Η Κροατία διαγράφει τα χρέη χιλιάδων φτωχών πολιτών

Η Κροατία διαγράφει τα χρέη χιλιάδων φτωχών πολιτών Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.
4

Από σήμερα, χιλιάδες από τους φτωχότερους πολίτες της Κροατίας θα επωφεληθούν από το κυβερνητικό σχέδιο «νέο ξεκίνημα» και τα χρέη τους θα διαγραφούν. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να βοηθήσει μερικούς από τους συνολικά 317.000 κατοίκους, των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας των χρεών τους.

Αν και η Κροατία είναι μια σχετικά μικρή χώρα, με συνολικό πληθυσμό 4,4 εκατομμύρια κατοίκους, ο αριθμός των υπερχρεωμένων πολιτών είναι σημαντικός και αποτελεί μεγάλο οικονομικό βάρος. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κροατίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για το τρέχον έτος.

«Εκτιμούμε ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί για περίπου 60.000 πολίτες», έχει δηλώσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Milanka Opacic, προσθέτοντας ότι «έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα χωρίς την επιβάρυνση του χρέους».

Προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα, οι Κροάτες πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια: το χρέος τους πρέπει να είναι μικρότερο από 35.000 κούνα (4548 ευρώ), καθώς και το μηνιαίο εισόδημά τους δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 1.250 κούνα (162 ευρώ). Όσοι υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα δεν πρέπει να κατέχουν οποιοδήποτε ακίνητο ή να έχουν αποταμιεύσεις.

Οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα ως άνευ προηγουμένου και εξαιρετικό. «Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα συγκρίσιμο», αναφέρει στη Washington Post ο Dean Baker από το Κέντρο Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας στην Ουάσιγκτον.

Αν και το πρόγραμμα αναμένεται να κοστίσει μέχρι και 210 εκατομμύρια κούνα, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ, η κυβέρνηση της Κροατίας αναμένει οικονομικά μακροπρόθεσμα οφέλη που θα αντισταθμίσουν τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς έχει πείσει πολλές πόλεις, δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους κύριους παρόχους τηλεπικοινωνιών της χώρας, καθώς και εννέα τράπεζες να διαγράψουν κάποιο από το χρέος των πολιτών. Η κυβέρνηση δεν θα καλύψει τις απώλειες των εταιριών.

Συνολικά, το χρέος όλων των Κροατών ανέρχεται σε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ και το χρέος που πρόκειται να εξαλειφθεί αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1%. Ωστόσο, το πρόγραμμα θα βοηθήσει σημαντικά εκείνους που θα συμμετέχουν σε αυτό, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Με τη μείωση του χρέους κατά λιγότερο από 1%, η Κροατία απελευθερώνει σχεδόν το 20% των οφειλετών της από τις υποχρεώσεις τους.

Ορισμένοι οικονομολόγοι πάντως, μεταξύ των οποίων και ο Baker, είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το κατά πόσο το σχέδιο αυτό θα πετύχει: «Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις άτομα με χαμηλό εισόδημα. Εάν οι δανειστές πιστέψουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ξανά, θα χρεώνουν πολύ υψηλά επιτόκια στους δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα».

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Διεθνή / Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης θα φροντίσουν για τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των τουριστών που επηρεάζονται
NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια followers μέσα σε λίγες ώρες, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να μιλήσει απευθείας με τον αμερικανικό λαό»
NEWSROOM
Βρετανία: Οι Τόρις υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό του φύλου

Διεθνή / Βρετανία: Όχι στον αυτοπροσδιορισμό, φύλο είναι μόνο το βιολογικό, λένε οι Τόρις για τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό

Αν εκλεγούν στις 4 Ιουλίου, οι Συντηρητικοί και ο Ρίσι Σούνακ υπόσχονται να ξαναγράψουν τον νόμο περί ισότητας ώστε οι προστασίες που κατοχυρώνει να ισχύουν μόνο για το βιολογικό φύλο ενός ατόμου
NEWSROOM
Ο «γάμος της χρονιάς» στη Βρετανία στις 7 Ιουνίου: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Ουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Διεθνή / Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Ο 33χρονος Χιου Γκρόσβενορ είναι ο πλουσιότερος Βρετανός κάτω των 40 ετών και νονός του πρίγκιπα Άρτσι - Θα είναι καλεσμένος στο γάμο του ο πρίγκιπας Χάρι;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Σα δε ντρέπονται να διαγράφουν τα χρέη των τεμπέληδων, διότι ως γνωστόν όποιος δεν έχει λεφτά ή δουλειά είναι τεμπέλης στην Ελλάδα άρα ισχύει για όλες τις χώρες.
Ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας για 17 συναπτά έτη. Την τριετία 2010-2012 λόγω των πολλών οικονομικών προβλημάτων στην εύρεση εργασίας και κατ'επέκταση απόκτησης εσόδων αδυνατούσα να πληρώνω €900/δίμηνο στον Οργανισμό Αφαίμαξης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με αποτέλεσμα σήμερα να οφείλω περί τα €18.000. Αναγκάστηκα να κάνω διακοπή και να πάω να εργαστώ σαν υπάλληλος με μισθό €500/μήνα. Όταν είχα πάει πέρυσι στα γραφεία τους να ρωτήσω αν μπορούσα να κάνω διακανονισμό, εκείνοι μου είπαν ότι η ελάχιστη δόση είναι €480! Εκ των πραγμάτων δεν προχώρησα γιατί ήταν αδύνατον στην παρούσα οικονομική μου κατάσταση. Σκέφτομαι να μπω στον διακανονισμό των 72 δόσεων που έχει εξαγγελθεί, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό καθώς η δόση βγαίνει στα €250/μήνα. Δεν επεδίωξα να εισφοροδιαφύγω, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Αναρωτιέμαι αν θα γίνει κάτι για όσους βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με την δική μου.
Φίλε μην κάνεις τίποτα. Καταρχάς τα χρηματα είναι τόσα και εξαιτίας των προστίμων. Επίσης, μέσα σε αυτά τα 18 χιλιάρικα ο ΟΑΕΕ σου έχει χρεώσει ποσά για την ιατρικά σου ασφάλιση ενώ παράλληλα ΔΕΝ σου παρείχε ασφαλιση υγείας επειδή χρωστούσες. Αυτό είναι εξώφθαλμα άδικο, έχουν παρθεί κάποιες διαστικές αποφάσεις στην Πάτρα νομίζω και σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να το λύσει. Πρέπει τα ποσά αυτά (και τα πρόστιμά τους) να αφαιρεθούν από τα χρωστούμενά σου και να πληρώσεις μόνο τις εισφορές συνταξης αυτών των ετών.
Μα δεν τα έμαθες;Καλά έπαθες γιατί το κράτος κάνει ό,τι γουστάρει με τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί τα λεφτά είναι δικά του.Έτσι διάβασα πρόσφατα δω μέσα...