Θετική η ΕΣΕΕ στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Θετική η ΕΣΕΕ στην αύξηση του κατώτατου μισθού Facebook Twitter
12

Θετική εμφανίζεται η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), στην εξαγγελία ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Όπως εκτιμά η ΕΣΕΕ  η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την κατανάλωση, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης.

Η Συνομοσπονδία σημειώνει επίσης μεταξύ άλλων ότι ένας υψηλότερος κατώτατος μισθός θα τονώσει τη ζήτηση, ενώ η ενίσχυση της κατανάλωσης θα δημιουργήσει νέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις και σταδιακά θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης.

Χαρακτηρίζει δε υπερβολικούς, στην παρούσα συγκυρία, τους φόβους ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα προκαλούσε αύξηση των εισαγωγών και επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου και γενικότερα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 137.113 εργαζόμενοι στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Yποτίθεται πως οι μειώσεις στους μισθούς έγιναν για να γίνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, να κάνουν προσλήψεις και να γίνει η χώρα ελκυστική στους ξένους επενδυτές! Είδε μήπως κανείς τίποτα από όλα αυτά να γίνεται και δεν το κατάλαβα; Αντίθετα εκείνο που είδαμε ήταν απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες, ελαστικές μορφές απασχόλησης, ανασφάλιστη εργασία και γενικά κάτι που μοιάζει με δουλεία και όχι με δουλειά!!!
αυτο που τσακωνεστε για το αν οι μικρες επιχειρησεις θα αντιμετωπισουν πρόβλημα, όταν ο φορέας μικρών επιχειρήσεων λέει ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα, μαλλον ξερολίαση λέγεται
Ποιος φυσιολογικός επιχειρηματίας ανησυχεί όταν του λες ότι θα σου αυξήσω το κόστος της μισθοδοσίας σου 28% σε μία μέρα; Πάρτυ ετοιμάζονται στα κατά τόπους επιμελητήρια για να γνωριστούν μεταξύ τους οι ελάχιστοι επιχειρηματίες που άντεξαν 5 χρόνια κρίσης και επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ τους δίνει την ευκαιρία να μοιράσουν τα υπερκέρδη τους με τους εργαζόμενους (υπήρχε απαίτηση από την πρώτη ημέρα αλλά δεν μπορούσαν να αρχίσουν να δίνουν λεφτά την ώρα που γύρω τους υπήρχε τόση ανεργία). Άντε ρε που θα μας πείτε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας... Το μόνο που θα καταφέρετε είναι τους 5-10 σωστούς που έχουν απομείνει να τους κάνετε και αυτούς κλέφτες (με την έννοια ότι άλλα θα πληρώνουν στον εργαζόμενο και άλλα θα δηλώνουν).
εσυ τι ακριβως περιμενες να κανουν? να βγουν και να πουν θα τους διωξουμε ολους ή μολις ακους επιχειρηματιας σκεφτεσαι τη φαγε και την ιντρακομ? ενας εμπορος με δυο υπαλληλους θα μοιραστει τα λιγοστα κερδη με τους εργαζομενους ή θα κοιταξει να σωσει το τομαρι του?
Δεν ήταν ανάγκη να έχεις αποφοιτήσει από το Ηarvard για να το προέβλεπες αυτό!!Όπως πολύ σωστά έλεγε ένας βιομήχανος ''οι εργαζόμενοι μου είναι οι πελάτες μου''.
Ίσως και να έπρεπε να έχεις αποφοιτήσει όμως για να καταλάβεις πόσο λάθος είναι αυτό. Και δεν εννοώ για τις μπούρδες του Θεοδωράκη ότι θα πάνε να χαλάσουν τα λεφτά σε εισαγόμενα προϊόντα. Εννοώ το γεγονός ότι αυτό το πράγμα θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας από εργοδότες που δεν θα έχουν να δώσουν αυτά τα λεφτά και θα διώξουν τους εργαζόμενους και της φοροδιαφυγής από εργοδότες που θα πληρώνουν λιγότερα από αυτά και θα βάζουν τον εργαζόμενο να υπογράφει για περισσότερα. Απλό οικονομικό παράδειγμα για όλους:Όλες οι επιχειρήσεις έχουν διαθέσιμο κεφάλαιο για μισθούς 100 και για ασφαλιστικές εισφορές 24,56 (δεν είναι τυχαίο νούμερο-είναι το ποσοστό των εισφορών στο ΙΚΑ) Σύνολο:124,56Αύξηση τους βασικού μισθού => Μισθοδοσία 128 (περίπου 28% είναι η διαφορά 586 με 751), ασφαλιστικές εισφορές 31.Σύνολο 159. Τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις;; Θα γεννήσουν τα 35 που απαιτούνται επιπλέον ή θα μειώσουν το προσωπικό τους ώστε να φτάσουν ξανά συνολικό κόστος 124;; Όσους απαντήσουν ότι οι επιχειρήσεις έχουν αλλά πίνουν το αίμα του εργαζόμενου με το καλαμάκι μάλλον ζουν σε άλλη χώρα τα τελευταία χρόνια. Δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν άσχημα παραδείγματα εργοδοτών. Αλλά αυτοί έκλεβαν και θα συνεχίσουν να κλέβουν μέχρι να βρεθεί τρόπος να τους πιάσουν. Οι υπόλοιποι;;;
εχεις απολυτο δικιο και χαιρομαι που το επισημαινεις...οι λιγοστες επιχειρησεις που απασχολουν εργαζομενους αυτη τη στιγμη θα τους διωξουν και αυτους...με ελαχιστοτατο τζιρο δεν σου μενει παρα να δουλεψεις μονο μερα νυχτα μπας και μεινει τπτ στο τελος.ή αναγκαστικα θα στραφουν στη μαυρη εργασια .
Προφανώς οι ίδιοι οι επιχειρηματίες (ΕΣΕΕ) πιστεύουν πως η τόνωση στην αγορά (από την αύξηση στους μισθούς των πελατών τους) θα αποφέρει αρκετά για να είναι σε θέση η επιχείρηση να πληρώσει τις αυξήσεις σε μισθούς και εισφορές και να έχουν μεγαλύτερο κέρδος.Εσύ γιατί βλέπεις την αύξηση στους μισθούς αγνοώντας την τόνωση της αγοράς;
Να είσαι σίγουρος ότι στις μέρες μας εργάζονται σε μια επιχείρηση μόνο οι εντελώς απαραίτητοι, ούτε μίσος εργαζόμενος παραπάνω. Το αντίθετο μάλιστα, δουλεύει ένας για δυο!Άρα και να θέλουν να απολύσουν δεν τους παίρνει γιατί άπλα δεν βγαίνει η δουλειά. Όποτε με την αύξηση του βασικού μισθού αυξάνετε η αγοραστική δύναμη και κατ'επεκταση αύξηση τζίρου στις επιχειρήσεις.Να που θα βγουν και αυτά τα παραπάνω λεφτά που σε προβληματισαν τόσο.
Με γυρνάς στην θεωρία του εργοδότη που ρουφά το αίμα με το καλαμάκι και απλως βγάζει λεφτά και τα μαζεύει σε μια γωνία. Που θα βρει τα λεφτά για να δώσει αύξηση; Την πιθανότητα να μην αντέξει ο εργοδότης το νεο κόστος και να το κλείσει το μαγαζί επειδή δεν αντέχει οποία αύξηση του πει το κράτος την σκέφτηκες ή μπα; Η λογική σου οτι επειδή πήρε ένας παραπάνω αρα το δίπλα μαγαζί θα βγάλει αρκετά να καλυψει το νεο κόστος είναι τουλάχιστον αφελής από οικονομικής πλευράς. Αλλά αν υποθέτουμε ότι ισχύει γιατί μόνο 751 και όχι 1300 ή ακόμα καλύτερα 5000... Ή μάλλον, αφού ούτως ή άλλως βλακειες λεμε, 10000. Και το κερασάκι: Ο εργοδότης μαζί με τους 1-2 υπαλλήλους όταν το κλείσουν το μαγαζάκι θα πιάνονται και αυτοί ως άνεργοι πλέον... Που θα βρουν δουλειά αν έχουν κλείσει όλα τα δίπλα μαγαζάκια; Στις πολυεθνικές που τόσο αντιπαθεί η νέα μας κυβέρνηση ή στο δημόσιο;Αναρωτιέμαι αν όσοι έβαλαν όχι στο πρώτο σχόλιο μου διαφωνούν με τα μαθηματικά ή είναι ιδεολογική η άποψη τους;
Σύμφωνα με τα δικά σου λεγόμενα τότε αν πάμε τον βασικό στα 400 έχουμε πατάξει την ανεργία?!Έκτος και αν θεωρείς ότι τα 580, καθαρά 400, είναι ένας μισθός που μπορεί να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή επιβίωση του ατόμου (για οικογένεια ούτε λόγος) όποτε και δεν είναι ανάγκη να του προσφέρουμε την πολυτέλεια μιας αύξησης!!Και ας είμαστε λίγο ρεαλιστές όταν κρατάς έναν υπάλληλο 10ωρο και του δίνεις 20 ευρώ δεν ξέρω αν του ρουφάς το αίμα αλλά σίγουρα πατάς πάνω του για να κερδίσεις περισσότερα και έχω άπειρα παραδείγματα τέτοιας εκμεταλλευσης να σου πω!!
Μην μπερδεύεσαι. Δεν είπα πουθενά ότι τα 400 ή 500 είναι αξιοπρεπής μισθός και ότι φτάνουν για την επιβίωση ενός ανθρώπου στην σημερινή οικονομία. Οικονομικά σπούδασα - δεν είμαι ηλίθιος να μην ξέρω. Απλώς ανέλυσα το ανεφάρμοστο του μέτρου και τον κίνδυνο στον οποίο βάζει για περαιτέρω ύφεση στα χαμηλά εισοδήματα και για αύξηση της ανεργίας. Αν ως μέτρο είχε παρθεί στην αρχή της κρίσης θα συμφωνούσα 100%. Το να το κάνεις όμως μετά από 5 χρόνια ύφεσης της οικονομίας είναι απλώς μια ηλιθιότητα η οποία γίνεται για "συμβολικούς" σκοπούς όπως η ίδια η κυβέρνηση έχει δηλώσει. Ε για "συμβολικούς" σκοπούς αν μειώσουν την φορολογία από 26% σε 15%, καταργήσουν την προκαταβολή φόρου 55% για το επόμενο έτος, μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές από 24,56% σε 20%, καταργήσουν την εισφορά αλληλεγγύης 1,5% ή 3%, καταργήσουν την φορολόγηση με το τεκμαρτό εισόδημα και δώσουν κίνηση στην αγορά αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες, τότε ΝΑΙ να κάνουν "συμβολικά" αύξηση στον βασικό μισθό. Αλλά κανένα από αυτά που είπα δεν υπάρχει σκοπός να γίνει εκτός από μία μικρή αύξηση στις δημόσιες δαπάνες (επαναπρόσληψη 2500-3000) για την οποία ακόμα δεν ξέρουν πως θα βρουν λεφτά. Απλώς το ανακοινώνουν και περιμένουν να τα γεννήσει η παραπάνω φορολογία επειδή θα πάνε τον μισθό από 586 σε 751... Troll economics