Αναστάτωση από το ρωσικό εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές

Αναστάτωση από το ρωσικό εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές Facebook Twitter
13

Με συσκέψεις και ανησυχία υποδέχτηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την είδηση για το εμπάργκο του Πούτιν στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Η πρώτη έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χθες μετά τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου περί εμπάργκο στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στη Ρωσία και σήμερα στις 10 το πρωί θα γίνει η δεύτερη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το διάταγμα του Πούτιν το οποίο διακόπτει την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης δεν εξαιρεί την Ελλάδα. Η «μαύρη» λίστα θα ορίζει τους περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες που επέβαλαν στη Ρωσία κυρώσεις (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδάς και Ιαπωνία). Αν και στο υπουργείο Εξωτερικών ελπίζουν ότι τα ρωσικά αντίποινα δεν θα αφορούν τα βαρύνουσας σημασίας ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα το πλήγμα θα είναι ισχυρότατο σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύσει.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χθες το προεδρικό διάταγμα με το οποίο προβλέπονται περιορισμοί ή ακόμη και πλήρης απαγόρευση εισαγωγών διάρκειας ενός έτους σε αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα αλλά και πρώτες ύλες. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ζητήσει και αναμένει από τις υπηρεσίες να καταρτίσουν τη λεπτομερή λίστα με τις χώρες, τα προϊόντα, καθώς και το είδος των περιορισμών που θα επιβληθούν.

Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων εισαγωγής και διακίνησης φρούτων και λαχανικών, Γιώργος Πολυχρονάκης, μίλησε στην εκπομπή "Πρωινό MEGA" χαρακτηρίζοντας την είδηση ως τη "χειρότερη εξέλιξη" και τονίζοντας πως πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της χώρας όσο και τους παραγωγούς. Πρόσθεσε ότι πλέον αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους πολιτικής και όχι με όρους εμπορίου. Σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει εξαγωγές ύψους 160.000 τόνων νωπών φρούτων στη Ρωσία.

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Όποιος δεν είναι μαζί σου, είναι εναντίον σου Πούτιν? Σ'ωραίος.....Σκασίλα μας, ας πάρουμε και επιτέλους μια απόφαση χωρίς να σκεφτούμε το οικονομικό όφελος. Για πόσο θα μας εκβιάζει ο ένας και ο άλλος δηλαδή?
@LiberT, η Ρωσία ότι χειρότερο; Σοβαρά; Καλά που υπάρχουν οι ΗΠΑ με τις συνεχείς, ασταμάτητες επεμβάσεις και εισβολές τους, να σε διαψεύδουν. Αλλά ξέχασα: Μάλλον για σένα αυτές είναι ΑΓΙΕΣ επεμβάσεις, σωστά;
Καθόλου άγιες, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν άγιοι και ο κόσμος είναι περίπλοκος, αλλά το ότι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη κλπ κάνουν κάτι στραβό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτώ τον απόλυτο ναζί Πούτιν. Η σκέψη "αφού οι ΗΠΑ είναι όπως είναι άρα επικροτώ τον Πούτιν" δεν έχει λογική.
northernlight, έχεις επισκεφτεί την Ουκρανία; Από αυτά που γράφεις, αμφιβάλλω. Πολύ πιο φιλελεύθερη η Ουκρανία; Μπρρρρ! Για πήγαινε ένα ταξίδι και ΤΟΛΜΑ να εκφράσεις μια άποψη αντίθετη με την κρατούσα. Δεν θα σε συλλάβουν-απλούστατα, θα τιμωρηθείς επί τόπου με τον νόμο του Λιντς (δεν εννοώ θάνατο, εννοώ άγριο ξυλοφόρτωμα). Όσο για τα περί "δημοκρατικών" κοινωνιών, ζω εδώ και έξι χρόνια στη Λιθουανία. Με ρωσική μειονότητα ίση με το 10% του πληθυσμού. Που ζει σε καθεστώς ΤΡΟΜΟΥ και καταπίεσης. Και είναι κρίμα που δεν έχω πού να τα γράψω αυτά, να μάθουν κάποιοι πόσο "δημοκράτες" είναι οι εκλεκτοί της δύσης, είτε στις Βαλτικές χώρες, είτε στην Ουκρανία. Όσο για το κομμουνιστικό κόμμα Ουκρανίας, η στήριξη του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των ρωσόφωνων, είναι απολύτως σωστή, έστω κι αν δεν σου αρέσει.
Οχι δεν έχω πάει στην Ουκρανία.Γνωρίζω από Ουκρανούς όμως ότι υπάρχει και εκεί μεγάλη κρατική διαφθορά(πρώην σοβιετική χώρα γαρ),υπάρχει η οικονομική ελίτ κτλ.Από την άλλη,δεν υπάρχουν οι νόμοι Πούτιν που απαγορεύουν στην ουσία την ελευθερία των συναθροίσεων,δεν υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος του διαδικτύου,υπάρχει ζωηρή αντιπολίτευση και δεν είναι θεσμοθετημένη η ομοφοβία και η δίωξη των ομοφυλοφίλων.Αδιαμφισβήτητη είναι η διαρκής και αφόρητη πίεση του μεγάλου αδερφού,της Ρωσίας που δεν θέλει με τίποτα να επιτρέψει στην Ουκρανία να ακολουθήσει τον δρόμο της Ευρώπης.
Αναμενόμενο!Τη Ρωσική οικονομία όμως πονάνε πιο πολύ οι κυρώσεις.Εμείς πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι αν αναλογιστεί κανείς τις χώρες σε προϊόντα των οποίων επιβάλλειεμπάργκο η Ρωσία: Ευρωπαϊκή Ένωση,Νορβηγία,Καναδάς,Αυστραλία και ΗΠΑ.Σε όλον τον προηγμένο κόσμο δλδ....Διαβάζοντας τα σχόλια στην ανάρτηση της Lifo στο Facebook είναι να απελπίζεσαι με το επίπεδο των σχολιαστών.Μόνο 1 λογικό μήνυμα.Όλα τα υπόλοιπα εξυμνούν τον ατρόμητο Πούτιν και υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να δαγκώσουμε το χέρι που μας ταΐζει!!!Τόσο στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας.Ότι δεν είναι οι Ευρωπαίοι που μας χορηγούν τα χαμηλότοκα δάνεια αλλά μας ταΐζουν οι Ρώσοι.
Το μόνο που θα έπρεπε να συζητάμε είναι ότι αξίζει κάθε θυσία για να εξαλειφθεί αυτό το τυρρανικό καθεστώς που απειλεί τον πλανήτη και ειδικά την Ελλαδα.Αντί αυτού μυξοκλαίμε για φρούτα και λαχανικά. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πολωνίας "an apple a day keeps Putin away" κι ας τα φάμε μόνοι μας.
"τυρρανικό καθεστώς" το ρωσικό. Και "δημοκρατικό" το ουκρανικό-με συμμετοχή μελών του ακροδεξιού, νεοναζιστικού "δεξιού τομέα" στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό και διώξεις κάθε αριστερού. ΑΥΤΟ συμβαίνει όταν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου και εμείς δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα όσα λένε.
Η Ουκρανία είναι πολύ πιο φιλελεύθερη χώρα από την Ρωσία.Δεν διώκεται κάθε αριστερός οπότε μάλλον διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα.Προτάθηκε η απαγόρευση του Κομμουνιστικού κόμματος που τάσσονταν ανοιχτά υπέρ των Ρώσων αυτονομιστών δλδ υπέρ της Ρωσίας.Η πραγματικότητα παραμένει μία:Η Ρωσία εισβάλλει στα εδάφη γειτονικής της χώρας για να προστατεύσει δήθεν τα δικαιώματα των Ρωσόφωνων.Τα δικαιώματα των οποίων μια χαρά τα σέβονταν οι Ουκρανοί μέχρι τώρα.Αν σκεφτεί να κάνει το ίδιο πχ. και η Τουρκία για να "προστατεύσει"τα δικαιώματα της μειονότητας στην Θράκη να δούμε τι θα λέτε...
Αυτα παθαίνει κανείς αν αφήνει το μυαλό του έκθετο στις ειδήσεις του σταρ και του αντενα. Η ακροδεξιά έξυπνε πήρε μισό τοις εκατό στην Ουκρανία, στη χωρα μας παίρνει 10%. Και μιλάς και για πλύση εγκεφάλου.
Ειναι επίσης χαρακτηριστικό να αλλάζει κανεις κουβέντα με επιχειρήματα "κι εσείς κυνηγούσαμε τους μαύρους". Ακομα κι αν ειναι έτσι οπως τα λες @καγιαλε, που δεν ειναι, η Ρωσία δεν παύει να ειναι οτι χειρότερο για τον πλανήτη στη δεδομένη στιγμή.