Τα 18 αγαπημένα μου ονόματα που ήρθαν ποτέ για το Rockwave

Τα 18 αγαπημένα μου ονόματα που ήρθαν ποτέ για το Rockwave Facebook Twitter
24

Τα 18 αγαπημένα μου ονόματα που ήρθαν ποτέ για το Rockwave Facebook Twitter
Φωτ. Ινώ Μέη/ LIFO
 

Αν και πήγα σε αρκετά Rockwave -περιλαμβάνεται και το πρώτο που έγινε το 1996 με όνομα τότε "Rock Of Gods"- μόνο τώρα που είδα όλα τα line-up μαζί συνειδητοποίησα πόσα μεγάλα ονόματα έχουν έρθει από τότε στην Αθήνα χάρη σ' αυτό (συν μερικούς σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες που βρέθηκαν στη σκηνή του). 

Κι ας είναι το φετινό line-up συγκριτικά πολύ φτωχό με άλλοτε, ειδικά στα ξένα ονόματα... 

Τα 18 αγαπημένα μου ονόματα που ήρθαν ποτέ για το Rockwave Facebook Twitter

Τα 18 αγαπημένα μου ονόματα που ήρθαν ποτέ για το Rockwave Facebook Twitter
Φωτ. Ινώ Μέη/ LIFO

 

Με αφορμή τα 18 χρόνια απ' το πρώτο Rockwave, να 18 ονόματα που θα ήθελα να δω/ξαναδώ

1) Στέρεο Νόβα

Aπ' το πρώτο φεστιβάλ ονομαζόταν Rock of Gods και έλαβε χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, το 1996.

Τους είχα δει, - έπαιζαν μαζί με τον Moby και τον Iggy Pop και ήταν καταπληκτικοί. 

Ιδέα δεν είχα πως θα ήταν μια απ' τις τελευταίες φορές που μπορούσε κανείς να τους δει μαζί, πριν διαλυθούν έναν χρόνο αργότερα...

*Δόξα το Θεό για τη μικρή one-off επανένωση στο πάρτι της LIFO το 2008.

Το Παζλ στον Αέρα / Πάρτι LIFO, 2008

 

2) Moby

 

Έπαιξε πέντε φορές στο Rockwave - ίσως τις περισσότερες από κάθε άλλο καλλιτέχνη: Το 1996 στο Λιμάνι του Πειραιά, το 1998 στη Φρεαττύδα Πειραιά, το 2000 στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον Αττικής, το 2005 και το 2009 στο Terravibe.

 


 

 

3) Portishead

 

Παρ' ό,τι τους έχω δει αρκετές φορές στη ζωή μου, θα ήθελα σαν τρελός να γυρνούσε πίσω ο χρόνος και να βρισκόμουν πίσω, στο έτος 1998, στη Φρεαττύδα Πειραιά.

 


Ή έστω στο Roseland - απ' όπου ολόκληρη η συναυλία πάνω

 

 

 

4) Pulp

 

Κι αυτοί το 1998 στη Φρεαττύδα Πειραιά. Πόσο τέλειο που έρχονταν συγκροτήματα όπως οι Pulp (και οι Portishead) σχετικά στην ακμή τους. 

 

 

5) Blur

 


 

Πριν διαλυθούν, και επανενωθούν, τους είδαμε το 1999, στον Άγιο Κοσμά.

 

 

 

6) Placebo

 

(Προβληματίστηκα πριν τους βάλω: Τους έχω, νομίζω, χορτάσει. To ίδιο και οι θεατές φαντάζομαι: ήταν στα Rockwave τα έτη 1999, 2001, 2004, 2009.)

 

 

 

7) Muse

 

Δεν τρελαίνομαι για τους Muse, όμως αν σκεφτεί κανείς ότι μας ήρθαν πολύ πριν γίνουν τεράστιοι (έπαιξαν το 2000 στο Πάρκο Τρίτση), νομίζω πως το λάιβ θα είχε ενδιαφέρον, μεγαλύτερο απ' αυτό των OASIS που έπαιξαν την ίδια ημέρα.  

 

 

 

8) Τρύπες

 

Έπαιξαν και το 1998 και το 2000. 

 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ LIVE ΤΟΥΣ ΣΤΟ ROCKWAVE FESTIVAL ΤΟΥ 2000: 

 


 

 

Δική τους πάντως ήταν η πρώτη συναυλία που πήγα ποτέ στη ζωή μου:

 

Μέσα δεκαετίας '80, ήμουν γύρω στα 7, ο μπαμπάς μου (κάπως ροκάς) με πήρε μαζί του στις Τρύπες. Έπαιζαν στην παραλία της Θεσνίκης, ίσως στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ίσως πιο ανατολικά.
Θυμάμαι ελάχιστα πράγματα, μια συνεχή κινητικότητα, δυνατή μουσική (που σταμάτησε απότομα), επεισόδια, αστυνομία, καπνούς, κλάμα. Ο μπαμπάς μου με φυγάδευσε κατευθείαν -ψιλοέντρομος.
Είναι σίγουρα η πρώτη συναυλία που πήγα και, μάλλον, η πιο συναρπαστική.
[Είχε πλάκα, δεκαπέντε χρόνια μετά, τον πήρα μαζί μου εγώ στις Τρύπες, στο Ξυλουργείο του Μύλου (κι αρχικά ντρεπόταν, "εγώ, ένας γέρος ανάμεσα στη νεολαία!")]

 

 

 

9) Marilyn Manson.

 

Το 2005, στο Terravibe. 

Πήγα ειδικά και μόνο γι' αυτούς. 

 


NAΡΚΩΤΙΚΑ: Ένα μικρό κουνημένο απόσπασμα

 

Η συναυλία, αν και σχετικά μικρή, ήταν πολύ ατμοσφαιρική: απ' το ξεκίνημα με το σκοτάδι, τους ψαλμούς και τα φωτεινά θυμιατά μέχρι το τέλος που ο Μ. σαν άλλος δικτάτορας γαβγίζει τις οργουελικές οδηγίες του και μετά σωριάζεται σαν μαριονέτα, το live τους ήταν, για μένα, μια Αποκάλυψη.

 

 

 

10) Guns N' Roses

 


 

Έπαιξαν το 2006 - δεν ξέρω πώς ακριβώς ήταν, πείτε στα σχόλια- αλλά ακόμα και παρακμιακοί να ήταν πιστεύω ότι θα άξιζε. 

 

 

 

11) Metallica

 

Το 2007. 

 

Ακολουθεί ένα επίσημο βιντεάκι απ' τη σελίδα τους, που τους δείχνει και στα παρασκήνια της αθηναϊκής συναυλίας:

 


 

 

12) Siouxsie Sioux

 

Το 2008. Έτσι όπως έγινε το line-up, η Siouxsie προηγήθηκε των Offspring που ήταν το μεγάλο όνομα (ιεροσυλία!), οι έφηβοι φαν των οποίων βαρέθηκαν την θρυλική τραγουδίστρια και αν δεν κάνω λάθος την γιούχαραν κιόλας. 

 

Οπότε δεν ξέρω αν θα ήθελα να δω τη συγκεκριμένη συναυλία της, αλλά θα έβλεπα με πολλή χαρά οποιαδήποτε άλλη, που οι θεατές θα είχαν γούστο στη μουσική - ή έστω ευγένεια. 

 

 

*Ένα ολόκληρο λάιβ στο Λονδίνο, το 1983:

 


 

 

13) The Gossip

 

Το 2008, κι αυτοί, όπως και οι Siouxsie έπαιξαν στην ουσία ως σαπόρτ στους Offspring... 

Έχω ακούσει ότι ήταν απ' τις πιο δυνατές συναυλίες του Rockwave και το πιστεύω - η Beth Ditto είναι φοβερή λάιβ. 

 

Ειδικά όταν κατεβαίνει κάτω, στο ελληνικό κοινό...

 


 

14) Massive Attack

 


το teardrop

 

Ήρθαν λίγο αργά μεν στο Rockwave, το 2010, (εκτός Rockwave ήρθαν αρκετές φορές στην Ελλάδα, σε καλύτερες περιόδους), αλλά ποτέ δεν θα έλεγα όχι σε μια συναυλία των Massive Attack. 

 

 

15) DJ Shadow

Λίγες μέρες πριν την εμφάνισή του στο Rockwave, τον είδα στο Μύλο της Θεσσαλονίκης σε μια εντυπωσιακή συναυλία - αυτός μέσα σε μια μπάλα, με οθόνες να προβάλλουν εικόνες απ' το εσωτερικό της, και όχι μόνο.

 

Eδώ η μπάλα έχει ανοίξει από μπροστά, κι ακούμε το Organ Donor

 


 

16) Prodigy

 

Έπαιξαν το 1999, το 2011 και το 2012.  

Θα ήθελα να τους δω το 1999. 

 

 

17) Dead Can Dance

Τους είδαμε πέρσι εκεί, και ήταν ε.ξ.α.ι.ρ.ε.τ.ι.κ.ο.ι.

 


Aκούστε τους να τραγουδούν το "ΕΙΜΑΙ ΠΡΕΖΑΚΙΑΣ"

 

Αν παίζαν κάπου μόνιμα, θα πήγαινα κάθε βράδυ, όπως αντίστοιχα κάποιοι πάνε στους αγαπημένους τους Έλληνες τραγουδιστές κάθε βράδυ στα σκυλάδικα/μουσικές σκηνές.

18) Lana Del Rey

Αθηναϊκό summetime sadness, πέρσι στο Rockwave

Hταν πάρα πολύ καλή. Εξαιρετικά βελτιωμένη απ' το προπέρσινο λάιβ που την είχα δει στη Βαρκελώνη, με ώθησε να γράψω μια κριτική που λεγόταν: Η συναυλία της Lana Del Rey ήταν όσο καλή έπρεπε - και το κοινό την καταβρόχθισε

 

Τα 18 αγαπημένα μου ονόματα που ήρθαν ποτέ για το Rockwave Facebook Twitter
Φωτ. Ινώ Μέη/ LIFO

====

Γράψτε και για τις δικές σας, καλές ή κακές εμπειρίες :)

 

24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

18 σχόλια
Μπορεί να μη λέει κάτι στους περισσότερους εδώ αλλά για μένα ήταν όταν είχαν έρθει οι Nightwish πρώτη φορά το 2004, στην ακμή τη δική τους αλλά και του εφηβικού μου κολλήματος. Υπέροχο βράδυ!
Αν σε κάποιους τα αγαπημένα ονόματα που περάσαν από το Rockwave ήταν αυτά (με κάποιες εξαιρέσεις) τότε φέτος έχετε το Rockwave που σας αξίζει μην παραπονιέστε. Stay metal \m/
Ένα από τα αγαπημένα φεστιβάλ για το οποίο τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον μου φθίνει (λόγω κακής διοργάνωσης, τοποθεσίας και αδιάφορου lineup) Θα ήθελα πάντως και γω να γύριζε ο χρόνος πίσω και να βρισκόμουν στα καυτά τσιμέντα της Δραπετσώνας και στο Rock of Gods (μια από τις ωραιότερες συναυλιακές εμπειρίες, θες επειδή όλοι έπαιξαν υπέροχα, θες επειδή όλα ήταν φρέσκα και πρωτόγνωρα, θες επειδή όλα όσα συνέβησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά θα μπορούσα να τα γράψω βιβλίο, ή έστω short story βρε αδερφέ :P :)) να βλέπω τους Στέρεο Νόβα να βγαίνουν στο λιοπύρι με τα άσπρα φανελάκια τους και να ξεκινάνε το kinky Μάθημά τους, τον “ηλεκτρονικό» Moby να παίζει το Paranoid και τον Iggy να τρώει τα μπουκάλια στο κεφάλι και στη συνέχεια και τα σίδερα σκαρφαλώνοντας στις σκαλωσιές με το αίμα να τρέχει στο πρόσωπό του, ουφ γέρασα μάλλον…Σε αυτά που γράψατε προσθέτω:*Τους Sonic Youth στη Φρεατίδα και την Kim να ξεκοιλιάζει τις κιθάρες με τα τακούνια.*Τους άμοιρους Garbage, που ακολούθησαν ,ως headliners ,την απίθανη Patti Smith στον Άγιο Κοσμά (το λες και συναυλιακό ανέκδοτο).*Τον Keith από τους Prodigy να μας χαιρετά ενθουσιασμένος έναν έναν στα κάγκελα μπροστά από τη σκηνή φρικάροντας τους σεκιουριτάδες και κάπου πίσω μολότοφ να πέφτουν και τζάμια να σπάνε στο κοντινό Privilege.
Θυμάσαι μήπως την κρίση που έπαθε ο Thurston με πρόφαση αυτούς που χάζευαν από τα απέναντι μπαλκόνια και πήγε να κάψει όλο το ηχοσύστημα με τις παράνοιές του (και τα τύμπανά μας) κάνοντας κάτι αλχημείες με ένα κασετοφωνάκι,μάλλον παιδικό,που ήταν συνδεδεμένο με την κολώνα ενισχυτών του;Οχι πες.lol
Ναι μωρέ. είναι αυτό το κάτι που οι Sonic ονομάζουν αυτοσχεδιασμό… χε το μαραφέτι αυτό ή κάποιο παρόμοιο καβουρντιστήρι, το θυμάμαι να μου ξύνει τ’ άντερα και στη συναυλία των Radiohead στο Λυκαβηττό, μερικά χρόνια αργότερα, αλλά επειδή είμαι περίεργος άνθρωπος, μ’ άρεσε κι όλας ;)
Αγαπάμε τις Τρύπες αλλά πιστεύω ότι η μουσική των Στέρεο Νόβα ήταν ακόμα πιο μπροστά από αυτό που πρόσφερε ο Αγγελάκας και η παρέα του. Απίστευτο συγκρότημα.
2005. Τον μεν Ιούνιο, οι αδίκως παραγκωνισμένοι δικοί μας Wastefall, οι απίστευτοι Black Label Society του Zakk Wylde, οι Velvet Revolver (ή αλλιώς, οι Guns'N'Roses ΧΩΡΙΣ τον Axl Rose) και φυσικά οι άρχοντες Black Sabbath (ήταν η πρώτη φορά που τους είδα live με την αυθεντική σύνθεση, μια από τις πιο ζωηρές αναμνήσεις μου). Τον δε Ιούλιο, ο Dio και οι Twisted Sister.
The big four!Τι έγινε εκεί πέρα όταν έπαιξαν οι Anthrax ένας θεός ξέρει.Δεν ξέρω αν πιάνεται πάντως γιατί δεν ήταν rockwave,αλλά έπρεπε να το πω.Επίσης οι Carcass!Αρη μου,τι την κότσαρες εκεί μέσα τη Del Rey;Κι εγώ κατάθλιψη θα είχα αν ήμουν η Lana και ήμουν σε ίδια λίστα με τη Siouxsie ή σ΄εκείνο το live της δεύτερης που,πραγματικά,μ΄έκανε και ξέφυγα τελείως.Κι ας ήταν πριν τους Offspring.Οπου γέλασα με την καρδιά μου όταν άκουσα ότι η φωνή του τύπου είναι στ΄αλήθεια έτσι και γελούσα σε όλη τη διάρκεια (και έτρωγα και ξύλο,επικρατούσε πανδαιμόνιο συνέχεια.και ξύλο).Το live της Del Rey,κατά την άποψή μου,ήταν οριακά μέτριο,εντελώς άνευρο και μάλιστα είχα εκνευριστεί γιατί ο δίσκος της μου άρεσε πολύ και μου αρέσει ακόμα δηλαδή.Αυτός που κυκλοφόρισε τώρα για να είμαι ειλικρινής μου φαίνεται ψιλοχάλια,προς το παρόν τουλάχιστον,δυο τρεις φορές έχω προλάβει ν΄ακούσω μόνο.
νομιζω οτι θα μπορουσαν να αναφερθουν και ηταν πολυ καλεσ και οι εμφανισεισ των dream theater το 2000 που παιξαν σαν headliners στη θεση των iron maiden (οι οποιοι δεν ηρθαν λογω καταγματοσ του χεριου του jannick gers),των δυστυχωσ ονομασμενων αν εχει τον θεο τησ η καριολα η sharon ozborn heaven and hell με τον μπαρμπα dio μερικα χρονια πριν τα τιναξει που οκ μονο μπαρμπασ δε φανηκε σε εκεινη τη συναυλια..και επισης less than human παλι το 2001 που διασκευασαν τελεια στο τελειωμα του set τους το davidian απο machine head.!
Δική μου αγαπημένη βραδιά, Garbage και Fun Lovin Criminals το '99 (χριστέ μου, πόσα χρόνια πίσω!). μάλιστα είχα πετύχει και τον φροντμαν των Fun Lovin Criminals σε άσχετο σημείο μετά το live και πιάσαμε ψιλή κουβέντα, δηλαδή εγώ του έλεγα πόσο θέλω να ταξιδέψω Νέα Υόρκη και εκείνος έγνεφε καταφατικά :-P Κρίμα για την παρακμή των τελευταίων ετών πάντως. Τώρα δεν θα ξεκουβαλιόμουν να τρέχω μέχρι τη Μαλακάσα ούτε με σφαίρες.
Έχω πάει σχεδόν σε όλα τα rockwaves και έχω πάψει να πηγαίνω τα τελευταία 2-3 χρόνια (και φαντάσου ότι είχα και εξασφαλισμένη πρόσκληση!) Είναι κρίμα όντως αλλά φαντάζομαι ότι φταίει και η κρίση... Είναι, όμως, ηρωικό το ότι ακόμα συνεχίζουν να το κάνουν μετά από τόσα χρόνια!
Δεν θα ξεχάσω στο Rockwave το 1999 στον Αγ. Κοσμά να παίζουν οι Bέλγοι Deus και εγώ χαζεύω έναν τύπο που ετοιμάζεται να κάνει bungee jumping από το γερανό που είχαν στήσει απέναντι από τη σκηνή. Είναι ολοφάνερο ότι είναι λίγο διστακτικός και φοβάται να κάνει το βήμα. Ξαφνικά ο Tom Barman (o τραγουδιστής) σταματάει με μιά κίνηση τη μουσική και λέει "Δεν συνεχίζουμε αν δεν πηδήξει ο τύπος εκεί πάνω". Όλο το κοινό στρέφεται προς το γερανό του bungee jumping και χτυπάμε παλαμάκια ρυθμικά φωνάζοντας "ΠΗΔΑ - ΠΗΔΑ!" Αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς... Την ώρα που τα πόδια του αφήνουν την εξέδρα ο ντράμερ των Deus αρχίζει μία ομοβροντία στα ντραμς και μετά συνεχίζει το τραγούδι.. Φοβερή στιγμή και ο τύπος στο bungee jumping θα την θυμάται για πάντα φαντάζομαι...
Το 1996 στις αποβάθρες με τον Iggy Pop να τρέχει το αίμα απο το μπουκάλι που του πέταξαν και να προσπαθούν να του σταματήσουν το αίμα με λευκές πετσέτες και εκείνος να συνεχίζειΟ Manson που έπαιξε γύρω στη μια ώρα μπορεί και λιγότερα αλλά μέχρι να βγει μας είχε πεθάνει με τα θυμιατα και τα "ουουυου"Οι Pulp και οι κοπέλες που λιποθυμούσαν στις πρώτες σειρές και κάναμε στην ακρη για να τις βγάλουν έξωΕντάξει είναι τόσα και τόσα ακόμα και τα κακά που πλάκωσε βροχή και οι διοργανωτές ακύρωσαν την μέραΝα πούμε βέβαια ότι πια δεν είναι ροκ φεστιβαλ το Rockwave αλλά κάτι άλλο. Μποφίλιου και Χαρούλης στο line up. ΕΛΕΟΣ"Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει" μα την Παναγία σου χρειάζεται ένας Μανσον για να στρώσεις!
Η μία και μοναδική φορά που πήγα σε Rockwave ήταν την πρώτη φορά που φέρανε τους Twisted Sister. Αν και πέρασα αρκετά καλά η διοργάνωση δεν μου άρεσε καθόλου. Ταλαιπωρία για να πάω και να έρθω (ενδεικτικά θα αναφέρω ότι είχα πάει με μισθωμένο λεωφορείο και στον γυρισμό έβαζαν όποιον ήθελαν μέσα προκειμένου να φύγουν οπότε αναγκαστήκα να τσακωθώ άσχημα και με τον οδηγό και με τον λαθρεπιβάτη), ακριβό, ζεστό νερό, ακριβά ποτά, ακριβό εμπόρευμα, ταλαιπωρία στον ήλιο. Εν τέλη δεν ξαναπήγα σε υπαίθριο φεστιβάλ, έκτοτε αποκλειστικά και μόνο σε μικρούς συναυλιακούς χώρους.