Μπάνιο στην Αττική

Μπάνιο στην Αττική Facebook Twitter
Παραλίες Αττικής: Καθαρές, οργανωμένες και μη, δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτές των νησιών. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
5

Asteras Complex (Αστέρας Γλυφάδας)
Σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας θα βρείτε μια μεγάλη, καθαρή παραλία που ξεκινάει από το παλιό νυχτερινό κέντρο «Αστέρια» και συνεχίζει μέχρι το τέλος της μικρής χερσονήσου. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, χάρη στα συχνά δρομολόγια των λεωφορείων και του τραμ. Εκτός από ξαπλώστρες και ομπρέλες, θα βρείτε αποδυτήρια και θυρίδες αποθήκευσης, ενώ για τους λάτρεις των σπορ υπάρχει γήπεδο beach volley και beach soccer. Η παραλία είναι ανοιχτή από τις 8:30 ως τις 20:00 και η είσοδος κοστίζει €4 τις καθημερινές και €6 το Σαββατοκύριακο. Αν διψάσετε ή πεινάσετε, υπάρχουν πολλές επιλογές, ανάμεσά τους το Balux House Project και το Balux Seaside, που διαθέτει, εκτός των άλλων, και πισίνα για όσους προτιμούν τέτοιου είδους βουτιές.
Λεωφ. Ποσειδώνος 58, Γλυφάδα

 

Ακτή Βουλιαγμένης
Η έκτασή της, που φτάνει τα 76 στρέμματα, η εγγύτητά της στην πόλη (περίπου 20 χλμ. από το κέντρο) και η εύκολη πρόσβαση μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς (τραμ και λεωφορεία) την καθιστούν ιδανική για μικρές, καθημερινές αποδράσεις. Στην Ακτή Βουλιαγμένης θα βρείτε καθαρά νερά και οργανωμένες υπηρεσίες (ναυαγοσώστες, αποδυτήρια, wc/ντους, γήπεδα τένις, μπάσκετ και βόλεϊ και beach bar) για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα. Το πλήρες αντίτιμο κοστίζει €4 καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και το μειωμένο €3.
Λεωφ. Ποσειδώνος και Απόλλωνος, 210 8960697

 

Astir Beach Βουλιαγμένη
Κοντινή και κλασική επιλογή για μακροβούτια. Η παραλία του Αστέρα φημίζεται για την οργάνωση και τις υπηρεσίες που προσφέρει και μοιάζει να τα διαθέτει όλα: μεγάλη χωρητικότητα (χωράει πάνω από 1.000 άτομα), καλές επιλογές για καφέ, φαγητό και ποτό αλλά και πολλά water sports, αφού η ομάδα του Astir Ski Club παρέχει στους λουόμενους τη δυνατότητα να κάνουν από water ski, wakeboard και jet ski, μέχρι canoe, sailing boat κ.ά. Επίσης, υπάρχουν δύο γήπεδα beach volley και αρκετός χώρος για ρακέτες. Η είσοδος είναι €15 τις καθημερινές και €25 τα Σαββατοκύριακα, ενώ λειτουργεί από τις 8:00 ως τις 21:00.
Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 210 8901619

 

Μπάνιο στην Αττική Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Παραλία Yabanaki
Είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους. Τοποθετημένη στην κεντρική πλαζ της Βάρκιζας, βρίσκεται μόλις 21,6 χλμ. από την καρδιά της πρωτεύουσας και μπορείτε να φτάσετε εύκολα εκεί μέσω της Αττικής Οδού ή της παραλιακής. Το Yabanaki είναι ένας πολυχώρος με πολλές δραστηριότητες, happenings και events. Εκτός από τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, υπάρχουν ξαπλώστρες με στρώμα (Δευτέρα-Παρασκευή: €6, Σάββατο-Κυριακή: €12) για απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία, ενώ όσοι θέλουν να μετατρέψουν την απόδρασή τους σε διακοπές μιας ημέρας, θα βρουν καμπάνες διημέρευσης σε προσιτή τιμή. Είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 8:00 ως τις 19:00. Η είσοδος είναι €5 τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα €6, ενώ για τα παιδιά είναι δωρεάν και το μειωμένο εισιτήριο €3,5. Extra tip: Τις καθημερινές οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν, ενώ τα Σαββατοκύριακα οι δύο ξαπλώστρες με την ομπρέλα κοστίζουν €10.
Ακτή Βάρκιζας, 210 8972414

Αρχή Παραλίας Γλυφάδας (Palace Hotel)
Μπροστά από το ξενοδοχείο Palace Hotel, μόλις 11 χλμ. από την Αθήνα, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Γλυφάδας, υπάρχει μια όμορφη παραλία που δέχεται επισκέπτες καθημερινά, και μάλιστα χωρίς αντίτιμο εισόδου. Βρίσκεται επί της Ποσειδώνος κι έτσι φτάνετε γρήγορα με τραμ ή λεωφορείο. Αν θέλετε έναν δροσερό καφέ ή φαγητό, μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από το μπαρ του ξενοδοχείου.
Λεωφ. Ποσειδώνος 4, Γλυφάδα, 210 8948361

 

Bolivar Beach Bar
Βρίσκεται στην οργανωμένη πλαζ του Αλίμου ή, αλλιώς, στην «Ακτή του Ήλιου» και είναι από τις πιο κοντινές παραλίες στο κέντρο της Αθήνας (μόλις 10 χλμ.). Η στάση του τραμ «Καλαμάκι» σας αφήνει ακριβώς απ' έξω. Σε αυτό το beach bar με τα special events και τα μοναδικά DJ sets μπορείτε να απολαύσετε καλό καφέ από νωρίς το πρωί και το βράδυ ένα δροσιστικό κοκτέιλ. Η είσοδος στην παραλία του είναι €5 τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα €6, συν €2 η ξαπλώστρα. Extra tip: Για τους καλοκαιρινούς μήνες παρέχει ναυαγοσωστική κάλυψη και διαθέτει ιατρείο με νοσηλευτές για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Ακτή του Ήλιου, Άλιμος, 6980 392325, 6970 367684

 

Μπάνιο στην Αττική Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Παραλία Αλυκών Αναβύσσου
Ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις του windsurf, βρίσκεται στο 50ό χλμ. της παραλιακής οδού Αθηνών-Σουνίου. Αξίζει την απόσταση γιατί είναι καθαρή, με ελεύθερη είσοδο και ιδανική για θαλάσσια σπορ, όπως free ride, freestyle, wave, race και slalom windsurfing, όπως επίσης και beach volley. Εκεί βρίσκεται και το Kouros Club, στον πολυχώρο του οποίου λειτουργεί Café Lounge bar restaurant, όπως και beach bar με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ακόμα, λειτουργεί κατάστημα με ρούχα και όλα τα απαραίτητα είδη windsurfing.

Λιμανάκια Βουλιαγμένης
Κλασικός καλοκαιρινός προορισμός που απέχει μόλις 20,7 χλμ. από το ασφυκτικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κέντρο της Αθήνας, με συχνά δρομολόγια αστικών λεωφορείων (114, 116, Γ1, Ε22). Όμορφο τοπίο με βράχια περιμετρικά, κατάλληλο για κολύμβηση με τα διαπιστευτήρια του ΠΑΚΟΕ και χωρίς είσοδο. Προτιμήστε να έχετε τα απαραίτητα μαζί σας, αν και υπάρχει και η επιλογή του «Ξύλινου» στο Β' Λιμανάκι, για να απολαύσετε έναν δροσερό καφέ.

Λεγραινά - ΚΑΠΕ
Σαν βγείτε στον πηγαιμό για το Σούνιο, στα 63 χλμ. από την Αθήνα θα βρείτε μία ειδυλλιακή παραλία νησιώτικου τύπου, που αν και είναι προσβάσιμη μέσω των δρομολογίων υπεραστικών λεωφορείων, είναι σίγουρα πιο βολικό να πάρετε το αυτοκίνητό σας. Γαλάζια, καθαρά νερά (σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ) και χρυσαφένια άμμος. Καλό θα ήταν να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα από πριν γιατί δεν είναι οργανωμένη, ωστόσο στις γύρω περιοχές θα βρείτε αρκετές ταβέρνες για φαγητό.

Μπάνιο στην Αττική Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Χάρακας
Με κατεύθυνση το Σούνιο, στο 58o χλμ. από την Αθήνα, θα συναντήσετε μία παραλία που παραπέμπει σε τοπίο νησιού. Αν χρησιμοποιήσετε Ι.Χ. θα σας πάρει περίπου 40 λεπτά, ενώ με το ΚΤΕΛ Αττικής λίγο παραπάνω. Δεν είναι οργανωμένη, έχει χρυσαφένια άμμο και πολύ ενδιαφέρουσα μορφολογία βυθού που προσφέρεται για ανέμελα μακροβούτια. Προτιμήστε να την επισκεφθείτε τις καθημερινές, γιατί τα Σαββατοκύριακα μαζεύει πολύ κόσμο.

Παραλία Θυμάρι, Παλαιά Φώκαια
Βρίσκεται πολύ κοντά στην Παλαιά Φώκαια και την Ανάβυσσο, για την ακρίβεια 55 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Η πρόσβαση είναι εύκολη με λεωφορεία ή αμάξι και τα νερά της είναι από τα καθαρότερα της Αττικής. Είναι ρηχή –κολυμπήστε άφοβα– και ιδανική για οικογένειες. Θα βρείτε ό,τι χρειαστείτε, εστιατόρια δίπλα στο κύμα, ξενοδοχεία κ.ά.

Παραλία Σαρωνίδας
Ακόμα μια αμμουδερή και καθαρή παραλία, αυτή της Σαρωνίδας, σε απόσταση 48 χλμ. από το κέντρο. Αστικά και υπεραστικά δρομολόγια λεωφορείων κάνουν τη μετάβαση αρκετά εύκολη. Οι λουόμενοι έχουν πολλές επιλογές, τόσο για διαμονή όσο και για φαγητό. Η ψιλή άμμος της γίνεται το καλύτερο τερέν για τη «μάχη» της ρακέτας.

Αγία Μαρίνα
Είναι από τις πρώτες παραλίες στις προτιμήσεις των Αθηναίων και απέχει περίπου 50 χλμ. από την Αθήνα. Είναι καθαρή και στρωμένη με ψιλή άμμο, ενώ παρέχει πολλές επιλογές εστίασης και διαμονής στον γειτονικό, ομώνυμο οικισμό της Αγίας Μαρίνας.

Κακή Θάλασσα
Η όμορφη παραλία της Κερατέας μπορεί να απέχει γύρω στα 50 χλμ. από το κέντρο της πόλης, αλλά τα καθαρά νερά και η σχετική οργάνωσή της (ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζιέρες) θα σας αποζημιώσουν. Θα βρείτε επίσης ταβέρνες για φρέσκο ψάρι και μπαράκια για δροσιστικά κοκτέιλ.

408 ακτές και 10 μαρίνες σε όλη την Ελλάδα έλαβαν φέτος τη «Γαλάζια Σημαία». Από αυτές, 13 βρίσκονται στην Αττική.

 

Διάφορα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στις μετρήσεις καταλληλότητας του ΠΑΚΟΕ και αυτές του Υπουργείου. Σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ, σε ελάχιστες παραλίες της Αττικής επιτρέπεται η κολύμβηση, σε αντίθεση με το Υπουργείο που τις βγάζει σχεδόν στο σύνολό τους κατάλληλες. Ποιος λέει αλήθεια ?
Ήθελα να ήξερα ποιος πληρώνει είσοδο για να κάνει μπάνιο; Πρέπει να απαξιώσουμε μαζικά αυτές τις παραλίες για να μάθουν όλοι οι υπεύθυνοι ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμπορεύονται την επιθυμία μας να κολυμπήσουμε στις ελληνικές παραλίες. Δε μιλάω για ενοικίαση ξαπλώστρας κλπ, μιλάω για την απαγόρευση εισόδου στη θάλασσα εκτός και αν πληρώσεις από 4 εως 15(!) ευρώ!