Πραξικόπημα του στρατού στην Ταϊλάνδη

Πραξικόπημα του στρατού στην Ταϊλάνδη Facebook Twitter
1

Μετά από σχεδόν ένα εξάμηνο πολιτικής αβεβαιότητας, συλλαλητηρίων, άκυρων εκλογών, καταδίκες πολιτικών για κατάχρηση εξουσίας κ.ά. τελικά ο στρατός προχώρησε σε πραξικόπημα, απομακρύνοντας την κυβέρνηση και καταλύοντας το Σύνταγμα της χώρας.

«Το Σύνταγμα του 2007 ανεστάλη, με εξαίρεση το κεφάλαιο για την μοναρχία».  δήλωσε ο Ουιντάι Σουβαρί, αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού στην τηλεόραση. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτό θα επιτρέψει την «ήπια διακυβέρνηση της χώρας». «Η Γερουσία εξακολουθεί πάντα να λειτουργεί», ενώ «η κυβέρνηση απομακρύνθηκε».

Επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα τεθεί ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-ότσα.

«Για να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα, οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την εξουσία από τις 16:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) της 22ας Μαΐου», δήλωσε ο Πραγιούθ αφότου συναντήθηκε με όλες τις αντίπαλες παρατάξεις με στόχο την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης και πρόσθεσε ότι «όλοι οι Ταϊλανδοί πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι και οι δημόσιοι λειτουργοί να συνεχίσουν να εργάζονται όπως συνήθως».

 

Λίγο αργότερα ένας εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε και πάλι από την τηλεόραση ότι επιβάλλεται εφεξής απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα.

«Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να εγκαταλείψει την εστία του μεταξύ των 22:00 και 05:00» (18:00 ως 01:00 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού Ουιντάι Σουβαρί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις έδωσαν εντολή σε όλους τους τηλεοπτικούς και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας να αναστείλουν τη μετάδοση του κανονικού τους προγράμματος σήμερα.

Απαγορεύθηκε επίσης κάθε συνάθροιση περισσότερων από πέντε ανθρώπων. Όλοι οι διαδηλωτές -αντικυβερνητικοί και φιλοκυβερνητικοί- διατάχθηκαν να πάνε σπίτι τους και διατίθενται και ειδικά λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν.

Στο μεταξύ, ο στρατός άνοιξε πυρ στον αέρα για να διαλύσει μια φιλοκυβερνητική διαδήλωση χιλιάδων «κόκκινων πουκαμίσων» σε μια τοποθεσία στην οποία πραγματοποιούνται εδώ και καιρό διαμαρτυρίες στα δυτικά προάστια της Μπανγκόκ μετά το σημερινό πραξικόπημα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΝΑΔΑΣ

Διεθνή / Καναδάς: Στο μικροσκόπιο τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς σε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις της χώρας

Τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον 19 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση - Η φωτιά έκαιγε επί ώρες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τους στρατιώτες
THE LIFO TEAM
«Ένιωσα αηδία»: Ευρωβουλεύτρια αποκαλύπτει πώς την «έγδυσαν» με AI

Διεθνή / «Ένιωσα αηδία»: Ευρωβουλεύτρια αποκαλύπτει πώς την «έγδυσαν» με AI

Πενήντα ευρωβουλευτές, οι 46 γυναίκες, βρέθηκαν στο στόχαστρο ιστοτόπων σεξουαλικών deepfakes. Η Λένα Σίλινγκ περιγράφει τη δική της εμπειρία και ζητά αυστηρότερα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Γαλλία: Ο Μακρόν απορρίπτει την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών μετά τις διαδηλώσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας σχετικά με τις αστοχίες στον σχεδιασμό και τη συλλογή πληροφοριών που οδήγησαν στα επεισόδια
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΙΜΠΕΡΛΙ ΓΚΙΛΦΟΪΛ

Διεθνή / Ρούμπιο: «Η Ελλάδα αξίζει έναν ισχυρό και ικανό πρέσβη που να έχει την εμπιστοσύνη του Τραμπ»

Τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι η αλλαγή στην ηγεσία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα δεν συνιστά υποβάθμιση των διμερών σχέσεων
THE LIFO TEAM
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΡΑΗΛ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Αντίδραση Άιζενκοτ για στήριξη Τραμπ σε Νετανιάχου: «Μόνο οι Ισραηλινοί μπορούν να επιλέγουν τον ηγέτη τους»

Η αντίδραση του βασικού αντιπάλου του Νετανιάχου στις εκλογές μετά το μήνυμα του Τραμπ ότι «ο Μπίμπι», όπως τον αποκαλεί, υπήρξε «σπουδαίος πρωθυπουργός-πολεμιστής»
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια