ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Αμερικανικό fund που ήταν βέβαιο για την χρεοκοπία της χώρας επενδύει τώρα στην ΕΥΔΑΠ

Αμερικανικό fund που ήταν βέβαιο για την χρεοκοπία της χώρας επενδύει τώρα στην ΕΥΔΑΠ Facebook Twitter
3

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος John Paulson, ιδρυτής του ομώνυμου fund δήλωνε: "Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έως το τέλος Μαρτίου, γεγονός που θα προκαλέσει την κατάρρευση του ευρώ".

Τώρα το fund του που εδρεύει στη Νέα Υόρκη εξαγόρασε το 10% της ΕΥΔΑΠ, ποσοστό που διατηρούσε ως τώρα η Τράπεζα Πειραιώς, έναντι 86 εκατ. ευρώ.

Το ΣτΕ θα κρίνει αν η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ (αλλά και της ΕΥΑΘ) είναι νόμιμη. Το ενδεχόμενο όμως να μπλοκάρει η μεταβίβαση των μετοχών δεν πτόησε τον Paulson να προχωρήσει στην εξαγορά.

Από μία άποψη η επένδυση του αμερικανικού fund φανερώνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία για την πορεία σταθεροποίησης της. Από την άλλη όμως δείχνει ότι οι διάφορες "Κασσάνδρες" δεν πτοούνται από λάθος εκτιμήσεις.

Το Paulson&Co., όπως γράφει το capital.gr ιδρύθηκε το 1994, «χτυπάει» επενδυτικά πριν από μεγάλα οικονομικά ή επιχειρηματικά γεγονότα (χρεοκοπίες κρατών ή εταιρειών, επιχειρηματικές αναδιαρθώσεις) και τοποθετείται σε προβληματικές επιχειρήσεις. Το 2007 κέρδισε 3,7 δισ. δολάρια, καθώς είχε προβλέψει το «κανόνι» των αμερικανικών στεγαστικών δανείων, επενδύοντας (μέσω των CDS τίτλων εξασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων.

3

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Και που ειναι,δηλαδη,το περιεργο ; Αν μετα την δηλωση του 2012 αγορασε ο Paulson,σε εξευτελιστικη τιμη, ελληνικα ομολγα με ρητρα αγγλικου δικαιου,τα οποια εξαργυρωσε στο 100% λιγους μηνες μετα,εκανε κατι παραξενο ;Τωρα επενδυει σε ενα κερδοφορο μονοπωλιο,γνωριζοντας οτι η "ιδιωτικη" ΕΥΔΑΠ θα γινει πολυ περισσοτερο κερδοφορα,ανεβαζοντας,απλα,τα τιμολογια της και μειωνοντας τα λειτουργικα της εξοδα (απολυσεις).Με συνακολουθη,βεβαια,υποβαθμιση της ποιοτητας των υπηρεσιων της.Ετσι θα βγαλει,ξανα,μεγαλα κερδη.Και οταν ελθει το "πληρωμα του χρονου"και η "ιδιωτικη"ΕΥΔΑΠ ξαναγινει "δημοσια" (...οπως γινεται τωρα στην Γερμανια...)θα βγαλει και αλλα κερδη ,αφου θα 'πουλησει"πολυ ακριβοτερα απ οτι αγορασε.Ολα ,λοιπον,ειναι λογικοτατα και διολου παραξενα.Ξερετε ποιο θα ειναι το πολυ περιεργο ;Εαν η παρουσα κυβερνησ πουλησει σε ιδιωτες ΜΙΑ εστω δημοσια εταιρεια η οποια ειναι τωρα ζημιογονος.Εαν,δηλαδη,"κανει πραξη"την νεοφιλελευθερη θεωρια οτι"Εκει που αποτυγχανει το κρατος,επειδη ειναι κακος μανατζερ,ο ιδιωτης μπορει ,εφρμοζοντας σωστο μανατζμεντ,να λειτουργησει σωστα την εταιρεια και να την επαναφερει σε κερδοφορια".Εχει γινει κατι τετοιο και δεν το αντεληφθην ;Η ,μηπως,μεχρι τωρα πωλουν ΜΟΝΟΝ τις κερδοφορες , υπο δημοσιο ελεχο,εταιρειες,και μαλιστα εναντι μικρου κλασματος της αξιας τους,αποστερωντας ετσι τον δημοσιο κορβανα απο πολυτιμα,και επαναλαμβανομενα,εσοδα.Βεβαια,οπως ελεγε και ο μακαριτης ο Σπυρος Καλογηρου:"""Ειναι πολλα τα λεφτα ,Αρη !!!"""
Κανενας δεν ενδιαφερεται να αγορασει εστω και μια δημοσια εταιρια, η οποια λογω του κρατους εχει γινει ακρως αποτυχημενη. Το μονο που μπορουμε να πουλησουμε ειναι καποιες εταιριες που κουτσα στραβα κατι βγαζουν. Και μην τρελλαθουμε, δεν εγιναν ξαφνικα ολες οι κρατικες εταιριες μας Microsoft, Apple και GE!Και δεν ειναι θεωρια, ειναι πραγματικοτητα. Και στην Ελλαδα εχουμε βιωσει το αντιθετο. Ουκ ολιγες ιδιωτικες βιομηχανιες, κερδοφορες, οι οποιες κρατικοποιηθηκαν και πτωχευσαν. Ειδικα την δεκαετια του 80 με τον σοσιαλισμο του Παπανδρεου εγινε ακριβως αυτο πολλακις. Αυτο πως το εξηγητε κυριε Λαμπρο;
Ότι θα χε τώρα το κακόμοιρο το hedgefund τύψεις και δεν θα έσπρωχνε χρήμα εκεί που θα 'βρισκε. Επίσης είναι ακριβώς στα νερά του, αφού είμαστε λίγο πριν την χρεωκοπία.