Πέσαμε να φάμε τον Κωστή Μαραβέγια

Πέσαμε να φάμε τον Κωστή Μαραβέγια Facebook Twitter
50

Πέσαμε να φάμε τον Κωστή Μαραβέγια Facebook Twitter

Ο τραγουδοποιός Κωστής Μαραβέγιας έγραψε χτες κάτι στο facebook του και προκλήθηκαν φοβερές αντιδράσεις (οι περισσότερες, δυστυχώς, χυδαίες) και κανιβαλισμός άνευ προηγουμένου. 

Να το status update του:

Αγαπημένε μου συνάνθρωπε,

 

πόση βία ν' αντέξεις πια σ' αυτό τον τόπο; Βία "κρατική", βία "αντιεξουσιαστική", βία "χρυσαυγίτικη", όλες βίες φασίζουσες και εν τέλει βαθιά εξουσιαστικές. Καταπονημένη και καταπατημένη από δαύτους της καρδιάς μας η μη βία.


Κι αφού μου ζητάς να πάρω θέση επίμονα κι αφού σου πω το προφανές Πρόσβαση στη Γνώση και στη Μόρφωση για Όλους, θα σου τραγουδήσω το υπόλοιπο.
(Σε Μι Ματζόρε )


Καμία αλληλεγγύη στον κανιβαλισμό της απόγνωσης και σε όποιον εκφραστή και εμπνευστή της με οποιαδήποτε ψυχογενή "ιδεολογικά" προσχήματα.


Καμία συμμετοχή στον πιθηκισμό της ιδιοτελούς συμπαράστασης σε άδικα "δίκαιους αγώνες" που φέρουν όπλα φωτιές και δακρυγόνα.


Τέλος,


η ομορφιά θα μας σώσει αγαπημένοι.

Κι αν η φωτιά σου φαίνεται όμορφη, βούτα στα μέσα σου να πιεις λίγο νερό αγάπης. Κάπου θα 'χεις κι εσύ συνάνθρωπε. Θα ξεδιψάσεις.


ΥΓ. Θερμή παράκληση να καθαριστούν τα παγκάκια της Αθήνας από τα χημικά και τις μολότοφ. Θέλω να βγω με το κορίτσι μου σήμερα που 'ναι Κυριακή, να τη φιλήσω σε παγκάκι.

Με αγάπη
Κ. Μαραβέγιας

****

Το τι άκουσε δεν λέγεται, ειδικά απ' όσους πήραν το υστερόγραφο του κυριολεκτικά. Να όμως κι ένα σχόλιο για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Το διάβασα σ' ένα status του Αλέξανδρου.

 

Αλίμονο. Πέσαμε απόψε να φάμε τον Μαραβέγια επειδή τόλμησε να μιλήσει εύγλωττα, λυρικά και καθόλου στρατευμένα -αυτό πρεσβεύει, αυτό κάνει καλά- για το μπούχτισμα που έχουμε νιώσει ορισμένοι απέναντι στην αγιοποιημένη καθημερινότητα της βίας.
Να θυμηθώ να υψώσω πανό "νυν υπέρ πάντων ο αγών" ενώ θα πίνω μπίρες αύριο βράδυ κάπου στο εμπορικό τρίγωνο - είναι must (και σιχαίνομαι τις μπίρες).

50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
καποιο απο τα πρωτα-πρωτα σχολια στο ποστ που λιγο πολυ αναφερει: "θυμισου ποιο κομα σε εκανε φιρμα οταν σε καλουσε στα φεστιβαλ του ενω δεν σε ηξερε ουτε η μανα σου" με ξεπερναει. εμετος τα σχολια ολων των wannabe γκεβαρα και κυβερνηση (?). δεν συμφωνω με το προμοταρισμα της θεωριας των δυο ακρων αλλα εχω σιχαθει να βλεπω τους αυτοκλητους σωτηρες-επαναστατες του φμπ να ασκουν κανονικο bulling οταν καποιος εκφραζει διαφορετικη αποψη. γαμημενη παιδεια μηδεν. γαμημενος αντιλογος μηδεν (και οχι το "να πας να φασωσεις την γκομενα σου παλιομαλακα αλλου" δεν ειναι αντιλογος). γαμημενος πολιτισμος πουθενα. ταλιμπαν της "αριστερας" και της "αναρχιας" που ασκουν τρομοκρατια απο το πληκτρολογιο. σιχαμενα ανθρωπακια που μονο αυτο εμαθαν να κανουν και τσιριζουν πρωτοι οταν το υφιστανται.
Δεν έχω λογαριασμό στο facebook, οπότε δεν μπόρεσα να διαβάσω τα γραφόμενα του νωρίτερα. Τα διαβάζω τώρα και πολύ μου αρέσουν. ΚΑι πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξαν τόσες πολλές (όπως μας λέει ο Α.Δ.) αντιδράσεις.. Ο άνθρωπος τη γνώμη του είπε, με πολύ ωραίο τρόπο και νομίζω ότι οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν μαζί του (ίσως και να τον ζηλέψουν λίγο που δεν μπορέσανε να τα γράψουν τόσο όμορφα).
αν συμφωνούσε με τα όσα ειπώθηκαν για τις δηλώσεις Σφακιανάκη ο Αλέξανδρος και ο κάθε αντίστοιχος Αλέξανδρος, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι δηλώσεις του Μαραβέγια θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με επιείκεια. Είναι δημόσιο πρόσωπο, ήξερε τις αντιδράσεις του κοινού του που εν πολλοίς αποτελείται από άτομα συγκεκριμένης αισθητικής και πολιτικής τοποθέτησης, και πραγματικά σε τέτοιες οξυμένες κοινωνικές καταστάσεις, επιχειρήματα και τοποθετήσεις τύπου ''σταματήστε τη φασαρία, διώξτε πχ τους Σύριους από το Σύνταγμα, γιατί θέλα να φιλήσω τη κοπέλα μου στο παγκάκι'' είναι περισσότερο σαν μανιφέστο των Ατενίστας.
Μιλάμε φυσικά για αντιδράσεις πέρα από κάθε όριο. Όχι για την κριτική ή τη διαφωνία σ' αυτά που έγραψε ο Μαραβέγιας. Ας μη βάλω τα screenshots με σχόλια υποτιθέμενων ανθρωπιστών που εύχονταν καρκίνο με χυδαιότητα, που τον έβριζαν πατόκορφα και που αποδείκνυαν τη δική τους και μόνο ανοησία. (Αντίστοιχα, δημοσίευσα εξαιρετικά αρνητικές κριτικές για τα λεγόμενα του Σφακιανάκη αλλά φυσικά και δεν συμφωνούσα με όλα τα σχόλια τύπου PSOFAAAA κλπ).
Άρα, το πρόβλημα δεν είναι οι υποστηρικτές της αντίθετης από εκείνου άποψη, αλλά με τους μπαχαλάκηδες του fb που θα εκφραστούν ανάλογα είτε πρόκειται για τον Notis, είτε πρόκειται για τον Μαραβέγια, είτε για την κ. Δημουλά είτε τον οποιονδήποτε τολμήσει να εκφέρει άποψη χωρίς να τους ρωτήσει.Ίσως λοιπόν να μην πρέπει να ασχολούμαστε με θυμωμένους/άξεστους ή/και επαγγελματίες του bullying πλέον, δεν μας χρησιμεύει σε κάτι να τους δίνουμε αξία, γιατί έτσι χάνουμε το νόημα.Διαφωνώ με την άποψη του έτσι και αλλιώς, με εκνευρίζει δε η δήθεν ανάλαφρη αντίληψη του, λες και δεν έχει καταλάβει τίποτα από τον κοινωνικό αναβρασμό.ή μήπως όντως δεν έχει πάρει μυρωδιά και η μυρωδιά της μολότοφ του ήρθε όντως τόσο ξαφνική; Ποιος ξέρει, δεν με ενδιαφέρει και ιδιαίτερα.
Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε την εκνευριστική συνήθεια να θέλουμε τους ανθρώπους στρατευμένους και δε μπορούμε να δούμε τα πράγματα με ορθολογιστική ματιά, παρά μόνο με τη ματιά που μας βολεύει.
Καλύτερα δεν μπορούσε να τα πει. Μπράβο του.Ενστικτώδεις διαμαρτυρόμενοι και υποστηρικτές οποιουδήποτε τα βάζει με το κράτος και το "σύστημα" no matter what, σκεφτείτε λίγο αυτή τη φορά, πριν σηκώσετε για άλλη μια φορά τα λάβαρα...
οχι καλο μου, τα σχολια δεν δηλωνουν ελλειψη εκτιμησης. τα σχολια ζεχνουν απο bulling, αδιακοπο βρισιδι, απαξιωση καθε αποψης που αποκλινει απο του εκαστοτε ουγκανου σχολιαστη, στοχοποιηση του τυπου: στην επομενη συναυλια σου θα σου πεταξουμε μολοτωφ, τρομοκρατια και διχασμο του τυπου: οποιος δεν ειναι μαζι μας ειναι εναντιον μας.
Δεν πήρε το μάτι μου τέτοιου είδους σχόλια προφανώς θα υπάρχουνΩστόσο δεν είναι και ο Λένον για να σεβαστούμε αυτά που γράφει. Απλά επιεδή θεωρείται in καλλιτέχνης νιώθει το βάρος να πει και αυτός την παπαριά του. Μιας και ανέφερα τον Λένον λόγω της ημέρας, μην ξεχνάμε πως εκείνος μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο και γενικότερα τη ζωή του έδειξε οτι αυτά που έλεγε τα πίστευε. Ο Μαραβέγιας το μόνο που μας έχει δείξει είναι ότι είναι πολύ ρηχός, πολύ για την πάρτη του, πολύ δήθεν, πολύ άλλα κάνω, άλλα λέω, άλλα εννοώ. Γενικά πολύ αξία έχει δοθεί σε έναν μέτριο χιπστεροκαλλιτέχνη που μέχρι στιγμής μόνο αυτό έχει αποδείξει ότι είναι.
Αν απομονώσεις το εκάστοτε σχόλιο από το θέμα στο οποίο αφορά, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν ο σχολιαστής είναι χρυσαυγίτης ή αντίφας (όλων των αντι- συμπεριλαμβανομένων).
Η χυδαιοτητα ξεχειλησε, οπως πολυ συχνα στην Ελλαδα, ιδως απο την μερια οσων "μαχονται" για τα ανθρωπινα δικαιωματα. Μολις τολμησει καποιος να ψελλισει μια αλλη αποψη απο την δικη τους, ολοι αυτοι οι "μαχητες" της ελευθεριας βρισκουν το τελειο θυμα: "Σκασμος!", "Μη μιλας!", "Κατσε κατω"...και "ποιος εισαι εσυ που θα μας πεις εμας", "Εμεις σε καναμε αυτο που εισαι και τωρα βγαζεις γλωσσα"...Αξιζει να ριξει μια ματια καποιος στον οχετο των υβρεων. Αν μη τι αλλο, θα καταλαβει πολλα για το επιπεδο των πολεμιων...
οι πολεμιοι του φμπ ειναι στανταρ και δεν χρειαζεται ουτε να τους εχεις απευθυνει τον λογο,ουτε να τους αξιζεις απαραιτητα. ειναι μιαρα ανθρωπακια που πιστευουν οτι η αποψαρα τους αξιζει να ειπωθει κατω απο το ο,τιδηποτε αποκλινει απο αυτην σε στυλακι: "δεν σε ρωτησαμε παλιομαλακα βαλε την αποψη σου στον κωλο σου, μολοτωφ στις συναυλιες σου". αν τους πεις ομως το ιδιο και για την υπεραπολυτη αποψαρα τους θα σε πουνε "φασιστα και χρυσαυγουλο".
την δηλωση του την εκανε οπου γουσταρε, και ηταν περα απο κοσμιος ο λογος του, χωρις προσβολες. δεν το ξεραμε κιολας μερικοι επαγγελματιες "αντιεξουσιαστες" να φιμωνουν ολους τους υπολοιπους επειδη φωναζουν δυνατοτερα.
@Kalliopecon κοσμιος... ναι καλα! μαλλον προκλητικος θα ελεγα εγω... οταν κανεις δημοσια τοποθετηση για φλεγον ζητημα ξερεις πολυ καλα τι πας να κανεις, παιρνεις σαφη και ξεκαθαρη θεση δεν λες χαριτωμενιες και εξυπναδες... να θυμησω τι εγραφε στο fb η Μποφιλιου για τη ΧΑ; μπορει να μην ηταν κοσμια ηταν ομως σταση με σαφηνεια και ειλικρινεια
με οσα λεει ουτε εγω συμφωνω...και???? θα κατσω να γραψω χυδαιοτητες του τυπου "ψοφα απο καρκινο" και "ξανακανε συναυλια και θα σε καψουμε με μολοτωφ" ή μηπως να ξεκινησω τα του τυπου "εσυ και οσοι ειστε απολιτικ ειστε εχθροι της Ελλαδας" ή "κωστη σε εκαναν φιρμα τα φεστιβαλ του Συριζα αλλα τωρα που πηγες στην ΝΕΡΙΤ μπλα-μπλα-μπλα".αυτο ηθελε να γραψει, αυτο εγραψε οποιος διαφωνει μπορει να το εκφρασει χωρις απειλες. και η μποφιλιου οταν ειχε γραψει ο,τι εγραψε δεχτηκε σκληρο bulling απο ΧΑυγιτες. να περασει αδιαφορο ή μηπως εκει μας τσουζει περισσοτερο επειδη ειναι οι "απεναντι"? εμενα ισα-ισα...με τσουζει περισσοτερο αυτο που συνεβη με τον Μαραβεγια, γιατι απο χρυσαυγουλα περιμενεις bulling. απο ατομα που κοπτονται θεωρητικα για πασης φυσεως ελευθερια για ολους μας, ξαφνικα τα ξεχνανε ολα και ευχονται καρκινους σε οσους διαφωνουν (με μετριοπαθη τροπο κιολας).
Τίμια άποψη του ατάλαντου, μετρημένη αν και λίγο φανφάρικη. Δεν έχει άδικο όμως, καθόλου τυχαίο που λοιποί "επαναστάτες" έπεσαν να τον φάνε, όπως κάνουν άλλωστε σε κάθε άλλη αντίθετη φωνή.