Κραυγές αγωνίας σε ετικέτες ρούχων

Κραυγές αγωνίας σε ετικέτες ρούχων Facebook Twitter
3

Μυστηριώδεις εκκλήσεις για βοήθεια ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν δύο πελάτες ιρλανδικής εταιρείας ρούχων πάνω στα ρούχα που μόλις είχαν αγοράσει.

Την περασμένη εβδομάδα μια νεαρή γυναίκα είδε για πρώτη φορά ραμμένο στο φόρεμά της, που αγόρασε από κατάστημα της Primark Battersea στην Ουαλία, το εξής μήνυμα: " Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε εξαντλητικά ωράρια".

Όμως κι ένα δεύτερο άτομο ανέφερε ότι βρήκε ένα παρόμοιο μήνυμα σε αγορά του από το ίδιο κατάστημα. Συγκεκριμένα το δικό του μήνυμα έγραφε: «Εξευτελιστικές συνθήκες εκμετάλλευσης της εργασίας».

Το μηνύματα που πιστεύεται ότι είναι εκκλήσεις για βοήθεια από εργαζόμενους σε αναπτυσσόμενες χώρες, ανέβηκαν γρήγορα στα social media όπου δημιουργήθηκε το hashtag # labelgate ενώ η είδηση εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία.

Στην Primark οι υπεύθυνοι κάνουν λόγο για φάρσα με το επιχείρημα ότι τα δύο αυτά ρούχα δεν είχαν κατασκευαστεί στο ίδιο εργοστάσιο. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι τα μηνύματα ήταν ραμμένα από το ίδιο χέρι.

"Η έρευνά μας (...) μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι είναι πιο πιθανό πως πρόκειται για μια φάρσα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνει δήλωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Primark.

Η εφημερίδα Guardian αναφέρει πάντως ότι ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για φάρσα ή όχι, το γεγονός είναι ότι η εκμετάλλευση των εργατών σε χώρες όπως η Ινδία ή η Ρουμανία όπου η εταιρεία ράβει τα φθηνά της ρούχα, παραμένει.

Σύμφωνα με την Guardian , το # labelgate πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα να προωθήσει μια «ηθική μόδα», κάνοντας τους ανθρώπους να πληρώνουν λίγο παραπάνω για ρούχα που φτιάχνονται σε «ανθρώπινες» συνθήκες.  

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

Διεθνή / Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

«Αρνήθηκα επί χρόνια να χρησιμοποιήσω τον όρο "γενοκτονία". Αλλά τώρα δεν μπορώ να μην τον χρησιμοποιήσω, έπειτα από όσα διάβασα στις εφημερίδες, έπειτα από τις εικόνες που είδα και αφού μίλησα με ανθρώπους που ήταν εκεί» δήλωσε σε συνέντευξή του
LIFO NEWSROOM
Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό στη Γάζα

Διεθνή / Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό

Εδώ και δεκαετίες υπολογίζει συστηματικά τις ανάγκες σε τρόφιμα στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις παραδόσεις έτσι ώστε να ασκεί πίεση - «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά να μην πεθάνουν από την πείνα», είχε δηλώσει το 2006 ανώτατος σύμβουλος του (τότε) πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ
LIFO NEWSROOM
Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφνίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Διεθνή / Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφανίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Ο σολομός Chinook που μεταναστεύει το χειμώνα θεωρείται απειλούμενο είδος από την NOAA και έχει χαρακτηριστεί από τον οργανισμό ως «ένα από τα εννέα είδη που θεωρούνται πιο απειλούμενα με εξαφάνιση στο εγγύς μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Διεθνή / Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέτρεψε αμφιλεγόμενο νόμο που υπονόμευε τις ανεξάρτητες αρχές κατά της διαφθοράς, μετά από μαζικές διαδηλώσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-σοκ για την Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών, εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Διεθνή / Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών και εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Νέα έρευνα καταγράφει συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου στο Τιγκράι: βιασμοί χιλιάδων γυναικών και παιδιών, εγκυμοσύνες υπό πίεση και μυριάδες τραυματισμοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια