Εκτός του σοκ από την απέραντη βαρβαρότητα και τη θλίψη που προκαλούν τα βίντεο των αποκεφαλισμών που έχουν δημοσιεύσει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, εντύπωση προκαλεί και η ηρεμία που επιδεικνύουν τα θύματά τους λίγο πριν το θάνατό τους.

 

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Ντιντιέρ Φρανσουά, όμηρος του Ισλαμικού Κράτους που αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του έτους επιχείρησε να δώσει μια εξήγηση. Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Europe 1 είπε ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνηθίζουν να υποβάλλουν τους ομήρους σε πολλές εικονικές εκτελέσεις, οπότε οι οι όμηροι πιθανότατα να μη γνώριζαν τη μοίρα τους τη στιγμή που γυρίζονταν τα συγκεκριμένα βίντεο.

 

«Δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη φορά ήταν η πραγματική εκτέλεση», αναφέρει. «Ποτέ δεν μίλησα γι 'αυτό δημοσίως, γιατί οι απαγωγείς είχαν απειλήσει με αντίποινα τους υπόλοιπους ομήρους αν μιλούσαμε. Ήρθαμε σε επαφή με τις οικογένειες των απαχθέντων και των αμερικανικών αρχών, αλλά δημοσίως αποφασίσαμε να μη μιλήσουμε», κατέληξε.

 

Ο δημοσιογράφος Ντιντιέρ Φρανσουά αποκάλυψε πως ήταν όμηρος μαζί με τον Φόλεϊ και είχε δει πολλές φορές τους τζιχαντιστές να τον στήνουν στον τοίχο, προσποιούμενοι ότι τον σταυρώνουν.