουν πως γίνεται να υπάρχει μια γυναίκα που τον άκουσε να ζητά βοήθεια και δεν του άνοιξε την πόρτα, με ρώτησε λοιπόν αν κάποιο βράδυ κάποιος μου χτύπαγε την πόρτα και μου ζήτούσε βοήθεια τι θα έκανα και με άνεση του απάντησα πως φυσικά και θα άνοιγα και τότε ξεκίνησε να μου απαριθμεί κάμποσα πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά, όπως πχ να είναι απάτη όλο αυτό με σκοπό να μπορέσει κάποιος ή κάποιοι να μπουν στο σπίτι και να μου κάνουν κακό. Και τρόμαξα. Και το ξανασκέφτηκα και το σκέφτομαι συνέχεια από τότε και ξέρω πως αν ποτέ βρεθώ σε τέτοια κατάσταση θα αντιδράσω αλλά δεν θα αντιδράσω τόσο άμεσα όσο θα ήθελα ή όσο θα απαιτούσαν οι καταστάσεις και ντρέπομαι γι'αυτό. Παρ'όλα αυτά πιστεύω ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν πολλά περιθώρια αντίδρασης από τον περίγυρο, μιας και μιλάμε για υπόθεση που τραβούσε μήνες, αλλά κανένας δεν τόλμησε να κάνει έστω και το παραμικρό, έστω κάτι ανώνυμα, οπότε έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες.Μεγαλώνουμε με τον φόβο, χάνουμε την πίστη μας στον άνθρωπο και αναπαράγουμε σάπιες συμπεριφορές. Ο φόβος έχει ριζώσει για τα καλά μέσα μας και πρέπει να τον νικήσουμε γιατί μόνο έτσι θα σταματήσουμε να θρηνούμε Βαγγέληδες.
@ran ran Συμφωνώ σε όλα όσα είπες! Πολλές φορές ισχύει αυτό που λένε ''έξω από το χορό'' αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως λες άλλωστε, υπήρχαν πολλά πράγματα που μπορούσαν να κάνουν όσοι γνώριζαν. @συστημικοςΔηλαδή το να εκφράζεις την αποστροφή σου για τέτοια γεγονότα είναι κακό; Ποια η διαφορά αν το κάνεις στο Facebook ή σε μια συζήτηση ή σε μια ομιλία ή π.χ. στην τάξη (για τους εκπαιδευτικούς πχ); Θα έπρεπε όλοι εμείς να κρατάμε σιγή ιχθύος ενώ γύρω μας δολοφονούνται και (ίσως ακόμα χειρότερα) σημαδεύονται και καταστρέφονται ανθρώπινες ζωές; Υ.Γ. : ''Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε... γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε.'' Μάνος Χατζιδάκις
@Τhe Wise Guy 15.3.2015 | 17:28 Δεν ειπα ,ουτε υπονοησα οτι ειναι κακο,οπως κακο δεν ειναι να ευχομαστε πχ "ειρηνη σ'ολο το κοσμο". Ομως μετα τι ; τιποτα ουσιαστικο δεν προκυπτει εκτος του οτι εκτονωντε τα αισθηματα μας(οργη ,λυπη,θυμος κλπ).Δυστυχως ουτε το μπουλιν θα μειωθει,ουτε οι πολεμοι θα λιγοστεψουν.Αν ομως -πχ- το υπουργειο δημ.ταξης ή κ η βουλη δεχοταν μερικες χιλιαδες μέιλ που ζητανε την επικαιροποιηση της σχετικης νομοθεσιας (εαν υπαρχει τετοια), ε συγνωμη αλλα το βλεπω πιο πιθανον να αλλαζε κατι προς το καλυτερο.
@Συστημικός Αν το antibullying γίνει της μόδας είναι πιο πιθανό να μειωθούν τα κρούσματα βίας, χωρίς φυσικά να υποστηρίζω πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Σωστή αντιμετώπιση είναι η παιδεία που λαμβάνει ο καθένας πρωτίστως από το σπίτι του και εν συνεχεία από το σχολείο. Το να φτιαχτούν νόμοι δεν λέει κάτι. Σκοπός είναι να κάνεις το σωστό επειδή το αισθάνεσαι και όχι επειδή στο επιβάλλει ο νόμος.
@Συστημικός Αν εσύ και ο καθένας σαν και εσένα χρειάζεστε ένα μπάτσο πάνω από το κεφάλι σας για να μην κάνετε κακό λυπάμαι γιατί έχουμε αποτύχει πλήρως όχι μόνο ως κοινωνία αλλά και ως ανθρώπινο είδος.
RanRan 16.3.2015 | 19:41 Σου ευχομαι αυτο τουλαχιστον να καταφερεις να το αντιληφθεις.http://www.ekriti.gr/%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CF%81%CE%AD%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%BF/%CE%BC-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%81%CE%AD%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BB%CE%AC-%CF%86%CF%89%CF%84%CF%8C
@Συστημικός Καταλαβαίνω ότι θέλεις να έχεις τον τελευταίο λόγο και υπόσχομαι (ότι θα προσπαθήσω) να μην σου απαντήσω ξανά αλλά σοβαρά τώρα! Βρες κάτι καλύτερο να μου πεις! Ή έστω βρες κάτι που να ταιριάζει με αυτά που λέμε.
Πόσες καμπάνιες και σποτ έχουν γίνει σε Ευρώπη και Αμερική, για να ακούσουν και να βοηθηθούν τα παιδια που το εχουν αναγκη. Κι από προέδρους και πολιτικούς. Και από οργανώσεις. Είτε για γκέι είτε για στρέιτ κλπ. Εδώ τίποτα. Κρύβουμε τα πάντα και "παλευουμε" για τη Γενοπ Δεη. Μακάρι να ξερε ο Βαγγελης και ο κάθε Βαγγέλης πόσους συμμάχους έχει. Είμαστε εδώ αλλά συνηθως αφανείς. Ας μην πάει ο θάνατός του χαμένος. Ας προχωρήσουν τα πράγματα εξαιτίας του. Φοβάμαι, ξέροντας την αστυνομία αλλά και τη νοοτροπία της Νικολούλη, ότι ισως δε τα μάθουμε όλα. Ουτε στον Άλεξ τα μάθαμε. Επιτελους χρειαζόμαστε άλλα πρόσωπα και υπηρεσίες...όχι άλλη σιωπή!
Συμφωνω απολυτα μαζι σου.Ωστοσο αυτο που με φοβιζει ειναι η πρωτη σου προταση.Αληθεια αυτες οι δρασεις εχουν γινει και στην Ευρωπη και στην Αμερικη,το προβλημα ομως γιγαντωνεται διοτι αρνιομαστε να το δουμε συνολικα.Bulling ειναι αυτο που περναμε ως χωρα απο τους δυνατοτερους,Βulling ειναι το να τραμπουκιζεις ασυστολα σε οποιονδηποτε και οτιδηποτε πιο αδυναμο απ'αυτο που νομιζεις πως εισαι εσυ.Αν δεν το συνειδητοποιησουμε οι παντες ολοι,αυτες οι καμπανιες δεν θα μπορεσουν να "σταθουν"και το προβλημα θα συνεχιζεται(και θα χειροτερευει)στο διηνεκες.