Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή!

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter
12


Πόσες φορές δεν έχουμε λιώσει για τα εκφραστικά μάτια ενός σκύλου "που τον κάνουν να μοιάζει με άνθρωπο", για γατομουσούδες, χαμογελαστά μουστάκια, και περήφανες πόζες σκυλιών και γατιών που κλέβουν την παράσταση;


Ως κατοικίδια τα παραπάνω ζώα συντροφεύουν εδώ και αιώνες τον άνθρωπο με αποτέλεσμα να πρωταγωνιστούν στην μάλλον περιορισμένη αντίληψή μας για το ζωικό βασίλειο, κερδίζοντας άνετα το παιχνίδι των (χαριτωμένων) εντυπώσεων.


Ποιος όμως στ' αλήθεια θυμάται ότι και τα ζώα που καταναλώνουμε για τροφή ενδέχεται να έχουν κι αυτά προσωπικότητα, αισθήματα, αστείες συνήθειες, αντίληψη του περιβάλλοντος τους, και - γιατί όχι- και φωτογένεια;


Για το τελευταίο του πρότζεκτ "Farm Series" o Αμερικανός φωτογράφος Rob Maclnnis έφερε τα κολακευτικά φώτα των στούντιο σε μία φάρμα, καταγράφοντας με έναν ξεχωριστό, απροσδόκητο, τρόπο την καθημερινή ζωή των ζώων που συνήθως προσπερνούμε ως μπριζόλες στο σούπερ μάρκετ.


Η σειρά αποτελείται από στημένες "οικογενειακές" φωτογραφίες των ζώων και από δυνατά πορτρέτα που καταδεικνύουν και φωτίζουν – στην κυριολεξία- την προσωπικότητα τους.


Φωτογραφίζοντας τα ζώα της φάρμας με έναν τόσο επαγγελματικό και στιλιζαρισμένο τρόπο, ο Maclnnis μοιάζει να σχολιάζει την σημερινή μας εμμονή για την εικόνα, αλλά και την υπερκατανάλωση κρέατος από τον σύγχρονο άνθρωπο.

 

 

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

 

Και η μπριζόλα σου έχει ψυχή! Facebook Twitter

12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Όταν η ψαρόσουπα, παρά την συνοδεία βραστών λαχανικών, ομολογεί ότι δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς κρέας, εκτιμώ ότι τίθεται ζήτημα μετονομασίας σε κρεατόσουπα, τας κεμπάπ ή έστω ψαρονέφρι, προς άρση τυχόν εσφαλμένων συνειρμών και εντυπώσεων.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στρέφονται στη χορτοφαγία, δίχως ζωικά παράγωγα και ζουν μια χαρά. Στην πραγματικότητα οι βέγκανς συγκαταλέγονται ανάμεσα στους υγιέστερους ανθρώπους, με τα μικρότερα ποσοστά σε εκφυλιστικές νόσους και άλλες παθήσεις. Ο βεγκανισμός δεν αφορά μόνο τη αποχή από την κατανάλωση κρέατος αλλά και γάλακτος ή τυριών κτλ. όπως επίσης και ειδών ένδυσης / υπόδησης αλλά και καλλυντικών ή σαμπουάν που δοκιμάζονται σε ζώα.Αν έχετε δοκιμάσει να υιοθετήσετε χορτοφαγική διατροφή και δεν τα καταφέρατε, δοκιμάστε ξανά αφού συλλέξετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα είδη τροφών, τις διατροφικές συνήθειες, συνδυασμούς κτλ. που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε αποτελεσματικά σε ζητήματα όπως η λήψη πρωτεϊνών, ορισμένων βιταμινών κα. Το ίντερνετ είναι γεμάτο τέτοιου είδους πληροφορίες. Θα πρέπει να αποκτήσετε μια ποιοτικότερη σχέση με τη κουζίνα σας.Οι αυστηροί χορτοφάγοι είναι από τους πιο τυχερούς γιατί ανακαλύπτουν συνδυασμούς γεύσεων που παραμένουν άγνωστοι για τους περισσότερους που βρίσκονται παγιδευμένοι στην πλούσια και βαριά γεύση του κρέατος ή του ψαριού που σκεπάζει τα πάντα.Τα ζώα από την άλλη δεν είναι ανώνυμα αλλά έχουν προσωπικότητα κάτι που φαίνεται θαυμάσια στις φωτογραφίες αυτού του άρθρου. Αν έρθεις σε επαφή με κάποιο ζώο από αυτά που εκτρέφονται θα δεις ότι τα περισσότερα είναι πολύ ευγενικά και αρκετά ντροπαλά, αλλά αν τα πλησιάσεις μπορούν να γίνουν διαχυτικά. Κανένα ζώο δεν διατηρεί επιφυλάξεις απέναντι στους ανθρώπους. Φυσικά όταν σέρνονται στο σφαγείο είναι φυσικό να αντιδρούν σπασμωδικά και τρομαγμένα καθώς αντιλαμβάνονται τι πρόκειται να συμβεί. Αρκετά συχνά τα ζώα σφάζονται μπροστά στα άλλα που βλέπουν τρομαγμένα.Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει κανονικότατα χωρίς κρέας. Τα επιχειρήματα περί αναγκαιότητας κατανάλωσης φαντάζουν ανίσχυρα μπροστά σε παραδείγματα ανθρώπων που ζουν μια χαρά δίχως κρέας για πολλά - πολλά χρόνια. Κάποιοι μάλιστα διακρίνονται σε αθλήματα, ακόμα και στο body building. Το άρθρο αυτά είναι μια ωραία αφορμή να σκεφτούμε τις επιπτώσεις αυτού του τρόπου ζωής και το ενδεχόμενο να υιοθετήσουμε έναν διαφορετικό, λιγότερο βλαπτικό για τη φύση, τα ζώα και τον εαυτό μας.
Πρώτα απ' όλα, το κρέας δεν είναι εξ ορισμού βαρύ, έχει μια πλούσια γεύση που αν θες μπορείς να την κάνεις ελαφριά ή βαριά (αν και το βάρος πολλές φορές προέρχεται από τα καρυκεύματα). Το ψάρι πάντως σίγουρα έχει πολύ ωραία γεύση και δύσκολα χαρακτηρίζεται βαριά εκτός και αν θεωρείς τα άγευστα λαχανικά (υπερβάλω λίγο) ως την βάση στην γευστική κλίμακα.Ο άνθρωπος ανέκαθεν έτρωγε κρέας και σίγουρα θα έτρωγε περισσότερο τους προηγούμενους αιώνες/χιλιετίες αν είχε την δυνατότητα να το κάνει.Απόδειξη ότι ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε για να γίνει βέγκαν είναι το πτυχίο που χρειάζεται να πάρεις για να καταφέρεις να λάβεις από χόρτα το σύνολο των θρεπτικών στοιχείων που απαιτούνται για να μπορέσεις να σηκωθείς από το κρεβάτι το επόμενο πρωί.Σίγουρα πάντως το παν μέτρον άριστον είναι η καλύτερη τακτική (προσωπικά τρώω κρέας, κοτόπουλο συνήθως, μια φορά την εβδομάδα περίπου).Οι συνθήκες ζωής στις φάρμες έχουν περισσότερο να κάνουν με τα στάνταρ που θέτουμε ως κοινωνία (και τα χρήματα που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε για ένα κιλό κρέας) και όχι με το αν είμαστε κρεατοφάγοι ή όχι.ΥΓ: Οι βεγκανιστές καλά θα κάνουν να χαλαρώσουν με τις υστερίες τους μιας και ανταγωνίζονται πλέον φανατισμένα μέλη θρησκευτικών αιρέσεων στο πλασάρισμα του "ιδανικού τρόπου ζωής τους" (όχι όλοι ευτυχώς).ΥΓ2: Και τα λαχανικά έχουν ψυχή! Αν κάποιος θέλει να το παίξει υπεράνω ας αρχίσει να τρώει τροφές που δεν απαιτούν την θανάτωση/εκμετάλλευση του οργανισμού που τις παράγει κάτι το οποίο οι βέγκανς βολικά εφαρμόζουν μόνο στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα.ΥΓ3: Ας είναι καλά ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός που μας επιτρέπει να παίζουμε με την τροφή μας (και ενίοτε να το παίζουμε ταυτόχρονα και υπεράνω).
Νομίζω πως αν είχαμε μία πιο άμεση επαφή με τα συγκεκριμένα ζώα στην καθημερινότητα μας, ίσως το σκεπτόμασταν καλύτερα το θέμα της κρεατοφαγίας ή έστω, ίσως περιοριζόταν σημαντικά αυτή η υπερκατανάλωση κρέατος.Προσωπικά μου είναι πολύ δύσκολο να αποκλείσω το κρέας από την διατροφή μου, παρότι αποδεδειγμένα η μεγάλη ποσότητα ή η συχνή κατανάλωση του με πειράζει.Μια απορία σχετική με τις φωτογραφίες. Στη δεύτερη φωτογραφία και ειδικά στην τέταρτη, πέμπτη και έκτη(από κάτω προς τα επάνω), πως τα κατάφερε ο φωτογράφος και τα έστησε τα ζωάκια και μάλιστα κοιτάνε και τον φακό; Εδώ μία οικογενειακή φωτογραφία πας να βγάλεις και σου βγαίνει η πίστη να συνεννοηθείς...Θυμήθηκα την προγιαγιούλα μου που μου έλεγε πως η κατσικούλες είναι οι "αγελάδες" των φτωχών. Όπως μου διηγούταν, όταν έφυγαν από την Σμύρνη, λίγο πριν την καταστροφή, για να εγκατασταθούν στη Χίο, δύο πράγματα φρόντισαν να πάρουν οπωσδήποτε μαζί τους. Τα εικονίσματα και την κατσικούλα τους την Δέσποινα. Παρότι πέρασαν μεγάλες πείνες ποτέ δεν σκέφτηκαν, ούτε κατά φαντασία, να την σφάξουν ή να την πουλήσουν. Η κατσικούλα η Δέσποινα πέθανε από γεράματα, την οποία έθαψαν στην αυλή τους. Προς τιμήν της, μετά από μερικά χρόνια, στο σημείο εκείνο, φύτεψαν μία ελιά. Η ελιά υπάρχει ακόμα. Μεγάλη και όμορφη!
Στις αγροτικές κοινωνίες υπήρχε αυτή η άμεση επαφή με τα ζώα αλλά παρ' όλα αυτά δεν τους ενοχλούσε ιδιαίτερα η σφαγή ενώ υποθέτω πως αν είχαν την δυνατότητα θα κατανάλωναν πολύ περισσότερο κρέας απ' ότι οι συνθήκες του επέτρεπαν (κάθε οικογένεια είχε λίγα ζώα και η σφαγή γινόταν ψιλοσπάνια).Το στήσιμο στις φωτογραφίες υποθέτω ότι είναι αποτέλεσμα Photoshop (πολλαπλές λήψεις με 1-2 ζώα την φορά)
Φυσικα, γιατι η "μπριζολα" ή το "κρεας" οπως συνηθιζουμε να το λεμε, δε φυτρωνει στα δεντρα, δεν κατασκευαζεται σε εργοστασια, ειναι πλασματακια με συναισθηματα που νιωθουν ολα αυτα που εμεις ονομαζουμε ανθρωπινα.Ειναι πλασματα που εμεις φεραμε στον κοσμο (με την συνεχη αναπαραγωγη τους) που ζουνε σε ΑΘΛΙΕΣ, ΤΡΑΓΙΚΕΣ συνθηκες, περιμενοντας καρτερικα το τελος. Το τελος που νιωθουν οτι ερχεται και τρεμουν απο το φοβο τους.Ειναι ζωα που γινονται μανες, που νιωθουν πολυ τρυφερα για το παιδι τους, που εμεις το παιρνουμε βιαια απο μπροστα τους για να φαμε το μοσχαρακι "γαλακτος" (που ακομα θηλαζει δλδ).Οσοι τρωτε αρνακια, κατσικακια, μοσχαρακια κλπ ειναι σα να τρωτε το ιδιο σας το σκυλακι, οσο και αν δε σας αρεσει να το παραδεχεστε αυτο. Ιδιαιτερα τα γουρουνακια θα μπορουσαν ανετα να ειναι τα κατοικιδια σας, καταλαβαινουν περισσοτερα απο το σκυλο και εχουν νοημοσυνη ιση με ενα ανθρωπινο παιδακι 3 ετων.Ενταξει, δε χρειαζετε να γινετε ολοι χορτοφαγοι, αλλα τουλαχιστον σκεφτειτε οτι πισω απο καθε πιτογυρο που τρωτε, κρυβεται μια πρωην ζωουλα, που ηρθε στον κοσμο με σκοπο να ικανοποιησει τους γευστικους σας καλυκες και σιγουρα οχι την αναγκη για επιβιωση...Οσο μπορειτε τουλαχιστον περιοριστε την καθημερινη καταναλωση κρεατος, που στο κατω κατω κανει πολυ κακο και στην υγεια σας, (δεν ειναι τυχαιο που οι παλαιοτερες γενιες που ετρωγαν κρεας μια φορα την εβδομαδα ζουσαν περισσοτερο και υγιεστερα, ενω στις μερες μας εχουν αυξηθει κατακορυφα τα περιστατικα καρδιακων επεισοδιων, καρκινων κλπ)
Καλά, ότι ζούσαν περισσότερο δεν ισχύει. Εδώ στο "In the Year 2889" (που κυκλοφόρησε το 1889) ο Ιούλιος Βερν ισχυρίζεται ότι η διατροφή και η ιατρική θα έχουν προχωρήσει τόσο, που ο άνθρωπος θα ζει μέχρι τα 50...
Parisios σωστα, απλα εγω μιλουσα για τον προηγουμενο αιωνα, που ειχε προχωρησει η ιατρικη επιστημη, ενω παραλληλα λογω διαφορων παραγοντων επικρατουσε στη διατροφη ενα μετρο και οχι η σημερινη αλογιστη καταναλωση κρεατος, οχι για τον 19ο αιωνα που οι ανθρωποι μπορει να πεθαιναν ακομα και απο μια απλη λοιμωξη.