"Δεν έπρεπε ποτέ να δημοσιεύσω αυτό το βίντεο στο Facebook"

"Δεν έπρεπε ποτέ να δημοσιεύσω αυτό το βίντεο στο Facebook" Facebook Twitter
9

H παραπάνω εικόνα είναι ίσως το πιο σοκαριστικό στιγμιότυπο του βίντεο που κατεγράφη την ημέρα της αιματηρής επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo.

Ο αστυνομικός Ahmed Merabet βρίσκεται τραυματισμένος στο έδαφος και λίγο αργότερα εκτελείται από τον δράστη του μακελειού.

Ο άνθρωπος που κατέγραψε το πολυσυζητημένο ερασιτεχνικό βίντεο της εν ψυχρώ δολοφονίας, τώρα εκφράζει τη λύπη του και μετανιώνει που δημοσίευσε το υλικό στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι δεν περίμενε πως θα μεταδιδόταν τόσο γρήγορα και τόσο πολύ.

Ο Jordi Mir δήλωσε στο Associated Press πως δημοσίευσε το βίντεο από το φόβο και εξαιτίας ενός "ηλίθιου αντανακλαστικού" που έχει δημιουργηθεί από την χρόνια χρήση των social media.

"Eίχα πανικοβληθεί" ανέφερε στον δημοσιογράφο και εξομολογήθηκε πως έψαχνε να μιλήσει με κάποιον για αυτό που μόλις είχε δει και καταγράψει. "Ήμουν μόνος στο διαμέρισμά μου και έβαλα το βίντεο στο Facebook. Αυτό ήταν το λάθος μου." Ο άντρας ανέφερε πως μετά από 15 λεπτά και ενώ είχε σκεφτεί πιο ώριμα αφαίρεσε το βίντεο, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.

Το βίντεο είχε ήδη κοινοποιηθεί πολύ από τους περίπου 2500 διαδικτυακούς φίλους του και κάποιος το είχε ανεβάσει στο YouTube. Λίγη ώρα μετά το έβλεπε στην τηλεόραση. Το επίμαχο υλικό προβλήθηκε από όλα τα μέσα του πλανήτη και ακόμη και οι Νew York Times επέλεξαν να μην θολώσουν την εικόνα και να προβάλλουν το ντοκουμέντο ως είχε.

Η οικογένεια του δολοφονηθέντα Merabet εξέφρασε την οργή της για την προβολή του. Ο αδελφός του δήλωσε σε δημοσιογράφους το Σάββατο: "Πώς τολμήσατε να πάρετε αυτό το βίντεο και να το μεταδώσετε. Άκουσα τη φωνή του, τον αναγνώρισα, τον είδα να σφάζεται και τον ακούω κάθε μέρα να σφάζεται."

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το βίντεο είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο που καταγράφει την αναλγησία των τρομοκρατών και πως συνέβαλε στο κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη. Το βίντεο προκάλεσε ένα ξέσπασμα υποστήριξης για τον Merabet και την οικογένειά του, με το χάσταγκ #JeSuisΑhmed.

 

"Δεν έπρεπε ποτέ να δημοσιεύσω αυτό το βίντεο στο Facebook" Facebook Twitter

Ο Mir αναφέρει πως στην αρχή δεν ήξερε καν τι είχε μαγνητοσκοπήσει και πως στην αρχή πίστευε πως έβλεπε μια ληστεία τράπεζας. Αργότερα διαπίστωσε πως αυτό που συνέβη ήταν κάτι πολύ πιο σημαντικό, αλλά ακόμη και τώρα δεν μπορεί να εξηγήσει την παρόρμησή του να το κάνει. 

Ο 50χρονος που από το παράθυρο του κατέγραψε την συγκλονιστική στιγμή ζητά συγνώμη από την οικογένεια του νεκρού αστυνομικού και θέλει να γνωρίζουν πως από τότε δέχτηκε πολλές προτάσεις από μέσα που θέλησαν να αγοράσουν το επίμαχο υλικό, αλλά τις αρνήθηκε όλες. Κλείνοντας την συνέντευξή του στο Associated Press αναφέρει: "Μακάρι να μην το είχα κάνει. Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω δεν θα το έκανα. Τώρα πήρα το μάθημα μου και ξέρω πως στο Facebook δεν υπάρχει τίποτα που να μένει ιδιωτικό."

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Διεθνή / Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να απομακρύνει μέλη της Fed και να τοποθετήσει πιστούς συνεργάτες - Τι σημαίνει η κίνηση αυτή για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και τα επιτόκια
LIFO NEWSROOM
Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπουνγκα μπουνγκα» του Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Διεθνή / Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Η αξία του ακινήτου εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και αν επιτευχθεί πώληση σε αυτή την τιμή, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ιδιωτικές κατοικίες παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπως όλα δείχνουν παίρνει τον ρόλο του ως πατέρας του μελλοντικού βασιλιά τόσο σοβαρά, όσο και τον ρόλο του ως μελλοντικός βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Διεθνή / Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση Ζελένσκι χαλαρώνει τον κανόνα που απαγόρευε την έξοδο ανδρών από την Ουκρανία - Τι ισχύει για τους 18-22 ετών, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση νέων και το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
το hashtag #JeSuisAhmed δεν ήταν απλώς συμπαράσταση στο θύμα αλλά και δήλωση -κυρίως εκ μέρους μουσουλμάνων- ότι ταυτίζονται με τη δική του εκδοχή μουσουλμάνου και όχι με αυτή των δραστών.Κατά τα άλλα, συνειδητά αρνούμαι να δω βίντεο με αποκεφαλισμούς και εκτελέσεις, στάση που προτείνω όποτε μπορώ, σε όσους περισσότερους μπορώ.Νομίζω ότι είναι και μια τιμωρία των δραστών που επιζητούν ακριβώς αυτό, τη δημοσιότητα. Καταρχήν μένει σε συνειδησιακό επίπεδο αλλά αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο, και όσο περισσότεροι το κάνουμε, τόσο περισσότερο η στάση μας αποκτά πραγματική υπόσταση και αντίκτυπο.
Αυτός κατάλαβε ότι ήταν λάθος να κοινοποιήσει τον θάνατο ενός ανθρώπου σε όλον τον πλανήτη σαν ένα ακόμα selfie video στο Facebook. Του πήρε 15 λεπτά να καταλάβει το λάθος του. Τα δικά μας κανάλια έδειξαν το video εκατοντάδες φορές χωρίς κανένα pixelation στις "ειδήσεις" τους τις τελευταίες ημέρες, και δεν τους περνάει από το μυαλό κανένα πόσο λάθος κάνανε. Αναρωτιέμαι τί σημαίνει αυτό γιά μας, το κοινό τους. Κάθε λαός έχει τα media που του αξίζουν.
Αντι να έβγαζε το κινητό του για να βιντεοσκοπήσει, θα μπορούσε να τραβούσε την προσοχή των τρομοκρατών για να σωθεί ο Ahmed. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ανέβασε το βίντεο στην προσωπική του σελίδα στο Facebook! Ως τι?? Άλλο να δείχνεις το βίντεο στις αρχές αλλά να το ανεβάσεις στην προσωπική σου σελίδα?
ναι φυσικά, όλοι αυτό θα κάναμε! Θα τραβούσαμε πάνω μας την προσοχή οπλισμένων τρομοκρατών για να σώσουμε έναν άγνωστο και μετά θα είχαμε και την ψυχραιμία να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Κακώς το τράβηξε και κακώς το δημοσίευσε αλλά τουλάχιστον παραδέχεται ότι έκανε λάθος δημόσια.
Δηλαδή βλέπεις από το παράθυρο σου μασκοφόρους με καλάσνικοφ και θα τους τραβήξεις την προσοχή; Δηλαδή να σε φάνε κι εσένα. Να πάρεις την αστυνομία το καταλαβαίνω. Να το παίξεις ήρωας άοπλος απέναντι σε οπλισμένους με καλάσνικοφ είναι επικίνδυνα ανόητο. Εμένα μου κάνει σαν εξήγηση τα αντανακλαστικά στα sm. Το θεωρώ πολύ φυσικό, εδώ ανεβάζουν και τι φαγητό έφαγαν το μεσημέρι, πόσω μάλλον κάτι τόσο συγκλονιστικό.Μου άρεσε πάντως που δεν το πούλησε. Αυτό ξεκαθαρίζει αρκετά τις προθέσεις του.