To Bερολίνο ετοιμάζεται να γράψει θρησκευτική ιστορία

To Bερολίνο ετοιμάζεται να γράψει θρησκευτική ιστορία Facebook Twitter
24

Θρησκευτική ιστορία ετοιμάζεται να γράψει το Βερολίνο με την ανέγερση ενός ναού που θα στεγάζει χώρους προσευχής Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων. Το κτίριο θα ονομαστεί «Οίκος του Ενός» και θα είναι χωρισμένο ισομερώς σε εκκλησία, συναγωγή και τζαμί τα οποία θα βρίσκονται για πρώτη φορά κάτω από την ίδια στέγη.

To Bερολίνο ετοιμάζεται να γράψει θρησκευτική ιστορία Facebook Twitter

Τα σχέδια εγκρίθηκαν μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του οποίου νικητής αναδείχθηκε ο Wilfried Kuehn ενώ το μεγαλεπήβολο έργο θα κατασκευαστεί στο κέντρο του Βερολίνου, στην περιοχή Petriplatz. Οι τρεις ξεχωριστοί χώροι θα καλύπτουν την ίδια επιφάνεια, αλλά θα χαρακτηρίζονται από διαφορετική αρχιτεκτονική και σχεδιασμό που θα καλύπτει τις παραδοσιακές ανάγκες κάθε λατρευτικού χώρου.

To Bερολίνο ετοιμάζεται να γράψει θρησκευτική ιστορία Facebook Twitter
Ο αρχιτέκτονας Wilfried Kuehn με μακέτα του σχεδίου του που διακρίθηκε στον διαγωνισμό

Το σημείο θεωρείται αρκετά σημαντικό για τον Ραβίνο Tovia Ben Chorin ο οποίος ανέφερε πως ο ναός για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες που χάραξαν την κουλτούρα της Ευρώπης γίνεται στην πόλη όπου σχεδιάστηκε ο διωγμός των Εβραίων από τους Ναζί.

To Bερολίνο ετοιμάζεται να γράψει θρησκευτική ιστορία Facebook Twitter

Ο ιμάμης Kadir Sanci, ανέφερε πως η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τον κόσμο να κατανοήσει πως η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων είναι καλοί άνθρωποι και όχι βίαιοι ενώ πρόσθεσε πως οι πιστοί και από τις τρεις θρησκείες θα έχουν να μοιραστούν πολλά πράγματα μεταξύ τους.

Ο πάστορας Gregor Hohberg επισήμανε από την πλευρά του το γεγονός ότι ο Οίκος θα κατασκευαστεί στο σημείο που κάποτε φιλοξενούσε την πρώτη εκκλησία του Βερολίνου τον 12ο αιώνα και είπε χαρακτηριστικά: " Μια συναγωγή, ένα τζαμί και μια εκκλησία κάτω από την ίδια στέγη θα είναι το παράδειγμα της οικουμενικότητας και της συμφιλίωσης που θέλουμε να δώσουμε σε μια πόλη με εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις θρησκείες του κόσμου."

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του ναού έχει οριστεί μέσα στο 2016 με δεδομένο ότι θα υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση για τις δωρεές που απαιτούνται.

To Bερολίνο ετοιμάζεται να γράψει θρησκευτική ιστορία Facebook Twitter
To Bερολίνο ετοιμάζεται να γράψει θρησκευτική ιστορία Facebook Twitter
Το σημείο ανέγερσης του Οίκου του Ενός και η πρώτη εκκλησία του Βερολίνου η οποία καταστράφηκε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο
To Bερολίνο ετοιμάζεται να γράψει θρησκευτική ιστορία Facebook Twitter
24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
Δύσκολο μου φαίνεται το εγχείρημα αν σκεφτείς πως κάθε μονοθεϊστική θρησκεία έχει ως βάση της πως ο μόνος αληθινός και <<σωστός>> θεός είναι ο δικός της. Πανέμορφο το κτήριο μεν, δεν είμαι σίγουρη αν έχουμε προχωρήσει τόσο ως ανθρωπότητα δε. Καλή τύχη.
Είναι μία καλή αρχή για ένα θέμα που μας απασχολεί και μας κρατάει πίσω. Η αρχή της "συμφιλίωσης" σε ένα κτίριο είναι ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση για τις επόμενες γενιές. Πρέπει να καταλάβουμε πως κάθε δράση δεν αφορά αποκλειστικά τη γενιά του σήμερα και πως αυτή έχει γαλουχηθεί να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τη θρησκευτική του διάσταση.Στις επόμενες δεκαετίες ο θρησκευτικός θεσμός θα πρέπει να αντιμετωπίσει την επιτυχία(;) της επιστήμης που θα μπορεί να υποσχεθεί την αιώνια ζωή σε holograms - avatars.Θεωρώ πως είναι καλή - τολμηρή ιδέα και ιστορικά μέσα από το ρίσκο και τις "τρελές" ιδέες απολαμβάνουμε κάποια σημαντικά οφέλη του δυτικού κόσμου.
ωραία, και τώρα απάντα μου στα εξής:γνωρίζουμε τί ακριβώς δημιουργεί τη συνείδησή μας και την ατομικότητά μας (ή αν όντως υπάρχει αυτή ή είναι μια παρενέργεια άλλων εγκεφαλικών διαδικασιών);είναι ζωή αυτή, να είσαι μία "συνείδηση" κολλημένη σε έναν υπολογιστή;σου έχει εγγυηθεί κανείς ότι θα είναι όντως η δική σου οντότητα και συνείδηση αυτή που θα προγραμματιστεί κι όχι μια προσέγγιση κάποιων αλγόριθμων;απάντα μου σ' αυτά αν μπορείς και γράψε κι άλλα για ζάιτγκάιστ, τηλεμεταφορά Τέσλα και διαστημόπλοια Λεονάρντο ντα Βίντσι
Καλα και ωραια ολα ,αλλα πως θα γινει αυτο εφικτο οταν η μια θρησκεια ζητα στο ιερο βιβλιο της τον θανατο χρηστιανων για να ζησουν οι πιστοι της τον παραδεισο?Και φυσικα δεν πιστευω οτι αυτο συμβαινει(στις ευρωπαικες πολεις τουλαχιστον), αλλα ειναι αρκετα ειρωνκο το θεμα...
Πως φαίνεται πως δεν έχεις ιδέα απο μουσουλμανισμό. Ο ιερός πόλεμος δεν ζήτα τον θάνατο χριστιανών ή Εβραίων για να πάνε στον παράδεισο οι δολοφόνοι. Ίσα, ίσα στο κοράνι λέει ξεκάθαρα πως παρότι οι λαοί της βίβλου έχουν αλλαξοπιστήσει δεν θα πρέπει να γίνουν στόχος των πιστών του Ισλάμ γιατί έχουν την εύνοια του Θεού (μέσα σε αυτούς είναι και οι Έλληνες). Επίσης το σχόλιο σου είναι κάπως άτοπο αν σκεφτεί κανείς πως το Ισραήλ είναι τόπος συγκέντρωσης και των τριών θρησκειών αιώνες τώρα.
στο κοράνι λεει ότι οι χριστιανοι και εβραιοι (οι θρησκειες της βιβλου) μπορουν να κρατήσουν την θρησκεία τους και να χαιρουν σεβασμου αφού πληρώνουν ένα ειδικό φόρο ή κάτι αντίστοιχο. Η μη χριστιανοι, εβραιοι, μουσουλμάνοι δεν νομιζω οτι εχουν αντιστοιχα προνόμια. στο ισλαμ (δεν ξερω αν το λεει το κορανι ή αν ειναι παραδοση) δεν υπάρχει η έννοια να "αλλαξοπιστησω", αν εισαι μουσουλμάνος και αλλαξεις θρησκεία υπαρχει ποινη και ειναι θανατος.
Είναι κάποιες φορές που δεν καταλαβαίνεις πόσο βλακεία είναι μία ιδέα που έχεις, μέχρι να την πραγματοποιήσεις να πάνε όλα κατά διαόλου και να σκεφτείς τότε "μα πόσο μαλ!@!$ ήμουν που πίστευα ότι αυτό ήταν καλή ιδέα;"Αυτή είναι μία από αυτές τις φορές...
Βασικά κάτι τέτοιο θα έπρεπε να κάναμε και εμείς εδώ. Θα έλυνε πολλά προβλήματα παρότι πιστεύω πως στην αρχή θα υπήρχαν φασαρίες που σίγουρα θα προερχόταν απο τους Έλληνες χριστιανούς.
Δεν λέτε βέβαια αν αντίστοιχα γινόταν κάτι ανάλογο σε μια Μουσουλμανική χώρα τύπου Ιρακ, κατεχόμενης από ''αντάρτες'' Συρία, Αφγανιστάν, Τυνησία, Πακιστάν κτλ μάλλον θα είχαμε.. κομμένα κεφάλια και όχι απλά φασαρίες. Ο μέσος Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός δεν είναι φανατισμένος σε αντίθεση με τον μέσο Μουσουλμάνο φίλε Smaug και το εγχείρημα θα μπορούσε να έχει τύχη στην Ελλάδα κατόπιν σωστής προετοιμασίας από τα ΜΜΕ αλλά και τον Κλήρο της Εκκλησίας (κάποιος να αναλάβει τον Άνθιμο lol...). Μην είμαστε τόσο ισοπεδωτικά αρνητικοί για την Πίστη μας είτε είμαστε άθεοι είτε όχι.