BBC: Άθλιες οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής προϊόντων της Apple

BBC: Άθλιες οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής προϊόντων της Apple Facebook Twitter
7

Μια έρευνα του BBC για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια παραγωγής των iPhone στην Κίνα, αλλά και στις τοποθεσίες εξόρυξης των μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους στην Ινδονησία, ρίχνει φως σε ένα ζοφερό τοπίο, απεικονίζοντας εργάτες που κοιμούνται ελάχιστα και δουλεύουν εξαντλητικές βάρδιες χωρίς ρεπό, αλλά και παιδική εργασία σε άθλια, ανθυνιεινά περιβάλλοντα.

Όπως αναφέρεi το The Next Web, παρόμοιες έρευνες είχαν γίνει και το 2012 που είχαν αποκαλύψει το ίδιο άθλιες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στις αυτοκτονίες των εργατών της κινεζικής Foxconn. Έρευνα που είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση διχτυών στα κτήρια όπου εργάζονται αλλά και διαμένουν οι εργάτες, καθώς και την αντίδραση της Apple η οποία διεξήγαγε πιο τακτικούς ελέγχους στα εργοστάσια, δημοσιέυοντας, μάλιστα, τα αποτελέσματά τους στο διαδίκτυο.  

Το βίντεο, που τράβηξε ρεπόρτερ του BBC υποδυόμενος τον εργάτη σε κινεζικό εργοστάσιο κατασκευής iPhone για λογαριασμό της εκπομπής Panorama, αποκαλύπτει ότι όλοι οι όροι που έχει θέσει η Apple καταπατώνται και δείχνει εργάτες που δουλεύουν επί 18 ημέρες συνεχώς οι οποίοι αποκοιμιούνται επάνω στα μηχανήματα, αλλά προχωρά κι ένα βήμα βαθύτερα ρίχνοντας φως και στις πηγές εξόρυξης των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων της Apple.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Bangka της Ινδονησίας, όπου δείχνει δεκατετράχρονα παιδιά να εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες με κίνδυνο της ζωής τους.

14 χρονος εργάτης ορυχείου στην Bangka, της Ινδονησίας - BBC / Business Insider 

Σύμφωνα με το Business Insider, που παρακολούθησε την εκπομπή Panorama, όταν ο δημοσιογράφος του BBC πήγε στην έδρα της Apple στο Coupertino να μιλήσει με ανώτερα στελέχη της εταιρείας, εκείνοι, συνειδητοποιώντας το θέμα της συνέντευξης, αρνήθηκαν να μιλήσουν on camera, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη δήλωση σχετικά με τα ευρήματα του ρεπορτάζ. 

UPDATE: Τελικά η Apple εξέδωσε προ ολίγου απάντηση, μέσω της οποίας αντικρούει τις κατηγορίες του ρεπορτάζ του BBC, δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί του BBC "απέχουν πολύ από την αλήθεια" και λέγοντας επίσης ότι ο CEO της εταιρείας, Tim Cook, νιώθει "βαθύτατα προσβεβλημένος".

Παρακολουθήστε απόσπασμα της έρευνας του BBC, στο παρακάτω βίντεο:

[ΠΗΓΗ 1, 2, 3]

Τech & Science
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Είναι μια στενάχωρη εικόνα όντως. Υπάρχει βέβαια και η άλλη θεωρία. Σε χώρες που υπάρχει μεγάλος πλούτος υπάρχει κ μεγάλη φτώχεια. Και όταν λέω φτώχεια το εννοώ χωρίς υπερβολές. Οικογένειες που ζούνε σε καλύβες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, που αναγκάζουνται να δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες και να στέλνουν και τα παιδιά τους σε τέτοιες δουλειές για να μπορέσουν να φάνε. Σίγουρα ανήθικο, αλλά τι θα γίνει σ'αυτές τις οικογένειες αν σταματήσει αυτή η 'προσφορά' εργασίας?Δεν με βρήσκει σύμφωνο αυτό που γίνεται, αλλά το παραπάνω είναι θέμα συζήτησης που είχαμε στο παν/μιο στο μάθημα International Business management. σορρυ για τα ορθρογραφικά, έχω χρόνια να γράψω στα ελληνικά.
Η Pegatron δηλωσε οτι ερευνουν τους ισχυρισμους του BBC και θα λαβουν τα καταλληλα μετρα.Εγω το ερμηνευω ως 'Μα...ια που βγηκαν στη φορα αυτα τα ντοκουμεντα με τις αθλιες συνθηκες εργασιας(τις οποιες συνθηκες εμεις ορισαμε) αλλα για να δειξουμε οτι νοιαζομαστε και να μην χασουμε περισσοτερους καταναλωτες-fan δηλωνουμε οτι καποια μετρα θα παρουμε για τα ματια του κοσμου!'
Ελάτε ρε παιδιά, ας μην κάνουμε όλοι ότι μας ενδιαφέρει στα αλήθεια ή ότι πέφτουμε από τα σύννεφα.Όλο αυτό το "σοκ" που παθαίνει ο δυτικός κόσμος μου θυμίζει το "σοκ" που έπαθαν οι γερμανοί μόλις αποκαλύφθηκε η αλήθεια για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (περιγράφεται γλαφυρά η κατάσταση στο εξαιρετικό βιβλίο "Μαουτχαζουεν" του Καμπανέλλη).Ή, για να επικαλεστώ τους Nightwish (kinslayer)15 candlesRedeemers of this worldDwell in hypocrisy:"How were we supposed to know?"Πως θεωρούμε ότι μπορούμε να αποκτάμε στα smartphones και γενικά όλη την σύγχρονη τεχνολογία τόσο φθηνά; Χωρίς φθηνά εργατικά χέρια, δεν γίνεται, δεν είναι δυνατό (εκτός αν περιμένουμε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις να μηδενίσουν τα κέρδη τους, επίσης ανέφικτο).Όλοι θα πούνε λοιπόν "α τους αλήτες", θα το σκεφτούν για μια ώρα και θα το ξεχάσουν παίζοντας angry birds ή σερφάροντας στο fb από το κινητό τους. Μέχρι να βγει το καινούργιο μοντέλο, οπότε θα σπεύσουν να το αγοράσουν, είτε αμέσως, είτε μόλις γίνει αρκετά φθηνό για την τσέπη τους.Τουλάχιστον, ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Σαν κοινωνία δεν χολωσκάμε με την κατάσταση.
Νταξ' όλα αυτά... Είδες όμως πόσο smooth είναι το interface?!(πριν με εξοστρακίσετε δηλώνω ότι το σχόλιο είναι σαρκαστικό, για τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει σαν κοινωνία του lifestyle...)