Η Βρετανία προτείνει τον πιο ανατρεπτικό αντικαπνιστικό νόμο στην ιστορία της Ευρώπης

Η Βρετανία προτείνει τον πιο ανατρεπτικό αντικαπνιστικό νόμο στην ιστορία της Ευρώπης Facebook Twitter
29

Η πρόταση που σήμερα συζητήθηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης έχει μέχρι στιγμής διχάσει και προκαλέσει ποικίλα σχόλια ανάμεσα στα δύο επιστημονικά στρατόπεδα που δημιούργησε.

Κορυφαίοι γιατροί της Βρετανίας κατέθεσαν την πρότασή τους για την εφαρμογή ενός αντικαπνιστικού νόμου που θα απαγορεύσει σε όσους ανθρώπους έχουν γεννηθεί μετά το 2000 να αγοράσουν τσιγάρα. Η πρόταση δεν περιορίζεται σε ηλικιακό όριο, αλλά κάνει λόγο για ολική απαγόρευση εφ' όρου ζωής.

Η ιδέα πίσω από την καμπάνια που παρουσιάστηκε χθες έχει ως αφετηρία το να δημιουργηθεί η πρώτη γενιά που θα έχει εξ' ολοκλήρου αποφύγει το κάπνισμα, κάτι που σύμφωνα με τη μελέτη των γιατρών μπορεί να επιτευχθεί έως το 2035. Ο Dr Tim Crocker-Buque, βασικός εισηγητής της πρότασης, προτρέπει τους γιατρούς να ταχθούν υπέρ της εισήγησης ώστε να πιέσουν την βρετανική κυβέρνηση να την μελετήσει διεξοδικά. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, ο αντικαπνιστικός αυτός νόμος θα απαλλάξει την χώρα του από το τσιγάρο κάνοντας την αρχή από τους εν δυνάμει καπνιστές που δεν είναι άλλοι από τους έφηβους. Η θεωρία του θεμελιώνεται από το γεγονός πως οι έρευνες έχουν δείξει πως το 80% των καπνιστών έχουν κάνει την αρχή στην εφηβεία τους και πως αποδεδειγμένα οι καπνιστές που ξεκίνησαν την συνήθεια πριν την ενηλικίωσή τους, δυσκολεύονται περισσότερο να διακόψουν.

Η υποδοχή της ομολογουμένως ανατρεπτικής αυτής πρότασης ήταν μοιρασμένη. Αρκετοί τη βρήκαν ριζοσπαστική και θεωρούν πως η μάστιγα του καπνίσματος μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακραία επιβολή νόμων. Η αντίθετη πλευρά έσπευσε να χαρακτηρίσει τη πρόταση επιπόλαιη και επιχειρηματολόγησε πως ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε έκρηξη του λαθρεμπορίου των τσιγάρων. Χαρακτηριστικό ήταν επίσης το παράδειγμα που αναφέρεται στο Bloomberg όπου το ρεπορτάζ διερωτάται πώς θα μπορούσε ένα τέτοιο μέτρο να ισχύσει όταν για παράδειγμα δύο αδέλφια, το ένα γεννημένο το 1999 και το άλλο το 2001 θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τα δικαιώματα αγοράς τσιγάρων.

Μια αντίστοιχη πρόταση είχε γίνει και στην Σιγκαπούρη το 2012, αλλά ακόμη εκκρεμεί η νομική της επικύρωση ενώ στελέχη της ένωσης καπνοβιομηχανιών την χαρακτήρισαν απερίσκεπτη και προτρέπουν τους γιατρούς να την καταψηφίσουν.

Σημειώνεται πως το ιατρικό συμβούλιο της Βρετανίας έχει στο ιστορικό του δύο επιτυχίες στον πόλεμο κατά του καπνίσματος που επίσης είχαν θεωρηθεί ριζοσπαστικές. Το 2001 μετά από πιέσεις προς την κυβέρνηση πέτυχαν την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και το 2011, κατάφεραν να απαγορεύσουν στους γονείς που οδηγούν να ανάβουν τσιγάρο εντός του αυτοκινήτου όταν σε αυτό είναι συνεπιβάτες παιδιά και ανήλικοι.

29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

σχόλια

16 σχόλια
Δεν ειμαι απολυτα βεβαιαος τι σημαινει το 'απαγορευεται να αγορασουν τσιγαρα οσοι εχουν γεννηθει μετα το 2000"."Αγορασουν"η "καταναλωσουν" ; Η διαφορα ειναι σημαντικη.Το κυριοτερο,ομως,ειναι αλλο.Εαν υπαρξει (...που αμφιβαλλω σφόδρα)τετοιος νομος σε λιγα χρονια θα υπαρχουν ΔΥΟ κατηγοριες ΕΝΗΛΙΚΩΝ βρεταννων πολιτων.Αυτοι που θα μπορουν να αγορασουν(και να χρησιμοποιησουν)ενα νομιμως κυκλοφορουν προιον,και αυτοι που δεν θα μπορουν.Αν καποιος μου εξηγησει πως μπορει,νομικα,να ψηφισθει και να ισχυσει ενας τετοιος νομος,θα του ειμαι υποχρεως.
Τσιγαροαπαγόρευση, όπως λέμε ποτοαπαγόρευση; Όση επιτυχία είχε το ένα θα έχει και το άλλο. Δεν έχω καπνίσει ποτέ και με ενοχλεί απίστευτα να καπνίζουν δίπλα μου, αλλά διαφωνώ κάθετα και με τις ευφάνταστες αντι- καπνιστικές βλακείες. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Πότε δούλεψε η απαγόρευση σε ο,τιδήποτε;Τα βρίσκω γελοία κάτι τέτοια μέτρα. Είναι της ίδιας λογικής με το να αφαιρείς το τσιγάρο από τα καρτούν το Λούκι Λουκ και τις ταινίες με τον Μπόγκαρτ "για να μην μπαίνουν σε πειρασμό τα παιδιά μας". Λατρεύω και τα δύο στο ορίτζιναλ και όμως δεν κάπνισα ποτέ.
Ψάξτε λίγο τι τεράστια επιτυχία είχε το ανάλογο εγχείρημα της Ποταπαγόρευσης στις ΗΠΑ από το 1920 μέχρι το 1933 όλοι εσείς που συμφωνείτε με τέτοιες φασιστικές πρακτικές στα σχόλιά σας.Όπου υπάρχει ζήτηση,υπάρχει και προσφορά.DEAL WITH IT!Όσο για το κόστος των βλαβών στην υγεία των καπνιστών,υπάρχει λύση κι εφαρμόζεται εδώ και χρόνια,απ'όσο ξέρω,σε αρκετές χώρες.Ο φόρος από κάθε προϊόν καπνού πηγαίνει απευθείας στο εθνικό σύστημα υγείας κι όχι γενικώς κι αορίστως στο κράτος.Έτσι ο καπνιστής πληρώνει το ρίσκο στην υγεία του που αναλαμβάνει με το κάπνισμα.Και το κυριότερο,μιας και φτάσαμε αισίως στο 14ο χρόνο του 21ου αιώνα και τα παίρνω άγρια που ακόμα ακούω αηδίες σαν κι αυτές που είναι για το "καλό μας"ΕΞΩΩΩΩΩ το κράτος από το τι κάνει με το σώμα του ο κάθε ενήλικος!!!!Είτε μιλάμε για κατανάλωση τσιγάρων ή/και αλκοόλ ή/και ναρκωτικών είτε για το πώς και με ποιον κάνουμε έρωτα είτε οτιδήποτε άλλο!Υ.Γ.Είναι ζήτημα να έχω κάνει ένα πακέτο τσιγάρα μέχρι σήμερα (κι αυτά πιωμένος) και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου (κι ούτε πρόκειται) το παραμικρό ναρκωτικό.
Και ομως η ποτοαπαγορευση ειχε μια μεγαλη "επιτυχια".Γεννησε το "οργανωμενο εγκλημα"στις ΗΠΑ.Ετσι δημιουργηθηκε και "μεγαλουργησε" η Μαφια εκει.Και μια δευτερευουσα επιτυχια.Εδωσε το "υποβαθρο"που χρειαζοταν ο J.Edgar Hoover,o πιο "βρωμικος"δημοσιος ανδρας των ΗΠΑ του 20ου αιωνα,ωστε να "ιδρυσει" το FBI και να παραμεινει επικεφαλης του για 38 χρονια.Χωρις ποτε,βεβαια,να παραδεχθει ουτε καν οτι υπηρχε στις ΗΠΑ "οργανωμενο εγκλημα" !
Η μεγαλύτερη βλακεία που άκουσα τελευταία.Σίγουρα το πρότειναν γιατροί;Και όταν φύγουν από τα πράγματα όλοι αυτοί οι άχρηστοι εθισμένοι που γεννήθηκαν πριν το 2000η σούπερ υγιής και νόμιμη νεολαία της ΑγγλίαςΘα κατακτήσει τον κόσμο,για την Βρετανία και την Βασίλισσα.
Αυτά είναι ηλιθιότητες, όποιος δε θέλει δεν το ξεκινάει. Υπάρχει ελεύθερη βούληση και κριτική σκέψη (από τη στιγμή που γνωρίζεις τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη υγεία). Με την ίδια λογική να απαγορευτεί επίσης το αλκοόλ, αφού καταστρέφει το συκώτι, κάθε ανθυγιεινή τροφή που αποδεδειγμένα οδηγεί σε καρκίνο, καρδιοπάθειες κλπ. Τέλος να απαγορευτούν και τα ροζ πόλο στους άντρες, γιατί μας γ$@μάνε την αισθητική.
μονο το ονομα σου ειναι αρκετο για συμπερασματα,παντως σε ντοκιμαντερ που ειχα δει φιλε μου πιο επικυνδινα ναρκωτικα 1) Ηρωίνη2) Κοκαΐνη3) Βαρβιτουρικά4) Μεθαδόνη5) Αλκοόλ6) Κεταμίνη7) Μπενζοδιαζεπίνες8) Αμφεταμίνες9) Καπνός 10) Βουνοπρεφίνη11) κάνναβις12) Κόλλα, μπογιά, αεροζόλ13) 4. N. T. A. (Φλατλάινερ)14) LSD15) Μεθυλφθενιδάτη16) Στεροειδή Αναβολικά17) G.H.B.18) Έκστασι19) Νιτρικό Άμυλο20) Κχατξερεις τι ειπε οτι αν εφτιαχναν σημερα το αλκοολ θα ηταν παρανομο, αλλα ειναι τα γαμ.. τα συμφεροντα παντου
Αν δεν απατώμαι κάτι αντίστοιχο έγινε στην Αμερική το '20 για το αλκοόλ, θυμάστε τι αποτέλεσμα είχε; Δε μαθαίνουμε ποτέ από την ιστορία τελικά. Εδώ γίνεται αγώνας να νομοθετηθεί το εμπόριο ελαφρών ναρκωτικών (γίνεται ήδη σε κάποιες χώρες) και κάποιοι σκέφτονται να απαγορέψουν το εμπόριο καπνού; Για να είμαστε μετά αναγκασμένοι να τον ψάχνουμε στη μαύρη αγορά και να συναλλασόμαστε με τον υπόκοσμο. Έξυπνη ιδέα.
Τρίχες κατσαρές και ιστορίες για αγρίους... αν και μένω αγγλία αυτο πρώτη φορά το ακουώ αλλα και ετσι να ειναι δυσκολευομαι να το πιστεψω... οι καπνιστές σκαν 12 δις λιρες το< χρονο καθαρο φορο... ποιο κράτος θα ηθενε να τους το κοψουν? Μετα απο 26 χρονια τρομαξα να το κοψω αλλα το εκοψα.... μακαρι αλλα δεν το βλεπω.....
Εκτός και αν τα χρήματα που θα εξοικονομήσει το αγγλικό δημόσιο από τις δαπάνες του NHS για την αντιμετώπιση ασθενειών άμεσα συνδεδεμένων με το κάπνισμα, είναι περισσότερα...
Μπα, τα περι καπνιστών ασθενειες κοστιζει στο NHS γυρω στα 3 και κατι δις. Το κόστος του NHS ειναι 104 δις. Θα συμφωνίσω με κάτι που είπε κάποιος παραπάνω, ας σταματήσουν να τα πουλούν, η εύκολη λυση. Μπα, προσωπικά ποντάρω στα χρήματα, πριν λίγο καιρό προσπαθησαν να βάλουν εχτρά φορούς και να κάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μόνο με συνταγή γιατί πολλοί στρέφονται προς τα κει. 1 πακέτο Marlboro £9. Δέν είναι καθόλου λίγα τα λεφτά......
Εγώ, ως καπνιστής, θα ήθελα απλά να σταματήσουν να πωλούνται τσιγάρα. Έτσι απλά. Να εξαφανιστούν. Μπας και καταφέρω να το κόψω..... Κρίμα οι εργαζόμενοι βέβαια. Εναλλακτικά ας μπει φόρος 1000% και με τα έσοδα να χρημοτοδοτηθούν περιβαλλοντικά έργα όπου θα διοριστούν οι απολυμένοι από τις υπολειτουργούσες καπνοβιομηχανίες.... Ή τότε θα αρχίσω εκείνα τα road trips στα Βαλκάνια που δεν έκανα ποτέ και θα τα κάνω τώρα, αλλά για λάθος λόγο.... Οκ, βλέπετε, και μόνο η σκέψη της διακοπής προκαλεί παραλήρημα. ....Το Σεπτέμβριο όμως....
γιατί είναι ο φασισμός να σε αποτρέπουν να πεθάνεις 8 χρόνια νωρίτερα? Και γω νομίζω ότι δικαίωμα του καθενός είναι να αυτοκτονεί (μαλλον...) αλλά είναι κακό να σου το απαγορεύουν. Και επίσης οι "μαιμούδες" που λες είναι φασίστες και όποιος το αρνείται είναι συνένοχος για μένα
ενταξει δεν εχει υπαρξει πιο φιλοδοξο σχεδιο στην ιστορια κατα του καπνισματος...δυστηχως τα συμφεροντα ειναι παρα πολλα...αλλα μακαρι να γινει και εκει ως γνωστον θα εφαρμοσθει...εδω δυστηχως ειμαστε ακομα στο τσιγαρο/φραπε/μπουζουκια/αραγμα οποτε ολοι θα κραξουν...
Να εκλάβω το σχόλιο σας ως υποχθόνια προτροπή απαγόρευσης του φραπέ του Λεπά και του αράγματος;Κατά τα άλλα σαφώς και διαφωνούμε, εκτός δηλαδή επί της αρχής (αδιαπραγμάτευτο όμως) και επειδή είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΗΛΙΘΙΟ.Πάνω που πάει να μειωθεί κάπως ο αριθμός των καπνιστών (ειδικά στην Αγγλία), θα ανέβει πάλι.Φτιάχνοντας μια καινούρια μαύρη αγορά με τόσο μεγάλη πίτα... σε προϊόν που καλό θα ήταν να μην σταματήσει να ελέγχεται (ή μάλλον καλύτερα να αρχίσει να ελέγχεται σωστά) η παραγωγή του...Θα επιμείνω όμως πως βασικά είναι θέμα αρχής και μια τέτοια πρόταση.. είναι απλά πισωγύρισμα, όπως άλλωστε κάνει σε πολλά η Ευρώπη τελευταία.
οχι απαγορευση του φραπε λεπα αραγματος αλλα αυτο που απαντανε πολλοι καπνιστες''ρε φιλε θελω να αραζω στην καφετερια και να καπνιζω γτ γουσταρω''το ιδιο συμβαινει κ στα μπουζουκια κλαμπ αυτη τη νοοτροπια καταδικαζω
Ναι ναι καταλαβαίνω, αντιλαμβάνεσαι όμως την -λεπτή- διαφορά ανάμεσα στο κρατάω αποστάσεις από και το καταδικάζω μια κουλτούρα ε;Θέλω να πω, εξακολουθεί ο οπισθοδρομικός φραπογαλοκαπνιστής με την αθλητική εφημερίδα στην παραλία να απολαμβάνει την ζωή του όπως νομίζει, έτσι δεν είναι; Νομίζω δηλαδή...
φυσικα αγαπητε ο φραπογαλοκαπνιστης με την αθλητικη εφημεριδα πρεπει να απολαμβανει την ζωη.ακομα και σε δημοσιο χωρο ομως προτεραιοτητα του θα ειναι ο καρκινογονος καπνος του να μην ερχεται στα μουτρα μου. το φραπογαλο καλα θα κανει να συνεχισει να το κραταει γιατι αν και με πειραζει στο στομαχι δεν παρουσιαζω ενοχλησεις οταν τον πινει αλλος σε αντιθεση φυσικα με το τσιγαρακι :)