Η Μπρίτανι έχει προγραμματίσει να πεθάνει την 1η Νοεμβρίου

Η Μπρίτανι έχει προγραμματίσει να πεθάνει την 1η Νοεμβρίου Facebook Twitter
29

 

Η Μπρίτανι έχει προγραμματίσει να πεθάνει την 1η Νοεμβρίου Facebook Twitter

Συγκλονίζει την αμερικανική κοινή γνώμη η ιστορία της 29χρονης Μπρίτανι Μέιναρτ η οποία διαγνώστηκε τον περασμένο Ιανουάριο ότι πάσχει από την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου και υπερασπίζεται πλέον το δικαίωμα της να πεθάνει με αξιοπρέπεια.

Η Μπρίτανι λίγο μετά το γάμο της και ενώ έκανε διακοπές με το σύζυγό της πληροφορήθηκε ότι πάσχει από την ασθένεια μετά από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε λόγω των πολύ ισχυρών πονοκεφάλων που είχε. Οι γιατροί της έδωσαν έξι μήνες ζωής εξηγώντας της μάλιστα ότι ο θάνατός της θα είναι αργός και επίπονος.

Η Μπρίτανι έχει προγραμματίσει να πεθάνει την 1η Νοεμβρίου Facebook Twitter

Τότε η 29χρονη πήρε την απόφαση να βάλει η ίδια τέλος στη ζωή της. Όμως στην Καλιφόρνια η ευθανασία δεν επιτρέπεται και έτσι αναγκάστηκε να μεταφέρει τα δικαιώματα της στο Όρεγκον-όπου η διαδικασία είναι επιτρεπτή- προκειμένου να κάνει πράξη την επιθυμία της.

Η Μπρίτανι έχει αναρτήσει και video στο οποίο εξηγεί το γιατί θέλει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Όπως λέει, έχει μια συνταγή στο πορτοφόλι της που γράφτηκε από έναν γιατρό στο Όρεγκον. Και σε τρεις εβδομάδες, σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει για να πεθάνει.

Η Μπρίτανι έχει προγραμματίσει να πεθάνει την 1η Νοεμβρίου Facebook Twitter

Επέλεξε να πεθάνει την 1η Νοεμβρίου στην κρεβατοκάμαρα της στο Portland, με την οικογένεια της να την περιβάλει. Τη μητέρα, τον πατριό της, το σύζυγό της και τον καλύτερο φίλο της που είναι γιατρός. Θέλει να περιμένει ως τότε για να γιορτάσει στις 30 Οκτωβρίου τα γενέθλια του συζύγου της. Θα της είναι δύσκολο γιατί όσο περνάνε οι ημέρες ο πόνος είναι περισσότερος, όπως και οι επιληπτικές κρίσεις.

«Το φάρμακο το έχω εδώ και εβδομάδες. Δεν είμαι αυτόχειρας, δεν θέλω να πεθάνω. Αν ήθελα θα το είχα πάρει εδώ και πολύ καιρό… όμως θα πεθάνω και θέλω να γίνει με τους δικούς μου όρους», δηλώνει σε συνέντευξη της στο CNN.

29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
σε κανέναν μας δεν πέφτει λόγος για το πώς διαχειρίζεται ο καθένας την αρρώστια ή/και το θάνατό του. αυτό που θα πρέπει να συζητάμε είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κατοχυρωθεί αυτό το πολύ βασικό δικαίωμα. εξ ου και το ίδρυμα (Brittany Maynard Fund - Working to Make Death with Dignity an Option for All), το βίντεο και όλη η δημοσιότητα. πολύ καλώς, κατά τη γνώμη μου.
Πριν ένα χρόνο ακριβώς θα έγραφα άλλα πράγματα. Θα συμφωνούσα με κάποιους, ότι ο άνθρωπος πρέπει να παλεύει μέχρι να έρθει ο θάνατος κ.τ.λ. κ.τ.λ. Τέλος Οκτωβρίου 2013 διαγνώσθηκε ο πατέρας μου με μεταστατικό καρκίνο στον εγκέφαλο. Είχε ήδη προηγηθεί μια τριετία προσπάθειας, όπου κανείς μας δεν το έβαζε κάτω, πρωταρχικά ο ίδιος ο ασθενής, βέβαια. Από εκείνο το χρονικό σημείο, που μου ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της μαγνητικής, όλα είναι αλλιώς. Δεν μπορώ να περιγράψω την κατάσταση, ούτε έχει σημασία. Βροντοφωνάζω, πλέον όμως, ότι η ευθανασία δεν μπορεί να αποτελεί θέμα συζήτησης σε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι δικαίωμα του ασθενούς να το αποφασίσει. Τελεία και παύλα. Εύχομαι να μη χρειαστεί κανείς από όσους έχουν αντίθετη άποψη, να το διαπιστώσει με τον τρόπο που το διαπίστωσα εγώ.
Κάθε άλλο παρά αστερόσκονη και μονόκεροι! Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν κβαντικές δονήσεις στις νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου, αυτό σημαίνει ότι πράγματι η συνείδηση δεν είναι προιόν του χημικών του εγκεφάλου αλλά πηγάζει απο πιο χαμηλά επίπεδα κάτι που σημαίνει ότι η "άλλη ζωή" μπορεί να υπάρχει καθώς η συνείδηση δεν καταστρέφεται! Μπορεί να θές να νομίζεις ότι είσαι ένα κοσμικό λάθος που έφτυσε το απόλυτο τίποτα αλλά η Επιστήμη δεν συμφωνεί πια με αυτή την μηδενιστική μανιοκαταθλιπτική οπτική.
Εντάξει,η κοπέλα περνάει το δράμα της και θέλει να πεθάνει πριν πεθάνει από την αρρώστια..Ένας άθεος θα πει πως καλά κάνει..Δικαίωμα της και όλα τα σχετικά.Ένας θρήσκος θα πει πως είναι λάθος, γιατί μόνο ο Θεός δίνει και παίρνει μια ζωή.Δεν θα σταθώ σε αυτά.Αυτό που με προβληματίζει ,είναι ο τρόπος με τον οποίο πασάρεται ένα τόσο σοβαρό θέμα..Επαγγελματικό βίντεο με εικόνες από το κρεβάτι που θα πεθάνει,ο κόσμος να βλέπει τα φάρμακα που θα την σκοτώσουν,να μιλάει όλη η οικογένεια..Εύλογα μου γεννιούνται απορίες...Για ποιο λόγο όλα αυτά;Από την στιγμή που θα γίνει η επιθυμία της,και δεν χρειάζεται να παλέψει για αυτό,για ποιο λόγο γίνεται όλο αυτό;;!!Να συνηθίσει ο κόσμος τέτοιες εικόνες σαν να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο για παράδειγμα;..!Φοβάμαι πως θα αμβλυνθούν οι συνειδήσεις και σε αυτό τον τομέα,όπως σε τόσες άλλες(αφού το ανθρώπινο είδος έχει αποδείξει περίτρανα ότι δεν ξέρει τι εστι μέτρο..) και θα φεύγουν( ή θα τους ''φευγουν'' σε άλλες περιπτώσεις για ευνόητους λόγους!!!)οι άνθρωποι σαν τα μαρουλόφυλλα.....
Πάντως δεν θέλει να κάνει το κομμάτι της όπως υπονοείτε μερικοί. Η επιθυμία της θα γίνει μεν, αλλά σε άλλη πολιτεία με ότι συνεπάγεται αυτό από ταλαιπωρία για την ίδια, συγγενείς και φίλοι επειδή στον τόπο της θεωρείται εγκληματίας. Τι πιο φυσικό από το να θέλεις να δώσεις ένα νόημα στον θάνατό σου, να θες να ευαισθητοποιήσεις τους άλλους σ' ένα υπαρκτό λεπτό θέμα, να είσαι κομμάτι μιας σημαντικής αλλαγής; Φαίνεται ότι κάποιους ενοχλεί, δεν είμαστε συνηθισμένοι, ενώ συζητείται έντονα σε όλες τις χώρες κεντρικής Ευρώπης εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια, εμείς τίποτα... Μου προκαλεί εντύπωση θετική από την άλλη το πόσο ανοιχτοί φαίνονται στην ιδέα οι αναγνώστες εδώ παρ'όλο η ίσως επειδή ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα σε αυτόν τον αιώνα και ίσως ποτέ. Όταν βλέπουμε τι αντιδράσεις και εμπόδια μπαίνουν για καύση, τζαμί, σύμφωνο διαβίωσης κ.α, οι ιερείς αλλά και η ίδια η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη, δεν έχει γίνει καν διάλογο για αυτό το θέμα οπότε....
@nip tuck: το κουράγιο και η δύναμη της να ζήσει στο φουλ την κάθε μέρα που της απομένει, προσβάλλουν την αισθητική σου;; Να αφεθεί στη μοίρα της δηλαδή κ να πεθάνει σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου έχοντας καταλήξει ένα ερείπιο εκλιπαρόντας για ένα τέλος στο μαρτύριο της;;; Να μην αγωνιστεί για το δικαίωμα να φεύγει κάποιος με αξιοπρέπεια, όπως επιθυμεί κ όχι όπως ορίζουν τα στερεότυπα;;; Το θάρρος κ η γενναιότητα της αποτελούν παράδειγμα και ένα μάθημα προς όλους μας ότι θα πρέπει να εκτιμάμε, να απολαμβάνουμε την κάθε μερα ως ενα δώρο και να μην πάψουμε να αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια μας μεχρι τέλος. Να επιλέξουμε εμείς και οχι τα στερεότυπα τον τροπο που θα ζήσουμε..
Προφανώς αυτό ο αναγνώστης δεν έχει δει/ζήσει πως είναι ένας άνθρωπος όταν λιώνει κυριολεκτικά από καρκίνο...Του εύχομαι να μην το δει/ζήσει ποτέ.Εγω το εχω ζήσει όμως.
@ adekastos_mparas...Σόρρυ κιόλας άλλα φάσκεις και αντιφάσκεις..."Το θάρρος κ η γενναιότητα της αποτελούν παράδειγμα και ένα μάθημα προς όλους μας ότι θα πρέπει να εκτιμάμε, να απολαμβάνουμε την κάθε μερα ως ενα δώρο και να μην πάψουμε να αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια μας μεχρι τέλος."γιατί να δεχτώ εγώ πως θέλει θάρρος και γενναίοτητα να επιλέξεις game over , αλλά βάσει αυτής της λογικής δε θέλει θάρρος και γενναιότητα να ζήσει για όσο ζήσει;;;;;Αnd i quote "να απολαμβάνουμε την κάθε μερα ως ενα δώρο " αλλά καλύτερα ας πεθάνουμε τώρα , μια ψυχή που είναι να βγει μωρέ...Και κρίνοντας ΜΟΝΟ από το άρθρο αν επιλέξει να πεθάνει ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ , αρχίδια γενναία είναι...Να μου λέγες είναι καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι και πλήρως εξαρτώμενη από άλλον , εκεί ναι να αρχίσουμε να το συζητάμε το πράμα....ΑΛΛΑ ΟΧΙ αν είναι ΜΟΝΟ αυτά!!!!
Είμαι υπέρ του δικαιώματος της ευθανασίας. Πάντα είχα την εξής -αφελής- απορία: Πόσο βέβαιο είναι ότι άνθρωποι που επιλέγουν να το ασκήσουν, με την χορήγηση του φαρμάκου, δεν πεθαίνει μη αισθάνοντας (ή στην χειρότερη υποφέροντας) μέχρι να έρθει το τέλος; Άσχετα με την διάρκεια.Εννοώ τα πειράματα που προφανώς έχουν λάβει χώρα, τι ακρίβεια έχουν;
Καθόλου κομψό το να διαλαλεί ότι θα πεθάνεικι ότι διάλεξε το πότε να το κάνει.Δεν βρίσκω τίποτα το αξιοπρεπές στην κίνησή της.Ωστόσο της δίνω μια δικαιολογία μιας που ίσως να θέλει να φερθεί στον θάνατο αυταρχικά κι αφού την νίκησεόπως όλους μας,εντελώς εγωιστικά δηλώνειότι θα αυτοκτονήσει.
Σκέφτηκες ότι το ''διαλαλεί'' για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε ένα θέμα κρίσιμο όπως η ευθανασία? Η ευθανασία ελάχιστα αναγνωρίζεται σαν ανθρώπινο δικαίωμα. Καλά έκανε και μπράβο που είχε τα κότσια λοιπόν.
Συμφωνώ, η αυτοκτονία δεν είναι κάτι που το διατυμπανίζεις. Σιγά μη μοιράσει και φυλλάδια ή κάνει και κανένα after party για να "ανέβουν" λιγάκι μετά. Άσε που θεωρώ λίγο χαζό να μιλάμε για γενναιότητα όταν επιλέγει την εύκολη λύση (αυτοκτονία) από το να πεθάνει βασανιστικά από καρκίνο. Δε λέω να μην το κάνει, πολλοί θα έκαναν αυτήν την επιλογή αλλά μην το παρακάνουμε με τους χαρακτηρισμούς. Μήπως να την παρασημοφορήσουμε κιόλας; Απλά λέμε ένα κρίμα και συνεχίζουμε.
Εύκολη λύση? Ναι είναι πολύ εύκολη λύση στα 29 σου να βρεις το κουράγιο να πεις αντίο στους αγαπημένους σου και να πάρεις ένα φάρμακο ξέροντας ότι θα πεθάνεις στα επόμενα λεπτά ενώ δεν θες. Θα ήσουν πολύ μάγκας να κάτσεις και να περιμένεις να πεθάνεις μέσα σε φρικτούς πόνους, να φτάσεις στο σημείο να μην αναγνωρίζεις την οικογένεια σου, λιώνοντας σε ένα κρεβάτι. Δεν μιλάς για τα ΛΟΚ....μιλάμε για ζωή.... Τι διαβάζω θεέ μου!!
Ζωη δεν ειναι να χτυπαει η καρδια μας επειδη η ιατρικη μπορει να μας κραταει σ αυτο το σταδιο παρατεινοντας τον πονο μας. Ειναι σκετος μαζοχισμος. Γιατι δηλαδη να περιμενει να πεθανει εξαντλημενη μεσα αφορητους πονους;
nip tuck...τι είναι ο θάνατος να του φερθείς αυταρχικά? Η κίνηση της είναι αξιοπρεπέστατη. Και γενναία, πολύ γενναία. Αυτοί οι τάχα μου ψαγμένοι που χρησιμοποιείτε ότι ψήγμα ψυχολογίας έχετε αρπάξει από δω κι από κει και το πετάτε σαν πέτρα στα κεφάλια μας, με ξεπερνά!!! Που της βρήκες και δικαιολογία κιόλας λόγω αυταρχισμού..... έλεος.....
Εσύ μιλάς για το τι γίνεται μετά το θάνατο όταν κάποιος μείνει άθαφτος ή σε νερό......αλλιώς τουμπανιασμένος και βρωμερός δεν γίνεσαι την ώρα που πεθαίνεις. Η αξιοπρέπεια αφορά τον τρόπο που αποφάσισε η κοπέλα να πεθάνει, πριν τη βρει ένας οδυνηρός θάνατος... Ότι του φανεί του λωλοστεφανή το σχόλιο σου....
Όσο για το bigger than life...ο θάνατος είναι μέρος αυτής της ζωής το μόνο σίγουρο από την ώρα που γεννιέσαι. Το να επιλέγεις αυτός ο θάνατος να είναι ανώδυνος για σένα και την οικογένεια σου, είναι κάτι που θέλει κάκαλα, παιδεία, εξοικείωση με το θέμα και πολύ κουράγιο. Το να το απαξιώνεις επειδή δεν το καταλαβαίνεις απλώς σε καθιστά αδαή.
Aχ βρε Aloutero θα συνέχιζα την κουβέντα, αλλά διέκρινα μια εριστικότητα με το "Ότι του φανεί του λωλοστεφανή το σχόλιο σου.... " και το σταματώ εδώ. Εγώ το βλέπω πρακτικά κι εσύ θεωρητικά. Και συμπέρανες κιόλας ότι το απαξιώνω γιατί δεν το καταλαβαίνω, οπότε είμαι αδαής, ώ μεγάλε γνώστη του Θανάτου! Με έκανες και γέλασα.
Maggie χαίρομαι που σε έκανα να γελάσεις. Είναι μεγάλο πράγμα αυτό. Αυτό που σου επεσήμανα είναι ότι ούτε καν πρακτικά δεν είναι έτσι. Προσπάθησε να διαβάσεις τι γράφω. Είναι λάθος οι "πρακτικές" σου πληροφορίες για το θάνατο. Ούτε τουμπανιάζεις, ούτε βρωμάς (τα ξαναλέω για να τα εμπεδώσεις), με το που πεθαίνεις και για αυτό το σχόλιο σου είναι άκυρο. Και δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος γνώστης του θανάτου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις βασικές γνώσεις βιολογίας. Αυτές που έχουμε όλοι μας. Και δεν χρειάζεται να συμπεράνω ότι το απαξιώνεις. Είναι χειροπιαστό και αυταπόδεικτο. Χρησιμοποιώ πολύ προσεκτικά τις λέξεις. Εσύ πάλι όχι :)