ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κοπλιμέντα ή παρενόχληση; Ποια η διαφορά και πού είναι το όριο;

Κοπλιμέντα ή παρενόχληση; Ποια η διαφορά και πού είναι το όριο; Facebook Twitter
16

Η νεαρή Shoshana Roberts είχε πάνω της δύο μικρά μικρόφωνα, ένα σε κάθε χέρι. Μπροστά της σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής υπήρχε ο σκηνοθέτης του βίντεο Rob Bliss ο οποίος στο σακίδιο πλάτης έφερε μια κάμερα που κατέγραφε τα πάντα. Το βίντεο αποτελείται από το μονταρισμένο υλικό της βόλτας στη Νέα Υόρκη που είχε διάρκεια 10 ώρες και γυρίστηκε για λογαριασμό ενός οργανισμού (hollaback!) που μάχεται κατά της παρενόχλησης των γυναικών στους δρόμους και τους δημόσιους χώρους.

Ο σχολιασμός στο ίντερνετ βρίσκεται ήδη στο ζενίθ με τους περισσότερους να δηλώνουν την απέχθειά τους για τα καταγεγραμμένα περιστατικά, αλλά και κάποιους να υποστηρίζουν πως μια γυναίκα θα έπρεπε να νιώθει γοητευμένη από τόσα κοπλιμέντα.

16

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει όλα να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι. Ένα ειλικρινές κοπλιμέντο είναι πάντα καλοδεχούμενο, ενώ ένα χυδαίο θα έλεγα πως όχι και ειλικρινά δεν ξέρω γυναίκες που θα τους άρεσε μια τέτοιου είδους προσοχή. Μου έχει τύχει να χαμογελάσω σε άγνωστο αυθόρμητα γιατί έκανε κάτι όμορφο και να τελειώσει η φάση εκεί και άλλη φορά να μετανιώσω την ώρα και τη στιγμή γιατί ο τύπος το θεώρησε ως ενθάρρυνση και δεν σταμάτησε ούτε όταν ευθέως και ευγενικά του ζήτησα να σταματήσει. Το καμάκι, πέσιμο, φλερτ ή όπως αλλιώς το πούμε, όπως και κάθε άλλη κοινωνική επαφή έχει τα όρια και τους κανόνες του. Θέλω να πω πως το βρίσκουμε φυσιολογικό να σχολιάσουμε μια αγενή συμπεριφορά π.χ. όταν αγοράζουμε κάτι από το περίπτερο, αλλά μια γυναίκα πρέπει να αποδεχτεί ως κολακευτικό το οποιοδήποτε σχόλιο εκτοξεύει ο καθένας! Υπάρχουν κανόνες και αν δεν τους ξέρετε αναρωτηθείτε αν θα μπορούσατε να πείτε το ίδιο σε μια γνωστή σας. Αν η απάντηση είναι πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μάλλον αρνητική εικόνα για σας στον κοινωνικό σας περίγυρο, τότε δεν είναι κατάλληλο για να ειπωθεί σε καμιά κοπέλα στο δρόμο! (Εξαιρούνται οι κολλητοί, σύντροφοι κλπ. με τους οποίους έχουμε άλλη οικειότητα και κώδικες επικοινωνίας).
Διάβασα τα σχόλια πριν από το βίντεο και απόρρησα για το τι θα έβλεπαν τα μάτια μου. Σιγά τα αυγά. Το κάνουμε και θέμα. Να μη βγαίνει κανείς από το σπίτι του δηλαδή, να αποξενωθούμε ακόμα πιο πολύ και να μη μιλάμε κιόλας, δε χρειάζεται. Ουγκ. ΥΓ. Εγώ πάντως ξυνή θα την έλεγα τη γκόμενα αν είναι έτσι και χωρίς την κάμερα. Στην τελική μόνο κοπλιμέντα πήρε.
Τέτοιου είδους σχολια είναι πολύ συνηθισμένα στους δρομους της Νεας Υόρκης και οι τύποι που σχολιάζουν γραφικοί. Πολλοί δε οι άστεγοι οι οποιοι με παρόμοιες φιλοφρονησεις προσδοκούν οχι ραντεβού αλλα κανα δολλαριο. Οσο για τους τυπους που ακολουθούν κοπελες, βασικό σκοπό έχουν οχι να τις παρενοχλήσουν αλλά να πουλήσουν χάπια ή μαριχουάνα.
Όταν δεν τα ακούτε, αναρωτιέστε που πήγαν οι άνδρες και δεν κάνουν καμάκι, όταν τα ακούτε, σας ενοχλεί. Χειραφετημένες γυναίκες βλέπεις επιζητούν μόνο τα έξυπνα καμάκια γιατί υπάρχουν και κάφροι που είναι ενοχλητικοί. Και βέβαια υπάρχουν κάφροι, όπως υπάρχουν και σκυλιά και ξέκωλα. Στην εξυπνάδα όχι μόνο του κάφρου αλλά και τις γυναίκας είναι το θέμα να τα βάλει σε μια σειρά ή να τα αγνοήσει. Αναφέρομαι για τις απλές λεκτικές περιπτώσεις παρόμοιες του βίντεο και όχι παρακολούθηση ή βρισιές.
Ένα δράμα ζείτε Ραμόνα, άσ'τα να πάνε. Που έτσι και περάσει μήνας και δεν ακούσετε ένα σφυριγματάκι (βρε αδερφέ), τρέχετε όλες σαν τις τρελές στην Α-Μπα και κλαψουρίζετε "τι διάολο, αόρατη είμαι;" Το ΑΘΩΟ φλερτ, η διάδραση με αγνώστους στο δρόμο (πες το και πείραγμα, δεν έχω πρόβλημα), είναι μια συναρπαστική κατάσταση, μας ισιώνει και μας εξανθρωπίζει όλους σε πολλά επίπεδα, σερνικούς και θηλυκούς. Σκέψου το. Η χυδαία παρενόχληση ή το stalking είναι άλλο καπέλο και εννοείται πως με βρίσκει με την πλευρά των γυναικών. Απλά δεν μπορώ την υποκρισία κι αυτή τη διαρκή αυτο-θυματοποίηση των γυναικών. Το politically correct το έχουμε αναγνώσει (ΚΑΙ αυτό) λανθασμένα, όπως όλα τα ξένα φρούτα.
Και ποιός σου είπε οτι εμένα με ενοχλεί το ΑΘΩΟ φλερτ και το πείραγμα. ?Αλλά όλα έχουν τα όριά τους και αναφέρομαι στα πολύ χυδαία που έχω ακούσει και με έκαναν να αισθανθώ άβολα και να επιταχύνω το βήμα μου.. Και αυτή η γενίκευση οτι και καλά αν δεν ακούσουμε σφυριγματάκι τρέχουμε όλες και κλαψουρίζουμε ήταν εντελώς άκυρη και βλακώδης.
Δεν λεω κουραστικο να ακουει ατακες καμακιου ολη μερα μια γυναικα (αν και εδω μιλαμε για το κεντρο της νεας υορκης) πυκνοκατοικημενο και με καθε καρυδιας καρυδι. Εκει κι εμενα ως τουριστα μου μιλουσανε ακυροι και γραφικοι ξανα κ ξανα (σχολιαζαν το καπελο μου, ρωτουσαν αν ειμαι ρωσος κτλ χωρις αφορμη) στον δρομο οπως πουθενα αλλου στον κοσμο, ποσο μαλλον σε μια γυναικα που τραβαει βλεμματα. Υποψιν, αρχικως η φυση προσταζε οταν βλεπαμε γυναικα που εγκρινουμε να την βαραμε με ροπαλο και την τραβαμε απο τα μαλλια. Ευτυχως το τιθασευσαμε αρκετα ως ειδος. Εννοω φτασαμε στο σημειο που απλα καποιοι γραφικοι λενε "have a nice day" και daaaamn. M' εξαιρεση τον επικινδυνο τυπο που την ακολουθουσε και ενοχλουσε (που ο νομος απαγορευει). Αληθεια ρωτω τις γυναικες εσας σας τυχαινει ενας τετοιος καθε δεκα ωρες ή τα φουσκωσαν οι παραγωγοι του video;Επισης μην ξεχναμε οτι μολις πριν μερικες δεκαετιες στις ΗΠΑ ενας μαυρος απαγορευταν να μπει σε κολεγιο την ωρα που στην χωρα μας οι γυναικες ακομα δεν ειχανε δικαωμα ψηφου.Θελω να πω οτι ας μη μας φαινεται τοσο αδιανοητο που στην κοινωνια ακομα καποιοι πετανε αποτυχημενα κομπλιμεντα σε γυναικες και δεν εχουμε γινει ηδη μια κλινικα πολιτικως ορθη κοινωνια. Η κοινωνια συνεχως ωριμαζει. Κάποτε όλες και όλοι θα γλυτωσουνε απο πολλα κουσουρια της ανθρωποτητα οπως ο σεξισμος, ο ρατσισμος, η μισαλλοδοξια και τοσα αλλα. Ως τοτε υπομονη.Περιμενοντας ας κανουμε viral ενα βιντεο για να ανεβασουμε τα monetized views του και να μαζεψουμε donations για να σταματησει το καμακι στον δρομο (!)
Ε όχι και παρενόχληση το "πείραγμα" στον δρόμο.Έχουμε χάσει την μπάλα με τις υπερβολές και τις σαχλαμάρες πια. Οι περισσότεροι ήταν ευγενικοί και χαλαροί.Εγώ όσες φορές έχω πειράξει κοπέλα στον δρόμο, την έβλεπα μάλλον να γελάει αυτάρεσκα, παρά να θεωρεί τον ευατό της θύμα επίθεσης.Υ.Γ.: Σιγά την γκόμενα που της την έπεσαν 100 άτομα σε 2 ώρες.
Ναι είναι παρενόχληση όταν όχι μόνο μερικοί την ακολουθούσαν ενώ δεν τους έδινε σημασία αλλά επίσης κάποιοι της φώναζαν στον δρόμο "ει χαμογέλασε' ή 'σε αποκαλέσαμε όμορφη πες ευχαριστώ', ε όχι, δεν ήταν αναγκασμένη να κάνει κανένα από τα 2 γιατί δεν τους το ζήτησε... αυτά τα σημεία δεν τα ανέφερες... οκ καποιοι ήταν ευγενικοί και απλά της έλεγαν καλημέρα...
Για να σας προλάβω, ναι πολλές φορές μας αρέσει, μας κολακεύει! Ναι, πολλές φορές θέλουμε να σκάσουμε χαμόγελο και κρατιόμαστε για να μην δώσουμε θάρρος! Είναι όμως και κάποιες φορές που είναι ενοχλητικό, αηδιαστικό και επικίνδυνο (σε πολλές έχει τύχει το σκηνικό που υπάρχει και στο βιντεάκι, με τον τύπο που σε ακολουθεί ή περπατάει δίπλα σου για αρκετή ώρα). Εκεί τί κάνεις; Ειδικά σε περιοχές που δεν υπάρχει πολυκοσμία και είναι βράδυ (μην αρχίσετε "Να μην κυκλοφορείς τέτοια ώρα σε τέτοιες περιοχές", να μη γυρίσω σπίτι μου όταν σχολάσω από τη δουλειά και έχει νυχτώσει; )
Πολύ σωστή! Απλά το βίντεο έτσι που τα παρουσιάζει, τα ισοπεδώνει όλα. Λέει ότι την παρενοχλούσαν συνεχώς, ενώ μερικοί απλώς είπαν μια καλημέρα. Με τον τύπο που την ακολουθούσε, θα είχα αγχωθεί κι εγώ τρελά. Αλλά οι άλλοι τι φταίνε; Οι ευγενικοί δηλαδή. Εντάξει, τα "damn" δεν ήταν πετυχημένα, αλλά δεν ήταν χυδαία. Στην πλάκα τα παίρνεις. Και τα "have a nice day" κλπ πιστεύω ήταν αυθόρμητα και καλοπροαίρετα. Μπορεί ο άλλος απλά να σου πει "σε είδα κ μου έφτιαξες τη διάθεση". Δε σημαίνει ότι θέλει κάτι παραπάνω.Επίσης οκ, το βίντεο δείχνει πολλά περιστατικά που αθροιστικά κουράζουν. Αλλά ας θυμηθούμε ότι διαδραματίζονται μέσα σε 10 ώρες. Τα 2/3 των ωρών που είμαστε ξύπνοι θεωρητικά. Πόσο συχνά συμβαίνει σε μια γυναίκα να κάνει 10 ώρες πεζοπορία μέσα στους δρόμους για να φάει τόσα σχόλια μαζεμένα;Συμφωνώ δηλ με όλα όσα λες, απλά νομίζω ότι το βίντεο δημιουργεί λάθος εντυπώσεις. Πιστεύω όσοι άντρες αντιδρούν, ενοχλούνται κυρίως από αυτό. Αλλιώς, κάθε νορμάλ άντρας ντρέπεται για τους λιγούρηδες που χαλάνε και τους υπόλοιπους.
Οπότε; . Κατα την προσωπική μου άποψη αδυνατώ να αντιληφθω τι μπορεί να σας κολακέψει περπατώντας σε ένα δρόμο ανάμεςα σε χιλιάδες άγνωστους ανθρώπους. Τι μπορεί να πυροδοτήσει και να τονίσει την αυταρέσκεια σας (και τι όχι ) . Διαχωρίζετε για μια γυναίκα η παρενόχληση ή το "πετυχημένο" πείραγμα-πέσιμο από το αν σας αρέσει ο γκόμενος ισως. Όλοι έχουμε δει απϊστευτα (με την κακή έννοια) πεσίματα που..περιέργως (wtf!!!) τα βρίσκεται κολακευτικά και πετυχαίνουν το σκοπό τους. Και χωρίς να έχω κάνει στατιστική ανάλυση φυσικά, είνσι εξαιρετικά κοινό κσι συχνό φαινόμενο. Οπότε ίσως να εξηγεί γιατι πολλοί απο μας τους άνδρες όχι μόνο επιδίδονται σε τέτοιου είδους σχόλια, αλλά πολύ περισσότερο το θεωρούν απολύτως φυσιολογικό και προέκταση του ανδρισμού τους. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι αφού κάποιες φορές σας αρέσει και κάποιες όχι, το αφήνεται στην υποκειμενική μας κρίση για το πως και πότε θα πράξουμε κάτι τέτοιο.
@stunder Πάντα μας αρέσει το καλαίσθητο φλερτ, ανεξαρτήτως από πού προέρχεται.Δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι πολλές οι γυναίκες που θα πέσουν με ατάκες τύπου «τι κωλάρα είναι αυτή» και τα συναφή, μόνο και μόνο γιατί αυτός που τις ξεστομίζει είναι εμφανίσιμος.
Η πραγματικότητα πάντως ,σε σχέση με το σχόλια "πέφτουν" οι γυναίκες θα έλεγα ότι μπορεί να σε διαψεύσει @realist or pessimist .Νομίζω ότι σε αυτό θα πρέπει να μιλήσει ο αντρικός πληθυσμός. Από την άλλη - προσωπικά- αν μια άγνωστη αρχισει και μου πετάει κουβέντες από το πουθενά , έστω και γλυκές, μάλλον θα το θεωρήσω άκυρο,άτοπο πιθανόν και αστείο ή ενοχλητικό. Δεν ξέρω γιατί το ανάλογο σε σας μπαίνει υπο το πρίσμα " αν είναι καλό το πείραγμα " .Κάτι λέει αυτό νομϊζω για τον τρόπο σκέψης και αντίληψης σας σε παρόμοια θέματα. Γιατί το καλό ..είναι διαφορετικό για τον καθένα και..προφανως για πολλούς το " τι κωλάρα ειναι αυτη μάνα μου " θελω να σε διαβεβαιώσω ότι ανήκει στη λίστα των ..καλών σχολίων. Μάλλον όμως θα είναι μεγάλη εκπληξη για σένα το ποσοστο των γυναικών που το θεωρουν εξαιρετικα κολακευτικο. ( αν και δε θα πρεπε να σου κάνει τοσο εντϋπωση )