Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ

 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter
Η Ρίτα Χέιγουορθ ως "Gilda"
4

Η Ρίτα Χέιγουορθ, η θρυλική καλλονή του Χόλιγουντ που έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1940 και του 1950, πέθανε το βράδυ της 14ης Μαΐου του 1987, χτυπημένη από τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο διαμέρισμά της στο Central Park του δυτικού Μανχάταν. Ήταν 68 ετών.

Η τεράστια ώθηση στην καριέρα της Ρίτα Χέιγουορθ ήταν η "Gilda", η οποία αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας, λόγω της αμφιλεγόμενης σκηνής του στριπτίζ. H εκρηκτική ηθοποιός φορούσε ένα μαύρο εφαρμοστό σατέν στράπλες φόρεμα και έβγαζε ντροπαλά τα μακριά μαύρα γάντια της ενώ τραγούδησε το ''Put the Blame on Mame''. 

Από το 1981, την ηθοποιό φρόντιζε η δεύτερη κόρη της, πριγκίπισσα Γιασμίν Αγά Χαν, η οποία με τη δημοσιοποίηση της ασθένειας της μητέρας της, είχε τραβήξει την παγκόσμια προσοχή στη νόσο του Αλτσχάιμερ, για την οποία ελάχιστα ήταν γνωστά μέχρι τότε.  Σύμφωνα με την πριγκίπισσα Γιασμίν, η υγεία της Ρίτα Χέιγουορθ έδειχνε σταθερή επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο, η πανέμορφη ηθοποιός να πέσει σε μια ημικωματώδη κατάσταση.

 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter
Η Ρίτα Χέιγουορθ στο "Cover Girl"

Η επιτομή του Glamour

 

Η Ρίτα Χέιγουορθ ήταν η επιτομή της γοητείας του Χόλιγουντ, μια εντυπωσιακά όμορφη ηθοποιός και χορεύτρια.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι pinup φωτογραφίες της, είχαν κατακλύσει τους τοίχους των στρατιωτικών θαλάμων, ενώ για πάνω από δύο δεκαετίες η θυελλώδης ερωτική της ζωή έδινε τροφή στα πρωτοσέλιδα και τα ταμπλόιντ της εποχής.

Ο Φρεντ Αστέρ, με τον οποίο είχε συμπρωταγωνιστήσει σε δύο ταινίες, έγραψε στην αυτοβιογραφία του ότι ήταν η αγαπημένη του παρτενέρ και ότι ο χορός ήταν ένα από τα γνήσια ταλέντα της.

Ως τραγουδίστρια ωστόσο, δεν ήταν εξίσου προικισμένη, αν και εμφανίστηκε σε πολλά μιούζικαλ. Δεν ήταν όμως η φωνή ή η κίνηση ή το υποκριτικό της ταλέντο που απασχολούσε τους φαν της. Η Ρίτα Χέιγουορθ απέπνεε έναν μοναδικό αισθησιασμό που φαίνεται έντονα σε ταινίες όπως το ''Blood and Sand'' το ''The Lady From Shanghai'' και τη 'Gilda'.

Στη "Gilda" μάλιστα το 1946, η θρυλική ηθοποιός είχε ρόλο-πειρασμό. Το συντηρητικό μεν (για την εποχή), στριπτίζ δε, μπορεί να περιορίστηκε στην αφαίρεση των γαντιών της, ωστόσο "σημάδεψε" δεκάδες χιλιάδες νέους άνδρες και αναστάτωσε τους πιο συντηρητικούς σε ολόκληρη την Αμερική.

 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter
Στην ταινία ''You Were Never Lovelier''
 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter

Η Ρίτα Χέιγουορθ ξεκίνησε να απασχολεί τα σκανδαλοθηρικά έντυπα στα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν έκανε σχέση με τον πρίγκιπα Αλί Χαν, τον playboy γιο ενός πνευματικού ηγέτη εκατομμυρίων Ισμαηλιτών Μουσουλμάνων. Παντρεύτηκαν το 1949, αλλά τον χώρισε λίγο αργότερα, όπως έκανε και με τους άλλους τέσσερις συζύγους της, συμπεριλαμβανομένου του Όρσον Γουέλς.

Όσο η Ρίτα Χέιγουορθ μεγάλωνε, κατάφερε (με επιτυχία) να μεταπηδήσει από την εικόνα της σέξι pinup σε πιο ώριμους ρόλους σε ταινίες όπως το 'Separate Tables'' το 1958 και το ''They Came to Cordura'' το 1959. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 όμως έκανε εμφανίσεις σε μικρές ταινίες, οι περισσότερες από αυτές ευρωπαϊκές παραγωγές.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ, μια καταστροφική ψυχική ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο, φέρνει απώλεια μνήμης και φθορά σωματικών λειτουργιών την άφησε, σύμφωνα με την κόρη της, "εντελώς αβοήθητη".

 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter

Η ζωή ενός ινδάλματος

 

Η Ρίτα Χέιγουορθ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 17 Οκτωβρίου 1918. Ο πατέρας της, Eντουάρντο Κανσίνο, ήταν Ισπανός χορευτής και η μητέρα της, Βόλγα Χόγουορθ, showgirl των Ziegfeld Follies. Ονόμασαν την κόρη τους Μαργαρίτα Κάρμεν Κανσίνο, αλλά το άλλαξαν σε Ρίτα Κανσίνο όταν άρχισε να χορεύει επαγγελματικά στην ηλικία των 12. Με το όνομα αυτό θα κάνει τις πρώτες 10 ταινίες της.

 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter
Έκανε τα πρώτα της βήματα ως Ρίτα Κανσίνο
 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter
Η ομορφιά της ήταν αδιαμφισβήτητη, ωστόσο λίγο μοιάζει στα πρώτα της βήματα με την εκρηκτική ντίβα στην οποία εξελίχθηκε


Η δουλειά του πατέρα της ήταν η αφορμή για την οικογένεια να μετακομίσει στο Λος Άντζελες. Εκεί μόλις η Ρίτα Χέιγουορθ τελείωσε το Γυμνάσιο, ξεκίνησε εμφανίσεις μαζί με τον πατέρα της σε clubs στην Τιχουάνα και το Μεξικό. Στα 16 της, την εντόπισε ένας παραγωγός της Fox Film Company και της πρόσφερε το πρώτο μεγάλο επαγγελματικό συμβόλαιο με την εταιρεία.

Έκανε το ντεμπούτο της το 1935 στην ταινία ''Under the Pampas Moon'' και εμφανίστηκε ως Ρίτα Κανσίνο σε μια σειρά από μικρούς ρόλους, όπως αυτή ενός κοριτσιού σε μια αίθουσα χορού στην ταινία του Σπένσερ Τρέισι  ''Dante's Inferno''.  Άλλες ταινίες που έκανε εκείνη την περίοδο ήταν το ''Charlie Chan in Egypt'' το ''Human Cargo'' και το ''Meet Nero Wolfe''.

Η συγχώνευση της εταιρείας Fox με την 20th-Century Pictures, άφησε τη νεαρή χορεύτρια χωρίς συμβόλαιο και δουλειά, αλλά το 1937 η τύχη της άλλαξε. Γνώρισε και παντρεύτηκε τον άνθρωπο που θα έπαιρνε τα ηνία της καριέρας της και θα άλλαζε δραματικά την πορεία της. Ο Έντουαρντ Τζάντσον, ένας πονηρός επιχειρηματίας 22 χρόνια μεγαλύτερός της, ουσιαστικά τη μεταμόρφωσε, καθοδηγώντας την να αλλάξει το σχήμα των φυδιών και το χρώμα των μαλλιών της. Από μελαχρινή καλλονή με λατινικά χαρακτηριστικά, η Ρίτα Χέιγουορθ μεταλλάχθηκε σε εκρηκτική πυρόξανθη κοσμοπολίτισσα.

 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter
 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter

Ως διευθυντής της και μάνατζερ πλέον, ο Τζάντσον άλλαξε το όνομα της, επιλέγοντας το πατρικό (Χόγουορθ) της μητέρας της, με τη μόνη διαφορά ότι πρόσθεσε το γράμμα 'y' για να αποσαφηνίσει την προφορά. Προσέλαβε ατζέντηδες, ώστε να προωθήσουν το νέο όνομα και την εικόνα της Ρίτα Χέιγουορθ σε εφημερίδες και περιοδικά και κατάφερε τελικά να υπογράψει η ανανεωμένη σύζυγός του, συμβόλαιο επτά ετών στην Columbia Pictures. Παρά την μεγάλη αλλαγή, συνέχισε να παίρνει ρόλους σε ταινίες χαμηλού μπάτζετ, με εξαίρεση την επιτυχία του το 1939 ''Only Angels Have Wings'' στην οποία πρωταγωνιστούσε τον Κάρι Γκραντ. Αν και ο σκηνοθέτης, Χάουαρντ Χοκς, της έδωσε τον δεύτερο γυναικείο ρόλο (της άπιστης συζύγου), για τη Ρίτα Χέιγουορθ, ήταν ο πρώτος με τον οποίο θα αποσπούσε διθυραμβικά σχόλια.


Μια "Θεά του έρωτα" αναδύεται

 

Από το 1941, η Ρίτα Χέιγουορθ άρχισε να εξελίσεται γρήγορα σε ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια του Χόλιγουντ, εμπνέοντας τον Γουίνθροπ Σάρτζεντ, έναν συγγραφέα του περιοδικού LIFE, να την κατονομάσει "Μεγάλη Αμερικανίδα Θεά του έρωτα", ένα παρατσούκλι που η ίδια λάτρεψε όσο και το κοινό της.

Ως δανεική στην Warner Brothers, η Ρίτα Χέιγουορθ εμφανίστηκε με τον Τζέιμς Κάγκνεϊ στο "Strawberry Blonde" το 1941 και πίσω στην Columbia, ήρθε η καταξίωση όταν ο Φρεντ Αστέρ την επέλεξε για παρτενέρ στο ''You'll Never Get Rich'' το 1941, μια τεράστια επιτυχία που την έκανε διάσημη. Το 1942, εμφανίστηκε σε άλλες τρεις επιτυχημένες ταινίες, το ''My Gal Sal,'' το ''Tales of Manhattan'' και την τελευταία ταινία στο πλευρό του Φρεντ Αστέρ ''You Were Never Lovelier''. Η ερμηνεία της στο "Cover Girl" με τον Τζιν Κέλι το 1944, έστρεψε πάνω της την προσοχή του περιοδικού LIFE, το οποίο τύπωσε και δημοσίευσε μια φωτογραφία της, με προκλητική μαύρη δαντέλα, που έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο και κυρίως στους Αμερικανούς στρατιώτες. Μάλιστα η εικόνα έμελλε να κοσμήσει μια ατομική βόμβα του αμερικανικού στρατού, που χρησιμοποιήθηκε σε δοκιμή στο νησί του Ειρηνικού Bikini atoll το 1946.

 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter
Η προκλητική φωτογραφία που τύπωσε το LIFE.

Η τεράστια ώθηση όμως στην καριέρα της Ρίτα Χέιγουορθ ήταν η "Gilda", η οποία αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας σε ορισμένες περιοχές της Αμερικής, λόγω της αμφιλεγόμενης σκηνής του στριπτίζ. Στην ταινία η εκρηκτική ηθοποιός φορούσε ένα μαύρο εφαρμοστό σατέν στράπλες φόρεμα και έβγαζε ντροπαλά τα μακριά μαύρα γάντια της ενώ τραγούδησε το ''Put the Blame on Mame''. Στην πραγματικότητα, η φωνή ήταν της Ανίτα Έλις.


Ο Γάμος με τον Όρσον Γουέλς

 

 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter
Με τον σύζυγό της Όρσον Γουέλς και την κόρη τους Ρεμπέκα

 

Η Ρίτα Χέιγουορθ που είχε πάρει διαζύγιο από τον πρώτο της σύζυγο, παντρεύτηκε το 1943 τον Όρσον Γουέλς και απέκτησαν μια κόρη, τη Ρεμπέκα. Έζησαν μαζί μέχρι το 1949 και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας ''The Lady From Shanghai'' που σκηνοθετούσε ο Γουέλς, του ζήτησε διαζύγιο. Είχε ήδη γνωρίσει και ερωτευτεί τον πρίγκιπα Αλί Xαν και δεδομένου ότι δεν είχε βγει ακόμη το διαζύγιο της, τα ταξίδια τους στην Ευρώπη προκάλεσαν τη δημόσια αγανάκτηση.

 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter
Με την οικογένεια του Αλί Χαν

Όταν παντρεύτηκαν το 1949, σχολιάστηκε έντονα το γεγονός ότι η Ρίτα Χέιγουορθ ήταν έγκυος. Ο γάμος δεν θα διαρκούσε πολύ. Μόλις δύο χρόνια αργότερα χώρισε τον Αλί Xαν και στη συνέχεια παντρεύτηκε και χώρισε από τον τραγουδιστή Ντικ Χέιμς. Ο τελευταίος της σύζυγος ήταν ο Τζέιμς Χιλ, ένας παραγωγός ταινιών.

Η Ρίτα Χέιγουορθ έκανε περισσότερες από 40 ταινίες συμπεριλαμβανομένων των ''Affair in Trinidad'' (1952), ''Salome'',  ''Miss Sadie Thompson'' (1953), ''Fire Down Below'' (1957), ''The Story on Page One'' (1960), ''The Poppy Is Also a Flower'' (1967) και ''The Wrath of God'' (1972).

Το 1971 προσπάθησε να κάνει άλλη μια ταινία, αλλά διέκοψε απότομα τα γυρίσματα αφού δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί τις ατάκες της. Οι γιατροί μίλησαν για τελευταίο στάδιο αλκοολισμού, ωστόσο αργότερα φάνηκε ότι η διάγνωση του αλκοολισμού ήταν εσφαλμένη και ότι η Ρίτα Χέιγουορθ υπέφερε από τα πρώτα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter
Η Ρίτα Χέιγουορθ το 1977 όταν η νόσος του Αλτσχάιμερ είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της

Τον Ιούνιο του 1981, ένα δικαστήριο στο Λος Άντζελες δήλωσε ότι η ηθοποιός δεν ήταν σε θέση να φροντίσει τον εαυτό της, έτσι την πήρε υπό την προστασία της η κόρη της, πριγκίπισσα Γιασμίν και οι δύο γυναίκες πήγαν στη Νέα Υόρκη. Το 1985 η πριγκίπισσα Γιασμίν παντρεύτηκε τον Έλληνα Βασίλη Εμπειρίκο, αλλά ο γάμος κράτησε πολύ λίγο. Μαζί απέκτησαν έναν γιο, τον Άντριου. Η άλλη κόρη της Ρίτας Χέιγουορθ, η Ρεμπέκα Γουέλς, ζει στην Ουάσιγκτον.

Η πριγκίπισσα Γιασμίν είναι αντιπρόεδρος του οργανισμού για το Αλτσχάιμερ και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ.

 Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ Facebook Twitter
Στη Gilda
 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια