ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ο φίλος μου ο Γιάνης, υπουργός Οικονομικών

Ο φίλος μου ο Γιάνης, υπουργός Οικονομικών Facebook Twitter
13

Από τον Steve Keen, καθηγητή οικονομικών και διευθυντή του τμήματος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου, για το Forbes.

Ο φίλος μου ο Γιάνης, υπουργός Οικονομικών Facebook Twitter
Πολύ λίγοι άνθρωποι κάνουν τόσο ισχυρή εντύπωση κατά την πρώτη συνάντηση, τόσο ισχυρή που δεκαετίες αργότερα, είμαι σε θέση να θυμάμαι ακόμα έντονα τις λεπτομέρειες... Φωτ.: SOOC

Συνάντησα τον Γιάνη Βαρουφάκη για πρώτη φορά όταν ήταν λέκτορας (στην τρίτη απ' τις πέντε βαθμίδες του αυστραλιανού πανεπιστημιακού συστήματος) στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στα τέλη της δεκαετίας του '80, ενώ εγώ δίδασκα (στην πρώτη απ' τις πέντε βαθμίδες) στο Πανεπιστήμιο του New South Wales. Από τότε έχουμε παραμείνει φίλοι, και τώρα έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός ως υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που έχει την πιο προβληματική οικονομία του πλανήτη, της Ελλάδας.

Τώρα θα υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο και πίεση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από άλλους πολιτικούς, τόσο ως άνθρωπος όσο και ως οικονομολόγος. Πολλά από αυτά θα έχουν την πρόθεση να τον μειώσουν, ή να διασκεδάσουν με τα διλήμματα που αντιμετωπίζει σε αυτόν τον σοβαρό του ρόλο. Θέλω να περιγράψω τον άνθρωπο και τον οικονομολόγο χωρίς να έχω κάποιον από αυτούς τους στόχους στο μυαλό μου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ένας καλός άνθρωπος με οξεία νοημοσύνη βρίσκεται στο κατάστρωμα ενός θλιβερού πλοίου που λέγεται Ευρώπη, και προσπαθεί να πείσει τους ασύνετους καπετάνιους να αλλάξουν κατεύθυνση. Για το καλό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης, του εύχομαι κάθε επιτυχία.

Θα ξεκινήσω με τον άνθρωπο – αφού χωρίς αμφιβολία οι πρώτες επιθέσεις εναντίον του θα επικεντρωθούν περισσότερο στον χαρακτήρα του παρά στις ικανότητές του.

Πολύ λίγοι άνθρωποι κάνουν τόσο ισχυρή εντύπωση κατά την πρώτη συνάντηση -τόσο ισχυρή που δεκαετίες αργότερα είμαι σε θέση να θυμάμαι ακόμα έντονα τις λεπτομέρειες. Τέτοια ήταν η επίδραση του Γιάνη. Πήγα να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ όπου ο Γιάνης ήταν ο ομιλητής. Τα περισσότερα ακαδημαϊκά σεμινάρια είναι βαρετά. Παρά το γεγονός ότι το να είσαι ακαδημαϊκός απαιτεί ικανή σκηνική παρουσία πολύ λίγοι ακαδημαϊκοί την έχουν πραγματικά. Μουρμουρίζουν, κοιτάνε γύρω τους αποφεύγοντας τα βλέμματα, απεραντολογούν, μονολογούν σα να είναι τρελοί, ή μιλάνε στις διαφάνειες τους και όχι στο κοινό, σε κάτι που δικαίως αποκαλείται "Death By Powerpoint".

Σε αντίθεση με όλους αυτούς, ο Γιάνης γέμισε την αίθουσα με το που άρχισε να μιλά, κέρδισε το ακροατήριο κοιτώντας το στα μάτια και μιλώντας περισσότερο σαν ρήτορας παρά σαν ακαδημαϊκός. Το πρόσωπό του είχε επίσης ένα μόνιμο ειρωνικό χαμόγελο, και η παρουσίαση του περιλάμβανε άφθονο ειρωνικό χιούμορ.

Αυτό το χιούμορ – και η τάση του για ρητορική έκφραση – αποδείχτηκε ότι είναι και μέρος της προσωπικότητάς του, όπως και μια γενική ζεστασιά και μια γενναιοδωρία του πνεύματος απέναντι στους ανθρώπους.  Η ύπαρξη αυτής της γενναιοδωρίας σημαίνει πως έχει και ουσιαστική δύναμη – τόσο φυσική όσο πνευματική και συναισθηματική. Μπορεί να εξοργιστεί από τη μισανθρωπία, όπως κι εγώ, αλλά αν βρεθεί σε αντιπαράθεση με τέτοιους ανθρώπους επιτίθεται στις πνευματικές τους αξιώσεις και όχι στους ίδιους.

Όλο αυτό μοιάζει με αγιογραφία, αλλά μόνο και μόνο επειδή ο Γιάνης είναι ένας πραγματικά καλός άνθρωπος. Αυτό εκδηλώθηκε με τον τρόπο που αντέδρασε στις πιο δύσκολες εμπειρίες στη ζωή του: όταν, αφού αυτός επέστρεψε στην Ελλάδα, το 2005, η Αυστραλέζα σύντροφός του πήρε την κόρη του, παρά τη θέληση του, στο Σίδνεϊ. Η περιγραφή αυτού του γεγονότος στο μπλογκ του δίνει μια καλή εικόνα για την συναισθηματική του ακεραιότητα και την προσωπική του εντιμότητα:

«Η ζωή πήρε μια ανάποδη στροφή, σε προσωπικό επίπεδο, πολύ πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και την εμπλοκή της Ελλάδας το 2009. Ήταν το 2005. Εκείνο τον Αύγουστο η μικρή μου κόρη, Ξένια, εκλάπη από... την Αυστραλία. Για λόγους που τώρα αναγνωρίζω ως δικαιολογημένους, η μητέρα της αποφάσισε να πάρει την Ξένια στο Σίδνεϊ και να το κάνει το μόνιμο σπίτι της. Η απώλεια της Ξένιας με άφησε σε κατάσταση σοκ (από τότε μένει στο Σίδνεϊ, κι αυτό εξασφαλίζει τη μόνιμη σύνδεση μου με την πόλη)». Από το 'from personal calamity to restored hope'

Προς το παρόν, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ένας καλός άνθρωπος με οξεία νοημοσύνη βρίσκεται στο κατάστρωμα ενός θλιβερού πλοίου που λέγεται Ευρώπη, και προσπαθεί να πείσει τους ασύνετους καπετάνιους να αλλάξουν κατεύθυνση. Για το καλό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης, του εύχομαι κάθε επιτυχία.

_________

Απόσπασμα από ένα εκτενές άρθρο στο περιοδικό Forbes για τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, την Θεωρία των παιγνίων κ.α. Μετάφραση: Λένα Φουτσιτζή

13

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Το κείμενο μου θυμίζει ένα φιλμάκι του Χάρρυ Κλύν που ντυμένος δημοσιογράφος ρωτάει τη μάνα του (την οποία πάλι υποδύεται ο ίδιος) τι γνώμη έχει για τον Χάρρυ Κλύν...Ο Βαρουφάκης σαν ακαδημαϊκός είναι ξεκάθαρα υπερτιμημένος. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα από το ερευνητικό του έργο που είναι επιεικώς μέτριο (μην ψαρώνεται από την ποσότητα των σελίδων που γράφει κάποιος/δεν παίζει ρόλο αυτό στην ακαδημαϊκή αξιολόγηση).Προωθήθηκε όμως τρελά και λόγω των επικοινωνιακών του δυνατοτήτων αλλά και λόγω πολύ έξυπνου ΠΡ (πχ σχέσεις με οικογένεια Παπανδρέου).Σαν ΥΠΟΙΚ αποδείχθηκε εντελώς μα εντελώς ακατάλληλος. Προφανώς ήταν άπειρος αλλά το πρόβλημα ήταν περισσότερο η υπέρμετρη αλαζονεία του που τον εμπόδισε τουλάχιστον να κάτσει να μάθει. Είναι εκτός τόπου και χρόνου, δεν έχει ιδέα από πραγματική οικονομία (πλάκα πλάκα η Βαλαβάνη είναι πιο αποτελεσματική) και είναι επικίνδυνος για τη χώρα.Όσο πιο γρήγορα γυρίσει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα (έχει καβαντζωμένη τη θέση στο πανεπιστήμιο να τον περιμένει όοοοοοποτε και αν γουστάρει να γυρίσει) τόσο το καλύτερο για όλους (συμπεριλαμβανομένου του ιδίου).
Θεωρω δευτερευον το αν ο Βαρουφακης ειναι καλος ανθρωπος στη προσωπικη του ζωη ή καλος καθηγητης εκει που διδασκε . Εμενα με ενδιαφερει αν ολα οσα διακυρητε μεχρι στιγμης ηταν/ειναι εφαρμοσιμα . Οι πρωτες αντιδρασεις δειχνουν οτι ΔΕΝ ειναι . Επισης με ενοχλει το γεγονος οτι για καιρο εμφανιζοταν ως και καλα ανεξαρτητος σχολιαστης της κοινωνικης πραγματικοτητας ( οσο ανεξαρτητος ειναι και ο Λαζοπουλος ) και ενα μηνα πριν τις εκλογες εμφανιζεται υποψηφιος με το ΣΥΡΙΖΑ και καταληγει στο υπουργειο οικονομικων , πραγμα που δειχνει τουλαχιστον καποια συννεοηση απο καιρο και περισσεια υποκρισια
τον είχα γνωρίσει και εγώ ως καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αρχές του 2000. Εϊναι αλήθεια ότι στο μάθημά του το αμφιθέατρο γέμιζε, ενώ ήταν επίσης γνωστός και για την προσεγγισιμότητά του (ήθελες πχ να δεις κάτι στο γραπτό σου ή να τον ρωτήσεις κάτι για το μάθημα). Το διάλειμμα το έτρωγε όχι για να ξεκουραστεί ή για να φάει κάτι, αλλά για να συζητήσει με τους φοιτητές που τον προσέγγιζαν ρίχνοντας του ακατάπαυστες ερωτήσεις, με μία άνεση λες και μιλάν σε φίλο τους. ΈΚανε επίσης και αρκετά γυμναστική θυμάμαι, πολλές φορές τον θυμάμαι με κολλητά μπλουζάκια που εμφάνιζαν τα μούσκουλα (άσχετο βέβαια). Από τους καθηγητές πάντως που γούσταρα να παρακολουθώ , το μάθημά του κύλαγε γαμάτα.
scoop η υστερία υπερ Συριζα , αντιευρωπαισμου και εθνικολαικισμου, συγκρουσης με τους ξενους διχως σχεδιο και Βαρουφακη εχει παρει μορφη χιονοστιβαδας στην Ελλάδα οποτε μη χαλιεσαι απο τις αρνητικες ψηφους . Μεχρι και Μπαλτακος και ο ταλιμπανοπαπας Αμβροσιος δηλωσαν οτι τους στηριζουν , οποτε ποιος να βρεθει να αμφισβητησει το μεγαλειο τους
@greeko25Η απαξίωση όσων διδάσκουν δεν πρέπει να καταψηφίζεται επειδή...δείχνει υστερία υπέρ Σύριζα, αντιευρωπαϊσμό και εθνικολαϊκισμό! Μάλιστα. Δεν υπάρχει τίποτα είτε στο συγκεκριμένο άρθρο είτε στα σχόλια που το συνοδεύουν που να δικαιολογεί την αντίδρασή σου. Σχολιάζεις τόσο υστερικά εναντίον του Σύριζα που δημιουργείς υποψίες για τις αιτίες του υστερικού χαρακτήρα της κριτικής σου και κατ'επέκταση κομματόσκυλα υπέρ του Σύριζα. Αν επιτίθεσαι υστερικά, θα ωθήσεις τους άλλους στην υστερική υπεράσπιση. Προφανώς πιστεύεις ότι ο Σύριζα κάνει κακό στη χώρα. Fair enough, αλλά με τον τρόπο που διάλεξες να διατυπώνεις την άποψή σου δεν θα πείσεις κανεναν - το αντίθετο μάλιστα. Η στάση σου είναι μέρος του φαύλου κύκλου. Αλλά let me guess: θα φταίνε οι άλλοι που δεν ακούνε, σωστά; Πάντα φταίνε οι άλλοι. Οκ, αλλά μην τσαντιστείς την επόμενη φορά που ένας Συριζαίος θα ισχυριστεί ότι φταίνε για όλα οι ξένοι. Δεν θα πείσεις ότι δεν έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά, οπότε θα είναι αστείο να κατηγορείς τους άλλους για τα δικά τους.Btw, αντιευρωπαϊκό και εθνικολαϊκιστικό είναι να απαξιώνεις τη γνώση και συλλήβδην όσους θεωρήθηκε (από κάποιους, κάποτε, για τον οποιοδήποτε λόγο) ότι απέκτησαν αρκετή ώστε να αξίζουν να διδάξουν. Ο Scoop, βέβαια, μάλλον δεν είναι ούτε αντιευρωπαϊστής ούτε εθνικολαϊκιστής, απλώς στην προσπάθειά του να ασκήσει κριτική ακόμα και εκεί όπου δεν υπήρξε η παραμικρή αφορμή* πέταξε ένα απ'τα πιο άστοχα τσιτάτα που ειπώθηκαν ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το ερώτημα είναι γιατί εσύ, που έχεις πρόβλημα με τον "αντιευρωπαϊσμό και τον εθνικολαϊκισμό", επιδοκιμάζεις και υπερασπίζεσαι ένα σχόλιο που, έστω χωρίς τέτοια πρόθεση απ'την πλευρά του scoop, αποθεώνει αυτά με τα οποία υποτίθεται ότι έχεις πρόβλημα. Μάλλον το επιδοκιμάζεις απλώς και μόνο επειδή ήταν εναντίον του Σύριζα. Λογικό; Παράλογο; Εύστοχο; Άστοχο; Καμία σημασία. Αρκεί να είναι εναντίον του Σύριζα. Μετά υστερικοί είναι "οι άλλοι".(*εκτός αν θεωρούμε αφορμή το να έχει θετική άποψη για τον Βαρουφάκη ένας πρώην συνάδελφος του, οπότε...ναι, πάλι οι άλλοι είναι υστερικοί)
@Σαλαμανδρα: Οι προσωπικες ερευνες και ιο δημοσιευσεις (καθολα ενδιαφερουσες, σημαντικες και σεβαστες) δεν σημαινουν απαραιτητα οτι καταστουν καποιον ικανο να τις κανει και πραξη. Εκτος τουτου ο Βαρουφακης, του οποιου εχω παρακολουθησει διαλεξεις χωρις να ειμαι φοιτητρια του και μαλιστα τις βρηκα και αρκετα ενδιαφερουσες, μου δινει την εντυπωση οτι συνεχιζει να κανει διαλεξεις στην Ευρωπη, χωρις να μπορει να εφαρμωσει αυτα που λεει. Απο κει και περα, ειναι ακομη πολυ νωρις για να δουμε αποτελεσμα οποτε μεχρι τωρα κινησεις κρινουμε, με τα κριτηρια και τις γνωσεις που εχει ο καθενας απο εμας. Η μεχρι τωρα αποψη μου ειναι οτι ο Βαρουφακης θα ηταν καλυτερο να ειχε μεινει στις διαλεξεις και στις δημοσιευσεις του. Αν δω αποτελεσμα δεν εχω κανενα λογο να μην αλλαξω την αποψη μου.
@dim_m: δεν απαξιωνω κανεναν που διδασκει. Εχω σπουδασει και στην Ελλαδα και στο εξωτερικο και παντα ειχα απολυτο σεβασμο στους καθηγητες μου (σε αντιθεση με το μεγαλυτερο ποσοστο φοιτητων στη χωρα μας που τους απαξιωνει). Απλα, πολυ απλα δεν θεωρω οτι επειδη καποιος εχει -σημαντικη- ακαδημαικη καριερα αυτοματως μπορει αυτα που διδασκει να τα κανει και πραξη. Μπορει να μπορει, μπορει και οχι. Για μενα ο Βαρουφακης στη μεχρι τωρα -συντομη- πορεια του ως υπουργος οικονομικων μου δειχνει οτι δεν μπορει. Μπορει να κανω λαθος. Μου το επιτρεπετε ετσι;
@ScoopΔεν σου απαγόρευσε κανείς τίποτα. Είναι άσχημο να υπονοείς ότι η κριτική σημαίνει απαγόρευση. Εσύ "μας" επιτρέπεις να ασκούμε κριτική σε κάτι με το οποίο "διαφωνούμε" και να του "δίνουμε" αρνητική ψήφο ή απαγορεύεται γιατί θα θεωρήσεις ότι σου "απαγορεύουμε" να μιλάς; (Σ: Δεν είμαι πολλοί, είμαι μία, οπότε, εδώ που τα λέμε, δεν μπορώ να σου "επιτρέψουμε" τίποτα)Το "μπορεί να μπορεί, μπορεί και όχι" είναι καθ'όλα διαφορετικό σχόλιο από το "αυτοί που δεν μπορούν να πράξουν, διδάσκουν". Με το πρώτο μόνο να συμφωνήσει μπορεί κανείς, δεν είμαστε μάντεις. Με το δεύτερο μόνο να διαφωνήσει μπορεί κανείς, οι λόγοι προφανείς. Αν δεν απαξιώνεις αυτούς που διδάσκουν, μη δηλώνεις απαξίωση για αυτούς που διδάσκουν - ο άλλος αυτό που δηλώνεις βλέπει και αυτό σχολιάζει/καταψηφίζει/επιδοκιμάζει.
@dim_m έχω την άποψή ΜΟΥ, την πιστεύω και δεν δέχομαι κάποιος να μου βάζει ταμπέλες περί "ύποπτων αποψεων" . Τα κριτήρια μου δεν έχουν να κάνουν με υπέρ ή κατά κάποιου κόμματος, αλλά με το τι πιστεύω εγώ ότι είναι καλό για τη χώρα και το μέλλον μου. Από τη στιγμή που βγήκε η κυβέρνηση, σε όλα τα πάνελ οποίος κριτικαρει την κυβέρνηση ακούει την κατηγορία ότι " είσαι με τους Γερμανούς", προκειμένου να φιμωθει και να δαιμονοποιηθει. Κράτα τους χαρακτηρισμους για τον εαυτό σου. Αν έχεις επιχειρήματα παραθεσε τα θεωρώ το Καμμενο γελοίο πολιτικό και τη πλειοψηφία των πολιτικών του συριζα ερασιτέχνες δημαγωγους. Περιμένω από τη κυβέρνηση σχέδιο και λύσεις, όχι συναισθηματικους λαικισμους
@Greeko25Υπερασπίστηκες υστερικά και στο όνομα του ευρωπαϊσμού ένα (έστω και κατά λάθος) βαθιά αντιευρωπαϊκό σχόλιο κατηγορώντας για υστερία και αντιευρωπαϊσμό όσους ορθώς το καταψήφισαν. Το υπερασπίστηκες, δηλαδή, απλώς και μόνο επειδή ήταν εναντίον του Σύριζα. Είναι τόσο απλό, και η αντίφαση δεν ανατρέπεται με πέταμα της μπάλας στην εξέδρα, ούτε με "καθρεφτάκια". Ξανά: Ταμπέλες δίνεις, ταμπέλες θα λάβεις. Η υστερική επίθεση θα γεννήσει υστερική υπεράσπιση, και δεν θα φταίνε μόνο οι άλλοι."Από τη στιγμή που βγήκε η κυβέρνηση, σε όλα τα πάνελ οποίος κριτικαρει την κυβέρνηση ακούει την κατηγορία ότι " είσαι με τους Γερμανούς", προκειμένου να φιμωθει και να δαιμονοποιηθει."Ναι. Φαίνεται έγιναν Συριζαίοι ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης και ο Αλαφούζος!Προσωπικά, δεν το έχω ακούσει σε κανένα πάνελ, οπότε θα ήθελα πέντε ενδεικτικά λινκ (αφού ακούγεται σε όλα τα πάνελ, τα πέντε λινκ δεν είναι πολλά και είναι και πανεύκολο να βρεθούν). Επίσης, θα ήθελα μερικά λινκ με πάνελ όπου η εν λόγω κατηγορία να απευθύνεται σε ΠΟΛΙΤΕΣ. (Φαντάζομαι καταλαβαίνεις ότι ο χ Σαμαράς δεν είναι το ίδιο με έναν απλό πολίτη. Ο χ Σαμαράς ΕΙΝΑΙ με τους Γερμανούς για τον πολύ απλό λόγο ότι θα δει την πολιτική του καριέρα να πεθαίνει αν πετύχει ο Σύριζα.)Επίσης, "από τη στιγμή που βγήκε η κυβέρνηση, σε όλα τα φόρουμ οποίος υπερασπίζεται την κυβέρνηση ακούει την κατηγορία ότι 'θες να προσληφθείς στο Δημόσιο και να μας φας τα λεφτά, τεμπελόσκυλο', προκειμένου να φιμωθει και να δαιμονοποιηθει. Και ακούει και την κατηγορία ότι θέλει να φιμώσει και να δαιμονοποιήσει εκείνος τους άλλους!"."Τα κριτήρια μου δεν έχουν να κάνουν με υπέρ ή κατά κάποιου κόμματος, αλλά με το τι πιστεύω εγώ ότι είναι καλό για τη χώρα και το μέλλον μου."Κι επαναλαμβάνω: Fair enough, αλλά όταν ασκείς κριτική τόσο αντιφατικά, υστερικά και άστοχα όσο την άσκησες στο συγκεκριμένο thread, μην περιμένεις να κάτσουν πολλοί να ακούσουν νηφάλια τι πιστεύεις ότι είναι καλό για τη χώρα."θεωρώ το Καμμενο γελοίο πολιτικό και τη πλειοψηφία των πολιτικών του συριζα ερασιτέχνες δημαγωγους"Συμφωνώ. Ο Καμμένος είναι τουλάχιστον γελοίος και ο Σύριζα ως επί το πλειστόν δεν μου φαίνεται να έχει επαγγελματίες δημαγωγούς.