Βαρουφάκης: Θα στύψουμε και την πέτρα για να πληρώσουμε τις δόσεις μας

Βαρουφάκης: Θα στύψουμε και την πέτρα για να πληρώσουμε τις δόσεις μας Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
10

Έντονες είναι οι πιέσεις προς την κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο καθώς καλείται να καλύψει την έλλειψη ρευστότητας και να καλύψεις τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για το μήνα Μάρτιο, κάτω από τις δηλώσεις και τις πράξεις των δανειστών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει στο  Associated Press.
 ότι «θα στύψουμε την πέτρα αν χρειαστεί να πληρώσουμε μόνοι μας τις δόσεις προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, αλλά θα το κάνουμε» την ώρα που ο Σόιμπλε προειδοποιεί ότι η μη πληρωμή των πιστωτών θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. «Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του (σ.σ. του Βαρουφάκη) και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα» είπε ο Γερμανός υπουργός στο ARD.

 

Η πίεση είναι έντονη και από την πλευρά του Ντράγκι που σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους έστειλε εμπιστευτικό μέιλ στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών της χώρας μας, προειδοποιώντας τες να μην προχωρήσουν σε αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου, χωρίς την έγκριση της. Στο έγγραφο η ΕΚΤ ζητά από τις διοικήσεις των τραπεζών να αναφέρουν και τα ποσά που έχουν διατεθεί ως τώρα για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Η κίνηση Ντράγκι θεωρείται ως μέσο πίεσης ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσεις τις μεταρρυθμίσεις και στην αξιολόγηση του προγράμματος.

Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αρχίσει σταδιακά να πληρώνει διάφορες υποχρεώσεις που αφορούν σε καταβολή δόσεων στο ΔΝΤ, συνολικού ποσού 1,6 δισ. ευρώ, να πληρώσει τόκους 750 εκατ. ευρώ για ομόλογα που κατέχουν πιστωτές του εξωτερικού και να ανανεώσει τρεις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μία 1,4 δισ. ευρώ και δύο από 1,6 δισ. ευρώ.


Επίσης το δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει τα ποσά για μισθούς και συντάξεις, αλλά και την ευρύτερη λειτουργία του κράτους. Για μισθούς και συντάξεις θα κληθεί να καταβάλει  1,5 δισ. ευρώ, για ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, κοινωνική πρόνοια 1,3 δισ. ευρώ, για λειτουργικές- καταναλωτικές δαπάνες και επιχορηγήσεις άλλα 700 εκατ. ευρώ.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΜΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Οικονομία / Εκπτώσεις: Γιατί οι τιμές των προϊόντων τελεινώνουν σε «,99» και πώς επηρεάζει αυτό τον εγκέφαλό μας

Η εξήγηση που δίνει η ψυχολογία για τις «τιμές γοητείας» όπως λέγονται, που αποτελούν μια παράδοση πολλών ετών, αν και η προέλευσή τους δεν είναι απολύτως βέβαιη
THE LIFO TEAM
ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ 2026 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Οικονομία / Ανακαινίζω 2026: Τι αλλάζει στα κριτήρια - Οι ιδιοκτήτες που εντάσσονται

Στις αλλαγές του προγράμματος «Ανακαινίζω 2026» συγκαταλέγεται η μείωση του ελάχιστου ποσοστού πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας από 50% σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 20% στις κλειστές κατοικίες
THE LIFO TEAM
Το Truth Social θα πουλάει στη Wall Street το πρώτο δευτερόλεπτο των αναρτήσεων του Τραμπ

Τech & Science / Το Truth Social θα πουλάει στη Wall Street το πρώτο δευτερόλεπτο των αναρτήσεων του Τραμπ

Η Trump Media λανσάρει πληρωμένο data feed για τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες. Η υπόσχεση είναι απλή: όποιος πληρώνει, θα βλέπει πιο γρήγορα αναρτήσεις του Τραμπ που μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές.
THE LIFO TEAM

σχόλια

10 σχόλια
μία και μοναδική μεταρρύθμιση θα μας ειχε σώσει δια παντος.Φανερή ονομαστική ψήφος στις εκλογές και μετα να πληρώνουν τους νέους φόρους αυτοί που ψηφισαν το κόμμα που έγινε κυβέρνηση. Να δεις μετα πως θα προσεχαν ολα τα κομματα τι υπόσχονται και εμείς θα τι και ποιους ψηφίζουμε :Ρ
Όπου πέτρα βάλτε οσους Ελληνες πολίτες εχουν κρατήσει λεφτα στην Ελλάδα.Οι οικονομικοί υπουργοί του Συριζα πάντως τα δικά τους τα εχουν στο εξωτερικό....Φυσικα ανεργοι και χαμηλόμισθοι δεν εξαιρούνται, το τέρας του δημοσίου και οι υπαλληλοί του ζητάνε αίμα.
Θα σας στίψουμε για να πληρώσουμε τα νέα επιδόματα στην ΔΕΗ, τους νέους υπαλλήλους στην ΕΡΤ και για να μην χρειαστεί να τα πάρουμε απο αυτούς που μας στηρίζουν (εκκλλησία, Αγγελοπουλαίοι κτλ).
Τις δόσεις ή μήπως τα διάφορα επιδόματα των "φίλων" που σας έκαναν κυβέρνηση;Περαίωση; Χαράτσι; ΕΚΑΣ; ΕΝΦΙΑ; Κάθε φορά που στίβει κάποιος την πέτρα, τα λεφτά πάνε σε εκλογές, σε energa, σε ερτ, σε μυστηριώδεις δαπάνες τύπου "ταμεία αλληλοβοήθειας" και "ρυθμιζόμενες χρεώσεις" για τις οποίες κανείς δε δίνει λογαριασμό και άλλα παρόμοια έξοδα που δεν έχουν καμιά σχέση με πληρωμή δόσεων.
Στην συνεντευξη η σχετικη φραση του κ.Βαρουφακη ηταν :"We are going to squeeze blood out of stone,in order to meeet our......".Σε καποιο δελτιο ειδησεων αποδοθηκε ως " Θα φτυσουμε αιμα,προκειμενου..... ".θεωρω οτι αυτη η αποδοση ειναι εννοιολογικα ορθοτερη απο εκεινη του τιτλου.Αν και δεν κανει σαφες το ποιοι ακριβως θα "φτυσουν αιμα".Διοτι να ειναι ολοι,εξ ισου, δεν υπαρχει βεβαια περιπτωση.
Δηλαδή σαν να μας λέει ότι για πολλοστή φορά θα έρθει φοροκαταγίδα και μάλιστα "εκ των αριστερών". Τελικά όπως φαίνεται η κύρια διαφορά τους με την Ν.Δ. είναι καθαρά στο επικοινωνιακό κομμάτι, δηλαδή πως θα πασάρουν τα μέτρα ώστε να γίνουν πιο ανεκτά στο λαό.