Οι αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ που αγνόησαν τον Τσίπρα για τα βουλευτικά αυτοκίνητα

Οι αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ που αγνόησαν τον Τσίπρα για τα βουλευτικά αυτοκίνητα Facebook Twitter
ΛΙΤΟΣ ΒΙΟΣ! Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC
38

Οι μεγαλύτερες ανταρσίες στη Βουλή σημειώνονται όταν οι βουλευτές πρόκειται να χάσουν κάποια απ' τα προνόμιά τους. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε έναν νέο αέρα και μπράβο του. Ήταν προεκλογική του δέσμευση να καταργηθούν τα βουλευτικά αυτοκίνητα και άλλα προνόμια βουλευτών, και απ' ό,τι φάνηκε την εννοούσε. 

Έλα όμως που οι ίδιοι του οι βουλευτές τον σνόμπαραν επιδεικτικά. Μετά την γκρίνια τους στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανακαλύφθηκε ότι υπήρχε leasing και άρα δεν μπορούσαν να καταργηθούν ακόμη τα δωρεάν αυτοκίνητα (λες και δεν το ήξεραν και πριν για το leasing, ή λες και δεν μπορούσαν να διατεθούν, συμβολικά, αλλού αυτά τα αμάξια, και όχι στους βουλευτές). 

Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε έναν νέο αέρα και μπράβο του. Ήταν προεκλογική του δέσμευση να καταργηθούν τα βουλευτικά αυτοκίνητα και άλλα προνόμια βουλευτών, και απ' ό,τι φάνηκε την εννοούσε. Έλα όμως που οι ίδιοι του οι βουλευτές τον σνόμπαραν επιδεικτικά

Τότε είχε γίνει έξαλλος ο Τσίπρας, και πάλι μπράβο του. Είχε πει: «Ένιωσα άσχημα όταν έμαθα οτι σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας για τεχνικά θέματα, βουλευτές αντέδρασαν και διαφώνησαν με την οδηγία να μην παίρνουν αυτοκίνητα. Αντέδρασαν να δίνουν 300 και 400 ευρώ, όταν παίρνουν 6.000 ευρω μισθό» και είχε προσθέσει «Να μην γίνουμε σαν τους άλλους. Δεν ειναι λαϊκισμός, αλλά λεπτομέρειες, που θα κρίνουν εάν είμαστε ή δεν είμαστε σαν τους άλλους. Το πόσο θα μείνουμε στην εξουσία θα εξαρτηθεί και από τις συμπεριφορές μας στις θέσεις εξουσίας σημείωσε. Ερχόμαστε να ανατρέψουμε δομές και προνόμια». 

Έλα όμως που έγιναν σαν τους άλλους. Απ' τους 149 βουλευτές του, μόνο τρεις αρνήθηκαν να πάρουν βουλευτικό αυτοκίνητο! (Λένα Ψαρρέα, Γιώργος Δημαράς, Μουσταφά Μουσταφά).

Τα άλλα κόμματα είναι καλύτερα θα μου πείτε; Όχι (πλην του Ποταμιού, που στο συγκεκριμένο θέμα είναι όντως καλύτερο μιας και εκτός από πέντε βουλευτές που αρνήθηκαν τα αμάξια έχει και τον μοναδικό αρχηγό κόμματος της Βουλής που έπραξε το ίδιο). Όλη η ΝΔ πλην Κουμουτσάκου τα πήρε, όλο το ΠΑΣΟΚ, όλο το ΚΚΕ, η Χ.Α., όλοι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ φυσικά.

Ήταν όμως ο Τσίπρας που έφερνε την ελπίδα για αλλαγή - και αυτός που είχε υποσχεθεί να βάλει άμεσα τέλος στο εν λόγω προνόμιο.

Και έκανε, πιστεύω, ό,τι μπορούσε: έδειξε την ενόχλησή του, είπε πλαγίως «σύντροφοι προσέξτε!», τους ζήτησε ξεκάθαρα να μην πάρουν τα αμάξια, τους παρακάλεσε «να μη γίνουμε σαν τους άλλους».

Αλλά όλοι (πλην των τριών λαμπρών εξαιρέσεων) τον έγραψαν κανονικά. Όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι βουλευτές του κόμματος που ξέρουμε απ' τις τηλεοράσεις, ακόμα κι αυτοί που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ακόμα κι αυτοί που έχουν ένα σωρό ακίνητα - όλοι τον αγνόησαν. 

Και δεν αγνόησαν μόνο αυτόν, τον αρχηγό τους, αλλά και το λαϊκό αίσθημα, και τις υποσχέσεις τους για κάτι διαφορετικό. Κι όλα αυτά, μη τυχόν και χάσουν ένα τζάμπα αμάξι. Γελοιοποίησαν τον Πρωθυπουργό και τους εαυτούς τους, με μοναδικό σκοπό να μη χρειαστεί να χρησιμοποιούν το δικό τους αμάξι - να μη χρειαστεί να πληρώσουν τις βενζίνες, οι καψεροί.  

Μακάρι να διαψευστώ, αλλά, μέχρι στιγμής, η Βουλή του 2015 μοιάζει με όλες τις προηγούμενες. 

38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

19 σχόλια
Υπαρχει και η λυση ,οσοι παιρνουν αυτοκινητα να γινεται κρατηση 500 ευρω απο την βουλευτικη αποζημιωση ,τον Δεκεμβριο που ληγει η συμβαση να μην ανανεωθει πλεον ,εκτος απο καμμια 10αρια αυτοκινητα για αντιπροσωπειες κλπ
Το ιδανικο θα ηταν οσοι βουλευτες ειχαν την δυνατοτητα χωρις παρεμβαση και αυθορμητα να μην παρουν το αυτοκινητο. Με τους παχυλους μισθους τους, τις ατελειες που απολαμβανουν σε πολλους τομεις θα πρεπει να δειξουν τον καλο τους εαυτο και τουλαχιστον να μη βλεπουμε αδεια τα εδρανα της Βουλης. Εχω την απορια μηπως 300 ειναι πολλοι για την Ελλαδα μας ;
Έναν Συριζαίο ψηφοφόρο τι θα πρέπει να τον ενοχλεί άραγε. Αν πήραν οι βουλευτές του τα αυτοκίνητα ή ότι έκαναν την κωλοτούμπα του αιώνα στο Eurogroup. Αναρωτιέμαι απλά.
Καλά ρε Άρη σοβαρά είχες ελπίδες ότι θα είναι καλύτεροι; Έτσι φαινεται από τα γραπτά σου τελευταία. Και δεν είσαι μόνο εσύ. Τόσος πολύς κόσμος πια δε βλέπει ότι είναι και χειρότεροι αλλά κυρίως ότι είναι και επικίνδυνοι; Ακόμα και τώρα;
Τσάμπα τους κατηγορούμε.Τα κρατήσανε γιατί είναι γερμανικά BMW και MERCEDES σαν ένδειξη καλή θελήσεως στην Γερμανική κυβέρνηση.Αλλά που μυαλό εμείς για να καταλάβουμε πόσο μακριά βλέπουν.
Καλά το αυτοκίνητο. Δηλαδή δεν γίνεται να δίνει αυτοκίνητο πχ μια εταιρεία για τους πωλητές της και να μην δωθεί σε βουλευτές. Ας μην γινόμαστε παράλογοι. Με μια τεράστια διαφορά όμως. Ένας πωλητής σκίζεται να φέρνει αποτελέσματα, να τρέχει, να είναι πάντα στην ώρα του και αν δεν φέρει τα αποτελέσματα του λένε Αντίο. Είναι έτσι και με δαύτους άραγε; Σαφώς και όχι. Αν πέρνει το αυτοκίνητο για να κάνει την μόστρα του, αν το χρησιμοποιεί για μη επαγγελματικούς λόγους και αν εμείς πρέπει να πληρώσουμε φόρους για κάποιους που ναι μεν δεν φέρνουν αποτέλεσμα αλλά απαιτούν κιόλας να πληρώνουμε τις διακοπές τους... τότε όχι. Συμφωνώ με τον Vassilis21 και τον Roy Baty. Το αυτοκίνητο να το πληρώσουν και να πάρουν ηλεκτρικά για να δώσουν το σωστό παράδειγμα.
Δεν υπάρχει πρόβημα. Απ' τη στιγμή που σκίσαμε το μνημόνιο και πλακώσαμε στις καρπαζές την Τρόικα, μπορούμε να είμαστε large! Δώσε αμάξια στα παιδιά που ιδρωκοπάνε...
Δε θα πω πως όσοι μπλέκονται με την πολιτική το κάνουν για τα λεφτά, να πω όμως οτι αυτό με το αμάξι είναι κάτι το συμβολικό. Δε θα λυθεί το πρόβλημα που έχουμε απο αυτό, o José Mujica δεν περίμενε να αλλάξει την Ουρουγουάη οδηγώντας αμάξι της επιλογής του. Αυτή η κίνηση δεν είχε καν κατεύθυνση... Να πω οτι όλοι θα έχουν hybrids ή ηλεκτρικά, ή επίδομα για χρήση ποδηλάτου κάτι. Φυσικά αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δωθούν σε άπορους ή για ανάπτυξη. Αυτό που θέλω να μείνει απο το σχόλιο είναι οτι η κυβέρνηση γενικότερα έχει μια χλιαρή στάση, they oversold the solution and we see no results. Είναι νωρίς ακόμα? Μισώ όταν κάνω reductio ad absurdum αλλά η κυβέρνηση δεν έχει μεταξύ της/στο εσωτερικό της, συνοχή πόσο θα αντέξει ωστε να μην χαρακτηριστεί Ν.ΠΑ.ΣΟ.Κ
Μια έντιμη λύση για όσους βουλευτές πιστεύουν ότι δε βγαίνουν οικονομικά θα ήταν να ντύνουν τα αυτοκίνητά τους με διαφημίσεις χορηγών.Οχι μόνο με μία όπως τα ταξί,αλλά με πολλά αυτοκόλλητα όπως τα αγωνιστικά ράλι ας πούμε.Θα βγάζανε και τα έξοδα γραφείου και έξτρα χαρτζιλίκι.
Μη το λες.Φαντάσου το σαν τις σελίδες ενός περιοδικού.Ο κάθε χορηγός θα έβαζε διαφημιστικό από κάποιο/α από τα προϊόντα του.Τα βουλευτικά αυτοκίνητα προσφέρονται για "δύσκολα" προϊόντα.Π.χ. η Henkel θα έβαζε το παπί τουαλέτας.Η power health φυτικά χάπια για τη δυσκοιλιότητα ή τη φαλάκρα(λέμε τώρα)
Επειδή θεωρώ χειρότερη την παραπληροφόρηση απ'το να παίρνουν αυτοκίνητα οι βουλευτές (...), θέλω να ρωτήσω αν ξέρει ακριβώς κάποιος τι ισχύει με το ΚΚΕ.Πριν κάποιους μήνες είχε κυκλοφορήσει φωτογραφία με την κα Γερασιμίδου που περίμενε στη στάση το αστικό (νομίζω στα ΝΕΑ) και θυμάμαι πως είχα διαβάσει ότι δεν απολαμβάνουν τα βουλευτικά προνόμια οι βουλευτές του ΚΚΕ. Μπορεί κάποιος να μας πει λοιπόν τι ισχύει τελικά; Επίσης, σε προχθεσινό άρθρο http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=28&aid=92788#.VP8QlvmG8lI διαβάζουμε για τεράστιες διαφορές και στους μισθούς και στους κανονισμούς από κόμμα σε κόμμα. Σορρυ, αλλά δεν τους βάζω όλους σε ένα τσουβάλι.
Αυτό που θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να πει ότι όσοι βουλευτές θέλουν αυτοκίνητο, θα γίνεται κράτηση των 3/4 του μισθού τους για έξοδα συντήρησης και πληρωμής της σύμβασης με την πάροχο εταιρεία.
Πες ότι δεν σου αρέσει η κυβέρνηση, γιατί η προηγούμενη βουλή δεν ήταν και πολύ διαφορετική. Απλά είχε την Δημαρ και τώρα έχει το Ποτάμι. Επίσης, αν εξαιρέσεις την χ.α. οι προηγούμενες είχαν πασόκ και νδ σε μεγάλα ποσοστά - ξεχάσαμε ότι το παλιό πολιτικό σύστημα ευθύνεται μαζί με άλλα για τα χάλια μας.
Εντάξει Άρη,μην τρελαθούμε,δεν μπορεί να λέμε για τον πρωθυπουργό και κυρίως για τους βουλευτές του "έδειξε την ενόχλησή του, είπε πλαγίως,τους παρακάλεσε"είναι λίγο τραγελαφικό. Δεν είπα να βγει με τον βούρδουλα,αλλά αν δεν μπορεί να επιβληθεί στους βουλευτές τους με τους οποίους έχει μια κοινή γραμμή πλεύσης,πώς μπορείς να περιμένεις να χαίρει σεβασμού εκτός Ελλαδικού χώρου;
Δυστυχώς δεν μπορεί γιατί έχουν εκλεγεί. Η κατάργηση της λίστας ήταν μεγάλο λάθος και ένα από τα αποτελέσματά του είναι βουλευτές-σταρ που δίνουν λογαριασμό μόνο στους ψηφοφόρους-πελάτες τους. Και βέβαια σε πολιτισμένα κράτη αυτό δεν είναι καθόλου κακό, στην πελατειακή και λαϊκίστικη Ελλάδα όμως, μπορεί να είναι ολέθριο.
@Aliyana Δεν διαφωνώ με όσα λες. Πελατειακό κράτος υπήρχε και πριν. Προσωπική μου άποψη πάντως είναι ότι η λίστα είναι προτιμότερη για δημοκρατίες με απαίδευτους πολίτες όπως η δική μας. Ο προσωπικός βουλευτής προϋποθέτει πολιτική συνείδηση κι αίσθημα ευθύνης απέναντι στη κοινότητα πράγματα που δεν χαρακτηρίζουν τους Έλληνες ψηφοφόρους. Οπότε καλύτερα να ψηφίζουμε κόμματα και προγράμματα, παρά τον "προσωπικό μας φεουδάρχη".
Η κατάργηση της λίστας ήταν μεγάλο λάθος Πηγή: www.lifo.grΦυσικά και όχι, η λίστα εξυπηρετούσε για την κομματική πειθαρχία και όχι για την εκπροσώπηση μας.Αντίθετα θα έπρεπε να μπορούμε να ψηφίζουμε ξεχωριστά για κόμμα και βουλευτές ώστε να επιλέγουμε ακριβώς τα άτομα που επιθυμούμε να μας εκπροσωπίσουν.Και έλεος η καραμέλα του απαίδευτου Έλληνα, πολίτες άλλων κρατών έχουν βάλει πορνοστάρ, συντρόφους του Μπρέιβικ και πολλούς άλλους στην δική τους βουλή. Κάτι τέτοιες δηλώσεις εξυπηρετούν μόνο τον ελιτισμό κάποιων που αυθαίρετα θεωρούν πως είναι πάνω του μέσου όρου.Ακόμα και να ίσχυε, δεν περιορίζεις τα δημοκρατικά δικαιώματα σου, φροντίζει να βελτιωθείς.
Κύριε Δημοκίδη έχω διαφορετική θέση για το θέμα. Νομίζω είναι λάθος να κατηγοριοποιήσουμε τους βουλευτές σε καλούς,αυτούς που δεν παίρνουν αυτοκίνητο, και σε κακούς. Πραγματικά δεν νομίζω να είμαστε οι περισσότεροι απο εμάς σε θέση να αντιληφθούμε αν ο βουλευτής π.χ. του ρεθύμνου το χρειάζεται ή όχι το αυτοκίνητο. Ούτε πιστεύω ότι οι βουλευτές του Ποταμιού είναι πιο ηθικοί για αυτό το λόγο απο τους άλλους. Μα θα μου πείτε ειδικά για τους συριζαίους βουλευτές θα έπρεπε να πειθαρχήσουν στην θέση που ο ίδιος ο Τσίπρας τους ζήτησε. Ξέρεται δεν απαραίτητο ότι φταίνε οι βουλευτές ,μπορεί ο ίδιος ο τσίπρας για επικοινωνιακούς λόγους να ζήτησε κάτι που στην πράξη δεν γίνεται. Δεν το γνωρίζω αν το χρειάζονται ή όχι το αυτοκίνητο αλλά για να το παίρνουν τόσοι πολλοί το θεωρώ ακραίο να μας κοροιδεύουν όλους.
«Δεν το γνωρίζω αν το χρειάζονται, αλλά για να το παίρνουν τόσοι πολλοί το θεωρώ ακραίο να μας κοροιδεύουν όλους.»Καθόλου ακραίο δεν είναι :)Όπως είπε και ο Τσίπρας -που όντως θα έπρεπε να επιβληθεί περισσότερο- μπορούν να δίνουν 300-400 ευρώ το μήνα (από τις 6.000++ που παίρνουν) και να χρησιμοποιούν το δικό τους.
Για τους βουλευτες στης επαρχιας ειδικα θα κρατουσα και εγω καποια επιφυλαξη. Ολοι οι βουλευτες της Αθηνας ομως(που ειναι Παραπολλοι)δεν εχουν Καμια δικαιολογια.