Η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο Μαθηματικών "Φιλντς"

Η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο Μαθηματικών "Φιλντς" Facebook Twitter
4

Πρόκειται για ένα βραβείο που θεωρείται αντίστοιχο με τα Νομπέλ στον επιστημονικό τομέα των Μαθηματικών. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία από την καθιέρωση του το 1936, που απονεμήθηκε σε γυναίκα.

Η 37χρονη, ιρανή μαθηματικός Μαριάμ Μιρζαχανί, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ περνά στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα και πρώτη ιρανή πολίτης που κερδίζει το Μετάλλιο Φιλντς στην εκδήλωση απονομής που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ. Η απόφαση χαιρετίστηκε από την παγκόσμια μαθηματική κοινότητα και θεωρείται ιστορικό γεγονός. Η βραβευθείσα μοιράστηκε το έπαθλο με τρεις ακόμη συναδέλφους της που ανακοινώθηκαν στο φετινό συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Μαθηματικών.

 

Η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο Μαθηματικών "Φιλντς" Facebook Twitter
«Είναι μια μεγάλη τιμή και ελπίζω ότι το βραβείο αυτό θα ενθαρρύνει και άλλες νεαρές επιστήμονες και μαθηματικούς. Είμαι βέβαιη ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερες γυναίκες που θα κερδίσουν αντίστοιχα βραβεία τα επόμενα χρόνια».δήλωσε η Μαριάμ Μιρζαχανί σχετικά με τη διάκρισή της.

Η Μαριάμ Μιρζαχανί γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τεχεράνη όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Στην εφηβεία της ξεχώρισε με μετάλλια στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες του 1994 και 1995. Το 2004 πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και από το 2008 είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Όπως η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της, το όνειρό της παιδικής της ηλικίας ήταν να ακολουθήσει συγγραφική καριέρα.

Η εργασία της για την οποία ξεχώρισε και βραβεύτηκε επικεντρώνεται κυρίως στη μελέτη γεωμετρικών δομών, δυναμικών συστημάτων, την γεωμετρία των αριθμών και την επίλυση εξισώσεων που περιγράφουν φυσικά φαινόμενα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο λογαριασμός Τwitter που συνδέεται με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί δημοσίευσε μια φωτογραφία μαζί με συγχαρητήρια για τη διάκριση που έλαβε γυναίκα από τη χώρα του. Η εικόνα σχολιάστηκε μιας και στη φωτογραφία διακρίνεται η Μιρζαχανί  χωρίς να φοράει χιτζάμπ.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Δεν διερωτήθηκαν ποτέ γιατί ο θεός τους δίνει και στις γυναίκες τους ΠΡΟΣΩΠΟ;Και η συγκεκριμένη το έχει όμορφο και με έξυπνο βλέμμα.Μπράβο στο κορίτσι.