Μπουτάρης: Ντροπή να μην υπάρχει ένα ανοιχτό τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Μπουτάρης: Ντροπή να μην υπάρχει ένα ανοιχτό τζαμί στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
8

«Είναι ντροπή να μην υπάρχει ένα ανοιχτό τζαμί στη Θεσσαλονίκη», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος εξέφρασε και την πρόθεση του να στηρίξει τη δημιουργία τμήματος ισλαμικών σπουδών στο ΑΠΘ.

Μιλώντας στο δείπνο Ιφτάρ -το δείπνο με το οποίο εορτάζεται η αρχή του Ραμαζανιού- το οποίο διοργάνωσαν οι Τουρκικές Αερογραμμές-ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε, παρουσία του Τούρκου υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου: «Οι Τούρκοι είναι αδέρφια μας, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι συνεταίροι μας».  Όπως είπε πολλοί Τούρκοι επισκέπτονται στη Θεσσαλονίκη και στα μαγαζιά της υπάρχουν κατάλογοι στα τουρκικά.

Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι έχει έρθει σε επαφή με το Μουσείο Μπενάκη προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για τη δημιουργία μουσείου ισλαμικής τέχνης στο Αλατζά Ιμαρέτ και στο Γενί Τζαμί, ώστε να αναδειχθεί η οθωμανική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, που άλλωστε είναι η πόλη όπου έζησε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Στους στόχους, όπως είπε, και η δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου κοντά στη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικούν πολλοί μουσουλμάνοι. Ο κ. Μπουτάρης μίλησε για ανάγκη να δημιουργηθεί μουσουλμανικό νεκροταφείο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων, Σίμο Δανιηλίδη, για να βρεθεί διαθέσιμος χώρος σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Για το τμήμα ισλαμικών σπουδών στο ΑΠΘ, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με καθηγητές της Θεολογικής Σχολής, κάποιοι από τους οποίους συμφωνούν με την ιδέα. «Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προσελκύσουμε σπουδαστές από όλο τον αραβικό κόσμο και να ανεβάσουμε το επίπεδο του πανεπιστημίου.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Πολιτική / Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "τέλος στις ιδεοληψίες" και "τολμηρό βήμα προς την πρόοδο"
LIFO NEWSROOM
Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Πολιτική / Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας από τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου συμμετείχε στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς
LIFO NEWSROOM
NΔένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

Πολιτική / Δένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα, με μία Συμφωνία η οποία αποδεικνύει την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Έχουμε βαρεθει να βλέπουμε σε κάθε γωνία και μια εκκλησία να πιάνει ένα τετράγωνο θα βάλουμε τώρα και τα τζαμί.Από πότε θεωρείτε πρόοδος το άνοιγμα τζαμί και εκκλησίας κάθε είδους;Και σε περίπτωση που γίνει θα αναλάβει τα έξοδα η μουσουλμανική κοινότητα ή μαζί με τους δικούς μας μουλάδες θα φορολογούμαστε και για τους αλλοδαπούς;
Τζαμί να το καταλάβω. Αλλά νεκροταφείο; Έχουμε μουσουλμανικούς πληθυσμούς στην πόλη;Με την ίδια λογική να κάνουμε και προτεσταντικό νεκροταφείο, και καθολικό, και για Ινδουιστές, Βουδιστές, Σικ, Ταοιστές κλπ.
Ως προς το νεκροταφείο και το Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών συμφωνώ μαζί του. Αλλά για το "οι Τούρκοι είναι αδέρφια μας", να είναι βέβαιος πως η άποψη είναι μειοψηφική στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, ήθελε, αν θυμάμαι καλά, να ονομάσει και κεντρική οδό της πόλης σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ, να στήσει και προτομή του· τον οποίο θεωρεί (το έχει πει σε συνεντεύξεις του) μεγάλη προσωπικότητα. Είτε είναι ανιστόρητος, πράγμα που δεν πιστεύω, είτε εν πλήρει συνειδήσει παραχαράζει την ιστορία. Το ότι επανεξελέγη, δεν του δίνει το ελεύθερο να προχωρά σε τέτοιες πράξεις. Οι ψηφοφότοι τον επανεξέλεξαν, νομίζω, στη βάση του έργου του στη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων και όχι αποδεχόμενοι τις ανωτέρω (και πολλές άλλες) απόψεις του.
O Κεμαλ ηταν σπουδαιος αντρας.Αλλα οπως και το "ονομα" που του δοθηκε λεει,ειναι πατερας των Τούρκων.Γεννηθηκε στην Θεσσαλονικη αλλα δεν εχει καμια σχεση με την Ελλαδα.Αμα ειναι να βγαζουμε και Οδους Νελσον Μαντελα κλπ...
Εθνικιστής που έχει στα χέρια του αίμα εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ήταν. Σπουδαίος από που συμπέρανες ότι ήταν; Επειδή οι επιλογές του βοήθησαν την Τουρκία; Με την ίδια λογική ήταν και ο Χίτλερ σπουδαίος για τους Γερμανούς ή ο Λένιν για τους Ρώσους; Μα τι λέω, στην Ελλάδα του 2014 έχουμε κόσμο που πιστεύει ακόμα και αυτά, στον Κεμάλ θα κολλήσουμε;
Καταφερε να ενωσει μια χωρα οχι μεσω της θρησκειας αλλα μεσω της εθνοτητας,μια χωρα που εμοιαζε με Σουδαν και προσπαθησε να την κανει πιο "Ευρωπαϊκη".Εγω αυτο κραταω.Στα ματια σου μπορει να ηταν αθωοι αλλα για τους Τουρκους ηταν ξενοι μεσα στην χωρα τους.Δεν σου λεω οτι ειχε δικιο,αλλα καμια χωρα δεν πηγε μπροστα με το σταυρο στο χερι.Επρεπε να αφησει να συνεχιστουν οι αγριοτητες που ειχαν ηδη ξεκινησει πριν απο την προεδρια του για να κερδισει την εμπιστοσυνη των νεοτουρκων.Με την ιδια λογικη και εμεις ειχαμε στα χερια μας χιλιαδες αθωους το '21.Αλλα καταφεραμε να εχουμε ενα ελευθερο κρατος,μια πρωτη μορφη δημοκρατιας...