Έχει τύχη το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου;

Έχει τύχη το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου; Facebook Twitter
19
Έχει τύχη το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου; Facebook Twitter
Paleologos Nick / SOOC

Έχει τύχη το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου (ΓΑΠ);

Θεωρητικώς, ναι.


Το όνομα Παπανδρέου είναι ισχυρό brand. Η σχέση του με ένα τμήμα ψηφοφόρων του παλαιού, εκλογικά κυρίαρχου ΠΑΣΟΚ, έχει αταβιστικό χαρακτήρα.


Στελεχιακή βάση για να στηρίξει το νέο εγχείρημα υπάρχει έτοιμη. Είτε από παλιούς πολιτικούς του φίλους, είτε από νεότερα στελέχη που δραστηριοποιήθηκαν πρώτη φορά τα χρόνια της δικής του ηγεσίας και έτσι αισθάνονται ένα πολιτικό δέσιμο μαζί του. Τα 400 άτομα που χρειάζονται για ψηφοδέλτια μπορεί να τα βρει σχετικά εύκολα.

Η «λίμνη» στην οποία ψαρεύει το νέο κόμμα (για να μη γελιόμαστε: κυρίως πρώην ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ που απεχθάνονται τον Βενιζέλο) έχει ψάρια.

Πολλά όμως έχουν ήδη πιαστεί στα δίχτυα του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή αυτός προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις, είναι ερωτηματικό αν θα επαναπατριστούν. Σίγουρα, όμως, ένα τμήμα εξ αυτών, που έχει δυσκολία να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επιστρέψει στις παραδοσιακές του πολιτικές αναφορές.


Αυτές οι υπαρκτές αρχικές προϋποθέσεις δημιουργούν κάποια περιθώρια αισιοδοξίας. Ωστόσο η πορεία του εγχειρήματος θα κριθεί από το πώς θα διαχειριστεί 3 κομβικά ζητήματα:

1. Αυτοαναφορικός λόγος – άγχος «δικαώσης».
Μέχρι σήμερα οι περισσότερες παρεμβάσεις του ίδιου του ΓΑΠ και πολλών υποστηρικτών του, εξέπεμπαν ένα άγχος δικαίωσης που τους εγκλώβιζε σε μια ρητορική προσανατολισμένη στο παρελθόν. Η "αδικία" (κατά τους υποστηρικτές του) στο πρόσωπο του ΓΑΠ, υπαρκτή ή όχι, είναι αδιάφορη για το μέσο ψηφοφόρο. Σε συνθήκες πόλωσης και ανησυχίας για την επόμενη μέρα το τελευταίο που απασχολεί την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι η ηθική αποκατάσταση του ΓΑΠ και το αν "αυτοκτόνησε" με τη μοιραία πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα ή αν έπεσε από εσωτερικό "πραξικόπημα".
Επίσης πολλά από τα όσα σήμερα αναφέρει αποτελούν επανάληψη όσων έλεγε κατά καιρούς, παραβλέποντας ωστόσο ότι για το ευρύ κοινό είναι κάποιος που έχει ήδη δοκιμαστεί.
Δεδομένης της χρονικής πίεσης που υπάρχει, αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, ώστε να μη θεωρηθεί το όλο εγχείρημα ένα προσωπικό καπρίτσιο.

2. Σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.
Μπορεί οι υποστηρικτές του ΓΑΠ (ειδικά οι ιντερνετικοί) να είναι οι πιο φανατικοί εχθροί της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά η πραγματικότητα λέει ότι ο ΓΑΠ υπερψήφισε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά (πλην μιας διάταξης για τις τράπεζες στο τελευταίο μεσοπρόθεσμο), υπερψήφισε όλους τους προϋπολογισμούς, στάθηκε στην κυβερνητική πλευρά σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία (π.χ. ψήφο εμπιστοσύνης, πρόταση δυσπιστίας, κλπ), στήριξε ακόμα και την εκλογή ΠτΔ. Πώς τώρα θα προσάψει αυτός ή οι υποστηρικτές του όλα τα κακά του κόσμου σε ένα κόμμα ή μια κυβέρνηση που ο ίδιος στήριζε μέχρι πριν λίγες μέρες, χωρίς να κατηγορηθεί για υποκρισία και κυνισμό;

3. Εσωτερικές αντιφάσεις.
Ο ίδιος ο ΓΑΠ είναι ένα πρόσωπο γεμάτο αντιφάσεις. Αναμφίβολα κοσμοπολίτης και με εκσυγχρονιστικές αντιλήψεις σε ορισμένα θέματα, αναντίρρητα υπερόπτης και με εγωκεντρικές εμμονές σε κάποια άλλα. Διαχρονικά είχε δίπλα του κάποια φρέσκα πρόσωπα, είχε όμως και κάποιες «νεατερντάλιες» μορφές του κομματικού παρασκηνίου. Ακόμα και τώρα υπάρχουν υποστηρικτικά κείμενα ή δηλώσεις, που μιλούν για την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού μας συστήματος και ταυτοχρόνως κάνουν αναφορές στους Γεώργιο και Ανδρέα Παπανδρέου, πράξη –κατανοητή μεν ανθρώπινα και πολιτικά – αλλά δεν το λες και δείγμα ανανεωτικής αντίληψης. Σε ένα μεγάλο κόμμα αυτή η πολυσυλλεκτική αντιφατικότητα δεν ενοχλεί, αντιθέτως είναι επιβεβλημένη για να «ψαρέψεις» από παντού. Για ένα μικρό κόμμα, όμως, η διαμόρφωση διακριτού στίγματος είναι όρος επιβίωσης.

Έχει τύχη το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου; Facebook Twitter
Ποιον θα πλήξει το κόμμα του ΓΑΠ; Βλέποντας ωστόσο τη στάση πολλών υποστηρικτών του, ειδικά στο διάστημα πριν και μετά τις Ευρωεκλογές, υπάρχει η εκτίμηση ότι η πλειοψηφία τους θα πήγαινε ως επί το πλείστον στον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως στο «Ποτάμι». φωτό: SOOC

Αφού είδαμε ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν και ποια ζητήματα θα πρέπει να διαχειριστεί, πάμε να δούμε και την "the million dollars question".

Ποιον θα πλήξει το κόμμα του ΓΑΠ;

Προς το παρόν δεν έχουμε δει ερευνητικά δεδομένα και δεν έχουμε σαφή εικόνα. Άρα οι εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση μπορούν να είναι μόνο διαισθητικές.


Βλέποντας ωστόσο τη στάση πολλών υποστηρικτών του ΓΑΠ, ειδικά στο διάστημα πριν και μετά τις Ευρωεκλογές, υπάρχει η εκτίμηση ότι η πλειοψηφία τους θα πήγαινε ως επί το πλείστον στον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως στο «Ποτάμι».


Το ΠΑΣΟΚ ασφαλώς θα πληγεί και αυτό. Καταρχάς θα χάσει σίγουρα τις προσωπικές ψήφους των στελεχών που μέχρι τώρα ήταν στο ΠΑΣΟΚ και τώρα θα ακολουθήσουν τον ΓΑΠ. Όμως, η ευρύτερη «ΓΑΠική» βάση και τα μικρομεσαία στελέχη της, στην πλειοψηφία τους είχαν ήδη απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ, ήταν από τους σφοδρότερους επικριτές της συγκυβέρνησης και η πλειοψηφία της δεν ψήφισε καν ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Είχαν ήδη πάει προς ΣΥΡΙΖΑ ή «Ποτάμι», που εκτιμώ ότι θα είναι και αυτοί που θα πληγούν περισσότερο.

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, το κόμμα του ΓΑΠ, αν διαχειριστεί αποτελεσματικά τα ζητήματα που επισημάνθηκαν, μπορεί όχι απλώς να σταθεί, αλλά και να αποτελέσει έναν απρόβλεπτο, πλην καθοριστικό, παράγοντα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

12 σχόλια
Φυσικα θα κοψει απο το Συριζα, εγω θα ψηφιζα Συριζα διοτι θεορω το Βενιζελο ιδιαιτερα αυταρχικο αλαζονα και ψευτη.Ο Γιωργακης μπορει να πραγματικα ενας πολιτικος με πολυ μικρο Ι.Q.Αντικειμενικα ομως για την καταντια που βρσκομαστε εχει πολυ μικροτερο μεριδιο απο τον Καραμανλη και τον Σημιτη.Τι να πρωτοθυμηθουμε, τις 500.000 προσληψεις του Παυλοπουλου η τα προεκλογικα πακετα του Σημιτη. Ο Γιωργακης δεν προσεξε, πεταξε καποιες μεγαλες κουβεντες και εφαγε ολο το μενος των ελληνων οταν βγηκε το 2009 αναλαμβανωντας κατι παραπανω απο καμμενη γη.Και ομως για τον μεσο και για πολλους αλλυς ο Καραμανλης ειναι τρομερος ηγετης
Εχοντας ηδη διανυσει ικανο χρονικο διαστημα απο τοτε που ο Παπανδρεου μας εβαλε στο μνημονιο, για καποιον που θελει να δει ψυχραιμα/αντικειμενικα τα οσα εχουν γινει απο τοτε θα δει τα παρακατω συγκρινοντας τον Γιωργο με τους αλλους αρχηγους:1) Ο ΓΑΠ δε φυγομαχησε και ανελαβε συνειδητα το κατεστραμενο, απο τον φευγατο Καραμανλη κρατος γνωριζοντας οτι τα πραγματα ηταν πολυ χειροτερα απο οτι ο ψευτης Καραμανλης παρουσιαζε2) Ο ΓΑΠ προσπαθησε να κανει ουσιαστικες μεταρρυθμισεις (πχ ανοιγμα κλειστων επαγγελματων, ενιαιο μισθολογιο και αξιολογηση του προσωπικου στο στο Δημοσιο κλπ) για να αναδειξει τις μεγαλες και υπαρκτες ικανοτητες των Ελληνων3) Σημαντικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, αλλα και ολα τα υπολοιπα κομματα τον σαμποταρισαν χωρις να συνεναισουν στα βασικα, ενω ηξεραν οτι ηταν απουτως απαραιτητο4) Δεν υπαρχει αμφιβολια, σε εμενα τουλαχιστον, οτι δεν ειχε σκοπιμοτητες σαν τους υπολοιπους αρχηγους που φαινεται τοσο ξεκαθαρα πλεον ποσο πολικαντηδες ειναι 5) Δεν Δεν υπαρχει αμφιβολια, σε εμενα τουλαχιστον, οτι ειναι εντιμος και οτι δεν εχει κολληματα με τις καρεκλες6) Μου κανει εντυπωση ο πολεμος που του γινεται απο τα περισσοτερα ΜΜΕ, ενω ο φυγοπονος Καραμανλης ειναι σε γυαλα και κανεις δεν μιλαει για το καταστροφικο περασμα του...Θελω να ακουσω τι εχει να πει και θελω να δω ποιοι θα πλαισιωσουν το καινουργιο κομμα του για να αποφασισω
Και έλεγα πως μπορεί να σκέπτεται κάποιος υποστηρικτής του ΓΑΠ...Ότι ο Καραμανλής παραιτήθηκε είναι αδιαμφισβήτητο, απλά δεν ασχολείται κανείς με τον "κουρασμένο" ουσιαστικά γιατί έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο.Αλλά να ακούω ότι αυτός ήταν ψεύτης, ενώ ο ΓΑΠ με το "λεφτά υπάρχουν" έλεγε την αλήθεια, δεν το αντέχω. Ο ένας έκρυβε την αλήθεια (Καραμανλής) και το μόνο που "τόλμησε" να ψελίσει σχετικά με την πραγματική κατάσταση ήταν ότι απλά δεν θα αυξηθούν οι μισθοί, ενώ ο άλλος έταζε λαγούς με πετραχήλια.Για τις "ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις" του ΓΑΠ ας μην σχολιάσω καθόλου... τις είδαμε και αυτές και το μπάχαλο που προκάλεσαν. Ακόμα και αν καταλογιστούν αγαθές προθέσεις, η ανικανότητα ήταν πλήρης. Όσο και για την αγαθότητα των προθέσεων βέβαια (και την σκοπιμότητα) ας μην ανοίξουμε την συζήτηση. Υποτίθεται ότι και το δικό μου επάγγελμα "άνοιξε" (δικηγόρος) και η μεγάλη "αλλαγή" και το "άνοιγμα" ήταν ότι πλέον μπορώ να παρίσταμαι και σε δικαστήρια της επαρχίας στις πολιτικές διαφορές. Για γέλια.Για την συμπεριφορά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που σαμποτάρισαν, δεν περίμενε κανείς και τίποτε καλύτερο. Στο ίδιο καζάνι με τον ΓΑΠ έβραζαν, στο ίδιο κόμμα ανδρώθηκαν με την ίδια νοοτροπία. Μόνο τα συμφέροντά τους άλλαξαν και ήλθαν σε κόντρα.Το 4 και το 5 μόνο γελιο μπορεί να προκαλέσει.
Αντε, καινουργιο συκωτι θα κανουμε παλι απ το γελιο... Η κατασταση ειναι πλεον κωμικοτραγικη, οχι μονο για το κομμα του ΓΑΠ αλλα για ολα τα κομματα που κατεβαινουν στις εκλογες και τα πολιτικα στελεχη που δεν ξερουμε σε πιο κομμα βρισκονται αυτη τη βδομαδα... Αναπολω τις παλιες καλες εποχες που υπηρχαν 3 μεγαλες ''ιδεολογικες'' παραταξεις...
Το αναγκαίο 3% το έχει χαλαρά ο Τζωρτζ, ίσως (αν είναι "ευνοικοί οι άνεμοι") χτυπήσει μέχρι και 5%.Οσο ασόβαρο και στερημένο από λύσεις να είναι το πολιτικο πρόγραμμα τού Τζώρτζ (μη γελάτε κεί πίσω) ας μην ξεχνάμε πόσο ασόβαροι και στερημένα από λύσεις είναι και τα προγράμματα τών υπολοίπων πολιτικών κομμάτων.Σιγά τούς σοβαρούς πολιτικούς αντίπαλους πού έχει δηλαδή.Και ναί, όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι, όντως, είναι ΤΟΣΟ τραγικά τα πράγματα.
Ενδιαφέρουσα ανάλυση. Ωστόσο εκτιμώ (ίσως και να υποτιμω) οτι το νέο κομμα ΓΑΠ μετα βίας θα καταφέρει να εισέλθει στη βουλή λόγω αδυναμίας να πλασαριστεί ως κάτι νέο
Το ερώτημα είναι πόσοι είναι οι Παπανδρεϊκοί που δεν αλλάζουν ο κόσμος να χαλάσει. Προφανώς, έχεις δίκιο πως μετα βίας (δεν;) θα μπει, γιατί έγιναν πολλές δημοσκοπήσεις εδώ και πολύ καιρό για να φανεί η δυναμική του, να δει αν έχει τύχη το κόμμα. . . και δεν ήταν ενθαρρυντικά ούτε καν για το 3%. Σε περιφέρειες όπως η Β' Αθηνών δε, ψάχνει ψηφοφόρους με φακό την νύχτα και δεν βρίσκει.
Το μοιραίο του λάθος είναι ότι πούλησε τους υποστηρικτές του,τους μη προνονιούχους έλληνες δηλαδή, διάλεξε μπροστά στο δίλημμα, που όντως του έβαλαν οι ευρωπαίοι, λάθος συμμάχους, ξεκίνησε με το κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και όχι με το κούρεμα των καταθέσεων πχΟι επιλογές ήταν δικές του και οι ευθύνες δικές του!
Νομιζω πως οποίος τεως Πασοκος πήγε Σύριζα δεν θα ξαναγυρισει. Απεναντίας αυτοι που έφυγαν απο το ΠΑΣΟΚ λογω Βενιζέλου αλλά δεν ήθελαν Σύριζα είναι οι πρωτοι που θα ξαναγυρισουν στον ΓΑΠ. Αυτοι βρισκονται κυρίως στο ΠΟΤΑΜΙ , ίσως και στη ΔΗΜΑΡ. Τώρα βεβαία μετά απο όλα Οσα έχουν γίνει το να υπαρχουν κάποιοι που θα ξαναψηφιζαν ΓΑΠ ίσως και να αποτελεί αντικείμενο ψυχιατρικής ερευνάς ... αυτό είναι άλλο θέμα.Δεν νομιζω πως το ερωτηματικό των εκλογών είναι το ΠΑΣΟΚ η το κομμα ΓΑΠ. Το μεγαλο ερωτηματικό είναι το ποσοστό της ΧΑ ( το οποίο τώρα τελευταία , τεχνηέντως αποσιωπαται στις δημοσκοπήσεις).Θα δείξει...!!!
ίσως να φτιάχνεται από παράγοντες για να πάρει ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ όπως και το ποτάμι, ώστε να ξανακυβερνήσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΚΟΜΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ και να συνεχιστεί αυτό το χάλι
Παιδιά, όσο εξακολουθείτε να πιστεύετε πως δεν υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες, πραγματικά διαφορετικές πεποιθήσεις, τίποτα, ό,τι δεν παέι σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάστηκε από μια συνομοταξία με σκοπό να πλήξει το μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο περισσότερο αντιπαθητικό κάνετε το ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια των ανένταχτων αλλά και όλου του κόσμου. Τον Παπανδρέου τώρα realthinking, που ο παππούς του κι ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργοί, τον έβαλαν κάποιοι να φτιάξει κόμμα για να πάρει ό,τι πάρει από το ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετικά θα ασχολούταν με τη δουλειά που δεν έχει ή θα πήγαινε να γίνει βουλευτής του Βενιζέλου!
Αυτό που δημιουργεί υποψίες δεν είναι το γεγονός αυτό καθαυτό, αλλά η συγκυρία.Ψήφιζε στα πάντα ΠΑΣΟΚ, (με εξαίρεση στη μία και μοναδική περίπτωση που αναφέρεται), ακόμα και για Πρόεδρο Δημοκρατίας προκειμένου να μην γίνουν εκλογές, και με το που προκηρύχθηκαν ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος.
o ΓΑΠ έχει ένα ισχυρό brand name αλλά περιορισμένες ικανότητες, όσον αφορά την πολιτική τουλάχιστον. Οπότε πολλά θα εξαρτηθούν όχι τόσο απ αυτόν αλλά από εκείνους που θα τον πλαισιώσουν.Κατά την αποψή μου θα κόψει κυρίως από ΠΑΣΟΚ και Συριζα και λιγότερο από Ποτάμι,που προσελκύει ψηφοφόρους νεότερης ηλικίας και μέχρι πρότινος αποστασιοποιημένους από τα πολικά δρώμενα.
Προσωπικά, διαισθητικά όπως λέτε και σεις, δεν θεωρώ ότι μπορεί να σταθεί ο ΓΑΠ στο νέο πολιτικό σκηνικό.Και ευτυχώς. Έμπειροι αναλυτές αναφέρουν πως ο ΓΑΠ ποντάρει κυρίως στην επαρχία, στη μεγάλη ηλικία άρα/και -όπως λέτε- στους παραδοσιακούς "Παπανδρεϊκούς", που θα ψήφιζαν Σύριζα και ΠΑΣΟΚ κυρίως και όχι -τόσο- Ποτάμι.Διαισθητικά, θα έλεγα ότι θα κόψει όσο χρειάζεται από το ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε -το ΠΑΣΟΚ- να είναι στα όρια του να μπει ή όχι στην νέα Βουλή και θα κόψει κάμποσο από τον Σύριζα. Στην πραγματικότητα, ο Γ. Παπανδρέου κάνει το δεύτερο μεγάλο προσωπικό του εγχείρημα, με σκοπό να "τελειώσει την δουλειά" διάλυσης του κόμματος του πατέρα του.Μετά το "Λεφτά Υπάρχουν".
Ναι, όταν γράφω ότι θα πάρει απ' το ΠΑΣΟΚ και τον Σύριζα δεν το λέω έτσι στον αέρα.Σε Δημοσκόπηση που έκανε η ALCO για την εφημερίδα Το Ποντίκι και δημοσιεύτηκε στις 11/12/2014, έρχεται η ερώτηση "Θα υποσηρίξετε ένα κόμμα με αρχηγό τον γιώργο Παπανδρέου;89% όχι, 6% ναι και 5% Δ.Ξ. Δ.Α.25% αυτών ψηφίζει Σύριζα, 25% ΠΑΣΟΚ, 16% αναποφάσιστοι, 12% ΝΔ, 6% "άλλο", 6% λευκό και 5% Ποτάμι. Αυτή η έρευνα όμως έγινε χωρίς να έχουμε ακόμα καν μπει δυνατά στην εκλογή προέδρου, χωρίς δηλαδή να είναι επίσημα προ-προεκλογική περίοδος.Με την συσπείρωση που θα γίνει, ούτε ο Σύριζα θα χάσει τόσο, ούτε το 12% της ΝΔ... ούτε και θα πάρει ο ΓΑΠ 6% φυσικά, παλεύει για το 3%. Αυτά προς το παρόν, αν και είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό.Δεν είναι ύποπτο, δεν "βρωμάει", ευθέως προσπαθεί όποιος δεν θέλει να κυβερνήσει κάποιος που δεν έχει βεβαρημένο παρελθόν, να ανακόψει τον Σύριζα, όχι γιατί φοβάται τι θα γίνει έξω με τους Ευρωπαίους, όσο γιατί φοβάται τι θα γίνει μέσα...