Δύο γυναίκες που θα ήθελα να διώξουν τον Σαμαρά απ' την αρχηγία της ΝΔ
Η ζωή της Μαριέττας Γιαννάκου άλλαξε στις 6 Φεβρουαρίου 2008, όταν υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού μετά από κάταγμα που υπέστη. Ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο πάσχει εμπόδιζε το τραύμα να επουλωθεί και προκάλεσε μόλυνση, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας της να επιδεινωθεί ραγδαία. Αυτό ανάγκασε τους γιατρούς του «Ερρίκος Ντυνάν» να συνεδριάσουν εκτάκτως και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επέμβαση ακρωτηριασμού προκειμένου να σώσουν τη ζωή της.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ακόμα σε μια 'αριστερή παρένθεση' και γι' αυτό, εικάζω, δεν έχει παραιτηθεί απ' την αρχηγία του κόμματος. Όμως -και παρότι πέτυχε βελτίωση στα χαρτιά και στα νούμερα, μοιάζει καμμένο χαρτί.

 

 Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί της ΝΔ θα ήταν καλύτεροι αρχηγοί απ' αυτόν και ελκυστικότεροι προς τους ψηφοφόρους. 

 

Να δύο γυναίκες που προσωπικά θα έβλεπα με πολύ μεγαλύτερη συμπάθεια στο τιμόνι του κόμματος απ' τον μάλλον ακροδεξιό και Παναγιόπληκτο νυν πρόεδρο της ΝΔ.

 

1.

Μαριέττα Γιαννάκου

 Δύο γυναίκες που θα ήθελα να διώξουν τον Σαμαρά απ' την αρχηγία της ΝΔ
Γνωστή φιλόζωη, η Φωτεινή Πιπιλή ήταν η εισηγήτρια του νομοσχεδίου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», που ευτυχώς υπερψηφίστηκε.

 

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν την αξιοποίησε καθόλου ο Σαμαράς τα τελευταία χρόνια, ούτε την έβαλε υποψήφια ξανά στην Ευρωβουλή ούτε στην ελληνική Βουλή. Δεν μπορώ επίσης να πιστέψω ότι δεν την πρότεινε ο Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας -και γυναίκα, και σχετικά προοδευτική, και κεντροδεξιά- και προτίμησε να κάνει την ανεκδιήγητη επιλογή που έκανε. 

 

Είναι μια γυναίκα σοβαρή, αυτό που λέμε survivor, απ' τον συντηρητικό χώρο μεν που τα έβαλε όμως με τους εθνικιστές αλλά ακόμα και με την Εκκλησία (στο ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες), που στηρίζει το σύμφωνο συμβίωσης για τα γκέι ζευγάρια, που ως νευρολόγος-ψυχίατρος έχει αναγνωριστεί διεθνώς (και θα μας ήταν χρήσιμη πολύ). 

 

Τα τελευταία χρόνια -και εξαιτίας της ακροδεξιάς στροφής που έφερε ο Σαμαράς στο κόμμα- η Μαριέττα Γιαννάκου θεωρούνταν το μαύρο πρόβατο της ΝΔ. Ελπίζω, για το καλό της πολιτικής και του πολιτικού πολιτισμού αυτό να αλλάξει σύντομα. 

 

Θα ήταν ελκυστική για τους νυν ψηφοφόρους της ΝΔ; Μάλλον όχι, αφού την τελευταία φορά που ζήτησε την ψήφο του λαού απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής. Μπορώ να ονειρεύομαι όμως. 

 

 

2.

Φωτεινή Πιπιλή

 

Άλλο μαύρο πρόβατο στην ΝΔ και ευτυχώς που υπήρχε κι αυτή και τα έλεγε έξω απ' τα δόντια τόσα χρόνια. 

 

Είναι αλήθεια πως το θεατρικό της ύφος όταν μιλάει (άλλοτε μαγκιόρικο άλλοτε παιχνιδιάρικο) μπορεί να την αδικεί, όμως όπως ξαναέγραψα, η Φωτεινή Πιπιλή είναι υπερβολικά καλή για να είναι στην ΝΔ του Σαμαρά. Τόσο κεντρώα και φιλελεύθερη, τόσο λογική και ταυτόχρονα ατρόμητη, που απορώ τι κάνει εκεί μέσα!

 

Δηλώσεις και πράξεις της: "Ταυτισμένοι με τη βία οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής" (τη στιγμή που ο Τσίπρας τους έλεγε παραπλανημένους για να μαζέψει τους ψήφους τους). // "Δεν αντέχω την πατριωτική δεξιά." // Στήριξε δημόσια τον Νίκο Δήμου για το "Άγιο Φως" χώνοντάς τα στον Μητροπολίτη Αμβρόσιο. // Είναι υπερκομματική: Είχε ζητήσει απ' το κόμμα της να στηρίξει τον Μπουτάρη για το Δήμο Θεσσαλονίκης (ενώ ταυτόχρονα είχε πει καλά λόγια και για τον Σακελλαρίδη). // Αντέδρασε στην πρόταση του υποψηφίου του κόμματός της στην Αθήνα για "δημοψήφισμα για το Τέμενος". // Πρωτοστάτησε στην απαγόρευση οπλοφορίας στη Βουλή // Ήταν η μοναδική στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. που υποστηρίζει το Σύμφωνο Συμβίωσης των Ομοφυλοφίλων. // Ήταν εναντίον της εκλογής Παυλόπουλου για ΠτΔ // 

 

Θα ήταν ελκυστική για τους νυν ψηφοφόρους της ΝΔ; Μάλλον όχι. Στις εκλογές που έγιναν προ μηνός απέτυχε να εκλεγεί απ' τους ψηφοφόρους της ΝΔ, που τα τελευταία χρόνια κινούνται όλο και πιο ακροδεξιά. Πάλι, όμως, μπορώ να ονειρεύομαι.