Τι έχει στο ψυγείο της μια ωμοφάγος;

Τι έχει στο ψυγείο της μια ωμοφάγος; Facebook Twitter
Η Δανάη Τσεκούρα είναι μέλος της ομάδας Troo Food Liberation που πιστεύει στα οφέλη της ωμοφαγίας και της σωστής τροφής... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
5

Η Δανάη Τσεκούρα είναι μέλος της ομάδας Troo Food Liberation που πιστεύει στα οφέλη της ωμοφαγίας και της σωστής τροφής. Παραδίδει μαθήματα προετοιμασίας ωμοφαγίας και το ψυγείο της είναι μια όαση φρέσκου πρασίνου και σπάνιων θρεπτικών υπερτροφών που προμηθεύεται από ειδικευμένα μαγαζιά και το Διαδίκτυο.


Η ωμοφαγία προτείνει την κατανάλωση των τροφίμων ωμών, στη φυσική τους κατάσταση, για να απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός περισσότερο τα θρεπτικά συστατικά κάθε τροφής. Το μαγείρεμα επιτρέπεται κατ' εξαίρεση και μόνο μέχρι τη θερμοκρασία των 48 βαθμών.


Μαζί με τον σύζυγό της έχουν ανοίξει ένα εργαστήρι ωμοφαγικών σνακ, όπως τσιπς λαχανίδας (kale chips). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site της www.kalechips.gr

Η Δανάη Τσεκούρα προμηθεύεται τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα από τον Σωτήρη Λυμπερόπουλο (radiki.gr), μπαχαρικά από τη Sparoza, τρόφιμα από το κατάστημα Lacandona (Ηπίτου 4, Σύνταγμα, www.lacandona.gr) και εισάγει σε μικρές ποσότητες τα super foods που διαθέτει και μέσω του site της www.trοοfoodliberation.com

Τι έχει στο ψυγείο της μια ωμοφάγος; Facebook Twitter
Μαζί με τον σύζυγό της έχουν ανοίξει ένα εργαστήρι ωμοφαγικών σνακ, όπως τσιπς λαχανίδας (kale chips)... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τρεις ωμοφαγικές εύκολες συνταγές από την Troo Food Liberation

 

Ρόφημα με μακαντέμια και κακάο


Υλικά
• 1 φλιτζάνι μακαντέμια μουλιασμένα σε νερό για να ενεργοποιηθούν

• 2 φλιτζάνια νερό κρύο

• 1 1/2 κ. σούπας ωμή σκόνη κακάο

• 1 κ. γλυκού βούτυρο καρύδας

• 1 κ. σούπας μέλι άθερμο


Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τελείως. Είναι ένα ρόφημα που αντικαθιστά τον καφέ το πρωί και δίνει πολλή ενέργεια.

Ο πράσινος χυμός

Για 2 ποτήρια του νερού


Υλικά
• 1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού

• Μισή μπανάνα

• Μια χούφτα ωμά φύλλα σπανάκι (ή λιγότερο, αν σας φαίνεται παράξενο το σπανάκι σε χυμό) 

• 1 κ. γλυκού μάκα σε σκόνη (ρίζα από το Περού, ρυθμίζει το ορμονικό σύστημα και θεωρείται υπερτροφή, οπότε πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο)


Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και ομογενοποιούμε.

Τι έχει στο ψυγείο της μια ωμοφάγος; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ντρέσινγκ σαλάτας με σπιρουλίνα
Για ένα βαζάκι ντρέσινγκ


Υλικά
• 2 κ. σούπας ταχίνι ολικής άλεσης

• 2 σφηνάκια φρέσκος χυμός λεμονιού
• Αλάτι θαλασσινό, όσο μας αρέσει

• 1 κ. γλυκού σπιρουλίνα σε σκόνη

• 2 κ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

• 2 σφηνάκια νερό


Εκτέλεση:
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ. Ελέγχουμε για το αλάτι, αν χρειάζεται επιπλέον προσθέτουμε. Η σπιρουλίνα ταιριάζει πολύ με το λεμόνι και το αλάτι, θεωρείται υπερτροφή, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη και σίδηρο και τονώνει τα μαλλιά και το δέρμα.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT

σχόλια

5 σχόλια
Χιλιάδες χιλιάδων χρόνια παμφαγίας για να μπορέσει να φτάσει ο οργανισμός μας και το μυοσκελετικό μας σύστημα σε τέτοιο βαθμό εξέλιξης για να μπορούν να ακκίζονται οι ωμοφάγοι με new age αυταπάτες για αυτό που φαντασιώνονται ως υγιεινή διατροφή. Το ίδιο ακραίο με το να τρως πιττόγυρα κάθε μέρα. Τέλος πάντων, καλά να είναι το κορίτσι...
Αρκετά συμπληρώματα διατροφής και πολλά τυποποιημένα προϊόντα βλέπω στο ψυγείο. Δεν ξέρω αν είναι πολύ υγιεινή διατροφή αυτό. Και για να μην παρεξηγηθώ για τις προθέσεις μου, είμαι χορτοφάγος.