Ευθεία αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία

Ευθεία αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία Facebook Twitter
5

Κλιμακώνονται οι προκλήσεις από την Τουρκία που βγάζει στο βόρειο Αιγαίο αύριο Τρίτη ερευνητικό σκάφος, το οποίο θα διενεργήσει έρευνες πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με τις  πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, η περιοχή των ερευνών θα εκτείνεται δυτικά της Σαμοθράκης και βορειοδυτικά της Λήμνου, δηλαδή πέρα από τον 25ο παράλληλο.

Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών αποδίδουν αυτήν την πρωτοβουλία στην κρίση που διέρχεται η γειτονική χώρα, και την ερμηνεύουν ως μια προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης.

Οι έρευνες θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα από το ερευνητικό σκάφος Cubuklu. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Navtex, η οποία θα δεσμεύει την περιοχή.

Από ελληνικής πλευράς καταβάλλεται έντονη διπλωματική προσπάθεια να αποτραπεί η κίνηση αυτή από την πλευρά της Τουρκίας.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η Λήμνος είναι δυτικά της Σαμοθράκης, άρα η έκφραση "δυτικά της Σαμοθράκης και βορειοδυτικά της Λήμνου" είναι τουλάχιστον πλεονασμός.Ο 25ος παράλληλος περνάει (μεταξύ άλλων) από το Κατάρ, το Σουδάν και την Σαχάρα. Η είδηση μας λέει λοιπόν, ότι η Τουρκία θα κάνει θαλάσσιες έρευνες στην Σαχάρα, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Λήμνου.Κανένα navtex δεν δεσμεύει καμμία περιοχή. To navtex είναι ένα σύστημα ειδήσεων γιά να προειδοποιεί τους ναυτιλλόμενους γύρω από κινδύνους στην θάλασσα.Δεν περιμένω από έναν λαό αμόρφωτων τσομπαναραίων να ξέρει το Αιγαίο. Πόσο μάλλον να ξέρει τι είναι το navtex. Ξαπλώστρες και μπητσόμπαρα σε (προσεχώς περιφραγμένες) παραλίες - και πολύ σας πάει.Αλλά το να διαμαρτυρόμαστε γιά μιά "δική μας" περιοχή, χωρίς να ξέρουμε καν που βρίσκεται, είναι γελοίο. Αν τουλάχιστον οι έλληνες διαμρτύρονταν επειδή θέλουν να προστατέψουν αυτήν την περιοχή, θα το καταλάβαινα. Αλλά η διαμαρτυρία γίνεται γιά να μην την καταστρέψουν οι τούρκοι, ώστε να μπορέσουν να την καταστρέψουν οι έλληνες.
θαλασσόλυκε, μπέρδεψες το μήκος με το πλάτος. Το Κατάρ είναι 51 μεριά.(Μιλάω για τη Μερκατοριανή προβολή για να μη μπερδευτούμε. Εσύ αναφέρεσαι σε μοίρες ή τίποτε άλλο;)