Η ζωή και η αυτοκτονία του "Ούγγρου Χάρβεϊ Μιλκ"

Η ζωή και η αυτοκτονία του "Ούγγρου Χάρβεϊ Μιλκ" Facebook Twitter
Milán Rózsa (1988-2014)
5

 

Ο Milán Rózsa γεννήθηκε το 1988, μόλις έναν χρόνο πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Δεν υπήρξε εξαρχής ιδιαίτερα εξοικειωμένος με την έννοια του ακτιβισμού, τον οποίο η προγενέστερη γενιά νεαρών Ούγγρων γνώριζε καλά, ειδικά όσοι μεγάλωναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών του καθεστώτος Kádár.

 

Ο Στούαρτ Μιλκ, ανιψιός του θρυλικού ακτιβιστή και πρώτου γκέι δημάρχου του Σαν Φρανσίσκο, Χάρβεϊ Μιλκ, έγραψε για τον Rózsa έναν από τους πιο συγκινητικούς απολογισμούς στο προσωπικό του προφίλ στο facebook

Ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Rózsa έμελλε να γίνει ένας από τους πιο εξέχοντες και ενεργούς νεαρούς ακτιβιστές της αριστεράς. Ο ίδιος έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για τη φορολόγηση του διαδικτύου και ήταν παρών στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στα κεντρικά του κόμματος Fidesz. Τότε συνελλήφθη αλλά δεν το αποδόθηκαν κατηγορίες. Νωρίτερα, είχε διαδηλώσει ενάντια στην ομοφοβία στη ρωσική πρεσβεία της Βουδαπέστης, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα της ρωσικής LGBT κοινότητας. Στην επικαιρότητα επίσης βρέθηκε η κίνησή του να σκαρφαλώσει στο μπαλκονι της ουγγρικής προεδρικής κατοικίας απαιτώντας δημοψήφισμα για το αν η Ουγγαρία θα έπρεπε να αποδεχθεί τη ανάμειξη ρωσικών κεφαλαίων στη χρηματοδότη του πυρηνικού εργοστασίου Paks.

 

Η ζωή και η αυτοκτονία του "Ούγγρου Χάρβεϊ Μιλκ" Facebook Twitter
Η ζωή και η αυτοκτονία του "Ούγγρου Χάρβεϊ Μιλκ" Facebook Twitter
Στις διαδηλώσεις του περασμένου μήνα για τη φορολόγηση του διαδικτύου

Δυστυχώς, την προηγούμενη Παρασκευή το όνομα του Rózsa βρέθηκε και πάλι στην επικαιρότητα. Αυτοκτόνησε σε ηλικία 26 ετών πηδώντας στις γραμμές του τρένου. Ο Στούαρτ Μιλκ, ανιψιός του θρυλικού ακτιβιστή και πρώτου γκέι δημάρχου του Σαν Φρανσίσκο, Χάρβεϊ Μιλκ, έγραψε για τον Rózsa έναν από τους πιο συγκινητικούς απολογισμούς στο προσωπικό του προφίλ στο facebook:

 

"Χάσαμε σήμερα έναν ήρωα. Είναι δυσκολο να γράψεις κάτι γι' αυτό. Ένα τεράστιο κέρδος όσων ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι γνωριμίες με ξεχωριστούς ανθρώπους που κάνουν απίστευτη δουλειά στα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα. Το χειρότερο είναι ότι έρχονται οι στιγμές που χάνεις αυτούς τους φίλους. Όποιος έχει παρευρεθεί σε κάποια από τις ομιλίες μου για την ισότητα τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει ότι ο Rózsa μου είχε επιτρέψει να λέω δημοσίως την εμπνευσμένη του ιστορία".

 

Ο Στούαρτ Μιλκ συνέδεε τον Rózsa με τον θείο του και το έργο του, και μάλιστα το ίδρυμα Μιλκ τον είχε καλέσει στην Ουάσινγκτον για να μιλήσει για τον αγώνα του. Ο Rózsa είχε πρωτοστατήσει στο Pride της Βουδαπέστης το 2011 όπου του επιτέθηκαν ομάδες από νεαρούς φασίστες και νεο-Ναζί. "Η εχθρότητα, το μίσος και η βία -που συγκαλύπτεται από τις Αρχές- προς την ουγγρική LGBT κοινότητα και άλλες μειονότητες είναι πέρα από κάθε φαντασία", έγραψε ο Μιλκ που είχε παρευρεθεί σε εκείνο το Pride. O Rózsa επέδειξε αξιοθαύμαστη γενναιότητα εκείνη την ημέρα αντιμετωπίζοντας τους ακροδεξιούς, όμως ο πατέρας του δεν άντεξε από τη δημόσια στάση του γιου του και αυτοκτόνησε μια μέρα μετά το συμβάν στην παρέλαση. Ο Milán στη συνέχεια υπέστη σοκ και κατάθλιψη, όμως το θάρρος του θα παρέμενε κραταιό μέχρι το τέλος της ζωής του.

 

Η ζωή και η αυτοκτονία του "Ούγγρου Χάρβεϊ Μιλκ" Facebook Twitter
Με τη σημαία του LGBT κινήματος

Ο τραγικός του θάνατος του καταρράκωσε χιλιάδες ακτιβιστές που γνώριζαν προσωπικά τον 26χρονο. Κάποιοι αναρωτιούνται αν όντως πρόκειται για αυτοκτονία, αλλά οι πολύ κοντινοί του άνθρωποι φαίνεται να το επιβεβαιώνουν βασιζόμενοι στην πάλη του με την κατάθλιψη που βίωνε το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο έδειχνε τόσο αποφασισμένος να συνεχίσει να μάχεται για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και μέχρι μερικές εβδομάδες πριν, που ακόμα και οι πιο κοντινοί του δεν αντιλαμβάνονταν τον προσωπικό πόνο που βίωνε. Αυτό είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι, ειδικά οι άνδρες, συχνά παλεύουν με ψυχικές ασθένειες σιωπηρά εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος που συνδέεται με αυτές.

Από την Παρασκευή, χιλιάδες μηνύματα πένθους έχουν κατακλύσει τα social media, ενώ οι υποστηρικτές του Milán Rózsa αφήνουν κεριά και φωτογραφίες μπροστά στην πολυκατοικία που ζούσε. Η ουγγρική αντιπολίτευση των δημοκρατικών έχασε μια από τις πιο θαρραλέες και δυναμικές φωνές της.

 

Αλέξανδρος Διακοσάββας 

Πηγή: Hungarian Free Press

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Γράφετε τόσο καθαρά για τον ήρωα ακτιβιστή Rózsa, γι αυτό με εκπλήσσει που εκφράζετε την άποψη πως ειδικά οι άντρες κρύβουν ψυχικά προβλήματα για κοινωνικούς λόγους. Δε νομίζω πως έχει φύλο ο πόνος.
Ο πόνος δέν έχει φύλο αλλά εννοεί οτι το κοινωνικό στίγμα είναι κάπως πιο επιφορτισμένο στους άντρες, δεδομένου οτι πρέπει να είναι ή να δείχνουν πιο δυνατοί και ανθεκτικοί.
Γιατί τόδο στίγμα πια? Γιατί ο πατέρας να νιώθει έτσι στην εποχή μας? Γιατί να φύγει τόσο σύντομα αλλος ένας ήρωας?....δε θέλουμε άλλους μάρτυρες...αλλά δυνατούς και ευτυχισμενους ισότιμους πολίτες...